Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009

Με δέκα (10) ομάδες το Πρωτάθλημα Ανδρών Κρήτης της ΕΚΑΣΚ - Αναβολή κληρώσεων σε Πρωταθλήματα !

Με δέκα (10) ομάδες θα γίνει φέτος το Πρωτάθλημα Ανδρών Κρήτης της ΕΚΑΣΚ. Συμμετοχή δήλωσαν οι : Δειλινά, Εργοτέλης, Χερρονάσιος, Ανδρογέας, Ηρόδοτος, Αναγέννηση Αρκαλοχωρίου, Κύδων και οι ΓΑΣ Μεσσαράς, Λιβυκός – Κουτσουράς και Φιλαθλητικός που επαναδραστηριοποιούνται. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της ΕΚΑΣΚ οι ομάδες που επαναδραστηριοποιούνται στο πρωτάθλημα Ανδρών μπορούν για 2 χρόνια να μην συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των Παίδων, Εφήβων και των Παμπαίδων, όμως θα πρέπει να καλύπτουν στην περίπτωση αυτή από μόνες τους τα έξοδα μετακίνησης και να επιβαρύνονται τις δαπάνες για την γραμματεία και τους διαιτητές των αγώνων που θα παίζουν στην έδρα τους. Το Πρωτάθλημα Ανδρών Κρήτης θα ξεκινήσει το Σάββατο 10-10-09 και η κλήρωση των αγώνων (όπως και των άλλων πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΚ) θα γίνει την Τετάρτη 2-9-09 στις 6μμ στα γραφεία της ΕΚΑΣΚ.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση που είχαμε καταθέσει στην ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΚΑΣΚ για υποχρεωτική συμμετοχή στους αγώνες του Πρωταθλήματος Ανδρών Κρήτης καθόλη την διάρκεια του αγώνα τουλάχιστο ενός αθλητή ηλικίας μικρότερης των 20 ετών και η οποία είχε τύχει τότε ευρείας αποδοχής από τους παρευρισκόμενους (ιδέα Μιχάλη Κυρίτση), δεν υιοθετήθηκε στο ΔΣ της ΕΚΑΣΚ για την φετινή περίοδο για διάφορους λόγους, λήφθηκε όμως απόφαση να ζητηθεί από τα σωματεία να εκφράσουν την άποψη τους για την μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο.

***** Και μια δική μας απορία προς τον σύντροφο : από πότε τα εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΑΣΚ δεν μπορούν να έχουν άποψη και γνώμη για όλα τα θέματα που αφορούν τα δρώμενα στο χώρο της Καλαθοσφαίρισης και στην ΕΚΑΣΚ : Δηλαδή επειδή εμείς έχουμε οριστεί υπεύθυνοι Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης δεν μπορούμε να έχουμε άποψη για παράδειγμα για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της ΕΟΚ, την στιγμή μάλιστα που φέτος παρακολουθήσαμε (με έξοδα πληρωμένα από εμάς) από πάρα πολύ κοντά όλη την διαδρομή του από το Ηράκλειο μέχρι την Καλαμάτα και από την Ιεράπετρα μέχρι την Εθνική Παμπάιδων στην Χαλκιδική ; Με τέτοιες ιδέες δεν μας βλέπω καθόλου καλά !!!

Κάτι τέτοια και διάφορα άλλα “μαργαριτάρια” που ακούσαμε μας ανάγκασαν να ακυρώσουμε το ταξίδι (χάνοντας μάλιστα και τις σχετικές προκαταβολές που είχαμε δώσει) που είχαμε προγραμματίσει με δικά μας πάντα έξοδα στον Κολινδρό (8ο Διεθνές Camp – προεθνική Παίδων). Όσο αφορά την εκ των υστέρων πρόταση για συμμετοχή μας στο ετήσιο Συνέδριο της ΕΟΚ στην Πορταριά (όπου θα συζητηθούν και θέματα που έχουν σχέση με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της ΕΟΚ), όπως ήταν φυσικό την απορρίψαμε.

To Δελτίο Τύπου της ΕΚΑΣΚ

Αύριο Τετάρτη 2 /09/09 στις 6μμ στα γραφεία της ΕΚΑΣΚ θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των τοπικών πρωταθλημάτων της περιόδου 2009-10.Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης (Τρίτη 31-8-09) εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες και αποφασίστηκαν τα εξής.

1) Να αναβληθούν οι κληρώσεις των πρωταθλημάτων νέων ανδρών, νεανίδων και Π/Κ Β . Των νέων ανδρών διότι αναμένονται οι δηλώσεις συμμετοχής των ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού μια και τώρα ξεκινούν την λειτουργία τους. Των νεανίδων διότι έχουν δηλώσει συμμετοχή μόλις τρείς (Εργοτέλης, ΟΑΧ, Αρκάδι) ομάδες και,των Π/Κ Β επειδή θα πρέπει να βγει συμπληρωματική προκήρυξη λογω αυξημένης συμμετοχής ομάδων.

2) Εγκρίθηκε η συμμετοχή στο πρωτάθλημα των ανδρών των ομάδων Μεσαρά, Λιβυκος Κουτσουρά και Φιλαθλητικού. Οι υπόλοιπες που θα λάβουν μέρος είναι Εργοτέλης, Χερονάσιος, Ηρόδοτος, Ανδρογέας, Κύδων, Αναγένηση, Δειλινό.

3) Εκτός από τα πρωταθλήματα ανδρων, γυναικών και στους νέους άνδρες η διαιτησία θα πληρώνεται από τα γηπεδούχα σωματεία αμέσως μετά την συνάντηση.

4) Τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στα πρωταθλήματα Π/Π Α-Β και Π/Κ Α-Β θα καταβάλουν με την έγκριση των καταστάσεων συμμετοχής τους 10 ευρώ ανά αθλητή για έξοδα διαιτησίας.

5) Με δύο παράγοντές της η ΕΚΑΣΚ θα πάρει μέρος στο συνέδριο Ενώσεων και τοπικών επιτροπών που θα γίνει 4-6 Σεπτεμβρίου στην Πορταριά Πηλίου (Χαλαμπαλάκης Γιώργος - Κανάκης Μιχάλης).

***** Είναι πάντως θλιβερό η Κρήτη με το Αρκάδι να φθάνει φέτος ένα βήμα πριν την κατάκτηση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Νεανίδων στον Βόλο και από την άλλη να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην γίνει φέτος πρωτάθλημα Νεανίδων στην Κρήτη λόγω έλλειψης ομάδων !!!

Φιλικό την Τρίτη μεταξύ ΟΦΗ και "Ηράκλειο" στο ΒΑΚ στις 6:30μμ "κεκλεισμένων των θυρών"

Το πρώτο δυνατό “φιλικό τεστ” μεταξύ των δύο ομάδων της πόλης του Ηρακλείου που συμμετέχουν στις Εθνικές κατηγορίες θα γίνει την Τρίτη το απόγευμα στις 6:30μμ στο ΒΑΚ “κεκλεισμένων των θυρών”. ΟΦΗ (Β’ Εθνική) και “Ηράκλειο” (Γ' Εθνική) θα αρχίσουν να μετρούν τις δυνάμεις τους και θα βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα, αν και οι δύο ομάδες θα ξαναβρεθούν αντιμέτωποι στα τουρνουά που διοργανώνουν οι δύο ιστορικοί σύλλογοι της πόλης (Ηράκλειο 4 έως 6 Σεπτεμβρίου και ΟΦΗ 11 έως 13 Σεπτεμβρίου). Τέλος ο ΟΦΗ θα τελέσει τον καθιερωμένο Αγιασμό ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου την Τετάρτη 2-9-08 στις 6μμ στο ΒΑΚ.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» οι κληρώσεις των Εθνικών Πρωταθλημάτων και Κυπέλλων. Οι κληρώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:

Α2’ Εθνική Κατηγορία Ανδρών 2009-2010
Β’ Εθνική Κατηγορία Ανδρών 2009-2010
Γ’ Εθνική Κατηγορία Ανδρών 2009-2010 (1ος Όμιλος Νότου)
Γ’ Εθνική Κατηγορία Ανδρών 2009-2010 (2ος Όμιλος Νότου)
Α1’ Εθνική Κατηγορία Γυναικών 2009-2010
Α2’ Εθνική Κατηγορία Γυναικών 2009-2010 (Όμιλος Νότου)
Κύπελλο Ελλάδος Ανδρών 2009-2010
Κύπελλο Ελλάδος Γυναικών 2009-2010
* Οι κληρώσεις των ομίλων του Βορρά θα γίνουν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Το τουρνουά του "Ηράκλειο" το Σαββατοκύριακο - Την Πέμπτη 3-9-09 η επίσημη παρουσίαση της ομάδας !

Το "Ηράκλειο" διοργανώνει το πρώτο τουρνουά Καλαθοσφαίρισης « ΗΡΑΚΛΕΙΟ – SUPERFAST FERRIES 2009 με τη συμμετοχή των ομάδων Α.Γ.Ο.Ρ - Ο.Φ.Η. και Α.Ο. ΑΜΥΝΤΑΣ.


Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :

ώρες

Παρασκευή 4/9/09

Σάββατο 5/9/09

Κυριακή 5/9/09

6μμ-8μμ

ΑΜΥΝΤΑΣ– ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΑΓΟΡ– ΑΜΥΝΤΑΣ

ΟΦΗ–ΑΜΥΝΤΑΣ

8μμ-10μμ

ΟΦΗ–ΑΓΟΡ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΟΦΗ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ–ΑΓΟΡ

Στο τουρνουά αυτό αποφασίστηκε να υπάρχει ένα συμβολικό αντίτιμο εισόδου 2 ευρώ. Οι εισπράξεις αυτές θα διατεθούν στα Ιδρύματα ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ – ΕΥ.ΖΩ και ΕΛΠΙ.ΖΩ.

H επίσημη παρουσίαση της Ανδρικής ομάδας του “Ηράκλειο”, που θα συμμετάσχει φέτος στην Γ’ Εθνική κατηγορία, θα γίνει την Πέμπτη 3-9-09 στις 12μμ στις εγκαταστάσεις του συλλόγου στο “Τένις” παρουσία εκπροσώπων του χορηγού της ομάδας, της Attica Group – Superfast Ferries.

Παναμερικανικό Πρωτάθλημα 2009 - Πέμπτη ημέρα (Α' Φάση) των αγώνων (30-8-09) !


Παναμερικανικό Πρωτάθλημα - Πουέρτο Ρίκο 2009 : Highlights από την πέμπτη ημέρα (Α' Φάση) των αγώνων (30-8-09)

ρεπορταζ : www.basketblog.gr (Λεωνίδας Πιτσιόλης)
Καταπληκτικό ματς έγινε μεταξύ της Αργεντινής και της Δομινικανής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της 5ης ημέρας του Παναμερικανικού πρωταθλήματος. Οι "γκαούτσος" επικράτησαν στην παράταση με 89-87 και αντί να ξεκινήσουν τη 2η φάση με 0-3 θα έχουν 2-1, αφού κουβαλούν μαζί τους και τον Παναμά, αντί για τη Βενεζουέλα, από την οποία είχαν ηττηθεί! Ο Λουίς Σκόλα κουβάλησε στις πλάτες του την Αργεντινή και τελείωσε το ματς με 30 πόντους (τους 20 στο δεύτερο ημίχρονο και στην παράταση) και 8 ριμπάουντ, ενώ ο Αλ Χόρφορντ και ο Φρανσίσκο Γκαρσία πέτυχαν 24 και 20 πόντους αντίστοιχα για τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η Βραζιλία κατέκτησε δια περιπάτου την πρώτη θέση στον 2ο όμιλο, αφού δεν αντιμετώπισε πρόβλημα ούτε απέναντι στον Παναμά, τον οποίον νίκησε με 84-64 (Μπαρμπόσα 17 – Πίνοκ 24π., 8ρ.).

Τη 2η θέση του πρώτου ομίλου καπάρωσε η Ουρουγουάη μετά το 54-49 επί του Μεξικού (Μπατίστα 13π., 18ρ., 3κλ., 3κ. – Αγκίρε 12π., 11ρ.).

Τέλος το Πουέρτο Ρίκο κέρδισε εύκολα με 90-70 τον Καναδά και τερμάτισε στην 1η θέση του πρώτου ομίλου

Η βαθμολογία του 1ου ομίλου (τελική) : Πουέρτο Ρίκο 8, Ουρουγουάη 7, Καναδάς 6, Μεξικό 5, Παρθένοι Νήσοι 4.
Η βαθμολογία του 2ου ομίλου (τελική): Βραζιλία 8, Αργεντινή 6, Δομινικανή Δημοκρατία 6, Παναμάς 5, Βενεζουέλα 5.

- Οι πρώτες τέσσερις ομάδες κάθε ομίλου (σύνολο 8) προκρίνονται στους προημιτελικούς, σχηματίζουν έναν όμιλο και δίνουν άλλους τρεις αγώνες μεταξύ τους.

Η νέα βαθμολογία: Βραζιλία 6, Πουέρτο Ρίκο 6, Ουρουγουάη 5, Αργεντινή 5, Δομινικανή Δημοκρατία 4, Καναδάς 4, Παναμάς 3, Μεξικό 3.

Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009

Τουρνουά Μάριμπορ : Σλοβενία - Ελλάδα 81-64 (30-8-09) !


Εθνική Ανδρών - Τουρνουά Μάριμπορ Σλοβενίας : Σλοβενία - Ελλάδα 81-64 (30-8-09) Highlights - Top Plays (οι καλύτερες φάσεις του αγώνα)

Η βράβευση του Έλληνα διαιτητή Στέλιου Κουκουλεκίδη ( ο οποίος αφήνει την ενεργό δράση) από την ομποσπονδία της Σλοβενίας πριν την έναρξη του αγώνα !

Μάχη γιγάντων ... μύτη με μύτη στην Σλοβενία !

Η Ελλάδα ηττήθηκε από τη Σλοβενία στο Μάριμπορ 81-64, στο τελευταίο φιλικό πριν το τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας στις 7 Σεπτεμβρίου, «πληρώνοντας» το κακό ξεκίνημα στον αγώνα.

Το πρόγραμμα των Ομίλων στο Ευρωπαϊκό της Πολωνίας
1ος Όμιλος (Ελλάδα, Κροατία, Ισ
ραήλ, ΠΓΔΜ): Πόζναν
1η αγωνιστική (07/09): ΕλλάδαΠΓΔΜ (17:30), Κροατία – Ισραήλ (20:15)
2η αγωνιστική (08/09): Ισραήλ – ΠΓΔΜ (17:30), ΕλλάδαΚροατία (20:15)
3η αγωνιστική (09/09): ΠΓΔΜ – Κροατία (17:30), Ελλάδα Ισραήλ (20:15)
2ος Όμιλος (Ρωσία, Γαλλία, Λετονία, Γερμανία): Γκντανσκ
3ος Όμιλος
(Ισπανία, Σερβία, Σλοβενία, Μεγάλη Βρετανία): Βαρσοβία
4ος Όμιλος
(Τουρκία, Λιθουανία, Πολωνία, Βουλγαρία): Βρότσλαβ

Με τον αγώνα κόντρα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της ΠΓΔΜ ξεκινά τις υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας η εθνική μας ομάδα. Το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας μετέχει στον 1ο Όμιλο και αυτή είναι η μοναδική αναμέτρησή του που θα δοθεί απόγευμα (17:30), καθώς οι άλλες δύο (με Κροατία και Ισραήλ) είναι βραδινές (20:15).


Σλοβενία - Ελλάδα 81-64

Ένα από τα χειρότερα δεκάλεπτα στους αγώνες που έχει δώσει μέχρι τώρα στην προετοιμασία της πραγματοποίησε η Εθνική Ομάδα. Χωρίς συνεργασίες στην άμυνα, χωρίς επιστροφές και με κακές επιλογές στην επίθεση, βρέθηκε γρήγορα να χάνει από τη Σλοβενία, η οποία στο δεύτερο πεντάλεπτο της πρώτης περιόδου εκμεταλλεύτηκε οτιδήποτε της δόθηκε και έκανε ένα 17-4 με αποτέλεσμα το 6-6 (4’) να γίνει 23-10 (10').
Ο Ούντριχ ανέβασε το δείκτη της διαφοράς στο +16 με την επανέναρξη της αναμέτρησης (27-11) με την Ελλάδα να εξακολουθεί να αδυνατεί να βρει ρυθμό. Τα ελεύθερα σουτ δεν βρίσκονταν εύκολα με την ελληνική ομάδα να αναζητά αυτά σε πρώτο χρόνο: Ευστόχησε σε σουτ εντός πεδιάς από το 6ο λεπτό και με το γκολ φάουλ του Σχορτσανίτη, ξανά στο 14’ με λέι απ του Καλαμπόκη, χωρίς η μπάλα να περάσει το διχτάκι, αφού κόπηκε αντικανονικά, πριν ευστοχήσει σε ένα τρίποντο "βάλσαμο" ο Γιώργος Πρίντεζης για το 29-16 (15’). Ήταν οι δύο φάσεις που βοήθησαν να βρεθεί κάποιος ρυθμός, σε συνδυασμό με κάποιες καλές φάσεις στην άμυνα, είτε με κλεψίματα, είτε με ριμπάουντ και γρήγορη πρώτη πάσα που βοήθησε τους διεθνείς μας να ανοίξουν ταχύτητα με τους Καλάθη, Καλαμπόκη, Κουφό, Πρίντεζη, Καϊμακόγλου στην πεντάδα και την άμυνα να γυρίζει σε μαν του μαν.

Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν καταλύτης επιθετικά για την αλλαγή της εικόνας του παιχνιδιού, ο Στράτος Περπέρογλου επέστρεψε στο παρκέ και ο Νικ Καλάθης ανέλαβε να δώσει το ρυθμό, βγαίνοντας η Ελλάδα πλέον στον αιφνιδιασμό, για να μειώσει στους έξι πόντους με ένα δυναμικό κάρφωμα από τον Κώστα Κουφό (32-26, 17’30’’). Ο Περπέρογλου μείωσε με τρίποντο σε 34-31 (19’55’’) με τον Γιάκα Λάκοβιτς να αυξάνει τη διαφορά στο +6 με τη λήξη, πετώντας την μπάλα σχεδόν από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη για το 37-31. Η ελληνική ομάδα είχε ένα επιμέρους 15-5 στο τελευταίο τετράλεπτο του ημιχρόνου, το καλύτερό της ως εκείνη τη στιγμή στο παιχνίδι.
Η Σλοβενία πήρε μια μικρή διαφορά με την επανέναρξη της αναμέτρησης (42-34 στο 21’ και 44-36 στο 22’) με όπλο τα επιθετικά ριμπάουντ, αλλά η Ελλάδα είχε αυτή τη φορά τις απαντήσεις. Η πιεστική άμυνα ήταν το κλειδί. Τα επιθετικά ριμπάουντ του Φώτση, τα δύο συνεχόμενα κερδισμένα φάουλ του Ζήση και τα δύο συνεχόμενα κλεψίματα του Περπέρογλου ήταν το έναυσμα για την αντεπίθεση που οδήγησε στο να μειωθεί η διαφορά και να έρθει η ισοφάριση (44-44, 25’) με δύο βολές του Γιάννη Μπουρούση. Η Ελλάδα με τον Σχορτανίτη να σκοράρει πήρε το προβάδισμα για πρώτη φορά (49-50, 29’), αλλά δεν μπόρεσε και να το κρατήσει. Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον Σάμο Ούντριχ (52-50), πριν ο Έλληνας σέντερ μειώσει και πάλι για το 52-51 με το οποίο έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο, λίγο πριν την ολοκλήρωση του οποίου υπήρξαν και κάποιες στιγμές έντασης.

Ο Καζλάουσκας έβαλε για πρώτη φορά μαζί στο παρκέ Σπανούλη και Καλάθη, ενώ ήταν φανερή η πρόθεση να πάει η μπάλα στον Σχορτσανίτη, στην καρδιά της άμυνας ζώνης των αντιπάλων μας. Οι Σλοβένοι είχαν όμως τον πρώτο λόγο, διατηρώντας ένα μικρό προβάδισμα, μέχρι να ισοφαρίσει VSpan σε 59-59 (33’). Ο Λιθουανός είχε επιλέξει ένα σχήμα με τρεις κοντούς με τους Σπανούλη-Ζήση-Καλαμπόκη. Οι παίκτες του Γιούρι Ζντοβτς ήταν αυτοί που έβρισκαν στην επίθεση τις λύσεις για να ξεφύγουν και πάλι (70-59, 36’) εκμεταλλευόμενοι την αστοχία της ελληνικής ομάδας, αλλά και τα δικά τους ριμπάουντ. Οι γηπεδούχοι από τη γραμμή των βολών έφτασε στο +12 (76-64, 38’) και απομακρύνθηκαν ακόμη περισσότερο ως το 81-64 (39’25’’) που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.


Δεκάλεπτα: 23-10, 37-31, 52-51, 81-64
Σλοβενία (Ζντοβτς): Σλόκαρ, Λάκοβιτς 11, Μπρέζετς 12, Ούντριχ Μπ 5, Νάχμπαρ 11, Ντράγκιτς 3, Γιάγκοντνικ 4, Ούντριχ Σ 10, Γκόλεματς 5, Λόρμπεκ Ε. 13, Λόρμπεκ Ντ. 7.
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 6, Μπουρούσης 4 Ζήσης 10, Σπανούλης 8, Φώτσης 7, Πρίντεζης 11, Κουφός 4, Περπέρογλου 3, Σχορτσανίτης 10, Παπανικολάου, Καλάθης 1, Γλυνιαδάκης, Καϊμακόγλου

ελληνική αποστολή επιστρέφει αύριο στην Αθήνα, για τις τελευταίες προπονήσεις πριν την αναχώρηση στις 4 Σεπτεμβρίου με τελικό προορισμό το Πόζναν της Πολωνίας.


Ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών, Γιόνας Καζλάουσκας, δήλωσε: «Για να κερδίσεις ένα τέτοιο παιχνίδι, το οποίο ήταν σαν πραγματικό παιχνίδι Ευρωμπάσκετ, με πολύ νεύρο και πολύ δύναμη, πρέπει να είσαι σκληρός και αποτελεσματικός για 40 λεπτά. Εμείς όμως δεν είχαμε αυτή την εικόνα για περισσότερο από 25 λεπτά. Και αυτό δεν φτάνει για να πάρεις τη νίκη. Επιπλέον ήμασταν αρκετά νευρικοί, το παιχνίδι είχε πολλές επαφές, πολύ δύναμη και έπρεπε να έχουμε συγκέντρωση και εξυπνάδα. Βρεθήκαμε στο -16, γιατί στα πρώτα λεπτά δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε. Θα ξαναπώ ότι σε τέτοιους αγώνες πρέπει να είσαι σκληρός και συγκεντρωμένος καθόλη τη διάρκειά του. Βρήκαμε ρυθμό και παίξαμε καλά από τη δεύτερη πεντάδα μας, τους κρατήσαμε για τέσσερια λεπτά χωρίς καλάθι και επιστρέψαμε. Από εκεί και πέρα όμως είχαμε την απόδοση που θα έπρεπε μόνο κατά διαστήματα και όχι με τη συνέπεια που απαιτείται για να νικήσουμε σε έναν τέτοιον αγώνα».

Ο Νίκος Ζήσης αναφέρθηκε στην αναμέτρηση με τη Σλοβενία, ενώ έκανε και έναν απολογισμό της προετοιμασίας, με το τελευταίο φιλικό να ανήκει και αυτό το παρελθόν: «Η διαφορά των 17 πόντων είναι πλασματική σίγουρα, διότι μέχρι το 35’ ο αγώνας ήταν στον πόντο. Κάναμε κακή αρχή, παίξαμε πολύ κακή άμυνα στο τρανζίσιον και αυτό έδωσε στους Σλοβένους ρυθμό και αυτοπεποίθηση και παράλληλα άγχος σε εμάς. Ο πάγκος όμως έκανε φοβερή δουλειά και επιστρέψαμε στον αγώνα. Βελτιώσαμε τις επιστροφές μας και με καθαρό μυαλό και οξυδέρκεια περάσαμε την μπάλα μέσα στο καλάθι και γενικότερα εκτελέσαμε πιο σωστά τις επιθέσεις μας. Για 15 λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν πολύ καλοί θεωρώ. Η αψιμαχία ανάμεσα στον Περπέρογλου και τον Νάμπαρ ανέβασε την ένταση στην εξέδρα και επηρέασε τους διαιτητές που έδωσαν ένα δύο σφυργίματα στους Σλοβένους, αλλά αυτό θεωρώ ότι είναι καλό για εμάς, γιατί το αντιμετωπίσαμε τώρα που είμαστε στην προετοιμασία. Από εκεί και πέρα από το 59-59 και μετά ήταν σαν να αφήσαμε το παιχνίδι να φύγει. Δεν ήμασταν ψύχραιμοι στο τέλος, δεν είχαμε τις σωστές επιλογές για να κρατηθούμε μέσα στο παιχνίδι. Κάνοντας έναν απολογισμό της προετοιμασίας θεωρώ ότι αυτός είναι θετικός, γιατί είμαστε μια νέα ομάδα που βρίσκεται μαζί μόλις έξι εβδομάδες με πάρα πολλά καινούρια πρόσωπα και το σημαντικό είναι ότι ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι έχουμε μπροστά μας. Δεν κρυβόμαστε πίσω από τις απουσίες των παικτών που δεν είναι στη διάθεση των προπονητών. Δεν κοιτάμε πίσω. Το μόνο που θέλουμε είναι να εμφανιστούμε τη Δευτέρα στο Ευρωμπάσκετ όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι».*Με το τέλος της αναμέτρησης ο Νίκος Ζήσης έδωσε τη φανέλα του στον Στέλιο Κουκουλεκίδη, ο οποίος αφήνει την ενεργό δράση. Τον διεθνή Έλληνα διαιτητή τίμησε και η ομοσπονδία της Σλοβενίας πριν την έναρξη της αναμέτρησης.

Η απουσία του από τα παρκέ τού στοίχισε. Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης διψάει να παίξει μπάσκετ και στην επάνοδό του, μέσω του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, βρήκε δίπλα του ένα πολύτιμο στήριγμα. Τον Γιόνας Καζλάουσκας, για τον οποίο παραδέχεται: "Για μένα είναι κίνητρο το ότι ξαναβρεθήκαμε με τον Γιόνας Καζλάουσκας. Πέρα από αυτό, όμως, ήθελα έτσι κι αλλιώς να προσφέρω το καλύτερο στην ομάδα, για να ξαναγυρίσω στο μπάσκετ. Μου στοίχισε η απουσία μου όλον αυτό τον καιρό και θέλω από εδώ και πέρα να προσφέρω τόσο στην Εθνική όσο και στον σύλλογό μου". Ο διεθνής σέντερ πιστεύει στις δυνατότητες της Ελλάδας, καθώς όπως εξηγεί: "Έχουμε τα πάντα ως ομάδα, ένα εξαιρετικό τεχνικό επιτελείο και πολύ καλούς ανθρώπους κοντά μας, ένα πολύ καλό περιβάλλον. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας και να παίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα". Όσον αφορά στις απουσίες βασικών στελεχών, εν όψει του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, επεσήμανε: "Ορισμένα παιδιά που ήταν βασικοί άξονες της ομάδας δεν είναι μαζί μας, αλλά θα ήταν λάθος να μείνουμε σε αυτό. Αυτοί που είμαστε εδώ ξέρουμε τι μπορούμε να προσφέρουμε. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να δώσουμε στη χώρα μας το καλύτερο δυνατό. Σίγουρα, θα ήμασταν καλύτεροι με αυτούς, αλλά κατά την άποψή μου αν δώσουμε όλοι μας το 110% θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες". Αναφορικά με την άσχημη εικόνα της ελληνικής ομάδας στο τελευταίο φιλικό, κόντρα στη Σλοβενία, ξεκαθάρισε: "Ηταν εμφανές ότι βγήκε η κούραση. Δεν είναι, βέβαια, δικαιολογία. Απέχουμε μία εβδομάδα από τους αγώνες και πρέπει να καταβάλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια. Το θέμα είναι να έχουμε συγκέντρωση και αποφασιστικότητα για να κυνηγήσουμε το καλύτερο δυνατό στο Ευρωμπάσκετ".

Με την απουσία των Δημήτρη Διαμαντίδη και Θοδωρή Παπαλουκά, ο Βασίλης Σπανούλης είναι αυτός που επωμίζεται, στον μεγαλύτερο βαθμό, την ευθύνη της περιφερειακής γραμμής της εθνικής μας ομάδας. Ο ίδιος αναφέρθηκε τόσο στον ρόλο του εν όψει του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας όσο και, γενικότερα, στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. "Σίγουρα, με την απουσία του Διαμαντίδη και του Παπαλουκά οι ευθύνες που μου αναλογούν είναι μεγαλύτερες. Η διαφορά είναι ότι πρέπει να βρω τον τρόπο και τη δύναμη ακόμη και όταν δεν είμαι σε καλή μέρα να βοηθήσω την ομάδα και τους συμπαίκτες μου", ανέφερε αρχικά, για να προσθέσει... "Με τους δύο παίκτες που λείπουν από την περιφέρεια επιμεριζόταν η ευθύνη σε περισσότερα πρόσωπα. Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο Νίκος Ζήσης, ο οποίος έχει και την εμπειρία και την ποιότητα να προσφέρει σε αυτό το κομμάτι. Ξέρω ότι οι ομάδες θα προσπαθήσουν να με φθείρουν, να με κουράσουν, αλλά στο μυαλό μου αυτό που υπάρχει τώρα είναι πώς θα μπορέσω να βοηθήσω και όταν δεν θα είμαι σε καλή μέρα. Ο ρόλος μου θα είναι να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου να γίνουν καλύτεροι, γιατί πάντα τελικά στόχος είναι η νίκη". Ο Βασίλης Σπανούλης δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του. Παραδέχθηκε πως η Εθνική είναι μια νέα ομάδα με προβλήματα ομοιογένειας, το σημαντικότερο, όμως, θα είναι τα αποτελέσματα που θα πάρει κι όχι οι εμφανίσεις της αυτές καθαυτές: "Το 2005 δεν παίξαμε καλό μπάσκετ, αλλά ποιος το θυμάται; Όλοι θυμούνται ότι πήραμε το Ευρωπαϊκό. Όλοι θυμόμαστε το τρόπαιο που κατακτήσαμε. Το ίδιο ας γίνει και τώρα. Είμαστε μια καινούρια, νεανική ομάδα, η οποία δεν έχει πολλές εμπειρίες. Είναι σίγουρα δύσκολη η αποστολή μας, γιατί το επίπεδο στο Ευρωμπάσκετ είναι πολύ ψηλό. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το 2004, όταν είχαμε κάνει επίσης μια νέα αρχή, μας πήρε καιρό να αποκτήσουμε την απαιτούμενη ομοιογένεια και συνοχή και να παίξουμε πραγματικά καλό μπάσκετ. Αυτό συνέβη μετά το 2006. Το 2005 πήραμε το Ευρωμπάσκετ χωρίς να παίξουμε πραγματικά καλό μπάσκετ, λόγω της προσωπικότητας και της εμπειρίας κάποιων παικτών. Χρειάζεται χρόνος για να βρεθούν όλα τα παιδιά. Έχουμε μόνο μία εβδομάδα μπροστά μας και πρέπει όλα αυτά να μπουν στην άκρη. Τα ψέματα τελείωσαν, από εδώ και πέρα έχουμε ευθύνες, οι οποίες είναι μεγάλες και θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, είτε χρειαστεί να βοηθήσουμε για ένα λεπτό είτε για 40'. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να είμαστε και σωματικά και πνευματικά έτοιμοι".

Παναμερικανικό Πρωτάθλημα 2009 - Τέταρτη ημέρα των αγώνων (29-8-09) !Παναμερικανικό Πρωτάθλημα - Πουέρτο Ρίκο 2009 : Highlights από την τέταρτη ημέρα των αγώνων (29-8-09)

Τέταρτη ημέρα της Α’ Φάσης στο Παναμερικανικό Πρωτάθλημα 2009 που γίνεται στο Πουέρτο Ρίκο (το οποίο παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον αν κρίνουμε από την θέαση των βίντεο που παραθέτουμε καθημερινά)και σημειώθηκαν τα παρακάτω αποτελέσματα :

Α’ όμιλος
Μεξικό – Παρθένοι Νήσοι 80-63
Καναδάς – Ουρουγουάη 69-71
Βαθμολογία (ν/η βαθμοί) : 1. Πουέρτο Ρίκο 3/0 6β. , 2. Καναδάς 2/1 5β. , 3. Ουρουγουάη 2/1 5β. , 4. Παρθένοι Νήσοι 0/4 4β. , 5. Μεξικό 1/2 4β.

Β’ όμιλος
Δομινικανική Δημοκρατία – Βενεζουέλα 78-73
Παναμάς – Αργεντινή 55-80
Βαθμολογία (ν/η βαθμοί) : 1. Βραζιλία 3/0 6β. , 2. Δομινικανική Δημοκρατία 2/1 5β. , 3. Βενεζουέλα 1/3 5β. , 4. Αργεντινή 1/2 4β. , 5. Παναμάς ½ 4β.

Η Δομινικανή Δημοκρατία επιβλήθηκε της Βενεζουέλας με 78-73 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Παναμερικανικού τουρνουά. Καταπληκτική εμφάνιση έκανε ο Τσάρλι Βιλανουέβα, που πέτυχε 28 πόντους και μάζεψε 12 ριμπάουντ, αν και τραυματίστηκε επιπόλαια στα τελευταία λεπτά. Ο φόργουορντ των Πίστονς "γύρισε" ελαφρά τον έναν αστράγαλο στα τελευταία λεπτά του αγώνα αλλά δεν έχει κάτι σοβαρό. Ο Φρανσίσκο Γκαρσία είχε 21 πόντους και ο Αλ Χόρφορντ πρόσθεσε 14 πόντους και 12 ριμπάουντ, στην καλύτερή του εμφάνιση. Ο Εκτορ Ρομέρο είχε 25 πόντους και 9 ριμπάουντ για τη Βενεζουέλα.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια της τέταρτης ημέρας, η Αργεντινή σημείωσε την πρώτη νίκη της (επί του Παναμά με 80-55 και με τον Πάμπλο Πριτζιόνι να έχει 19 πόντους, 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 4 κλεψίματα!), ενώ η Ουρουγουάη επικράτησε του Καναδά με 71-69 (Μπατίστα 18π., 12ρ. - Γιανγκ 20). Τέλος, το Μεξικό νίκησε τις Παρθένους Νήσους με 80-63 (Κιντέρο 17π., 7ασ., Αγιόν Αγκίρε 16π., 15ρ., 5ασ., 6κ. - Σέπαρντ 18).

Σάββατο, 29 Αυγούστου 2009

Εθνική Ανδρών , Δεύτερη στην Ευρώπη, τέταρτη στον κόσμο - Τουρνουά Μάριμπορ - Σλοβενία : Ελλάδα - Βουλγαρία 100-73 (29-8-09) !

Δεύτερη στην Ευρώπη, τέταρτη στον κόσμο. Η Εθνική Ανδρών βρίσκεται στην ελίτ του μπάσκετ και αυτό αποδεικνύεται από την κατάταξη που ανακοίνωσε η FIBA. Στην πρώτη θέση του κόσμου βρίσκεται η Αργεντινή, δεύτερες είναι οι ΗΠΑ, τρίτη Ισπανία, τέταρτη η Ελλάδα.

1. Αργεντινή..... 881
2. ΗΠΑ..............868,2
3. Ισπανία.........739
4. ΕΛΛΑΔΑ.........509
5. Σερβία...........469
6. Λιθουανία......381
7. Γερμανία........329
8. Ιταλία............308
9. Κίνα..............254
10. Αυστραλία... 234

Σε ό,τι αφορά στην Εθνική γυναικών, είναι 18η στην παγκόσμια κατάταξη και 8η στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα πήρε τη νίκη από τη Βουλγαρία στον πρώτο της αγώνα στο τουρνουά του Μάριμπορ. Επιβλήθηκε με 100-73, με πολύ καλή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο και τον Γιόνας Καζλάουσκας να βρίσκει την ευκαιρία να δοκιμάσει και πάλι σχήματα, απέναντι τόσο στις διαφορετικές άμυνες που εφάρμοσε στο παρκέ ο Πίνι Γκέρσον.
Το παιχνίδι ξεκίνησε ισορροπημένα με τον ομοσπονδιακό προπονητή να επιλέγει για την αρχική πεντάδα του Σπανούλη, Ζήση, Περπέρογλου, Φώτση και Μπουρούση και την πρώτη αλλαγή να έρχεται με τον Γιάννη Καλαμπόκη να παίρνει τη θέση του Νίκου Ζήση. Ο Καλαμπόκης ήταν από τα πλέον θετικά σημεία αναφοράς στη σημερινή εμφάνιση της Εθνικής Ομάδας, καθώς αρχικά βοήθησε σημαντικά στην άμυνα και στη συνέχεια έδωσε και λύσεις στην επίθεση, κυρίως απέναντι στην άμυνα ζώνης, όντας εύστοχος σε σουτ τριών πόντων. Στα συν προστέθηκε γρήγορα και ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, ο οποίος αγωνίστηκε δείχνοντας ότι ξεπερνά το πρόβλημα του τραυματισμού (είχε υποστεί διάστρεμμα στην αναμέτρηση με τη Ρωσία την Τρίτη μέρα του τουρνουά «Ακρόπολις-Eurobank»).
Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν σε όλο σχεδόν το πρώτο μισό του αγώνα (4-4 στο 3’, 12-12 στο 6’, 17-18, 7’50’’) με τη Βουλγαρία να προηγείται με πέντε πόντους (20-25) με την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου. Η Ελλάδα με πρωταγωνιστή τον Σχορτσανίτη έκανε ένα 7-0 με την επανέναρξη του αγώνα (27-25, 23’), η Βουλγαρία ισοφάρισε (35-35, 17’), πριν η ελληνική άμυνα αρχίσει να σφίγγει περισσότερο, δίνοντας μια… πρόγευση για το τι θα ακολουθούσε στο δεύτερο ημίχρονο (54-40, 20’).
Το σχήμα με τρεις περιφερειακούς (Σπανούλη, Ζήση, Καλαμπόκη) έδωσε λύσεις και το έναυσμα για την Ελλάδα να «τελειώσει» την αναμέτρηση, με τον Γιώργο Πρίντεζη να έρχεται να προστεθεί στους παίκτες που προσπάθησαν να κάνουν τη διαφορά. Στην Τρίτη περίοδο σημείωσε 10 πόντους και βοήθησε την Εθνική να πατήσει το γκάζι και να αρχίσει να απομακρύνεται από τη Βουλγαρία. Το σκορ ήταν 56-48 στο 25’, έγινε 63-50 λίγο αργότερα και 72-56 στο 29’. Το σκηνικό δεν άλλαζε. Η ελληνική ομάδα βρήκε το ρυθμό της, είχε στα χέρια της το παιχνίδι και έδειξε να έχει και τη διάρκεια που αναζητά, απέναντι σε έναν αντίπαλο που είχε παραδώσει τα όπλα ως το 100-71 (η μεγαλύτερη διαφορά του αγώνα με το +29) με την «κατοστάρα» να γράφεται με τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου, λίγο πριν το τελικό 100-73.
Δεκάλεπτα: 20-25, 45-40, 72-58, 100-73
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Περπέρογλου 2, Σπανούλης 11, Ζήσης 9, Καλάθης 4 (3 α), Κουφός 6, Καλαμπόκης 12 (5ρ), Σχορτσανίτης 12 (6ρ), Πρίντεζης 12, Μπουρούσης 17 (3κ, 8ρ), Παπανικολάου 5, Φώτσης 12 (4ρ)
Βουλγαρία (Γκέρσον): Βιντένοφ 17, Ρόουλαντ 8, Στόικοφ 11, Ιβανόφ 13, Κοστόφ, Ιβανόφ Κ 11, Εφθίμοφ 5, Αβράμοφ, Γκεοργκίεφ 2, Μλαντένοφ 3, Σλαβέικοφ 2, Αγγέλοφ 1
*Αύριο η Ελλάδα αντιμετωπίζει στις 9μ.μ. (Eurosport2) τη Σλοβενία.
*Εκτός 12άδας βρέθηκαν οι Δημήτρης Τσαλδάρης και Κώστας Καϊμακόγλου

Γιόνας Καζλάουσκας : "ευχαριστημένος από την επίθεση, όχι όμως και από την άμυνα"

Ο Γιόνας Καζλάουσκας δήλωσε μετά το τέλος της αναμέτρησης: «Γενικά είμαι ευχαριστημένος από αυτό το φιλικό. Είμαι ευχαριστημένος και για τα 40 λεπτά σε ότι αφορά την επίθεση, αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο για την άμυνα, καθώς δεν ξεκινήσαμε καλά και δεν παίξαμε καλά στον τομέα αυτόν στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου. Βελτιωθήκαμε όμως πολύ από ένα σημείο και μετά και επιβάλλαμε την κυριαρχία μας. Ξέραμε ότι απέναντι στη Βουλγαρία θα αντιμετωπίσουμε άμυνες ζώνης και είχαμε προετοιμαστεί γι’ αυτό. Ήταν κάτι που λειτούργησε όπως το σχεδιάζαμε και κάναμε τα σωστά πράγματα. Είναι κάτι που αποτυπώνεται και στο σκορ, καθώς φτάσαμε τους 100 πόντους. Σε ότι αφορά τα λάθη, πρέπει να πω ότι είναι δύσκολο να κρίνω ξεκάθαρα, καθώς αντιμετωπίσαμε μια ομάδα που έπαιξε πάρα πολύ ώρα άμυνα ζώνης. Ακόμη και τα 10 λάθη υπό αυτές τις προϋποθέσεις είναι μάλλον πολλά. Είναι κάτι που το έχουμε στο μυαλό μας. Θα μπορούσε να είναι και λιγότερα». Ο ομοσπονδιακός προπονητής δήλωσε ακόμη ευχαριστημένος από την παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη, καθώς ήταν φανερό ότι βρήκε ρυθμό μέσα από το παιχνίδι και είναι κάτι σημαντικό και πολύ αισιόδοξο τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ομάδα συνολικά», αλλά και από το σχήμα με τους τρεις γκαρντ: «Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την εικόνα που είχαμε με τους τρεις γκαρντ στο παρκέ. Η ομάδα λειτούργησε πολύ σωστά με αυτό το σχήμα».

Ο Γιάννης Καλαμπόκης και ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν από τους πρωταγωνιστές της σημερινής αναμέτρησης.
Ο Καλαμπόκης έκανε λόγο για το πραγματικό πρόσωπο της Εθνικής Ομάδας: «Είμαστε ευχαριστημένοι από τη συνολική εικόνα που παρουσιάσαμε σήμερα στο παρκέ. Όχι όμως ειδικότερα για το πρώτο ημίχρονο και ακόμη περισσότερο το πρώτο δεκάλεπτο για να είμαι πιο σωστός. Θέλω να πιστεύω όμως, ότι αυτό το θετικό πρόσωπο που δείξαμε στο δεύτερο ημίχρονο, είναι και το πραγματικό μας».
Ο Πρίντεζης αναφέρθηκε στο σωστό δρόμο στον οποίο βρίσκεται η Εθνικής Ελλάδας: «Είμαστε σε καλό επίπεδο και βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Είμαστε όμως και περίπου μια εβδομάδα πριν την έναρξη του Ευρωμπάσκετ και από εδώ και πέρα τα περιθώρια στενεύουν. Πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα λάθη μας και να βγάλουμε τους αυτοματισμούς μας στο γήπεδο, να δείξουμε με συνέπεια τη δουλειά που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα».

Τέλος ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε στον Sentra 103,3 για την επικείμενη προσπάθειά της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. "Προέκυψαν πολλές απουσίες φέτος όπως του Παπαλουκά και του Διαμαντίδη και αυτό είναι ένα θέμα. Γίνεται προσπάθεια να παίξουν κάποιοι παίκτες σε θέσεις που δεν έχουν συνηθίσει. Παρακολούθησα την Εθνική και νομίζω ότι χρειάζεται η ψυχή του Έλληνα. Η ομάδα έχει πρόβλημα στο πέντε εναντίον πέντε. Τα περισσότερα ματς κρίνονται εκεί. Φάνηκε ότι δεν έχει λεπτομέρειες στο παιχνίδι της".

8ο Διεθνές Camp Κολινδρού

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Κολινδρό το 8ο διεθνές Camp που συνδιοργανώθηκε από την FIBA EUROPE, την ΕΟΚ, τον Δήμο Κολινδρού και την ΕΚΑΣΚΕΜ. Πολυτιμότερος παίκτης αναδείχθηκε ο Αλέξης Μήτσιαλος, ενώ την καλύτερη πεντάδα των αγώνων αποτέλεσαν εκτός από τον προαναφερόμενο οι Διαμαντής Σλαφτσάκης, Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο Τσέχος Ντανιέλ Τρούλαρ και ο Πολωνός Ντανιέλ Σζυμκίεβιτς.

ΑΓΩΝΑΣ ALL STAR
ΟΜΑΔΑ 1 68
ΟΜΑΔΑ 2 76
Δεκάλεπτα: 16-20, 31-43, 53-58, 68-76
Διαιτητές: Εκίζογλου-Λαδάς
ΟΜΑΔΑ 1 (Ποζνάνσκι-Μαρσινκεβίτσιους-Μπεάτου): Καλογιαννίδης 3(1), Πρωτούλης 13(3), Σιόλογκας 6(1), Βασιλειάδης 8(1), Σζυμκιεβιτς 7, Πιεβαλίτσα 2, Τρούλαρ 6, Γιανναράς 8(1), Μήτσιαλος 2, Χανιάς 11(1), Ντέρζσι, Δημακόπουλος 2.
ΟΜΑΔΑ 2 (Γκρέπλ-Ιμρέχ): Καραμολέγκος 2, Μπάζσο 3(1), Καραμπέκης 5, Μόλερ 9(1), Τσόρος 4, Μητροπαππας 8, Γκέλιος 7, Σλαφτσάκης 19(1), Στέφανικ 2, Οικονομόπουλος 2, Κακλαμανάκης 3, Αναγνωστόπουλος 12.

Κουτραφούρης: «Χτίζουμε το μέλλον του Ελληνικού μπάσκετ»

Ο πρόεδρος της επιτροπής αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ Γιάννης Κουτραφούρης με την ευκαιρία της λήξης του 8ου διεθνούς καμπ δήλωσε: «Το διεθνές προπονητικό καμπ του Κολινδρού αποτελεί πλέον αξεπέραστο θεσμό που προβάλει τόσο το Ελληνικό μπάσκετ διεθνώς, όσο και το υπέροχο αθλητικό-προπονητικό κέντρο του Δήμου Κολινδρού. Μέσα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα εδώ και 13 χρόνια και φυσικά τα οκτώ τελευταία ως διεθνές υπό την αιγίδα της FIBA Europe, μπορούμε να ισχυριστούμε όχι μόνο ότι χτίζουμε το μέλλον του Ελληνικού μπάσκετ, αλλά ότι πραγματικά πρωτοπορούμε αφού είναι το μοναδικό καμπ σ’ όλη την Ευρώπη στις ηλικίες αυτές. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι το Ελληνικό μπάσκετ πρωταγωνιστεί τόσο αγωνιστικά όσο και διοικητικά στο διεθνή χώρο και όλοι εμείς που δουλεύουμε στην υποδομή, νοιώθουμε πραγματικά υπερήφανοι, διότι μέσα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα η κορυφαία εκδήλωση του οποίου είναι το καμπ, δημιουργούμε το μέλλον του αθλήματος. Για μια ακόμη φορά εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου στον Δήμαρχο Κολινδρού, τους συνεργάτες του και τους κατοίκους του Δήμου που μας αγκάλιασαν και μας έκαναν να νοιώθουμε αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας».

Πολίτης: «Υψηλό το επίπεδο των αθλητών»

Ο επικεφαλής του καμπ και τεχνικός υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ Κώστας Πολίτης ανέφερε: «Ένα ακόμη καμπ τελείωσε με απόλυτη επιτυχία, περικλείοντας διάφορες τεχνικές, ψυχαγωγικές και εκπολιτιστικές δραστηριότητες. Δείξαμε ότι μαζί με το καθαρά τεχνικό κομμάτι, τόσο στους Ελληνες όσο και στους αθλητές των άλλων χωρών, ότι μπορούν να συνεργαστούν και να ψυχαγωγηθούν. Ταυτόχρονα με την επίσκεψη στην Βεργίνα συνδυάσαμε πετυχημένα και την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού. Το επίπεδο των αθλητών του καμπ ήταν ιδιαίτερα υψηλό τόσο των ξένων, όσο και των Ελλήνων που έδειξαν ότι είναι μια πολύ καλή «φουρνιά» που μπορεί να βάλει τα θεμέλια για νέες επιτυχίες του Ελληνικού μπάσκετ».

Παναμερικανικό Πρωτάθλημα 2009 - τρίτη ημέρα των αγώνων !

Παναμερικανικό Πρωτάθλημα - Πουέρτο Ρίκο 2009 : Highlights από την τρίτη ημέρα των αγώνων (28-8-09)

Η Βραζιλία επικράτησε σχετικά εύκολα της Αργεντινής με 76-67 στο μεγάλο λάτιν ντέρμπι του Παναμερικανικού πρωταθλήματος και παρέμεινε αήττητη έπειτα από τρεις αγώνες. Η Βραζιλία είχε σε πολύ καλή μέρα τους Μπαρμπόσα (21π.), Βαρεζάο (19π., 9ρ.), Χουέρτας (18π., 7ρ., 5ασ.), ενώ ο Σκόλα (19π.) δεν είχε πολλή βοήθεια στην αντίπερα όχθη.
Η ελλιπής Αργεντινή (χωρίς Τζινόμπιλι, Νοτσιόνι, Ντελφίνο και Χέρμαν) παραμένει χωρίς νίκη ύστερα από δύο αγώνες και αν δεν νικήσει τον Παναμά ή την ισχυρή Δομινικανή Δημοκρατία θα μείνει από πολύ νωρίς εκτός Μουντομπάσκετ!

Στα άλλα παιχνίδια της 3ης ημέρας τα αποτελέσματα : Παρθένοι Νήσοι - Καναδάς 67-87 , Βενεζουέλα - Παναμάς 71-80 και Ουρουγουάη - Πουέρτο Ρίκο 54-71.

Η Βαθμολογία στον Α' όμιλο (νίκες/ήττες , βαθμοί) : 1. Πουέρτο Ρίκο 3/0 6β. , 2. Καναδάς 2/0 4β. , 3. Ουρουγουάη 1/1 3β. , 4. Παρθένοι Νήσοι 0/3 3β. και 5. Μεχικό 0/2 2β.

Η Βαθμολογία στον Β' όμιλο (νίκες/ήττες , βαθμοί) : 1. Βραζιλία 3/0 6β. , 2. Βενεζουέλα 1/2 4β. , 3. Δομινικανική Δημοκρατία 1/1 3β. , 4. Παναμάς 1/1 3β. , 5. Αργεντινή 0/2 2β.

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009

Παναμερικανικό Πρωτάθλημα 2009 - δεύτερη ημέρα των αγώνων !


Παναμερικανικό Πρωτάθλημα - Πουέρτο Ρίκο 2009 : Highlights από την δεύτερη ημέρα των αγώνων (27-8-09)

(πηγή : www.basketblog.gr)
Η Βραζιλία συνέχισε τις επιβλητικές εμφανίσεις στο Παναμερικανικό πρωτάθλημα, αφού στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας συνέτριψε τη Βενεζουέλα με 87-67 (Μπαρμπόσα 15, Βαρεζάο 14π., 9ρ. – Τεχέδα, Λούγκο 12).

Την πιο εντυπωσιακή εμφάνιση την έκανε πάντως ο Καναδάς, ο οποίος διέλυσε το Μεξικό με 95-40 (Ράουτινς 18, Ινγκλις 17)! Ο Λίβον Κένταλ του Αμαρουσίου έπαιξε 18 λεπτά και είχε 5 πόντους με 1/2 βολές, 2/8 δίποντα, 11 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

Την πρώτη της νίκη σημείωσε η Δομινικανή Δημοκρατία (επί του Παναμά με 100-87), με τον Φρανσίσκο Γκαρσία να έχει 24 πόντους, τον Λουίς Φλόρες 21 και τον Τσάρλι Βιλανουέβα 15 πόντους και 10 ριμπάουντ. Ο Ντανίλο Πίνοκ σταμάτησε στους 27 πόντους για τον Παναμά και ο Γιορέδα είχε 19 πόντους, 14 ριμπάουντ και 6 ασίστ.

Ενα ημίχρονο ζορίστηκε το Πουέρτο Ρίκο απέναντι στις Παρθένους Νήσους, τις οποίες κατέβαλε τελικά με 85-74 (Αρόγιο 24 – Τζόουνς, Σέπαρντ 18).

Η βαθμολογία του 1ου ομίλου: Πουέρτο Ρίκο 4, Καναδάς 2, Ουρουγουάη 2, Παρθένοι Νήσοι 2, Μεξικό 2.
Η βαθμολογία του 2ου ομίλου: Βραζιλία 4, Δομινικανή Δημοκρατία 3, Βενεζουέλα 3, Παναμάς 1, Αργεντινή 1.

Εθνική Ανδρών : τα φιλικά παιχνίδια πριν το Ευρωμπάσκετ 2009 της Πολωνίας !

Εθνική Ανδρών - φιλικά (7) παιχνίδια 2009 στο ΟΑΚΑ : Top Plays - Highlights

Επτά (7) φιλικά παιχνίδια έχει δώσει μέχρι σήμερα η Εθνική Ανδρών και απομένουν ακόμα δύο, με Βουλγαρία και Σλοβενία που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Αυγούστου, πριν την έναρξη του Ευρωμπάσκετ 2009 της Πολωνίας (7 έως 20 Σεπτεμβρίου). Στα παιχνίδια αυτά έχει 6 νίκες και 1 ήττα με 82-83 από την Σερβία. Στο βίντεο που παραθέτουμε διαλέξαμε τι ς καλύτερες φάσεις από τα μέχρι σήμερα φιλικά παιχνίδια της Εθνικής Ανδρών.

ΦΙΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (Πόλη:Αθήνα)
11/08/2009 Ελλάδα - Ρουμανία 88-46
Καλαμπόκης 6 (2), Καϊμακόγλου 9 (1), Παπανικολάου, Καλάθης 13, Τσαλδάρης 4, Πρίντεζης 13, Γλυνιαδάκης 4, Μαυροκεφαλίδης 9 (1), Κουφός 13, Περπέρογλου 2, Σχορτσανίτης 15
12/08/2009 Ελλάδα - Ρουμανία 102-57
Καλαμπόκης 8(2), Μπουρούσης 10, Ζήσης 9(1), Σπανούλης 10(1), Φώτσης 7, Πρίντεζης 2, Κουφός 15, Περπέρογλου 5, Σχορτσανίτης 13, Καλάθης 7, Καϊμακόγλου 7(1), Παπανικολάου 9(2)

ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Πόλη:Αθήνα)
20/08/09 Ελλάδα - Λετονία 80-52
Ζήσης 10, Σπανούλης 10, Τσαλδάρης 2, Φώτσης 4, Μπουρούσης 5 (1), Καλάθης 16 (2), Περπέρογλου 8, Κουφός 9, Πρίντεζης 4, Σχορτσιανίτης 9, Καλαμπόκης 1, Καϊμακόγλου 2.
21/08/09 Ελλάδα – Σερβία 82-83
Ζήσης 9, Σπανούλης 21 (3), Περπέρογλου 13 (3), Φώτσης 7 (2), Κουφός7, Καλάθης 11, Καλαμπόκης, Τσαλδάρης, Πρίντεζης, Σχορτσιανίτης 10, Γλυνιαδάκης 3.

23ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ «Ακρόπολις - Eurobank» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Πόλη:Αθήνα)
24/08/09 Ελλάδα - Σερβία 66-65
Καλάθης 2, Μπουρούσης 13, Ζήσης 15, Σπανούλης 15, Τσαλδάρης, Φώτσης 2, Πρίντεζης, Καϊμακόγλου, Παπανικολάου, Κουφός 3, Περπέρογλου 5, Σχορτσανίτης 11
25/08/09 Ελλάδα - Ρωσία 71-63
Καλαμπόκης 3, Μπουρούσης 5(1), Ζήσης 7, Σπανούλης 8, Καλάθης 10(1), Φώτσης 8(1), Πρίντεζης 3, Γλυνιαδάκης 6, Παπανικολάου 3(1), Κουφός 10, Καϊμακόγλου 4, Σχορτσανίτης 4
26/08/09 Ελλάδα – Λιθουανία 75-73
Καλάθης 5, Μπουρούσης 10(1), Ζήσης 10(1), Σπανούλης 12(1), Τσαλδάρης, Φώτσης 17(2), Πρίντεζης 4, Καϊμακόγλου 4, Κουφός 5, Περπέρογλου 2, Σχορτσανίτης 6

ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗΝ ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Πόλη:Μάριμπορ)
29/08/09 Ελλάδα - Βουλγαρία
30/08/09 Ελλάδα - Σλοβένια


Αντώνης Φώτσης : "πρέπει να καλύψουμε τα κενά μας και να αποκτήσει η ομάδα μεγαλύτερη διάρκεια στην απόδοσή της"

Ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας, Αντώνης Φώτσης, τόνισε λίγο πριν την αναχώρηση της Εθνικής για την Σλοβενία : «Είναι τα δύο τελευταία τεστ ενόψει του Ευρωμπάσκετ και από αυτή την άποψη είναι πάρα πολύ σημαντικά, διότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να βελτιωθούμε σε κάποια σημεία, τα οποία εντοπίσαμε και στο τουρνουά «Ακρόπολις-Eurobank». Θα πρέπει να καλύψουμε τα κενά μας και να αποκτήσει η ομάδα μεγαλύτερη διάρκεια στην απόδοσή της. Αυτός είναι ο βασικός της στόχος. Έχουμε καλή απόδοση κατά διαστήματα, αλλά πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια. Και πάνω σ’ αυτό θα δουλέψουμε εδώ. Ο χρόνος σίγουρα μέχρι το Ευρωμπάσκετ δεν είναι πολύς, είναι κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα και από αυτή την άποψη δεν μπορείς να αλλάξεις πάρα πολλά πράγματα. Με δεδομένο όμως ότι είμαστε σε καλό δρόμο και σε ένα καλό επίπεδο, όπως φάνηκε και στα τελευταία παιχνίδια που δώσαμε, είναι στο χέρι μας να κάνουμε τις τελευταίες διορθώσεις. Έχουμε τους δύο αγώνες στη Σλοβενία και θα πρέπει μετά να μπούμε στο ρυθμό των επίσημων αγώνων, καθώς εκεί πια, όταν αρχίσει το Ευρωμπάσκετ, δεν υπάρχει η δυνατότητα της ήττας που δεν θα σημαίνει τίποτα. Εκεί αρχίζουν τα σοβαρά και θα πρέπει να αποφευχθούν τα στραβοπατήματα».

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

ΟΦΗ : Ακαδημίες και πρόγραμμα τουρνουά "Σπυριδάκη" !

Ξεκίνησαν οι εργασίες στα γήπεδα των ακαδημιών του ΟΦΗ στην Εφόδου !Εξόρμηση στην κοινωνία του Ηρακλείου ετοιμάζουν τις επόμενες μέρες οι άνθρωποι της ακαδημίας μπάσκετ του ΟΦΗ, οι οποίοι θα μοιράσουν 2 χιλιάδες ενημερωτικά έντυπα. Οι ακαδημίες του ΟΦΗ στα ανακαινισμένα γήπεδα της οδού εφόδου θα ξεκινήσουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Ενώ ο Μιχάλης Σταματακης (τελειόφοιτος γυμναστικής ακαδημίας της Κομοτηνής) θα πλαισιώσει το τεχνικό τιμ των ακαδημιών.


Σε «λίφτινγκ» στα γήπεδα μπάσκετ της οδού Εφόδου προσχωρούν οι άνθρωποι του ΟΦΗ, με σκοπό να ανακαινίσουν τον χώρο, όπου προπονούνται οι ακαδημίες μπάσκετ του συλλόγου. «Θα γίνει ριζική αλλαγή του χώρου και πολύ σύντομα όλα θα είναι διαφορετικά. Αλλάζουμε τις μπασκέτες και τα ταμπλό, προχωράμε σε βαψίματα και άλλες εργασίες» τονίζει ο υπεύθυνος της ακαδημίας μπάσκετ Γιώργος Μανιουδάκης. Να σημειωθεί ότι από την προσεχή Δευτέρα ξεκινούν οι εγγραφές στην ακαδημία μπάσκετ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2810/256600. Με κάθε εγγραφή δίνεται δωρεάν και ένα εισιτήριο διαρκείας για την ανδρική ομάδα μπάσκετ που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής μπάσκετ.

Εν τω μεταξύ οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα του τουρνουά «Άγγελος Σπυριδάκης» που διοργανώνει η ομάδα μπάσκετ του ΟΦΗ από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου και στο οποίο θα συμμετάσχουν ακόμη το Ρέθυμνο(Α2),το Πέραμα(Α2) και το Ηράκλειο(Γ’ Εθνική). Οι αναμετρήσεις θα γίνουν στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΦΗ στο Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο και το πρόγραμμα αγώνων έχει ως εξής:


Πρόγραμμα Τουρνουά "Σπυριδάκη"
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου
6μμ,Ρεθυμνο-Ηρακλειο
8μμ,ΟΦΗ-Πέραμα
Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου
6μμ,Ηρακλειο-Πέραμα
8μμ,ΟΦΗ-Ρέθυμνο
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου
5μμ,Ρεθυμνο-Πέραμα
7μμ,ΟΦΗ-Ηρακλειο

Σοφοκλής Σχορτσανίτης : η στιγμή του τραυματισμού. "Καθαρή" η ακτινογραφία !

Η καρδιά των ανθρώπων της Εθνικής ομάδας πήγε στην θέση της, καθώς η ακτινογραφία που υποβλήθηκε ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης ήταν «καθαρή». Ο διεθνής σέντερ υπέστη στην χθεσινή (26/08) αναμέτρηση με την Λιθουανία διάστρεμμα (στην φωτογραφία η στιγμή του τραυματισμού του) και υποβάλλεται ήδη σε θεραπευτική αγωγή. Το πότε, ωστόσο, θα επιστρέψει στις προπονήσεις είναι άγνωστο. Πάντως, ο πίβοτ του Ολυμπιακού θα ταξιδέψει κανονικά με την υπόλοιπη αποστολή στην Σλοβενία όπου η Εθνική θα δώσει τα τελευταία της φιλικά πριν το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Οι διεθνής και το τεχνικό τιμ θα αναχωρήσουν αύριο (28/08) το πρωί.

Το πρόγραμμα του τουρνουά:
28/8: 7μ.μ. Σλοβενία-Βουλγαρία
29/8: 7μ.μ. Ελλάδα-Βουλγαρία
30/8: 9μ.μ. Σλοβενία-Ελλάδα

Παναμερικανικό Πρωτάθλημα 2009 - Πρώτη ημέρα των αγώνων !

Παναμερικανικό Πρωτάθλημα 2009 - Πρώτη ημέρα αγώνων - Highlights

Η Βραζιλία έδωσε ένα καλό μάθημα στη Δομινικανή Δημοκρατία, καθώς επικράτησε με 81-68 στην πρεμιέρα του Παναμερικανικού πρωταθλήματος. Η "σελεσάο" κράτησε την αντίπαλό της χωρίς καλάθι εντός παιδιάς στα τελευταία 8,5 λεπτά, έχοντας παράλληλα σε μεγάλη μέρα τους Γκαρσία, Μπαρμπόσα (από 21 πόντους έκαστος). Στα ρηχά έμειναν οι δύο εκ των τριών ΝΒΑers της Δομινικανής Δημοκρατίας. Ο Τσάρλι Βιλανουέβα πέτυχε 14 πόντους και ο Αλ Χόρφορντ μόνο 5. Αμφότεροι αποβλήθηκαν με 5 φάουλ, παίζοντας μόνο 22 και 18 λεπτά αντίστοιχα. Ο Φρανσίσκο Γκαρσία τελείωσε το ματς με 17 πόντους και 5 τάπες.
Με βαριά ήττα από τη Βενεζουέλα (69-85) ξεκίνησε η Αργεντινή το Παναμερικανικό πρωτάθλημα. Ο Οσκαρ Τόρες σημείωσε 22 πόντους και ο Εκτορ Ρομέρο 19 για τη Βενεζουέλα. Για τη γεμάτη απουσίες Αργεντινή (χωρίς Τζινόμπιλι, Νοτσιόνι, Χερμάν), ο Λουίς Σκόλα είχε 25 πόντους.
Το Πουέρτο Ρίκο δυσκολεύτηκε για ένα ημίχρονο κόντρα στο Μεξικό αλλά στο τέλος επικράτησε εύκολα με 81-66. Ο Κάρλος Αρόγιο είχε 15 πόντους και 11 ασίστ, ο Ελίας Αγιούσο 16 πόντους και 5 κλεψίματα, ενώ ο Ντανιέλ Σαντιάγκο 15 πόντους και 11 ριμπάουντ. Από το Μεξικό ξεχώρισε ο Ρομέλ Μπεκ (26π.).
Στο πρώτο παιχνίδι του τουρνουά η Ουρουγουάη συνέτριψε τις Παρθένους Νήσους με 88-62. Ο Λεάντρο Γκαρσία Μοράλες σημείωσε 28 πόντους με 6/13 τρίποντα και ο Εστεμπάν Μπατίστα πρόσθεσε 23 πόντους και 13 ριμπάουντ για την Ουρουγουάη.

23ου τουρνουά "Ακρόπολις-Eurobank" : Ελλάδα - Λιθουανία 75-73 και το κύπελλο στην Εθνική Ανδρών ! MVP του τουρνουά ο Βασίλης Σπανούλης !

Τουρνουά "Ακρόπολις" 2009 - το κύπελλο στην Ελλάδα - MVP των αγώνων ο Βασίλης Σπανούλης : Ελλάδα - Λιθουανία 75-73 (26-8-09) Top Plays - οι καλύτερες φάσεις - απονομές

To κύπελλο στην Ελλάδα και στον αρχηγό Αντώνη Φώτση !

MVP του Τουρνουά ο Βασίλης Σπανούλης

Πρώτος στα ριμπάουντ ο Γιάννης Μπουρούσης

Καλύτερη στο τέταρτο δεκάλεπτο, σε έναν αγώνα όπου υπήρχε γενικότερα ισορροπία, η Ελλάδα πήρε τη νίκη από τη Λιθουανία με 75-73 και κατέκτησε την πρώτη θέση στο τουρνουά «Ακρόπολις-Eurobank» που ολοκληρώθηκε απόψε στο ΟΑΚΑ.
Το πρόβλημα στα ριμπάουντ, η αστοχία στις ελεύθερες βολές και η δυστοκία στην κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση ήταν τα τρία στοιχεία που δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να ξεκινήσει πιο δυνατά στον αγώνα, επιτρέποντας στους Λιθουανούς σε μεγάλο βαθμό να κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Προσπάθησαν και βγήκαν στον αιφνιδιασμό μέσα από τα αμυντικά ριμπάουντ ή εκμεταλλευόμενοι τα λάθη των Ελλήνων παικτών, βρίσκοντας εύκολο καλάθι και παράλληλα διεκδίκησαν και πήραν δεύτερες επιθέσεις μέσα από τα επιθετικά ριμπάουντ.
Τα θετικά για την Ελλάδα ήταν ότι είχε στιγμές που οι συνεργασίες λειτούργησαν, η επικοινωνία ήταν υπαρκτή και αυτό την κράτησε μέσα στο παιχνίδι, με τις δύο ομάδες τουλάχιστον σε ότι αφορά το σκορ να βρίσκονται σε ισορροπία. Το 3-7 (3’25’’), έγινε 11-11 (8’) με δύο τρίποντα από τον Μπουρούση και τον Φώτση, η Ελλάδα πέρασε μπροστά λίγο μετά την επανέναρξη της δεύτερης περιόδου (16-15, 10’30’’) με τον μαχητικό Κώστα Καϊμακόγλου να σκοράρει, αλλά οι Λιθουανοί επέστρεψαν για να φτάσουν στο 19-23 (13’). Ήταν η σειρά της ελληνικής ομάδας να δώσει απαντήσεις ως το +4 (32-28, 17’30’’) με ένα «γκολ-φάουλ» του Αντώνη Φώτση. Το 34-34 του ημιχρόνου έδινε ανάγλυφα και την εικόνα του παιχνιδιού με τις δύο ομάδες να μην επιτρέπουν η μία στην άλλη να ξεφύγει, χρησιμοποιώντας η καθεμία τα διαφορετικά, δικά της όπλα.

Η Λιθουανία ήταν σαφώς καλύτερη στο τρίτο δεκάλεπτο, καταφέρνοντας με τη λήξη του να πάρει μια διαφορά εννέα πόντων (50-59). Η επανέναρξη του αγώνα έφερε την ελληνική ομάδα και πάλι σε απόσταση βολής με ένα 8-0 που είχε πρωταγωνιστές τους Κουφό-Καλάθη και Ζήση (58-59, 31’30’’). Ο Αντώνης Φώτσης με τρίποντο έφερε την Ελλάδα και πάλι μπροστά στο σκορ (63-62, 32’40’’) με τη βοήθεια και του Καϊμακόγλου, ο οποίος συνέχισε να κάνει καλή δουλειά σε άμυνα και ριμπάουντ. Ένα επιμέρους 10-3 οδήγησε στο 65-62 (33’30’’) με τον Κουφό να βοηθά να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο ως το +4 (68-64, 34’25’’). Οι Λιθουανοί ισοφάρισαν γρήγορα (68-68, 35’) και προσπέρασαν με μία εύστοχη βολή (68-69, 35’30’’). Ο Βασίλης Σπανούλης με την επιστροφή του στο παρκέ ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων για να δώσει και πάλι τα ηνία στην Ελλάδα (71-69, 36’). Ο Φώτσης με νέο «γκολ φάουλ» έγραψε το 74-71 (38’), μία βολή του Ζήση έκανε το 75-71, πριν μειώσουν οι Λιθουανοί 75-73. Μια λάθος συνεννόηση ανάμεσα σε Σπανούλη και Φώτση και ένα φάουλ του Περπέρογλου με 1’’8 να υπολείπεται έστειλε τον Γιομάντας στις βολές. Άστοχος στην πρώτη, έχασε επίτηδες και τη δεύτερη. Με 0’’7 να απομένουν η μπάλα ήταν στην κατοχή της ελληνικής ομάδας που κράτησε τη νίκη με το τελικό 75-73 και την πρώτη θέση της τελικής κατάταξης.
Διαιτητές: Χριστοδούλου-Παπαδημητρίου-Κορομηλάς
Δεκάλεπτα: 14-15, 34-34, 50-59, 75-73
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλάθης 5, Μπουρούσης 10, Ζήσης 10, Σπανούλης 12, Τσαλδάρης, Φώτσης 17, Πρίντεζης 4, Καϊμακόγλου 4, Κουφός 5, Περπέρογλου 2, Σχορτσανίτης 6
Λιθουανία (Μπουτάουτας): Μαζούτις 2, Καλνιέτις, Μασιούλις, Λαβρίνοβιτς Ντ. 13, Λουκάουσκις 6, Ντελινινκάιτις, Γιασάιτις 4, Κλέιζα 15, Λαβρίνοβιτς 15, Γιομάντας 3, Πετραβίτσιους 13, Γιαβτόκας 2
*Εκτός 12άδας ήταν ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης και ο Γιάννης Καλαμπόκης.
*Δύο τούρτες υπήρχαν στο σημερινό… μενού για την Εθνική Ομάδα, καθώς τα γενέθλιά τους είχαν τόσο ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, όσο και ο μάνατζέρ της, Σταύρος Ελληνιάδης.
*Στο γήπεδο ήταν ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, αλλά και οι πρωταθλητές Ευρώπης με την Εθνική Νέων Ανδρών, Γιώργος Μπόγρης και Νίκος Παππάς.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης αποχώρησε κουτσαίνοντας από το γήπεδο λόγω του τραυματισμού του και σήμερα θα διαπιστωθεί πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Υπέστη διάστρεμμα και θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία. Ο Σόφο κτύπησε στο ξεκίνημα της επανάληψης και αρχικά πάγωσαν όλοι. Ομως σηκώθηκε αμέσως και του πήγε στον πάγκο. Τοποθετήθηκε πάγος, δεν έπαιξε στο υπόλοιπο ματς και πλέον απομένει να κάνει εξετάσεις. "Έχει πρηστεί το πόδι του από ένα διάστρεμμα. Θα βγάλει μαγνητική τομογραφία την Πέμπτη και θα δούμε", δήλωσε ο Γιόνας Καζλάουσκας.

Ο Βασίλης Σπανούλης MVP toy "Ακρόπολις 2009"

Ο Βασίλης Σπανούλης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά «Ακρόπολις-Eurobank» μετά από την ψηφοφορία των εκπροσώπων του Τύπου. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Μαριγιόνας Πετραβίτσιους και πρώτος ριμπάουντερ ο Γιάννης Μπουρούσης.


Γιόνας Καζλάουσκας : "ψάχνουμε τον ηγέτη"

Στην απαραίτητη ομοιογένεια, που είναι λογικό να μη διαθέτει ακόμα η εθνική μας ομάδα, τουλάχιστον όχι στο μέγεθος που θα ήθελε, στάθηκε ο Γιόνας Καζλάουσκας στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του αγώνα με τη Λιθουανία. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός προχώρησε σε έναν μίνι απολογισμό των φιλικών προετοιμασίας, εν όψει του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εμφάνιση του Κώστα Καϊμακόγλου στη θέση "3". "Ήταν ένα δύσκολο ματς και οι αντίπαλοι έπαιξαν πολύ καλά. Νομίζω πως η Λιθουανία έκανε το καλύτερο παιχνίδι της στο τουρνουά. Εμείς είχαμε πολλά προβλήματα. Η Λιθουανία είναι αθλητική ομάδα, που παίζει καλά το τρανζίσιον και οι ψηλοί της σούταραν καλά. Στόχος μας ήταν να πιέσουμε τα γκαρντ της Λιθουανίας και το επιχειρήσαμε. Κάποιες φορές με επιτυχία και άλλες όχι. Στο τελευταίο δεκάλεπτο βρήκαμε πέντε παίκτες που ήταν μαχητικοί και καταφέραμε να νικήσουμε", ήταν το σχόλιό του για το σημερινό ματς. Όσον αφορά την έως τώρα παρουσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, παραδέχθηκε: "Τα ματς απέναντι στη Ρουμανία δεν αποτελούν κριτήριο, γιατί ο αντίπαλος ήταν πολύ αδύναμος. Δεν έχουμε παίκτες μόνο από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αλλά και παίκτες από άλλες ομάδες ή τις ΗΠΑ, καθώς και νεαρούς. Έτσι συχνά δεν υπάρχει καλή συνεννόηση. Προσπαθούμε πολύ, αλλά είναι δύσκολο να το καταφέρουμε τόσο σύντομα. Είμαι ικανοποιημένος, πάντως, από την προσήλωση που υπάρχει στην άμυνα. Η Εθνική έχασε δύο παίκτες-ηγέτες μέσα και έξω από το γήπεδο, όπως τον Παπαλουκά και τον Διαμαντίδη. Για να είσαι ηγέτης δεν αρκεί να είσαι καλός παίκτης, αλλά και να είσαι μεγάλη προσωπικότητα και να έχεις το σεβασμό όλων. Είμαστε ακόμη στην αναζήτηση για το ποιος θα είναι αυτός ο παίκτης. Κάθε μέρα βελτιωνόμαστε στην άμυνα, αλλά αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα στην επίθεση. Απέναντι σε ομάδες επιπέδου ίσως είναι και θέμα συγκέντρωσης. Όμως, είναι λογικό από μία άποψη να υπάρχει νευρικότητα. Ίσως κάποιοι παίκτες που διεκδικούν θέση για τη δωδεκάδα να είναι νευρικοί. Πάντως, υπάρχει ακόμη χρόνος έως το τουρνουά της Πολωνίας και δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε για να ανακοινώσουμε τους 12 παίκτες". Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός στάθηκε και στην εμφάνιση του Κώστα Καϊμακόγλου, ως "3άρι", λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο Καϊμακόγλου έκανε αυτά που του ζητήσαμε στα δύο ματς που αγωνίστηκε. Ήταν πολύ καλός στην άμυνα και αποτελεσματικός στην επίθεση. Έδειξε πως μπορεί να καλύψει τη θέση "3", ενώ σε ερώτηση για την κατάσταση του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη είπε: "Έχει πρηστεί το πόδι του από ένα διάστρεμμα. Θα βγάλει μαγνητική τομογραφία την Πέμπτη και θα δούμε".

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για τη εθνική μας ομάδα ο προπονητής της Λιθουανίας, Ραμούνας Μπουτάουτας: "Θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα διότι είναι μία εκπληκτική ομάδα με έναν εκπληκτικό προπονητή. Είναι το φαβορί για την Πολωνία, θα παλέψει για τον τίτλο", ενώ -αφού αποκάλυψε πως "έκοψε" τον Γιανκούνα- συμπλήρωσε: "Πρέπει να διορθώσουμε πολλά σε άμυνα και επίθεση. Γενικά, σε αυτό το τουρνουά, είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα. Με την Ελλάδα και τη Ρωσία δεν παίξαμε άσχημα, με τη Σερβία ήμασταν τραγικοί. Σήμερα δεν ήμασταν έξυπνοι στο τέλος, την τελευταία επίθεση δεν την κάναμε ποτέ".