Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

«Άλλο Ιαπωνία, άλλο Αθήνα»


Πηγή:http://www.superbasket.gr/

Είχε γίνει πολύς λόγος πριν από τον αγώνα και συνεχίζεται και μετά τη λήξη του. Οι περισσότεροι «τίτλοι» που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού συμφωνούν. «Η ρεβάνς, η εξιλέωση ήρθε». Το αν ο αγώνας αυτός δεν είχε καμία σχέση με εκείνον της Ιαπωνίας ως προς τη βαρύτητα που έκρυβε το τελικό αποτέλεσμα, λίγη σημασία έχει για τους Αμερικάνους που πανηγύρισαν δεόντως τη νίκη επί της Ελλάδας με το τελικό 92-69.

«Houston Chronicle»

«Αυτό που ξεκίνησε ως λίγες σταγόνες βροχής κατέληξε σε… πλημμύρα». Έτσι περιέγραψε ο Φραν Μπλάινμπερι, την εικόνα της αναμέτρησης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για τη ρεβάνς των συμπατριωτών του «για εκείνη την ήττα πριν από δύο χρόνια στην Ιαπωνία, που τσίγκλησε την περηφάνια τους και τους διατήρησε σε εγρήγορση σήμερα. Ήταν 1η Σεπτεμβρίου 2006, όταν ο Βασίλης Σπανούλης και τα φιλαράκια του, νίκησαν τις ΗΠΑ στο Παγκόσμιο, περιορίζοντας τες στο χάλκινο μετάλλιο, αλλά ήταν και μια ήττα που έκαιγε μέσα τους για δύο χρόνια, σε όλο το δρόμο προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε 42 πικ εντ ρολ είχαν εκτελέσει την ελληνική ομάδα. Οι παίκτες που ήταν τότε και τώρα παρόντες, πέρασαν 23 μήνες σκεπτόμενοι την εκδίκηση. Οι ΗΠΑ είχαν 13 συνεχόμενες νίκες, αλλά ο αγώνας με την Ελλάδα ήταν που τους ένοιαζε. Η Ελλάδα έμεινε στο παιχνίδι στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά η άμυνα των ΗΠΑ έσφιξε σαν βόας και η Ελλάδα αναζητούσε αέρα. Βασικός προσανατολισμός του ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, τον οποίο ανέλαβε ο Κόμπι Μπράιντ». Το ξέσπασμα των Αμερικάνων περιγράφεται ιδιαίτερα παραστατικά με τα καρφώματα και τα κοψίματα, υπογραμμίζοντας πως «το φράγμα έσπασε και το γήπεδο «πλημμύρισε» με τις ΗΠΑ να κυριαρχούν με τους Γουέιντ, Μπράιαντ και Μπος σε πρωταγωνιστικό ρόλο».

«Washington Post»

Στη νίκη, στο γεγονός ότι η εξέδρα ήταν με το μέρος των ΗΠΑ με «εξαίρεση ένα μικρό γκρουπ Ελλήνων φιλάθλων που φώναζαν για την ομάδα τους, καθώς οι Κινέζοι δεν πιστεύουν και ιδιαίτερα στο να φωνάζουν την ώρα του αγώνα» και στον Βασίλη Σπανούλη εστιάζει ο διαδικτυακός τόπος της εφημερίδας: «Οι ΗΠΑ «μαστίγωσαν» τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος σημείωσε 14 πόντους. Ο μοναδικός συμπαίκτης του που έφτασε σε διψήφιο αριθμό πόντων ήταν ο Θοδωρής Παπαλουκάς με 15. Μετά τη νίκη οι παίκτες των ΗΠΑ μαζεύτηκαν στο κέντρο του γηπέδου για να πανηγυρίσουν».

«LA Times»

«Ο Κόμπε Μπράιαντ και ο Κρις Μπος ηγήθηκαν στο σκοράρισμα σε μια νίκη εκδίκηση για το Παγκόσμιο του 2006», γράφει η εφημερίδα του Λος Άντζελες. Και δεν έχει περιοριστεί σε αυτό. «Η Ελλάδα θα έχει πάντα μια νύχτα να θυμάται από το 2006. Αυτό ήταν τότε όμως. Εμείς μιλάμε για το τώρα. Η Ελλάδα βρέθηκε απέναντι σε μια διαφορετική ομάδα και ηττήθηκε με 92-69. Η πιεστική άμυνα των ΗΠΑ στέρησε την αποτελεσματικότητα του πικ εντ ρολ από τους Έλληνες που δεν ευστόχησαν ούτε σε ένα τρίποντο στο πρώτο ημίχρονο. Η ήττα στην Ιαπωνία είναι η μοναδική μέχρι τώρα στα τρία χρόνια που ο Μάικ Σιζέφσκι είναι στην ομάδα, έναν αγώνα που έδειξε στους παίκτες του τρεις φορές. Οι παίκτες των ΗΠΑ μπορούν να σας πουν και στον ύπνο τους για την Ελλάδα και κυρίως τα τρία γκαρντ τους, τον Βασίλη Σπανούλη, τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Θοδωρή Παπαλουκά. Οι ΗΠΑ δεν ξεκίνησαν καλά, αλλά η συνέχεια ήταν διαφορετική, κάνοντας τα πάντα για την περηφάνεια τους, για εκείνον τον αγώνα το 2006».

ESPN

Ο τίτλος… ποιητικός. «Ιπτάμενα χρώματα». «Δεν ήταν ένας αγώνας μεταλλίων, αλλά η ομάδα της εξιλέωσης τα κατάφερε. Πήρε την εκδίκησή της από την Ελλάδα. Είναι πλέον και επίσημο. Δεν είναι η Ιαπωνία εδώ, ούτε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Δεν είναι ούτε το 2004, ούτε η Αθήνα. Είναι η Κίνα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 και οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει στο μπάσκετ! Οι Αμερικάνοι που έδειχναν χαμένοι πριν από δύο χρόνια, δείχνουν να έχουν βρει τον Ολυμπιακό τους δρόμο στην Κίνα. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι αυτή η ομάδα δεν είναι ένα γκρουπ παικτών του ΝΒΑ, αλλά ένα γκρουπ παικτών που αισθάνονται ομάδα». Οι αναφορές από τους παίκτες των ΗΠΑ στο ρόλο που έπαιξε η ήττα στην Ιαπωνία για να παρουσιαστούν αποφασισμένοι σήμερα, ήταν παρούσες και πάλι: «Κάθε φορά που χάνεις είναι ντροπιαστικό», δήλωσε ο Μπος και πρόσθεσε: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό που κάναμε σήμερα για την άμυνά μας στο μέλλον. Και αυτό είναι κάτι σημαντικό. Αν παίξεις καλή άμυνα θα μείνεις στον αγώνα, άσχετα από το τι θα κάνεις στην επίθεση. Και αυτό είναι μάθημα». Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την άμυνα πάνω στον Σπανούλη και την αποτελεσματικότητα του Παπαλουκά στην επίθεση, αλλά και στα άσχημα ποσοστά που είχε γενικότερα η ελληνική ομάδα σε σχέση με τα σαφώς βελτιωμένα του Κόμπι Μπράιαντ, σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: