Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Κακή απόδοση της Εθνικής και ήττα με 81 - 66 από την Ισπανία



Παίζοντας άσχημα και με κακή άμυνα η Εθνική έχασε με 81 - 66 από την Ισπανία στην πρεμιέρα των αγώνων στο Πεκίνο.

Με το αριστερό άρχισε τις υποχρεώσεις της στο ολυμπιακό τουρνουά η εθνική ομάδα μπάσκετ, καθώς γνώρισε την ήττα από τον κακό της δαίμονα, την Ισπανία, με 81-66. Αστοχία στην επίθεση και τις βολές (11/24), πολλά χαμένα ριμπάουντ, νευρικότητα και λάθη συνέθεταν την εικόνα της επίσημης αγαπημένης, που έμεινε πίσω στο σκορ στις αρχές της τρίτης περιόδου και δεν κατάφερε να απειλήσει στη συνέχεια τους παγκόσμιους πρωταθλητές. Σπανούλης και Διαμαντίδης με 15 και 14 πόντους αντίστοιχα οι πρώτοι σκόρερ της Εθνικής. Επόμενος αντίπαλος την Τρίτη η Γερμανία (9:30). Ρωσία Ιράν 71-49, Γερμανία-Ανγκόλα 95-66 στα άλλα αποτελέσματα.

Ο αγώνας:


Το ξεκίνημα του αγώνα δικάιωσε όσους περίμεναν ένα κλασικο ευρωπαϊκό ντέρμπι. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ με τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Χοσέ Καλντερόν να μετατρέπουν τα πρώτα λεπτά σε προσωπική μονομαχία πετυχαίνοντας τους πέντε από τους επτά πρώτους πόντους των ομάδων τους (7-7). Η ελληνική άμυνα έκανε εξαιρετική δουλειά πάνω στα ατού των Ισπανών, που έκλεισαν την πρώτη περίοδο με 5/15 δίποντα. Ωστόσο αυτό δεν μετουσιώθηκε σε υπέρ της ελληνικής ομάδας σκορ για δύο λόγους: πρώτον την αστοχία των Ελλήνων παικτών από τη γραμμή, αφού είχαν μόλις 1/8 βολές και δεύτερον τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, αφού οι παίκτες του Αΐτο Ρενέσες κατάφεραν να ανανεώσουν έξι φορές τις επιθέσεις τους. Έτσι η πρώτη περίοδος έληξε με 20-16 υπέρ των παγκοσμίων πρωταθλητών. Στο δεύτερο δεκάλεπτο η ελληνική ομάδα ξεκίνησε πολύ δυνατά και με ένα επί μέρους σκορ 8-2 προηγήθηκε με 24-22. Μία λανθασμένη απόφαση των διαιτητών όμως στάθηκε αρκετή για να απορρυθμίσει τους παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο Αντώνης Φώτσης διαμαρτυρήθηκε δικαιολογημένα πλην όμως έντονα για φάουλ στο καλάθι που πέτυχε ισοφαρίζοντας σε 26-26 και χρεώθηκε με τεχνική ποινή. Οι Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν το δώρο και κατάφεραν να ξεφύγουν στο σκορ. Με όπλο την πιεστική άμυνα στα 3/4 του γηπέδου οι «φούριας ρόχας» αποσυντόνισαν τους αντιπάλους τους οδηγώντας τους σε λάθη και κακές επιλογές στην επίθεση. Η συνέπεια ήταν ένα σερί 9-0 με το οποίο το σκορ έφτασε στο 35-26. Ο Βασίλης Σπανούλης με καλάθι και φάουλ μείωσε σε 35-29, σκορ με το οποίο πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια. Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε εφιαλτικά για την Ελλάδα. Με ένα σερί 13-0 και με τους Ναβάρο και Καλντερόν να σκοράρουν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο η Ισπανία έφτασε στο +19 (50-31). Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη βελτιώθηκαν στη συνέχεια επιθετικά και πλησίασαν στο -12, 56-44, τρία λεπτά πριν το τέλος του δεκαλέπτου. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού η αστοχία επανήλθε και η διαφορά έφτασε ξανά στο -18, 62-44, για να ολοκληρωθεί η περίοδος με τον Παπαλουκά να μειώνει με δύο βολές σε 62-44. Στην τελευταία περίοδο η κατάσταση ήταν πλέον μηξ αναστρέψιμη. Η ψυχολογία των παικτών είχε φανερά επηρεαστεί με αποτέλεσμα να χάνονται ακόμη και τα πιο εύκολα καλάθια, ενώ την ίδια ώρα οι Ισπανοί με φτερά στα πόδια ευστοχούσαν από παντού. Η διαφορά έφτασε τέσσερα λεπτά πριν το τέλος στη μέγιστη τιμή της, το 74-53, για να μειωθεί στο τέλος-όταν πλέον όμως ήταν πολύ αργά-σε 81-66.

Τα δεκάλεπτα: 20-16, 35-29, 62-46, 81-66.
Iσπανία: Πάου Γκασόλ 11, Φερνάντεθ 16, Ρούμπιο 7, Ναβάρο 7, Καλντερόν 13, Ρέγες 4, Χιμένεθ 6, Λόπεθ, Ροντρίγκεθ 3, Μαρκ Γκασόλ 7, Μουμπρού 5, Γκαρμπαχόσα 2.
Ελλάδα: Παπαλουκάς 5, Μπουρούσης 3, Ζήσης 10, Σπανούλης 15, Βασιλόπουλος 9, Φώτσης 7, Πρίντεζης, Γλυνιαδάκης, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 14, Σχορτσιανίτης 2, Πελεκάνος (συμμετοχή).

Δεν υπάρχουν σχόλια: