Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Αγιασμός στους Συνδέσμους Κριτών και Διαιτητών Κρήτης.



Την Τετάρτη 1-10-08 στις 6μμ θα γίνει Αγιασμός ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς στα γραφεία των Συνδέσμων Διαιτητών και Κριτών Κρήτης στον Πόρο.

Οι βασικές αλλαγές κανονισμών όπως της ανέλυσε ο Λάζαρος Βορεάδης

Πηγή : www.basketblog.gr

Για να μην πιαστείτε... αδιάβαστοι, σημειώστε τις τέσσερις σοβαρότερες αλλαγές των κανονισμών της FIBA (οπως τις ανέλυσε ο Λάζαρος Βορεάδης) :

● Τελευταίος παίκτης
Όπως και στο ποδόσφαιρο, όταν ο παίκτης βρίσκεται σε προφανή θέση για γκολ, ο τελευταίος αμυντικός θα πληρώσει πολύ ακριβά την προσπάθειά του να τον ανακόψει αντικανονικά (χρεώνεται με κόκκινη κάρτα), έτσι και στο μπάσκετ, το... γκολ "προστατεύεται". Ξεχάστε τις φάσεις που ένας παίκτης έκλεβε την μπάλα στο κέντρο και ο αντίπαλός του τον σταματούσε με "επαγγελματικό φάουλ". Τώρα αν επιχειρήσει να το κάνει, είτε από πίσω, είτε από το πλάι, ακόμα και αν έχει στόχο να κλέψει την μπάλα, χρεώνεται με αντιαθλητικό. Δύο βολές και η μπάλα απ' έξω για τους επιτειθέμενους, ενώ στα δύο αντιαθλητικά αποβάλλεται ο... παραβάτης (αυτά ισχύουν εδώ και καιρό).
Ο αμυντικός είτε θα πρέπει να προλάβει να βρεθεί μπροστά στον αντίπαλό του (δύσκολο), είτε θα τον αφήσει να τρέξει σε άδειο γήπεδο, προς τέρψη των θεατών.

Σημειώστε πως ακόμα και αν ένας παίκτης της ομάδας που έχασε την μπάλα, διαβλέψει τον κίνδυνο και τρέξει να βρεθεί πιο μπροστά από τους δύο εμπλεκόμενους, αν δεν είναι μέσα στη φάση, δεν επηρεάζει την απόφαση του διαιτητή. Δεν έχει σημασία, δηλαδή, αν κάποιος είναι κοντά στην πλάγια γραμμή και είναι πιο μπροστά από τον παίκτη που φεύγει για αιφνιδιασμό.

● Μπρος - πίσω
Εδώ και αν άλλαξε ο κανονισμός. Για να θεωρήσει ο διαιτητής ότι ο παίκτης πέρασε το μισό γήπεδο (άρα, αν η μπάλα βρεθεί στο πίσω μέρος, ή πατήσει τη γραμμή του κέντρου, χρεώνεται με "μπρος - πίσω"), θα πρέπει να έχει πατήσει και με τα δύο πόδια μπροστά και να έχει ακουμπήσει και την μπάλα στο μπροστινό μέρος του παρκέ. Ήτοι, μπορεί ένας παίκτης να βρίσκεται όλος μπροστά, αλλά να σκάει την μπάλα πίσω από τη γραμμή. Αν συμβεί αυτό, τότε έχει το δικαίωμα να ξαναγυρίσει στο πίσω μέρος του γηπέδου, με το ένα ή και τα δύο πόδια.

● Πτώση δεν σημαίνει βήματα
Θυμόσαστε τις φάσεις που ένας παίκτης έπεφτε (μπλονζόν) για να πιάσει την μπάλα και αυτό χρεώνονταν με βήματα; Ο κανονισμός άλλαξε κι έτσι ο παίκτης μπορεί να συρθεί στο παρκέ, χωρίς να χρεωθεί με βήματα.

● Προστασία των παικτών
Ξεχάστε τις στιγμές που ο ψηλός μάζευε το ριμπάουντ και προτείνοντας τους αγκώνες απέτρεπε τους αντιπάλους να πλησιάσουν. Αν, πιάνοντας την μπάλα, κάνει τη γνωστή κίνηση, κουνώντας δεξιά και αριστερά τα χέρια με προτεταμένους τους αγκώνες, χρεώνεται με τεχνική ποινή. Αν, μάλιστα, βρει αντίπαλο, τιμωρείται με αντιαθλητικό.

Υπάρχει κι άλλη μια αλλαγή, που αφορά κυρίως την Ευρωλίγκα, καθώς καθιερώνεται το ημικύκλιο κάτω από το καλάθι (αλά ΝΒΑ), όπου ο επιθετικός δεν χρεώνεται με φάουλ, ακόμα και αν ο αμυντικός στηθεί και τον περιμένει να πέσει επάνω του. Αντίθετα, κάθε επαφή είναι υπέρ του παίκτη που έφτασε εκεί. Αυτή η αλλαγή στη φιλοσοφία, εξυπηρετεί το θέαμα και παίκτες όπως ο Σχορτσιανίτης, που παλεύουν να φτάσουν ως εκεί και πέφτουν θύματα της... εξυπνάδας αμυντικών, οι οποίοι εκβιάζουν το επιθετικό φάουλ ξαπλώνοντας στο παρκέ.

Παπαλουκάς : "Οι καλές ομάδες και οι πρωταθλήτριες ομάδες έχουν μόνο μια διαφορά. Κάνουν τις λεπτομέρειες καλύτερα".

Πηγή : www.sport24.gr

Η επίσημη παρουσίαση της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού είχε μόλις ολοκληρωθεί, όταν το SPORT 24 απομόνωσε τον Θοδωρή Παπαλουκά για μια σύντομη "ανάκριση". Ο ηγέτης της ερυθρόλευκης προσπάθειας μίλησε για το όραμα που καθοδηγεί παίκτες, προπονητές και διοίκηση, αποκάλυψε τι ακριβώς τον "χαλάει" και σχολίασε την πρόσφατη εμπλοκή της Εθνικής στις απεργιακές κινητοποιήσεις του ΠΣΑΚ...

Ξεκινώντας να αναλύει τις απόψεις του και με την εμπειρία που τον διακρίνει μετά την εξαετή θητεία του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (δύο τίτλοι πρωταθλητή Ευρώπης και έξι σερί Φάιναλ Φορ!), ο Παπαλουκάς υπέδειξε τον απλοϊκό, αλλά τόσο ορθό δρόμο που δημιουργεί πρωταθλητές.

"Οι καλές ομάδες και οι πρωταθλήτριες ομάδες έχουν μόνο μια διαφορά. Κάνουν τις λεπτομέρειες καλύτερα. Τα μεγάλα παιχνίδια κρίνονται στις λεπτομέρειες και ο Ολυμπιακός έχει αρκετό χρόνο για να μονταριστεί, ώστε να παρουσιαστεί έτοιμος την κατάλληλη στιγμή. Και η κατάλληλη στιγμή είναι μετά το νέο έτος. Παρ' όλα αυτά, η πιο σημαντική περίοδος είναι η περίοδος της προετοιμασίας και των φιλικών αγώνων", εξήγησε ο έμπειρος γκαρντ, ο οποίος δεν έδειξε να προβληματίζεται από τις ήττες στα πρόσφατα τουρνουά που συμμετείχαν οι Ερυθρόλευκοι.

"Απολογισμός τον Ιούνιο, όχι τώρα"...

σοι ξέρουν από μπάσκετ, είτε έχοντας παίξει είτε έχοντας παρακολουθήσει, μπορούν να αντιληφθούν ότι οι ήττες στα φιλικά ματς δεν έχουν σημασία. Οι ομάδες δοκιμάζουν αρκετά πράγματα, βασικοί παίκτες δεν αγωνίζονται για να ξεκουραστούν, κάποιοι άλλοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι. Δεν γίνεται μια ομάδα να ξεκινάει και να κερδίζει όλα τα παιχνίδια. Το σημαντικό είναι τι θα βγάλει ο απολογισμός τον Ιούνιο, όχι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο", τόνισε ο πρώην παίκτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο οποίος από σήμερα (30/9) μπαίνει δυναμικά στις προπονήσεις του Ολυμπιακού.

"Σήμερα ξεκινάω κανονικά. Ηδη όσο βρισκόταν η αποστολή στην Ιταλία, γυμνάστηκα κάποιες φορές με την ομάδα, αλλά και μόνος μου. Αισθάνομαι πολύ καλύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ήμουν τυχερός που οι προπονητές ασχολήθηκαν τόσο πολύ μαζί μου, ώστε να καταλάβουν ότι έπρεπε να περάσω λίγο καιρό εκτός γηπέδων ακολουθώντας ειδικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι ήταν μια κίνηση, η οποία θα βγει σε καλό. Παρακολουθώ, άλλωστε, φιλικούς αγώνες και άλλων ομάδων και είναι ξεκάθαρο ότι αρκετοί συμπαίκτες μου στην Εθνική καθώς και άλλοι που έχουν καταπονηθεί το καλοκαίρι, ένα παιχνίδι παίζουν, ένα δεν παίζουν".

"Μόνο το ταλέντο δεν φτάνει"

Εχοντας πραγματοποιήσει προετοιμασία με σπουδαίους προπονητές, όπως είναι ο Ντούσαν Ιβκοβιτς και ο Ετορε Μεσίνα, ο Θοδωρής έχει την εμπειρία, ώστε να αντιληφθεί πράγματα που κάποιοι άλλοι δεν θα μπορούσαν να παρατηρήσουν. Τι υποστηρίζει για τη δυναμική και τις δυνατότητες του Ολυμπιακού;

"Η ομάδα μου αρέσει. Απλά, πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ για να γίνει πρωταθλήτρια. Υλικό υπάρχει! Από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα δουλειάς. Σε όλους τους τομείς της ζωής σου έτσι πρέπει να λειτουργείς. Αμα είσαι καλός, πρέπει να δουλέψεις. Αν στηριχτείς μόνο στο ταλέντο, είσαι καταδικασμένος, ενώ αν συνδυάσεις το ταλέντο με τη σκληρή δουλειά, απολαμβάνεις και την καλή επίδοση".

Οσο για το ελληνικό πρωτάθλημα και τις διαφορές του με τη ρωσική Σουπρολίγκα; Και για αυτό είχε έτοιμη την απάντηση: "Στην Ελλάδα υπάρχουν ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και ο Πανιώνιος, που έχουν ισχυροποιηθεί αρκετά και μπορεί να σου κάνουν τη ζημιά. Εδώ μια ήττα μπορεί να σου στοιχίσει την πρωτιά στην κανονική περίοδο και ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στη Ρωσία έσπαγαν ευκολότερα οι έδρες. Εκτός από την έδρα της ΤΣΣΚΑ που δεν έσπασε ποτέ τα τελευταία χρόνια", αστειεύτηκε ο διεθνής άσος.

"Με χαλάει που θα παίξω σε άδειο ΣΕΦ"!

Το ζήτημα των επεισοδίων και της ποινής αποκλεισμού της έδρας του για δύο αγωνιστικές (με αντιπάλους Αρη και ΠΑΟΚ), που κουβαλάει ο Ολυμπιακός από πέρυσι, προβληματίζει ιδιαίτερα τον «εγκέφαλο» των Ερθυθρόλευκων, ο οποίος έδειξε να το έχει σκεφτεί πολύ σοβαρά και μάλιστα παραδέχτηκε με ειλικρίνεια:

"Με χαλάει αυτό που συμβαίνει, γιατί θα ήθελα επιστρέφοντας στον Ολυμπιακό να παίξω σε γεμάτο ΣΕΦ. Θέλω οι άνθρωποι που έχουν αγοράσει 8.800 διαρκείας να καταλάβουν ότι και αυτοί έχουν μερίδιο ευθύνης για τη διατήρηση της τάξης. Δεν θα πρέπει να επιτρέπουν σε κάποιους να κάνουν αυτά που έκαναν στο παρελθόν. Θα πρέπει οι αγώνες να είναι γιορτή. Η διοίκηση έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες όλο το καλοκαίρι. Τα πρότυπά τους είναι εφάμιλλα με αυτά που ισχύουν στην Αμερική και είναι κρίμα που θα πρέπει να περιμένουμε τόσο καιρό για να παίξουμε με κόσμο στην έδρα μας. Πριν από έξι χρόνια όταν έφυγα για να παίξω στην ΤΣΣΚΑ, υπήρχε ακριβώς το ίδιο όραμα στη Μόσχα. Αυτό συμβαίνει και στον Ολυμπιακό, όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις, το χρήμα και η φιλοδοξία για μεγάλα πράγματα".

"Οι υποχρεώσεις είναι εξοντωτικές"

Σχετικά με τη διένεξη Ευρωλίγκας – Uleb, οι οποίες ξιφουλκούν λυσσαλέα επιχειρώντας να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους μέσα από τη δημιουργία δύο «project» με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, ο Παπαλουκάς προτίμησε να μιλήσει με άξονα τον... καημό των παικτών!

"Εγώ θα μιλήσω από τη σκοπιά των αθλητών και θα πω ότι πρέπει να γίνει κάτι με τον αριθμό των αγώνων. Οι υποχρεώσεις είναι εξοντωτικές και πλέον το μπάσκετ έχει αλλάξει, δεν είναι όπως πριν από 10-15 χρόνια. Η σεζόν είναι επίπονη, γιατί και έντονες προπονήσεις κάνουμε και τα παιχνίδια είναι πολύ έντονα. Δεν είναι όπως στο ΝΒΑ, όπου κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου δεν υπάρχει πολλή προπόνηση και η χρονιά διαρκεί έξι μήνες. Πρέπει να γίνει κάτι, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη απόδοση των παικτών. Με αυτό πρέπει να ασχοληθούν οι φορείς".

"Η Εθνική στηρίζει τον αγώνα του ΠΣΑΚ"

Ο 31χρονος γκαρντ του Ολυμπιακού, ο οποίος συνυπέγραψε μαζί με τους υπόλοιπους διεθνείς την απόφαση αποχής από τις επόμενες υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σε ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα, που «καίει» το ελληνικό μπάσκετ.

"Εμείς στηρίζουμε τα παιδιά που δεν έχουν την πολυτέλεια να προστατευτούν. Ολοι πρέπει να μαλακώσουν λίγο τον τρόπο σκέψης τους και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το καλό του ελληνικού μπάσκετ. Και αυτά τα παιδιά ζουν από αυτό και πρέπει κάποιος να τα προστατέψει. Η εμπλοκή της Εθνικής αποτελεί στήριξη στον αγώνα που κάνουν αυτά τα παιδιά και είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί κάποια λύση για το καλό του ελληνικού μπάσκετ. Αφού όλοι μας αγαπάμε το μπάσκετ, πρέπει να κάνουμε κάτι για να το αναδείξουμε"

Βig Sofo : «Είναι ευλογία για κάθε αθλητή να έχει τόσο καλούς συμπαίκτες»


Πηγή : www.superbasket.gr


Οι αστέρες που έχουν μαζευτεί φέτος στον Ολυμπιακό είναι πολλοί. Πολλές μετεγγραφές και ομάδα πλήρης. Νέα μετεγγραφή θα πρέπει όμως να θεωρείται κι αυτή του Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Ο «Big Sofo» είναι ο καλύτερος παίκτης των «ερυθρόλευκων» στην προετοιμασία και μέρα με τη μέρα παρουσιάζεται καλύτερος. Αυτός λένε πολλοί θα κάνει τη διαφορά στον φετινό Ολυμπιακό. Ο θηριώδης σέντερ απάντησε στις ερωτήσεις του SUPERBASKET στην επίσημη παρουσίαση της ομάδας. Δεν είπε μεγάλα λόγια, δεν έβαλε ψηλά τον πήχη, αλλά είπε πράγματα ξεχωριστά...


«Είναι ευλογία για κάθε αθλητή να έχει τόσο καλούς συμπαίκτες», μας είπε ο «Βig Sofo» και συμπλήρωσε: «Η ομάδα φέτος έχει το καλύτερο κλίμα που έχω συναντήσει εγώ ως αθλητής. Υπάρχει κοινή σκέψη, σεβασμός προς τους συμπαίκτες και παρότι είμαστε μόνο 20 μέρες μαζί, το αίσθημα της φιλίας είναι πολύ ανεπτυγμένο. Αν συνεχίσουμε έτσι, στο τέλος θα δείτε ένα νέο είδος μπάσκετ απ’ αυτή την ομάδα».


Ο διεθνής σέντερ ξέρει ότι οι απαιτήσεις του κόσμου είναι ακόμα μεγαλύτερες φέτος: «Είμαι χαρούμενος που ο κόσμος ανταποκρίθηκε έτσι στην προσπάθεια που κάνουν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι. Με σκληρή δουλειά να δείξουμε ότι σεβόμαστε τη φανέλα που φοράμε. Ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή γιατί είμαστε νέα ομάδα και χρειαζόμαστε χρόνο. Μια ομάδα με τον Γιαννάκη στον πάγκο και τον Παπαλουκά για ηγέτη στο παρκέ δεν μπορεί να πάει λάθος. Να ξέρουν όλοι ότι υπάρχει θέληση για σκληρή δουλειά απ’ όλους».


Ο Σχορτσανίτης στέλνει μήνυμα και στους φίλους του Ολυμπιακού που ανησυχούν από τις ήττες στα φιλικά: «Αυτά τα παιχνίδια δεν είναι για να τα κερδίζουμε αλλά για να μπορούν οι προπονητές να παίρνουν πληροφορίες και να βλέπουν τις αντιδράσεις της ομάδας. Στην ήττα βλέπεις τα λάθη σου και τα διορθώνει κι εμείς αυτό που θέλουμε τώρα είναι να διορθώνουμε τα λάθη μας».


Όσο για τον εαυτό του; «Το μόνο που θέλω να κάνω είναι να δουλέψω σκληρά και να πω ευχαριστώ μ’ αυτό τον τρόπο στους κυρίους Αγγελόπουλους που μ’ έχουν στηρίξει τόσο πολύ και στον κόσμο που έμεινε στο πλευρό μου τις δύσκολες στιγμές. Να δείξω ότι αξίζω να παίζω σ’ αυτή την ομάδα και να μην πετάξω στα σκουπίδια την ευλογία που μου έχει χαρίσει ο Θεός».

Ομπράντοβιτς: Πιστεύω ότι όλοι κατάλαβαν

Πηγή : www.superbasket.gr


Με ουκ ολίγες σημειώσεις για τα πεπραγμένα στο παρκέ επέστρεψε ο Παναθηναϊκός από τη Σλοβενία, έχοντας δώσει σε επτά μέρες πέντε αγώνες (Λουμπλιάνα και Μόσχα). Και ετοιμάζεται πλέον για δύο ακόμη δυνατά τεστ, με το πρώτο να δίνεται την Πέμπτη στις 9μ.μ., στο ΟΑΚΑ, με αντίπαλο την Έφες Πίλσεν του Μιχάλη Κακιούζη. Αντίπαλο με τον οποίο θα αναμετρηθεί και το Σάββατο, αλλά πλέον στην Κωνσταντινούπολη.


Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έκανε λόγο για πολύ δυνατούς αγώνες και μίλησε για την αντίδραση της δική του ομάδας στις διαφορετικές καταστάσεις που αντιμετώπισε στο τουρνουά της Ολίμπια Λουμπλιάνα: «Ήταν ένα πολύ καλό τουρνουά, δυνατό τουρνουά, στο οποίο αντιμετωπίσαμε τρεις ομάδες από την Ευρωλίγκα. Αντιμετωπίσαμε ομάδες και καταστάσεις τις οποίες πιθανόν να βρούμε μπροστά μας. Και επιπλέον για εμάς, ως ομάδα και τεχνικό επιτελείο ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είχαμε να κάνουμε με τρία διαφορετικά παιχνίδια. Το πρώτο με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν πολύ σκληρό, δεν έμοιαζε και τόσο με φιλικό παιχνίδι, καθώς και οι δύο ομάδες πάλεψαν ως το τέλος για τη νίκη με όλες τους τις δυνάμεις. Το δεύτερο με την Ολίμπια Λουμπλιάνα έδειξε δύο διαφορετικά πρόσωπα της ομάδας. Ένα πολύ κακό στο πρώτο ημίχρονο και ένα εξαιρετικό στο δεύτερο, επιστρέφοντας στον αγώνα, έχοντας βρεθεί πίσω στο σκορ. Το τρίτο παιχνίδι με την Φενέρμπαχτσε ήταν πολύ διαφορετικό. Είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω όλους τους παίκτες και να ξεκουράσω κάποιους άλλους. Ήταν πολύ καλό για εμάς. Αυτό που θέλω είναι να καταλάβουν όλοι πώς πρέπει να παίζουν, τι πρέπει να κάνουν. Καταλαβαίνω ότι δεν ήταν εύκολο αυτό που κάναμε, να δώσουμε πέντε αγώνες σε επτά μέρες και ήταν φυσιολογικό να είμαστε λίγο κουρασμένοι προς το τέλος. Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι τι σημαίνει να παίζεις για τον Παναθηναϊκό. Θέλουμε να παίξουμε με τον τρόπο που μπορούμε. Θέλω να βλέπω τους παίκτες μου να παίζουν με έξτρα κίνητρο και γι’ αυτό είπα και ότι είπα στη Λουμπλιάνα. Πιστεύω ότι όλοι κατάλαβαν!»


Η συνέχεια γράφεται με αντίπαλο την Έφες Πίλσεν «δύο ακόμη πολύ δυνατά παιχνίδια, απέναντι σε μια ομάδα που παίζει πολύ καλά μέχρι τώρα», με τον Ομπράντοβιτς να προσθέτει ότι «θα είναι ένας αγώνας με μεγάλο ενδιαφέρον». Αυτό πάντως που θα ήθελε ο ίδιος να δει, πέρα από μια καλή εμφάνιση του Παναθηναϊκού, είναι κόσμος στην εξέδρα: «Αυτό που περιμένουμε, εκτός από τα καθαρά αγωνιστικά, είναι να δούμε τον κόσμο κοντά μας και πάλι. Το τελευταίο ραντεβού μας ήταν πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, στις 4 Ιουνίου και θέλουμε να τους δούμε πάλι κοντά μας. Πιστεύω ότι όλοι θέλουν να δουν τον Παναθηναϊκό μετά από τόσο καιρό και είναι μια καλή ευκαιρία αυτός ο αγώνας, τώρα που επιστρέφουμε στο ΟΑΚΑ!».

Ολυμπιακός - «Στην κορυφή για χρόνια»

Πηγή : www.sport-fm.gr

Τη δημιουργία μιας ομάδας που θα εγκατασταθεί στην κορυφή του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όχι προσωρινά, αλλά για πολλά χρόνια, οραματίζονται οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, όπως δήλωσαν στη σημερινή παρουσίαση της ομάδας για την προσεχή περίοδο. «Έχουμε ένα από τα καλύτερα υλικά στην Ευρώπη σε επίπεδο παικτών και προπονητικού τιμ. Στόχος μας είναι να κατακτήσουμε τα πάντα», δήλωσε ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος. «Όσο πιο μεγάλη υπομονή δείξουμε, τόσο πιο μακροχρόνια θα είναι η εγκατάστασή μας στην κορυφή. Ο κόσμος που αγαπά την ομάδα τη θέλει μόνιμα στην κορυφή», είπε ο Παναγιώτης Γιαννάκης. «Ακόμη δεν είμαστε ούτε στο 30%», τόνισε ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. «Χρειάζεται σοβαρότητα και δουλειά», είπαν οι παίκτες.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις των «ερυθρολεύκων» στην εκδήλωση που έγινε όπως και πέρυσι στη σάλα του ΣΕΦ, με τους παίκτες να… συνοδεύονται από τα (σε φυσικό μέγεθος) ομοιώματά τους:

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Φέτος το καλοκαίρι κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια. Έχουμε ένα από τα καλύτερα υλικά στην Ευρώπη σε επίπεδο παικτών και προπονητικού τιμ. Στόχος μας είναι να κατακτήσουμε τα πάντα. Δεν θα απογοητευτούμε φυσικά αν πάρουμε μόνο το πρωτάθλημα. Κάναμε όμως μεταγραφές, οι οποίες ταρακούνησαν ολόκληρο τον κόσμο. Οι φίλοι του Ολυμπιακού πήραν 9.000 διαρκείας, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κόσμος θέλει να έρχεται στο γήπεδο και δεν θέλει η ομάδα να αγωνίζεται σε άδειες κερκίδες. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά ο κόσμος περιφρουρεί το γήπεδο».

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Θέλουμε μία χρονιά χωρίς επεισόδια και τραυματισμούς, αλλά με πολλούς τίτλους».

Παναγιώτης Γιαννάκης: «Στόχος μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρα της διοίκησης. Με υπομονή και προσπάθεια θα φτιάξουμε μία ομάδα, που θα συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Όσο πιο μεγάλη υπομονή δείξουμε, τόσο πιο μακροχρόνια θα είναι η εγκατάστασή μας στην κορυφή. Ο κόσμος που αγαπά την ομάδα τη θέλει μόνιμα στην κορυφή. Στόχος μας είναι να έχουμε περισσότερη ταχύτητα σε άμυνα και επίθεση και περισσότερο πάθος. Εύχομαι να είναι μία χρονιά χωρίς επεισόδια».

Θοδωρής Παπαλουκάς: «Είναι νωρίς για υποσχέσεις, αλλά θα προσπαθήσω αγωνιστικά να περάσω στους συμπαίκτες μου τη νοοτροπία του πρωταθλητή».

Μίλος Τεόντοσιτς: «Θέλουμε να γίνουμε μία πραγματικά μεγάλη ομάδα. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για αυτό και να πηγαίνουμε βήμα-βήμα».

Γιάννης Μπουρούσης: «Κάθε χρόνο λέμε τα ίδια. Φέτος έγιναν πολύ καλές κινήσεις στην ομάδα. Πρέπει να είμαστε σοβαροί μέσα στη χρονιά για να μην κάνουμε γκέλα στην κανονική περίοδο της Α1. Το πλεονέκτημα έδρας έχει αποδειχτεί καθοριστικό για την ανάδειξη του πρωταθλητή».

Τζος Τσίλντρες: «Ακόμη προσπαθώ να προσαρμοστώ στο ευρωπαϊκό στυλ. Χρειάζομαι κάποιο χρόνο» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε «θα ήταν όνειρο να φωνάζει ο κόσμος το όνομά μου στο γήπεδο».

Παναγιώτης Βασιλόπουλος: «Κάθε χρόνο λέμε ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε το πρωτάθλημα. Σίγουρα το θέλουμε, αλλά από το θέλω μέχρι να γίνει κάτι υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να είμαστε σοβαροί και να έχουμε διάρκεια».

Λιν Γκριρ: «Οι προσδοκίες μου είναι ίδιες με αυτές της διοίκησης. Πέρυσι φτάσαμε κοντά και στους τρεις τίτλους, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ελπίζω φέτος να αλλάξει αυτό. Θα πρέπει να δίνουμε το 100% όχι μόνο σε κάθε ματς, αλλά σε κάθε προπόνηση».

Γιώργος Πρίντεζης: «Πρέπει να κρατήσουμε χαμηλό προφίλ, να έχουμε υπομονή και να κοιτάμε κάθε ματς ξεχωριστά».

Γιοτάμ Χαλπερίν: «Θέλουμε την Ευρωλίγκα και το πρωτάθλημα. Βέβαια, είναι ακόμη αρχή και θα πρέπει να προχωράμε βήμα-βήμα».

Κώστας Σλούκας: «Αισθάνομαι δέος να συνεργάζομαι με τον Παπαλουκά. Βρίσκομαι δίπλα στους καλύτερους της Ευρώπης, κοντά σε παίκτες που πέρυσι έβλεπα από την τηλεόραση και φέτος προπονούμαι μαζί τους. Ο κόουτς είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη, αν όχι ο καλύτερος, του έχω εμπιστοσύνη κι εύχομαι μέσα από τις προπονήσεις να βελτιωθώ».

Γιάννης Καραθανάσης: «Είναι κάτι το μοναδικό για μένα να βρίσκομαι εδώ. Αποτελεί μεγάλο άλμα για την καριέρα μου. Στόχος είναι να βελτιωθώ».

Σοφοκλής Σχορτσιανίτης: «Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι σκληρή δουλειά. Ακόμη δεν βρισκόμαστε ούτε στο 30% των δυνατοτήτων μας και θα πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα».

Νίκολα Βούιτσιτς: «Οι προσδοκίες μου ταυτίζονται με αυτές των προέδρων. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε και τα νέα παιδιά να αποκτήσουν τη νοοτροπία του νικητή».

Μιχάλης Πελεκάνος: «Χρειάζεται υπομονή από τον κόσμο. Γίνεται μία νέα προσπάθεια με πολλά νέα πρόσωπα και θα πρέπει να βρεθούμε μέσα στο γήπεδο».

Ζόραν Ερτσέγκ: «Έχω μεγάλες προσδοκίες, όπως και η διοίκηση. Προσπαθώ να εγκλιματιστώ. Σε αυτό με βοηθά πολύ ο Μίλος Τεόντοσιτς. Από τις λίγες μέρες που είμαι μαζί με τον κόουτς έχω καταλάβει πως ξέρει πολύ καλά αυτό που κάνει».

Χάρης Γιαννόπουλος: «Όλα είναι πολύ όμορφα, είναι τρομερή εμπειρία για μένα. Όλοι οι συμπαίκτες μου είναι πολύ καλά παιδιά και είναι κάτι πρωτόγνωρο . Είναι τιμή μου που δουλεύω μαζί με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος είναι από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη και πιστεύω πως θα με βοηθήσει πολύ».

Ίαν Βουγιούκας: «Με βοήθησε πολύ η περσινή μου θητεία στο Ρέθυμνο. Ήταν μεγάλη εμπειρία για μένα. Φέτος θα είμαι πιο έτοιμος».

Ιγκόρ Μιλόσεβιτς: «Ο Παπαλουκάς θα με βοηθήσει πολύ, αφού θα μάθω πολλά δουλεύοντας κοντά του. Όλα τα παιδιά είναι πολύ καλοί χαρακτήρες. Πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Είμαι έτοιμος να βοηθήσω όποτε μου ζητηθεί».

Και...ρωσική Ευρωλίγκα!

Πηγή : www.sport24.gr

Ο Πορτέλα απέτυχε παταγωδώς, ωστόσο οι Ρώσοι προωθούν με συντονισμένες κινήσεις την δική τους Ευρωλίγκα από τον Δεκέμβριο...


Ο Τζόρντι Μπερτομέου συγκέντρωσε στο πλευρό του την πλειοψηφία των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, άρα το πρόσφατο σχέδιο Πορτέλα (και παράλληλη η επιχείρηση... διάβρωσης της Euroleague) εκ των έσω πάει κατευθείαν στις καλένδες, μια νέα ευρωπαϊκή λίγκα γεννήθηκε, με πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε στη Μόσχα!

Είναι η CBL, δηλαδή η Continental Basketball League την οποία προωθεί η ρωσική ομοσπονδία, με την συμμετοχή ομάδων από Ρωσία, Λετονία, Λιθουανία, Ουκρανία και Πολωνία, ενώ ήδη εκδήλωσε ενδιαφέρον να πάρει μέρος και η Μακάμπι του Τελ Αβίβ!

Βελτιωμένη... έκδοση

Μια πιο βελτιωμένη έκδοση, δηλαδή, της πάλαι ποτέ ΝΒL, της βαλτικής λίγκας που για κάποια χρόνια φιλοξενούσε ομάδες, κυρίως των βαλτικών χωρών. Ή αν προτιμάτε μια αντιγραφή της αδριατικής λίγκας, που φιλοξενεί ομάδες από τις χώρες που κάποτε συγκροτούσαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Μέχρι τώρα έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή από ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ντιναμό Μόσχας και Κίμκι (τα τρία πιο ισχυρά κλαμπ της Ρωσίας), Κίεβ και Αζοβμας (Ουκρανίας), ΑΣΚ Ρίγα (Λετονία) και Λιετούβος Ρίτας (Λιθουανία).
Μεγάλο ενδιαφέρον εκδήλωσε και η Ζαλγκίρις Κάουνας, ενώ όπως σημειώνεται στη Μόσχα, έτοιμη να πει το “ναι” είναι και η Μακάμπι του Τελ Αβίβ!

Όπως δήλωσε ο Αντρέι Βατούτιν, ο “εγκέφαλος” της ΤΣΣΚΑ, μετά την αποχώρηση του Σεργκέι Κουσένκο, συζητούσαμε το σχέδιο εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά τώρα όλα είναι έτοιμα. Ήδη έχουμε υπογράψει συμβόλαια με ορισμένες ομάδες ενώ στο πρόσφατο τουρνουά Αλεξάντερ Γκομέλσκι, που έγινε στη Μόσχα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον τόσο η Ζαλγκίρις όσο και η Μακάμπι”.

Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, φέρεται σαν κεντρικός χορηγός της διοργάνωσης, που σύμφωνα με τις πληροφορίες ρωσικού και λιθουανικού τύπου θα ξεκινήσει τον προσεχή Δεκέμβριο.

Προφανώς, η διοργάνωση στα πρώτα της βήματα δεν ...επηρεάζει την διεξαγωγή της Ευρωλίγκας. Έχει, όμως, αν πιστέψουμε τα διάφορα ρεπορτάζ μεγάλες προσδοκίες. Μέχρι το 2011 θα διεξάγεται παράλληλα με τα εθνικά πρωταθλήματα, ενώ από τη σεζόν 2011-12, θα πάρει πιο αυτόνομη μορφή με την συμμετοχή 16 ομάδων.

Δεν διευκρινίστηκε αν η νέα λίγκα θα συνδεθεί με την Ευρωλίγκα (όπως συμβαίνει με την Αδριατική Λίγκα) να δίνει δηλαδή εισιτήρια για την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, ή θα αποτελέσει το αντίβαρο και σιγά-σιγά να ...πάρει και τη θέση της.

Κάποια αντίδραση από πλευράς Ευρωλίγκας δεν σημειώθηκε. Ο Μπερτομέου, άλλωστε, συντόνισε τις κινήσεις του για να απαντήσει στο (μάλλον ευκαιριακό) σχέδιο Πορτέλα, ώστε να ... ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του, μέσα στην ίδια την ULEB.

Προκαθορισμένη η επόμενη κίνηση

Η ομοθυμαδόν υποστήριξή του από τα κορυφαία κλαμπ (κυρίως της Ισπανίας, καθώς Ρεάλ, Ταού και Μπαρτσελόνα, ουσιαστικά “άδειασαν” τον Πορτέλα) δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι “αφού συζητήσουν όλη την μέρα, το βράδυ θα επικρατήσει η άποψη του Μπερτομέου”. Η επόμενη κίνησή του είναι προκαθορισμένη.

Μια ...έκπτωση του Εντουάρντο Πορτέλα (που προφανώς έπαιξε και έχασε) από την θέση του προέδρου της ULEB (όπου ενδεχομένως να προωθηθεί ο Ιταλός Αντρέα Μπασάνι) δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν. Για τον Ισπανό δικηγόρο, όμως, ο πιο σοβαρός αντίπαλος είναι σίγουρα οι Ρώσοι. Όχι τόσο ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας Σεργκέι Τσερνόφ, όσο οι μεγάλοι σύλλογοι της χώρας, που θέλουν να μπουν με δυναμικό τρόπο στο “παιχνίδι”.

Διαμαντίδης: «Δεν είμαστε 100% έτοιμοι αλλά η ομάδα διαθέτει πολύ πλούσιο υλικό σε όλες τις θέσεις...»

Για τον Παναθηναϊκό της φετινής περιόδου μίλησε ο Δημήτρης Διαμαντίδης στο «blog» που διατηρεί με τον Θοδωρή Παπαλουκά. Ο διεθνής γκαρντ στάθηκε στο στάδιο προετοιμασίας των «πράσινων» και τόνισε ότι «δεν είμαστε 100% έτοιμοι». Παρόλα αυτά, εξέφρασε την άποψη ότι « η ομάδα διαθέτει πολύ πλούσιο υλικό σε όλες τις θέσεις».

«Οφείλω να παραδεχθώ ότι δεν είμαστε 100% έτοιμοι. Στα φιλικά που δώσαμε μέχρι τώρα παρουσιάζουμε νεκρά διαστήματα. Νομίζω, όμως, ότι με το πέρας του χρόνου, τις προπονήσεις και τους αγώνες, θα περιορίσουμε στο ελάχιστο τις χρονικές περιόδους που μας λείπει η αυτοσυγκέντρωση. Η ομάδα διαθέτει πολύ πλούσιο υλικό σε όλες τις θέσεις», δήλωσε ο 28χρονος άσος και πρόσθεσε: «Τα παιδιά που ήρθαν φέτος έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν, αλλά θα πρέπει να τους δώσουμε πίστωση χρόνου μέχρι να προσαρμοστούν στον απόλυτο βαθμό. Είμαστε πλήρεις σε όλες τις θέσεις και βαδίζουμε στο σωστό δρόμο. Απομένουν δύο φιλικά με την Εφές Πίλσεν, εντός των ημερών, για να ολοκληρωθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Είμαι βέβαιος ότι σε αυτά θα είμαστε πολύ καλύτεροι συγκριτικά με αυτά της περασμένης εβδομάδας».

Στη συνέχεια ο Διαμαντίδης ανέφερε: «Γνωρίζω, όχι μόνο εγώ αλλά και οι συμπαίκτες μου, ότι ο κόουτς είναι προβληματισμένος από τις διακυμάνσεις στην απόδοσή μας. Ειδικότερα με τα άσχημα ξεκινήματα, που μας αναγκάζουν να κυνηγάμε τον αντίπαλο στο σκορ. Πέρυσι αυτά μας στοίχισαν την πορεία στην Ευρωλίγκα. Φέτος, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα παρουσιάσουμε ανάλογο πρόβλημα», τόνισε και κατέληξε, λέγοντας: «Βέβαια όλα αυτά είναι θεωρητικά. Θα πρέπει να δείξουμε ποιοι είμαστε στο παρκέ. Το γήπεδο είναι ο καθρέπτης μιας ομάδας κι εκεί φαίνεται πάντοτε η αλήθεια. Είμαι αισιόδοξος ότι η ομάδα θα δείξει το αληθινό της πρόσωπο πολύ σύντομα».

Μπαίνει χειρουργείο ο Ρούμπιο;

Πηγή : www.superbasket.gr

Ακόμα και δυο μήνες μπορεί
να απουσιάσει από τα γήπεδα ο Ρίκι Ρούμπιο, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των εξετάσεων του δείξουν ότι ο τραυματισμός του στο σκαφοειδή του δεξιού του χεριού δεν έχει παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης. Ο διεθνής πλέι μέικερ της Μπανταλόνα τραυματίστηκε πριν τρεις εβδομάδες και οι γιατροί της ομάδας φοβούνται ότι θα πρέπει να μπει στο χειρουργείο.

Το ιατρικό επιτελείο του συλλόγου και ο 18χρονος παίκτης θα αποφασίσουν από κοινού ποιο θα είναι το επόμενο βήμα που θα κάνουν. Ο Ρούμπιο άρχισε να αισθάνεται ενοχλήσεις στον αγκώνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά η χαριστική βολή ήρθε στις 6/9 στο φιλικό με την Ρεάλ. Οι γιατροί προτίμησαν να αντιμετωπίσουν συντηρητικά τον τραυματισμό του παίκτη, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά και το νυστέρι μοιάζει αναπόφευκτο.

Νέα από το ΝΒΑ - Πρώτη προπόνηση του Κουφού.

Πηγή : www.basketblog.gr

Πρώτη προπόνηση του Κουφού.

Την πρώτη του προπόνηση έκανε ο Κώστας Κουφός στη Γιούτα, προσελκύοντας μάλιστα και αρκετή από την προσοχή των φωτογράφων ως..."φρέσκο" πρόσωπο στην ομάδα.

Ο 18χρονος σέντερ, που επελέγη στο νούμερο 23 των ντραφτ, είναι ένα από τα μόλις πέντε νέα πρόσωπα των μορμόνων. Τα υπόλοιπα είναι δύο παλιοί μας γνώριμοι από το ελληνικό πρωτάθλημα, ο Τζέρι ΜακΝαμάρα (Ολυμπιακός, Πανιώνιος) και ο Μπρίτον Τζόνσεν (Πανελλήνιος), καθώς επίσης ο Μπρέβιν Νάιτ και ο Κέβιν Λάιντ. Συνολικά 13 παίκτες παραμένουν από πέρυσι στην ομάδα του Τζέρι Σλόαν, ο οποίος ξεκινά την 21η συνεχή του σεζόν στον πάγκο.

«Οι παίκτες δεν μπορούν να βελτιωθούν πολύ στη διάρκεια της περιόδου. Έτσι αν θέλουν να γίνουν καλύτεροι, πρέπει να δουλεύουν το καλοκαίρι», δήλωσε ο 66χρονος τεχνικός, που παρουσιάζεται αισιόδοξος για μία καλύτερη πορεία από την περσινή, όταν η ομάδα του αποκλείστηκε με 4-2 στα ημιτελικά της Δύσης από τους Λος Άντζελες Λέικερς.

Στο μεταξύ, η Τζαζ ενεργοποίησε την οψιόν που είχε ο Ρόνι Μπρούερ στο συμβόλαιό του και τον κράτησε στην ομάδα για άλλο ένα χρόνο.

Πονάει ο "T-Mac"
Ακόμα δεν ξεκίνησε προπονήσεις ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι και… πονάει! Ο Ολ Σταρ των Ρόκετς θα ξεκινήσει τη σεζόν με πρόβλημα στον αριστερό ώμο και στο αριστερό γόνατο και όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της media day των Ρόκετς, θα υποχρεωθεί να μπει στο χειρουργείο το επόμενο καλοκαίρι. Το ευχάριστο για το Χιούστον είναι ότι φέτος θα έχει στο ρόστερ του σημαντική βοήθεια στη συγκεκριμένη θέση, καθώς το καλοκαίρι απέκτησε τον Ρον Αρτέστ από το Σακραμέντο.

Συγνώμη Χάουαρντ στο Ντάλας
Στην "πρώτη" του Ντάλας, τα περισσότερα βλέμματα έπεσαν στον Τζος Χάουαρντ, ο οποίος έκανε πάντως το "χρέος" του (…ή ό,τι τον συμβούλεψαν, τέλος πάντων) και ζήτησε συγνώμη για το προσβλητικό σχόλιο που έκανε τον περασμένο Ιούλιο για τον ύμνο των ΗΠΑ. "Δεν είμαι εγώ αυτός" είπε ο Χάουαρντ. "Πήγα σε στρατιωτικό σχολείο και σε κάθε ματς έχω το χέρι στην καρδιά μου όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος. Απολογούμαι από οποιονδήποτε προσέβαλα. Δεν είναι αυτή η εικόνα που θέλω να έχω προς τα έξω. Είμαι ενοχλημένος από τον εαυτό μου". Μόνο τα κλάματα δεν έβαλε...

Υπέγραψε ο Κασέλ
Οι Μπόστον Σέλτικς ανανέωσαν, όπως αναμενόταν, το συμβόλαιο του Σαμ Κασέλ για άλλη μία χρονιά. Αυτή θα είναι η τελευταία σεζόν του Κασέλ ως αθλητής, καθώς έχει προαναγγείλει ότι την επόμενη χρονιά θα γίνει ασίσταντ κόουτς, κατά πάσα πιθανότητα στη Βοστώνη.

Χτύπησε ο Μπίσλι, παραιτήθηκε ο Πφαντ
Ο Μάικλ Μπίσλι, νούμερο 2 του φετινού ντραφτ, έχασε την πρώτη προπόνηση στο Μαϊάμι λόγω επιπόλαιου τραυματισμού στους προσαγωγούς. Την ίδια μέρα, ο Ράντι Πφαντ, τζένεραλ μάνατζερ της Χιτ και μέλος της ομάδας τα τελευταία 13 χρόνια, ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Τουλάχιστο δύο μήνες εκτός δράσης ο Ginobili.

Τουλάχιστον δύο μήνες θα μείνει εκτός δράσης ο Μanu Ginobili σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιατρικού τιμ των San Antonio Spurs. Ο Αργεντίνος σταρ χειρουργήθηκε στον αριστερό αστράγαλο στις αρχές του μήνα και η αποθεραπεία του εξελίσσεται ικανοποιητικά. Οι Spurs υπολογίζουν να τον έχουν κοντά τους στα τέλη του Νοέμβρη, σίγουρα όμως δεν θα πιέσουν τον παίκτη να επιστρέψει. Αλλωστε, στόχος είναι να είναι σε θέση να παίξει σε φουλ ρυθμούς με το νέο έτος.

Ο προπονητής των Spurs Gregg Popovich πάντως δεν ενοχλείται καθόλου από την κατάσταση. Θεωρεί ότι ο Ginobili θα επανέλθει καλύτερος από πριν και συμπληρώνει ότι αν ο παίκτης δεν έμπαινε στο χειρουργείο θα έχανε περισσότερα παιχνίδια από όσα θα χάσει τώρα.

Ανανέωσε για ένα χρόνο με τους Μπουλς ο Γκόρντον

Πηγή : www.sport-fm.gr

Μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους Σικάγο Μπουλς υπέγραψε ο Μπεν Γκόρντον. Ο Άγγλος γκαρντ αποδέχτηκε την προσφορά των «ταύρων» έναντι 6,4 εκατ. δολαρίων, η οποία του απαγορεύει μεν να μεταγραφεί σαν αντάλλαγμα σε άλλη ομάδα στη διάρκεια της περιόδου, αλλά του δίνει τη δυνατότητα το επόμενο καλοκαίρι να γίνει restricted free agent, δηλαδή να αναζητήσει στην αγορά προτάσεις με τους Μπουλς να μπορούν να τον κρατήσουν εφόσον καταθέσουν ισόποση προσφορά.

Ο Γκόρντον είχε βρεθεί ένα βήμα από την αποχώρηση μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να συμφωνήσει με τη διοίκηση για νέο συμβόλαιο. Από τη στιγμή όμως που δεν υπήρξε η δυνατότητα να υπογράψει και να δοθεί σαν αντάλλαγμα και ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να παίξει στην Ευρώπη (παρά τη φημολογία που τον έστελνε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας), ο 25χρονος άσος επέλεξε να παραμείνει στο Σικάγο. Ο Μπεν Γκόρντον είναι πρώτος σκόρερ των Μπουλς τα τελευταία τρία χρόνια και την περασμένη περίοδο είχε 18,6 πόντους, 3,1 ριμπάουντ και 3 ασίστ κατά μέσο όρο σε 72 αγώνες.

Παναγιώτης Γιαννάκης : «Κάθε μέρα που περνάει είναι υπέρ μας»

Πηγή : www.superbasket.gr

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έχει δηλώσει από την αρχή της προετοιμασίας ότι στόχος του στα φιλικά δεν είναι οι νίκες, αλλά η καθημερινή βελτίωση της ομάδας του. Με βάση αυτό, ο «Δράκος» έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος αφού η εικόνα της ομάδας του στο δεύτερο φιλικό επί ιταλικού εδάφους με αντίπαλο την Μπιέλα ήταν πολύ καλύτερη απ’ αυτή στο πρώτο με αντίπαλο την Αρμάνι Μιλάνο.Η αποστολή του Ολυμπιακού επέστρεψε τη Δευτέρα το μεσημέρι στη βάση της και οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ρεπό.


Ο τεχνικός του Ολυμπιακού έκανε ένα μίνι απολογισμό για τα δυο φιλικά επί ιταλικού εδάφους: «Ο πρώτος μας στόχος είναι να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να έχουμε πειθαρχία στον τρόπο που συνεργαζόμαστε. Να έχουμε υπομονή και να διαβάζουμε τον τρόπο παιχνιδιού. Αυτό δε γίνεται από τη μια εβδομάδα στην άλλη, ούτε σε δυο παιχνίδια. Από μέρα σε μέρα είμαστε καλύτεροι κι αυτό είναι το σημαντικό. Εμείς δεν πήγαμε στην Ιταλία για να παίξουμε και να κερδίσουμε, αλλά για να κάνουμε προπόνηση και να δούμε τις αδυναμίες μας. Στόχος μας είναι να κάνουμε μια ομάδα στην οποία όλα τα παιδιά έχουν να δώσουν κάτι ανά πάσα στιγμή. Αυτό προσπαθούμε να τους περάσουμε. Μου αρέσει που είναι όλοι εδώ μαζί, έστω κι αν κάποιοι δεν μπορούν να αγωνιστούν. Τουλάχιστον ακουν και θα είναι πιο έτοιμοι όταν επιστρέψουν», τόνισε ο Παναγιώτης Γιαννάκης και συμπλήρωσε: «Οι πρόεδροι που αγαπούν πολύ την ομάδα θέλουν να έχουν παίκτες με ποιότητα όχι μόνο αγωνιστική αλλά και στο χαρακτήρα κι αυτό θέλουμε να κάνουμε».


Ο Γιώργος Πρίντεζης που είναι σ’ όλα τα φιλικά ως τώρα από τους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού, πιστεύει ότι χρόνο λειτουργεί υπέρ του Ολυμπιακού: «Σιγά, σιγά έχουμε αρχίσει και βρισκόμαστε αλλά ακόμα είμαστε μαγκωμένοι κάτι που θεωρώ φυσιολογικό. Με τέτοιο υλικό είμαι σίγουρος ότι θα βγαίνουν οι επιθέσεις, αλλά θα πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί στην άμυνα. Ως τώρα δεν είχαμε δουλέψει καθόλου μαζί και σίγουρα θα χρειαστούμε χρόνο. Όσο πιο πολύ όμως μένουμε μαζί τόσο καλύτεροι θα γινόμαστε. Πιστεύω ότι το υλικό του φετινού Ολυμπιακού είναι ότι καλύτερο απ’ ότι θυμάμαι εγώ την ομάδα. Ότι καλύτερο μπορούσε να έρθει από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ήρθε. Νιώθω πολύ πιο έτοιμος να βοηθήσω την ομάδα. Ο κόουτς αλλά και η παρουσία μου στην Εθνική με βοήθησαν πολύ».


Την ίδια άποψη ασπάζεται και ο Λιν Γκριρ: «Έχουμε βάλει περισσότερα πράγματα στο παιχνίδι μας και σιγά, σιγά αρχίζουν και μας βγαίνουν. Έχουμε πολύ βάθος κι αυτό φαίνεται ακόμα περισσότερο με τον ερχομό των τριών παιδιών. Όταν φτάσουμε στο σημείο που πρέπει και θέλουμε τότε δύσκολα θα μπορεί κάποια ομάδα να μας σταματήσει. Τα επόμενα παιχνίδια μας είναι στο Ισραήλ και ουσιαστικά ο αγώνας με τη Μακάμπι θα είναι ο πρώτος δυνατός με ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκα. Θα είναι σημαντικό τεστ για μας, αν και όλα τα παιχνίδια μας βοηθάνε»

.

Αμέσως μετά το τέλος του φιλικού με την Μπιέλα, οι «ερυθρόλευκοι» δεν επέστρεψαν στο ξενοδοχείο τους αλλά έφαγαν όλοι μαζί σ’ ένα παραδοσιακό εστιατόριο της Μπολόνια. Επόμενα φιλικά τεστ για τον Ολυμπιακό, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ.Οι προπονήσεις επί ελληνικού εδάφους θα συνεχιστούν στην κεντρική αρένα του ΣΕΦ, για πρώτη φορά φέτος, το απόγευμα της Τρίτης. Λίγες ώρες νωρίτερα έχει προγραμματιστεί η επίσημη παρουσίαση της ομάδας στον ίδιο χώρο.


Τέλος, στον τελικό του τουρνουά της Μπολόνια, νικήτρια αναδείχθηκε η Βίρτους που επικράτησε 93-74 της Αρμάνι Μιλάνο.

Παναθηναϊκός : «Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι…»

Πηγή : www.superbasket.gr , www.sport-fm.gr


Χωρίς τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος θα επιστρέφει σήμερα (30/09), αφίχθη χθές από την Λιουμπλιάνα η αποστολή του Παναθηναϊκού. Κώστας Τσαρτσαρής και Στράτος Περπέρογλου αποφάνθηκε ότι η ομάδα χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά, ενώ οι «νεοφερμένοι» Νίκολα Πέκοβιτς και Ντούσαν Κέτσμαν εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι δεν θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.


Αναλυτικά οι δηλώσεις…


Κώστας Τσαρτσαρής: «Ήταν πολύ δυνατοί αγώνες, αντιμετωπίσαμε ομάδες επιπέδου Ευρωλίγκας. Νομίζω ότι το είπε και ο κόουτς ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι παίζουμε τόσο δυνατά παιχνίδια. Δεν δείξαμε το πραγματικό μας πρόσωπο, θέλουμε πολύ δουλειά ακόμη. Είναι όμως και κάτι φυσιολογικό, καθώς για όλες τις ομάδες είναι πολύ νωρίς ακόμη. Υπάρχουν και αρκετά νέα πρόσωπα, οπότε είναι σημαντικό για εμάς να πάρουμε κάποιο χρόνο από τις προπονήσεις. Δύο παίκτες προστέθηκαν τις τρεις τελευταίες μέρες. Και ο Πέκοβιτς και ο Κέτσμαν είναι παίκτες που τους ξέραμε, δεν χρειαζόταν να τους δούμε τώρα και να δούμε τι κάνουν και σίγουρα θα βοηθήσουν. Είναι δύσκολο γι’ αυτούς αυτές τις πρώτες μέρες, να εγκλιματιστούν να αλλάξουν τρόπο σκέψης, να μπουν στο πνεύμα της ομάδας. Όλα θα γίνουν σιγά-σιγά. Χρειαζόμαστε βελτίωση σε όλους τους τομείς. Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι σε όλους τους τομείς. Άμυνα, επίθεση, οτιδήποτε… Το επίπεδο είναι γενικά ψηλό φέτος, υπάρχουν ομάδες που είναι πολύ δυνατές. Δεν υπάρχουν ομάδες τις οποίες μπορείς να πεις ότι τις προσπερνάμε εύκολα, ή δεν παίζουμε καλά και κερδίζουμε και νομίζω ότι αυτό από μόνο του δίνει δυναμική στην Ευρωλίγκα και σε αυτό πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ».


Στράτος Περπέρογλου: «Είχαμε ένα αρκετά δύσκολο πρόγραμμα με πέντε παιχνίδια σε επτά μέρες. Πιστεύω ότι βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα. Πρέπει να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας. Και να παρουσιαστούμε έτοιμοι στην αρχή του πρωταθλήματος. Σίγουρα θα πρέπει να βελτιώσουμε τη διάρκεια, γιατί έχουμε κάποια νεκρά διαστήματα που δεν είναι καλό να υπάρχουν. Υπήρχαν και δύο νέα πρόσωπα, δύο παίκτες που είναι μόλις τρεις μέρες μαζί μας. Πρέπει να τους βοηθήσουμε και εμείς οι υπόλοιποι να ενταχθούν στην ομάδα και πιστεύω ότι και οι δύο θα είναι μεγάλη βοήθεια για εμάς».


Νίκολα Πέκοβιτς: «Ήταν καλό που επιτέλους βρεθήκαμε με την ομάδα, αλλά από την άλλη ήταν και δύσκολο. Θα πρέπει να μάθουμε πολλές κινήσεις, πολλά συστήματα και σίγουρα θα χρειαστεί λίγος χρόνος να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση, σ΄ αυτά που μας ζητά η ομάδα. Δεν είμαστε από την αρχή της προετοιμασίας παρόντες, οπότε για εμάς ήταν λίγο δύσκολα τα πράγματα, γιατί μιλάμε ίσως για την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, με έναν εκπληκτικό προπονητή και εκπληκτικούς συμπαίκτες. Όλοι οι συμπαίκτες μου είναι εκπληκτικά παιδιά και κάποιες στιγμές ειλικρινά νιώθω σαν να έπαιζα και πέρυσι μαζί τους, κάποια πράγματα βγαίνουν εύκολα στο παρκέ. Η μεγαλύτερη δυσκολία ίσως να είναι οι κινήσεις και τα συστήματα, γιατί ήταν αδύνατον να μάθω όλα τα συστήματα σε άμυνα και επίθεση, αλλά προσπαθώ για το καλύτερο και θα συνεχίσω τη δουλειά. Θα πω ότι έλεγα και στην Παρτιζάν. Δεν έχει σημασία αν βάλω έναν πόντο, 10 ή 30. Αυτό που για μένα έχει σημασία είναι να μπορώ να πω ότι βοήθησα την ομάδα, ότι η ομάδα νικά! Αυτό που επιθυμώ είναι να προσαρμοστώ όσο το δυνατόν γρηγορότερα».


Ντούσαν Κέτσμαν: «Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές. Κι εγώ και ο Νίκολα φτάσαμε πριν από τρεις – τέσσερις μέρες και όλα είναι καινούρια για εμάς. Είχαμε κάνει μόνο μία προπόνηση πριν από τον αγώνα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Σλοβενία και έτσι ο Δημήτρης Ιτούδης και ο ίδιος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μας έδειξαν κάποια βασικά πράγματα από αυτά που κάνει και ζητάει ο Παναθηναϊκός μέσα στο γήπεδο και προσπαθήσαμε να τα αφομοιώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δώσαμε τρεις αγώνες, πήραμε δύο νίκες, αλλά θα είναι όλα καλύτερα όσο περνούμε μαζί ώρες στο γήπεδο. Η θητεία στην Παρτιζάν σίγουρα μας βοηθάει, γιατί ο Ομπράντοβιτς και ο Βουγιόσεβιτς έχουν παρόμοια φιλοσοφία στο μπάσκετ, μόνο ο Ζέλικο επιμένει πολύ περισσότερο στις μικρές λεπτομέρειες που συχνά αποδεικνύονται πολύ σημαντικές για το μπάσκετ. Θέλουμε χρόνο μόνο.. Αυτό πιστεύω.

Ο Δημήτρης Ιτούδης στη «SportDay»

Ικανοποιημένος από τη δουλειά που έγινε ως τώρα στην προετοιμασία, το βαθμό προσαρμογής των νέων παικτών και το επίπεδο ετοιμότητας της ομάδας λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της Α1 δήλωσε ο Δημήτρης Ιτούδης στη «SportDay».

«Επιδιώξαμε να είναι δυνατά και συνεχή τα φιλικά παιχνίδια. Είδαμε ξεκάθαρα τις καταστάσεις, δοκιμάσαμε πολλά πράγματα και νομίζω ότι γυρνάμε σοφότεροι. Ήταν σημαντικό το γεγονός ότι ενσωματώσαμε τους δύο καινούργιους παίκτες (σ.σ.: Πέκοβιτς, Κέτσμαν) και τους είδαμε να μπαίνουν πολύ γρήγορα σε ένα κομμάτι της φιλοσοφίας μας, διότι δεν είναι δυνατόν να μπουν τόσο σύντομα σε ολόκληρη. Το γεγονός ότι είναι έξυπνα παιδιά και με εμπειρία στον χώρο θα τους βοηθήσει να την αφομοιώσουν το συντομότερο δυνατόν. Όλα τα παιδιά βοήθησαν πολύ τους καινούργιους στις προπονήσεις και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Όσο δεν μπορούσα να μιλάω εγώ, μιλούσαν οι παίκτες μεταξύ τους. Έτσι, τους βάζεις πιο γρήγορα στο πνεύμα», τόνισε ο συνεργάτης του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον πάγκο των «πρασίνων».

Πάντως ξεκαθάρισε πως τα περιθώρια βελτίωσης είναι ακόμη πολλά. «Δεν είμαστε στο φόρτε μας. Θα ήταν ουτοπία αυτό. Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κατά πολύ η φιλοσοφία μας. Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια είναι ίδια. Προσπαθούμε να παίξουμε ομαδικά, να βγούμε στο ανοικτό γήπεδο, να τρέξουμε. Τα ρόστερ που δημιουργούμε τα τελευταία χρόνια έχουν αυτή την ικανότητα. Τώρα ξεκινούν όλα. Τα φιλικά μάς έδειξαν αρκετά θετικά και κάποια στοιχεία που χρήζουν άμεση βελτίωση. Προλαβαίνουμε, δεν προλαβαίνουμε, αυτός είναι ο χρόνος που έχουμε. Έχουμε μπροστά μας παιχνίδια-παγίδες, πολύ ισχυρούς αντιπάλους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ευθύς εξαρχής, από το παιχνίδι με το Μαρούσι, που έχει πολύ καλά στοιχεία», δήλωσε.

Φέτος ο Παναθηναϊκός είναι πιο «γεμάτος» στη ρακέτα με την προσθήκη του Νίκολα Πέκοβιτς. «Έχει έρθει εδώ για να κάνει αισθητή την παρουσία του στον χώρο του ζωγραφιστού. Έχει ποιότητα, ικανότητα. Χρειάζεται το παιχνίδι μας μια τέτοια ποιότητα. Βέβαια, υπάρχουν ποιοτικοί παίκτες που μπορούν να παίξουν μαζί του και να μοιραστούν τον χρόνο», αναφέρει ο Δημήτρης Ιτούδης, που δεν θα μπορούσε παρά να είναι ικανοποιημένος από το υλικό που έχει στα χέρια του. «Ο Παναθηναϊκός διεκδικεί όλους τους τίτλους, έχει και πρέπει να έχει ποιοτικούς παίκτες στο ρόστερ του. Ο καθένας είναι απαραίτητος, διότι η επιλογή όλων αυτών των παικτών έγινε με προσοχή για το καλό της ομάδας. Όλοι μαζί συνθέτουν ένα σύνολο που έχει την ποιότητα να τρέξει στο γήπεδο, να αμυνθεί. Και τα ψηλά παιδιά που παίζουν στο "τέσσερα" και στο "πέντε" μπορούν να τρέξουν. Συν το γεγονός ότι ταχύτητα διαθέτουν και τα γκαρντ, είναι σαφές πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον παράγοντα».

Αίσθηση προκάλεσαν τα σκληρά λόγια με τα οποία μίλησε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς προ ημερών «φωτογραφίζοντας» παίκτες της ομάδας. «Στα αποδυτήρια είμαστε συγκεκριμένοι και άμεσοι για οποιονδήποτε θέλουμε να κάνουμε κριτική, παρατήρηση ή κάποιο θετικό σχόλιο. Είναι κάτι που διακρίνει αυτή την ομάδα, η άμεση πληροφόρηση και η ειλικρίνεια», τονίζει ο Δημήτρης Ιτούδης.

Ομπράντοβιτς : "Όλα δείχνουν τέλεια, καλά, αλλά όταν αρχίσουν οι αγώνες τότε απλά καταλαβαίνεις ότι πρέπει να δουλέψεις κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο…"

Πηγή : www.superbasket.gr

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μίλησε στο σάιτ της Ευρωλίγκας για τη νέα αγωνιστική περίοδο και τους στόχους του Παναθηναϊκού. Αναφέρθηκε στα νέα πρόσωπα που βρίσκονται φέτος στην ομάδα, αλλά και τη δουλειά που χρειάζεται ακόμη να γίνει και η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί όλη τη χρονιά.


«Όπως είναι λογικό, όπως γίνεται κάθε χρόνο, έγιναν κάποιες αλλαγές στο ρόστερ. Δύο από τα νέα πρόσωπα που έχουμε μαζί μας, είχαν παίξει για εμάς και παλιότερα: Ο Σάκοτα και ο Φώτσης. Ξέρουν τα πάντα για το πώς παίζουμε, τι πρέπει να κάνουν, τη φιλοσοφία μας, τι χρειάζεται για να παίξουν στον Παναθηναϊκό. Νέο πρόσωπο είναι και ένας νεαρός από τον ΠΑΟΚ, πόιντ γκαρντ, ο Δημήτρης Βεργίνης, ο οποίος πιστεύουμε ότι έχει μέλλον, ότι μια μέρα θα είναι σημαντικός παίκτης για τον Παναθηναϊκό. Προστέθηκε ο Ντριου Νίκολας, ένας πολύ καλός σουτέρ, με εμπειρία στην Ευρώπη με την Μπενετόν Τρεβίζο και την Έφες Πίλσεν και είμαι πολύ ευχαριστημένος μαζί του αυτόν τον ένα μήνα που δουλεύουμε μαζί. Είναι σοβαρός, του αρέσει το μπάσκετ και θέλει να ξέρει και την τελευταία λεπτομέρεια του παιχνιδιού, του πώς παίζουμε, ρωτάει, ενδιαφέρεται και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν ακόμη δύο παίκτες που ήρθαν από την Παρτιζάν. Ο ένας είναι ο Ντούσαν Κέτσμαν, ένας παίκτης με εμπειρία, ήρεμος στον αγώνα, που δείχνει να ξέρει ανά πάσα στιγμή τι να κάνει για να βοηθήσει την ομάδα. Ο άλλος είναι ο Νίκολα Πέκοβιτς, η έκπληξη της Ευρωλίγκας πέρυσι για πολλούς, που πιστεύουμε ότι μπορεί να βελτιωθεί πολύ ακόμη, να γίνεται καλύτερος κάθε μέρα. Είναι ήδη ένας από τους καλύτερους παίκτες στη θέση του στην Ευρώπη.


Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, όχι μόνο από αυτούς τους παίκτες, αλλά από όλους τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Το ρόστερ είναι πολύ καλό, είμαι πολύ ικανοποιημένος και αυτό που χρειάζεται πλέον είναι δουλειά. Να τα βάλουμε όλα κάτω, να αρχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί. Όλα δείχνουν τέλεια, καλά, αλλά όταν αρχίσουν οι αγώνες τότε απλά καταλαβαίνεις ότι πρέπει να δουλέψεις κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο…


Τα φιλικά παιχνίδια βοηθούν, είχαμε κάποια δυνατά παιχνίδια και έχουμε κι άλλα στο πρόγραμμά μας μέχρι να αρχίσουν οι επίσημες υποχρεώσεις μας. Σημαίνει και πολλές προπονήσεις, Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι το να είμαστε έτοιμοι στην πρεμιέρα είναι πολύ σημαντικό.


Κάθε χρόνο έχουμε δυνατό ανταγωνισμό, καθώς πολλές ομάδες θέλουν να είναι στο φάιναλ φορ. Φέτος το επίπεδο είναι πολύ ψηλό και πάλι και έχουν ήδη γίνει πολλές καλές και ακριβές μεταγραφές σε πολλές ομάδες. Αυτό είναι καλό για τον κόσμο που του αρέσει ο ανταγωνισμός, το καλό μπάσκετ. Αυτό που εύχομαι σε όλες τις ομάδες είναι να βλέπουν όλο και περισσότερο κόσμο στο γήπεδο. Όπως εμείς πέρυσι! Στόχος μας είναι να παίξουμε καλό μπάσκετ, να έχουμε τον κόσμο δίπλα μας, να έρχεται στο γήπεδο, να είμαστε και πάλι πρώτοι σε κόσμο. Θέλουμε να φέτος στο ΟΑΚΑ να γίνει sold out σε πολλά παιχνίδια φέτος».

Κίνηση ματ από Μπερτομέου, εμφανίστηκαν οι σύμμαχοί του

Πηγή : www.superbasket.gr

Το ταξίδι του
Τζόρντι Μπερτομέου στη Βενετία, έδωσε στον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωλίγκα την ευκαιρία να βρει συμμάχους και να τους παρουσιάσει σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ο Ισπανός παράγοντας έκανε δηλώσεις και σχολίασε την πρόταση της ULEB, ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης φιλοξενούνται δηλώσεις παραγόντων των ευρωπαϊκών ομάδων που στηρίζουν το μοντέλο με τα εγγυημένα συμβόλαια.

«Από την ίδρυση της Ευρωλίγκα το καλοκαίρι του 2000, οι αποφάσεις που αφορούν την διοργάνωση, πάντα λαμβάνονται από την αρμόδια συνέλευση που δεν είναι άλλη από την Συνέλευση της Ευρωλίγκα και αποτελείται από τις ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση και από τους εκπροσώπους των εθνικών λιγκών των οποίων ομάδες περιλαμβάνονται στο πρωτάθλημα. Επαναλαμβάνω ότι όλες οι εισηγήσεις μπορούν να μελετηθούν εάν οι προτάσεις κατατεθούν. Να σας υπενθυμίσω ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει καμία επίσημη πρόταση από την ULEB, αφού οι λίγκες δεν έχουν αποφασίσει για την τύχη της πρότασης της ισπανικής λίγκας. Επίσης πρέπει να παρουσιαστεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση της Ευρωλίγκα για να εξεταστεί».


Στη συνέχεια ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκα εξέφρασε τις αμφιβολίες του όσον αφορά την ιδέα η διοργάνωση να διεξαχθεί με 30 ομάδες, λέγοντας ότι αυτό το πλάνο είχε απορριφθεί από τις λίγκες πριν από δυο χρόνια. Άλλωστε, όπως υποστήριξε κάτι τέτοιο θα αμφισβητούσε ένα από τα βασικά στοιχεία της διοργάνωσης που είναι η σταθερότητα των συλλόγων. Στη διάρκεια της επίσκεψης του Τζόρντι Μπερτομέου στη Βενετία, ο ισχυρός άνδρας της Ευρωλίγκα διασφάλισε την συμπαράσταση της ιταλικής λίγκας, αφού οι γείτονές μας είχαν ψηφίσει υπέρ στην αλλαγή συστήματος και τώρα δεν γίνεται να αλλαξοπιστήσουν… Παράλληλα, προπονητές, εκπρόσωποι ομάδων και λιγκών, τάχθηκαν υπέρ της Ευρωλίγκα και των αλλαγών που προωθεί.


Συγκεκριμένα, στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης φιλοξενούνται δηλώσεις των: Γιαν Πόμερ (πρόεδρος της γερμανικής λίγκας), Ντέιβιντ Φέντερμαν (αντιπρόεδρος της Μακάμπι Τελ Αβίβ), Χοσεάν Κερεχέτα (πρόεδρος της Τάου), Έτορε Μεσίνα (προπονητής της ΤΣΣΚΑ), Αντόνιο Μαρτίν (διευθυντής τμήματος μπάσκετ της Ρεάλ), Ζιλ Μορετόν (πρόεδρος της Βιλερμπάν), Φερντινάντο Μινούτσι (πρόεδρος της Σιένα), Τζόσεπ Κουμπέλς (επικεφαλής τμήματος μπάσκετ της Μπαρτσελόνα), Σέρτζιο Σκαριόλο, Δημήτρης Γιαννακόπουλος (Παναθηναϊκός), Ράντοβαν Λόρμπεκ (πρόεδρος Αδριατικής λίγκας) και όλοι υποστηρίζουν ένθερμα το μοντέλο της Ευρωλίγκα με τα εγγυημένα συμβόλαια.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μίλησε εκπροσωπώντας τη θέση του Παναθηναϊκού και είπε: «Από τη δική μας οπτική γωνία, η πρόταση της Ευρωλίγκα στη Συνέλευση του Βερολίνου τον Ιούλιο, προωθεί με εξαιρετικό τρόπο την ανάπτυξη του επαγγελματικού μπάσκετ στην Ευρώπη. Η σταθερότητα χωρίς αμφιβολία, είναι πολύ σημαντική για όλες τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Ο Παναθηναϊκός εργάζεται σκληρά με στόχο να προσφέρει το καλύτερο δυνατό μπάσκετ στους φιλάθλους του στην Ελλάδα, αλλά και ανά τον κόσμο. Με την πρόταση της Ευρωλίγκα μπορούμε να βελτιώσουμε τις μελλοντικές μας προσδοκίες ώστε να πετύχουμε τον σκοπό μας».

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Πρώτη η ΜΕΝΤ στο 1ο τουρνουά "Ευάγγελος Μαντουλίδης"

Το 1ο τουρνουά "Ευάγγελος Μαντουλίδης" έλαβε τέλος με τη ΜΕΝΤ να κατακτά την πρώτη θέση αφού στον άτυπο τελικό επικράτησε του Κεραυνού Αιγίου με 82-72, αφήνοντας δεύτερο το συγκρότημα του Γιάννη Χρυσανθόπουλου. Στον μικρό τελικό ο Μαντουλίδης νίκησε την Αναγέννηση Φλόγα με 66-66, με τρίποντο του Γάκη σε "νεκρό χρόνο".
Μετά το τέλος των αγώνων πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης. Ο διευθυντής αθλητισμού των Εκπαιδευτηρίων και του ΜΑΣ Μαντουλίδης Μάκης Χασιώτης, αφού μνημόνευσε τον Ευάγγελο Μαντουλίδη, ευχαρίστησε τις ομάδες για την συμμετοχή τους, τους συνδέσμους διαιτητών και κριτών, τον πρόεδρο της ΕΚΑΣΘ Σάββας Λόρτο, για την αθλοθέτηση του κυπέλλου του πολυτιμότερου παίκτη και την στατιστική υπηρεσία του Κώστα Γαλάνη. Ο αρχηγός του Άρη Σάββας Ηλιάδης που απουσιάζει στο εξωτερικό με τους "κίτρινους" έστειλε μήνυμα χαιρετισμού.

Στην συνέχεια έγιναν οι απονομές. Στην ομάδα της ΜΕΝΤ που κατέλαβε την πρώτη θέση το κύπελλο παρέδωσε η πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων και του ΜΑΣ Μαντουλίδης, Αικατερίνη Μαντουλίδου. Στην δεύτερη ομάδα του Κεραυνού Αιγίου το κύπελλο παρέδωσε ο Δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Ο Λυκειάρχης των Εκπαιδευτηρίων Δημήτρης Λασκαρίδης απένειμε το αναμνηστικό για την τρίτη θέση στον ΜΑΣ Μαντουλίδης, ενώ το κύπελλο για τν αναγέννηση Φλόγα παρέδωσε η γενική διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Άσπα Χασιώτη. Ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ Σάββας Λόρτος απένειμε το έπαθλο που αθλοθέτησε η Ένωση για τον πολυτιμότερο παίκτη που ήταν ο Βούλε Μάντιτς της ΜΕΝΤ.

Το τουρνουά «3 με 3» στο Ρέθυμνο και τη Νεάπολη

Στο Ρέθυμνο και τη Νεάπολη φιλοξενήθηκε το διήμερο 27 και 28 Σεπτεμβρίου του 2008 το Τουρνουά «3 με 3». Η συμμετοχή ήταν μεγάλη στη διοργάνωση που έχει κεντρικό ρόλο στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ φέρνοντας χιλιάδες παιδιά κοντά στην καλαθοσφαίριση, που προσφέρει χαρά σε συνδυασμό με τα οφέλη της άθλησης.
Στη διοργάνωση που έγινε στη μαρίνα του Ρεθύμνου συμμετείχαν 480 παιδιά (384 αγόρια και 96 κορίτσια) γεννηθέντα από το 1991 και μετά. Νικητές στο διαγωνισμό ελευθέρων βολών αναδείχθηκαν ο Μιχάλης Θωμάς (Δημοτικό) και ο Γιάννης Λεντζάκης (Γυμνάσιο-Λύκειο), ενώ στο διαγωνισμό τριών πόντων πρώτευσαν ο Μανώλης Αγριμάκης (Δημοτικό) και ο Γιάννης Περήφανος (Γυμνάσιο-Λύκειο). Το «παρών» έδωσαν κι έκαναν τις απονομές ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, κ.Αναγνωστάκης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΑΓΟΡ κ.Σαραντινός και αθλητές της ομάδας, καθώς και εκπρόσωποι της ομάδας του Αρκαδίου.
Στη Νεάπολη συμμετείχαν 320 παιδιά (256 αγόρια και 64 κορίτσια) γεννηθέντα από το 1991 και μετά. Νικητής στο διαγωνισμό ελευθέρων βολών ήταν ο Αθανάσιος Σωτηρίου και στο διαγωνισμό τριών πόντων η Κατσαρούλια Ελένη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε κι έκανε τις απονομές ο αντιδήμαρχος Λάζαρος Παπαδόπουλος.
Είναι η 14η συνεχόμενη χρονιά που η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης διοργανώνει το Τουρνουά «3 με 3», παραμένοντας πιστή στην αναπτυξιακή πολιτική της, που έχει πάντα ως στόχο την προώθηση της ιδέας του αθλητισμού στις μικρές ηλικίες. Πολύτιμοι αρωγοί της προσπάθειας αυτής είναι πάντα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι δύο χορηγοί που κάνουν πράξη τις προσπάθειες της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Η CHAMPION και η MOLTEN επιβραβεύουν τα παιδιά τόσο για τη συμμετοχή τους, όσο και για τις νίκες τους στους διαγωνισμούς που γίνονται..

Ενωμένοι Διεθνείς Πάικτες και Π.Σ.Α.Κ. Απέχουν από την Εθνική μέχρι να λυθούν τα προβλήματα των παικτών της Α2 !

Πηγή : http://www.sport-fm.gr

Η κόντρα ΠΣΑΚ-ΕΟΚ έχει φουντώσει για τα καλά. Μπορεί μεταξύ της Ομοσπονδίας και των σωματείων της Α2 να υπάρχει σύμπλευση απόψεων, ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και με την πλευρά των παικτών. Την ώρα λοιπόν που η εν λόγω κόντρα μαίνεται ήρθε και η επιστολή των Ελλήνων διεθνών, οι οποίοι ενημέρωσαν πως θα απέχουν από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Εθνικής μέχρι να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές της Α2. Από εκεί και πέρα ο ΠΣΑΚ με δική του ανακοίνωση επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στην ΕΟΚ

Η ανακοίνωση των Διεθνών:


«Εμείς οι παίκτες της Εθνικής ομάδας μπάσκετ είχαμε δηλώσει την αμέριστη συμπαράσταση μας στον αγώνα που κάνουν οι συνάδελφοι μας στον ΠΣΑΚ. Παράλληλα ζητήσαμε από όλους τους αρμόδιους φορείς να κάνουν τις ανάλογες προσπάθειες προκειμένου να δοθούν λύσεις στα τεράστια προβλήματα που ταλαιπωρούν το ελληνικό μπάσκετ. Τόσο καιρό περιμέναμε από αυτούς και ιδιαίτερα από την Ομοσπονδία να δώσει λύσεις στα προβλήματα μας. Αντί ωστόσο να προωθηθούν λύσεις δυστυχώς έγινε μια απάνθρωπη επίθεση στους συμπαίκτες μας της Α2 Κατηγορίας.

Μια επίθεση που δυστυχώς (και αυτό είναι το χειρότερο από όλα)μεθοδεύτηκε και βρήκε καταφύγιο από την ίδια την ΕΟΚ. Μια Ομοσπονδία που με αυτή τη στάση καταργεί η ίδια τον ρόλο της. Εμείς τα μέλη της Εθνικής ομάδας δεν θέλουμε μια Ομοσπονδία που να πηγαίνει κόντρα στους παίκτες, ενώ ταυτόχρονα θα εκμεταλλεύεται τις επιτυχίες τους, δεν θέλουμε μια Ομοσπονδία που θα δηλώνει αδύναμη, αναρμόδια και ανεύθυνη στον να λύνει τα προβλήματα μας. Για αυτό δηλώνουμε ότι από σήμερα θα απέχουμε από κάθε είδους δραστηριότητα της Εθνικής ομάδας και αρνούμαστε να υπηρετήσουμε την Ελληνική Ομοσπονδία μέχρι να:

1) Αποσυρθούν οι απειλές για λοκ άουτ και οι εκβιασμοί των παικτών στην Α2.
2) Να αντιμετωπιστούν διεξοδικά ΟΛΑ τα αιτήματα μας μέχρι τη συνολική λύση τους.
3) Αλλάξει επιτέλους η Ομοσπονδία στάση απέναντι στους παίκτες.
Αυτό που κάνουμε δεν αποτελεί εκβιασμό, ούτε απειλή, αλλά αποτελεί μια πράξη αλληλεγγύης και ουσιαστικής συμμετοχής προκειμένου να λυθούν τα τεράστια προβλήματα στον χώρο που ανήκουμε και καλούμαστε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο θέλοντας ή μη. ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ Α2 ΜΟΝΟΥΣ».



Πολλά αναμένεται να είναι τα επεισόδια που θα παιχθούν στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΠΣΑΚ και της ΕΟΚ. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών με σημερινή του ανακοίνωση (Κυριακή 28-9-08) εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την προ ολίγων ημερών κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η ΕΟΚ και τα σωματεία της Α2. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματα μας και πολύ περισσότερο όταν αυτά αφορούν τους συναδέλφους μας της Α2. Δεν θα τους αφήσουμε ποτέ μόνους, και αφού επιθυμούν να τους εκβιάζουν να ξέρουν ότι εκβιάζουν όλο το ελληνικό μπάσκετ», το μήνυμα των παικτών.

Η ανακοίνωση του ΠΣΑΚ

«Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών καταγγέλλει στον Υπουργό Πολιτισμού, στον Υφυπουργό Αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, στη Fiba World, στη Fiba Europe, και κυρίως στην κοινή γνώμη την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για τις πρακτικές πίεσης και εκβιασμών που έχει επιφέρει με τις κινήσεις της προς τους αθλητές μας. Δυστυχώς, η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης παραβίασε την στάση ουδετερότητας και αντικειμενικότητας που οφείλει ως Ομοσπονδία να έχει, προχωρώντας στην αδιανόητη κίνηση να παραθέσει κοινή συνέντευξη τύπου με τα σωματεία της Α2 φερόμενη εναντίον των αθλητών. Περιμέναμε από μία Εθνική Ομοσπονδία να είναι ασπίδα των αθλητών, να αποτελεί εγγύηση για τα δικαιώματα τους, να εκπροσωπεί και να βοηθά τους αθλητές που της έχουν προσδώσει διεθνές κύρος με τις επιτυχίες των εθνικών μας ομάδων όλων των ηλικιών, ή έστω αν μη τι άλλο να κρατάει ουδέτερη στάση προσπαθώντας να αμβλύνει τα προβλήματα. Να προσπαθεί να δίνει λύσεις ώστε να μην δέχονται οι αθλητές μας εκβιασμούς και πιέσεις από τους εργοδότες/σωματεία τους.

Αντί αυτού θλιβόμαστε και καταγγέλλουμε την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης η οποία έφθασε στο σημείο να συμπράττει με τα σωματεία εναντίον των κάποτε "αθλητών της", στηρίζοντας τα σωματεία στη προσπάθεια που ήδη έχουν ξεκινήσει με τις ευλογίες της για εκβιασμούς των μελών μας. Αναρωτιόμαστε ακόμα αν θα πράξει τα νόμιμα σε περίπτωση που κάποια σωματεία δεν συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα όπως απειλούν τους αθλητές τους και αν θα τα υποβιβάσει όπως σαφώς προβλέπεται στους κανονισμούς. Καλούμε τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη και τον υφυπουργό αθλητισμού κ Ιωαννίδη να πάρουν εδώ και τώρα υπεύθυνες θέσεις στα προβλήματα μας και να εγκαλέσουν στην τάξη την ομοσπονδία. Η μόνη άμυνα και συνάμα δύναμη μας είναι η ενότητα που έχουμε και κάθε πίεση μας κάνει πιο δυνατούς και πιο ενωμένους. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματα μας και πολύ περισσότερο όταν αυτά αφορούν τους συναδέλφους μας της Α2. Δεν θα τους αφήσουμε ποτέ μόνους, και αφού επιθυμούν να τους εκβιάζουν να ξέρουν ότι εκβιάζουν όλο το ελληνικό μπάσκετ».