Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Έφτασε η ώρα να κλείσουν τα στόματα



Πηγή : http://www.superbasket.gr

Το αμερικανικό site Sports Illustrated με την βοήθεια του Ετόρε Μεσίνα, λίγες ώρες πριν την έναρξη του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ προσπαθεί να κάνει τις προβλέψεις του για την τελική κατάταξη αλλά και την εικόνα που θα δείξουν η Αμερική και οι υπόλοιπες ομάδες-διεκδικητές των μεταλλίων. Ο ιταλός κόουτς προβλέπει την Αμερική να κερδίζει το χρυσό μετάλλιο, την Ισπανία στη δεύτερη θέση, την Αργεντινή στην Τρίτη, και την Ελλάδα στη τέταρτη.

Στην ανάλυση για τις ικανότητες των παικτών της Team USA, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη θέση των ψηλών. Με τον Ντουάϊτ Χάουαρντ να είναι ο μόνος κλασικός σέντερ στο ρόστερ των Αμερικάνων, υπάρχει ο φόβος ότι σε περίπτωση τραυματισμού ή προβλήματος με φάουλ, ο Σιζέφσκι θα υποχρεωθεί να παίξει με τον Κρις Μπος που δεν έχει τον απαιτούμενο όγκο ή τον Καρλος Μπούζερ που δεν έχει το απαραίτητο ύψος για να αντιμετωπίσει τους άλλους ψηλούς των αντιπάλων ομάδων. Και σε αυτό το σημείο, το Sports Illustrated βάζει στην εξίσωση, τον παράγοντα Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, αναφέροντας το ερώτημα ενός παράγοντα ομάδας του ΝΒΑ: “Εάν ο Χάουαρντ είναι στον πάγκο, πώς θα αντιμετωπίσουν τον Baby Shaq?”

Αφού στην συνέχεια παρουσιάζονται οι ομάδες της Ισπανίας και της Αργεντινής σαν υποψήφιες για τα άλλα δυο μετάλλια, τη σειρά παίρνει η Εθνική μας ομάδα: “Οι Έλληνες βρίσκονται κοντά στην κορυφή εδώ και αρκετό καιρό. Κέρδισαν το 2005 το Ευρωμπάσκετ, έφτασαν στην τετράδα στο περσινό τουρνουά, ενώ το 2006 (στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας) πέτυχαν την μεγαλύτερη έκπληξη νικώντας τους Αμερικάνους στον ημιτελικό έχοντας ένα ρόστερ χωρίς κανένα παίκτη που να αγωνίζεται στο ΝΒΑ, αξιοποιώντας στο έπακρο το pick-and-roll. Έχουν στην σύνθεση τους ορισμένους από τους πλέον αξιόλογους Ευρωπαίους σταρ στις θέσεις των γκάρντ, όπως ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Νίκος Ζήσης, ενώ υπάρχει και ο Βασίλης Σπανούλης που πέρασε μια δύσκολη χρονιά στο ΝΒΑ με τους Ρόκετς και ο Αντώνης Φώτσης που αγωνίστηκε με τους Γκρίζλις τη σεζόν 2001-02. Παίζουν πολύ ομαδικά, πολύ έξυπνα και με τακτική. Ο Φώτσης είναι το κλειδί. Αυτή τη χρονιά έπαιξε πολύ καλά με τον Παναθηναϊκό (μάλλον δεν θυμάται καλά ο Ετόρε ότι ο Αντώνης Φώτσης δεν αγωνιζόταν φέτος στους πράσινους, αλλά στην Δυναμό Μόσχας) στην Ευρωλίγκα. Σαν σουτέρ μπορεί να ανοίξει το γήπεδο, ενώ χάρη στα αθλητικά του προσόντα και στην ταχύτητα του μπορεί να μαρκάρει οποιοδήποτε μεγάλο τεσσάρι.”

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι στην παρουσίαση του τρόπου παιχνιδιού της Ισπανίας, ο Μεσίνα εξηγεί ότι το γρήγορο στυλ στο οποίο αρέσκονται οι Ίβηρες είναι αυτό που προτιμά να αντιμετωπίζει και η Αμερική. Και συνεχίζει λέγοντας: “Δεν αγωνίζονται σαν την Ελλάδα, η οποία μπορεί να ρίξει τον ρυθμό του παιχνιδιού (και να τον ελέγξει με αυτό τον τρόπο), όπως ακριβώς έκαναν και με τους Αμερικάνους το 2006 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.”

Εκτός από τις ομάδες της τετράδας, γίνεται λόγος και για την Ρωσία, την Λιθουανία και την Κίνα ως πιθανές διεκδικήτριες μιας θέσης στη κορυφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: