Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Γ. Μαυρογιάννης: «Μπορούμε, αν το πιστέψουμε!»


H Εθνική Παίδων έχει ήδη αρχίσει το ταξίδι της για το δικό της θερινό «στοίχημα», τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Παίδων που θα φιλοξενηθεί στο Κιέτι και την Πεσκάρα. Ο αρχηγός των «μικρών», Γιώργος Μαυρογιάννης, αντικατοπτρίζει πλήρως το πνεύμα της ομάδας μέσα από τα λόγια του. Προσγειωμένος, με πίστη όμως στο τι μπορεί να κάνει αυτή η Εθνική Παίδων, ρεαλιστής με τα παραδείγματα των μεγαλύτερων, εφήβων και ανδρών, ζωντανά στην κουβέντα του.
Και φαίνεται από τις πρώτες του κουβέντες, όταν γίνεται λόγος για τους στόχους της ελληνικής ομάδας στην Ιταλία, για τι πάει να κάνει η Ελλάδα στην Ιταλία.«Ότι καλύτερο μπορούμε! Έχουμε δουλέψει αρκετά πάμε να κάνουμε ότι καλύτερο. Μπορούμε να κάνουμε πολλά, αλλά όλα εξαρτώνται από το πώς θα δούμε πώς θα είμαστε εμείς. Αν και άπειροι, γνωρίζουμε ότι σε τέτοιες διοργανώσεις παίζει ρόλο η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η κάθε ομάδα συγκεκριμένες μέρες. Αν καταφέρουμε να μην έχουμε αυτά τα σκαμπανεβάσματα που παρουσιάσαμε σε κάποιους αγώνες σε ότι αφορά την απόδοσή μας, μπορούμε να καταφέρουμε κάτι καλό. Ελπίζουμε σε κάτι καλό. Ξέρουμε τι μπορούμε και τις δεν μπορούμε να κάνουμε, αλλά ξέρουμε και ότι όλα είναι στο χέρι μας, ότι όλα εξαρτώνται από εμάς και πώς μπορούμε να παίξουμε εμείς».
- Έχετε δώσει αρκετά φιλικά, ξέρετε τις ομάδες που θα αντιμετωπίσετε. Ποιες θεωρείς ότι είναι οι πιο δυνατές;
«Οι πιο δυνατές είναι σίγουρα η Ρωσία, η Σερβία, η Ισπανία έχει πολύ καλή ομάδα, όπως και η Γαλλία, αλλά και Λιθουανία, την οποία θα δούμε καλύτερα τώρα και στο τουρνουά που θα πάρουμε μέρος»- Λίγες μέρες πριν την αναχώρησή σας έχετε ζωντανές ακόμη τις εικόνες από την επιτυχία των Εφήβων. Είναι κίνητρο η δική τους πρωτιά;«Σίγουρα! Παρακολουθήσαμε τους αγώνες και χαρήκαμε με της επιτυχία τους, πρώτα από όλα γιατί πολλά από τα παιδιά είναι φίλοι μας και τους έχουμε ως πρότυπο πια. Θα θέλαμε να καταφέρουμε το ίδιο, όσο δύσκολο κι αν ξέρουμε ότι είναι».
- Ποιο μπορεί να είναι το βασικότερο εμπόδιο που μπορεί να αντιμετωπίσετε σε μια πιθανή ανάλογη δική σας διαδρομή;
«Η νοοτροπία μας! Πρέπει να πιστέψουμε περισσότερο στους εαυτούς μας και όλα τα άλλα θα έρθουν. Αν το πιστέψουμε πιστεύω ότι μπορούμε τα καταφέρουμε. Είναι κάτι που πρέπει να το… παλέψουμε όλοι μαζί, ως ομάδα».
- Αρκετές φορές και στη διάρκεια των φιλικών, οι προπονητές σας φώναζαν γι’ αυτό. Ο προπονητής σας ακούστηκε πολλές φορές να λέει «εγώ σε πιστεύω, εσύ γιατί δεν πιστεύεις στον εαυτό σου να κάνεις το σου;». Κάτι που ακούστηκε σχεδόν προς κάθε κατεύθυνση σχεδόν.
«Φωνάζουν για το καλό μας. Όλοι. Είναι αυτό που είπα και νωρίτερα. Πρέπει να πιστέψουμε στους εαυτούς μας».- Στο παιχνίδι σας ακολουθείτε κι εσείς το «εν αρχή ην η άμυνα».«Ναι! Σίγουρα! Όπως όλες οι ελληνικές ομάδες. Σίγουρα από εκεί ξεκινούν όλα. Όσες φορές παίξαμε σωστή άμυνα, είδαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε, γίναμε πιο απειλητικοί, είχαμε πιο εύκολο καλάθι. Αν δεν παίξεις άμυνα δεν κερδίζεις. Αυτό είναι σίγουρο!»
- Όσο εσείς θα είστε στην Ιταλία η Εθνική Ανδρών θα βρίσκεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τι έχετε προγραμματίσει;
«Έχουμε μάθει τα πάντα, ώρες, μέρες… Θέλουμε να τους δούμε! Θα προσπαθήσουμε να δούμε όλους τους αγώνες, όσο μας επιτρέπει το πρόγραμμά μας. Έχουμε πάρει πρόγραμμα. Θέλουμε να τους δούμε να φέρνουν ακόμη μία διάκριση. Όλοι τους, όλοι οι παίκτες είναι πρότυπα για εμάς. Όχι μόνο ως παίκτες, αλλά και ως άνθρωποι. Δεν μπορείς καν να επιλέξεις έναν… Λόγω θέσης θα έλεγα τον Διαμαντίδη, τον Σπανούλη, τον Παπαλουκά… Δεν έχει νόημα να εστιάσεις σε έναν. Από όλους μπορεί να πάρεις και κάτι!» ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: