Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Ευρωπαϊκό U18: Ελλάδα – Βέλγιο 66-55

Αήττητη και ως πρώτη στον όμιλό της προκρίθηκε η Εθνική Εφήβων στη δεύτερη φάση του Ευρωπαίκού Πρωταθλήματος που φιλοξενείται στον Πύργο και την Αμαλιάδα. Στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής η Ελλάδα επιβλήθηκε με 66-55 του Βελγίου, με τη συμπαράσταση του κόσμου, βιώνοντας μια σημαντική απώλεια εξαιτίας τραυματισμού, αυτή του Βλαδίμηρου Γιάνκοβιτς (κάταγμα πέμπτου μετατάρσιου του δεξιού ποδιού), στον οποίο όλοι αφιέρωσαν τη νίκη.Η ελληνική ομάδα είχε τα ηνία της αναμέτρησης από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Κάποια νεκρά διαστήματα της διάρκεια του αγώνα, της στοίχισαν μόνο σε… αγωνία και εκνευρισμό, παρά ουσιαστικά, αφού η διαφορά δυναμικότητας με το Βέλγιο ήταν εμφανής. Όσο εμφανές ήταν και το ότι οι Έλληνες παίκτες έπαιζαν επηρεασμένοι από τον τραυματισμό του Γιάνκοβιτς, ο οποίος τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να ξεμαρκαριστεί, «γυρίζοντας» το πόδι του, για να αφήσει στο 5’50’’ και υποβασταζόμενος, με το σκορ 11-6 τον αγωνιστικό χώρο. Η πρωτοκαθεδρία για την Ελλάδα ήταν δεδομένη, έχοντας απέναντί της μια ομάδα η οποία πάλευε για ότι μπορούσε να κερδίσει στο παρκέ, την ώρα που ο Γιώργος Βλασσόπουλος, αναζήτησε άμεσα λύσεις στο κενό του Γιάνκοβιτς, χρησιμοποιώντας έτσι κι αλλιώς από νωρίς και τους 12 παίκτες που είχε στη διάθεσή του. Τέσσερις παίκτες (Κατσίβελης, Καραθανάσης, Αγγελόπουλος, Γεωργάκης) πάτησαν βγια πρώτη φορά το παρκέ του κλειστού του Πύργου, έχοντας τη στήριξη του κόσμου, όπως και οι συμπαίκτες του σε κάθε τους προσπάθεια. Οι Βέλγοι το καλύτερο που κατάφεραν ήταν να πλησιάσουν την Ελλάδα στον έναν πόντο (52-51, 32’30’’), αλλά εκεί η αντίδραση ήταν άμεση και καταλυτική. Η άμυνα έβαλε τις βάσεις για την τελική αντεπίθεση και ένα 14-4 μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης που σφράγισε τη νίκη με 66-55.
Διαιτητές: Κολάρ, Μαλισέφσκι, Χάλικο
Δεκάλεπτα: 20-14, 39-32, 50-46, 66-55
Ελλάδα (Βλασσόπουλος): Παπαντωνίου 5, Κατσίβελης, Αγγελόπουλος, Μάντζαρης 9, Καραθανάσης, Παπανικολάου 8, Γεωργάκης, Σλούκας 16 (κλ, 4ρ), Γιάνκοβιτς 7, Παππάς 1, Κασελάκης 4 (9ρ), Σαρικόπουλος 16 (12ρ)
Βέλγιο (Βιλμότ): Λιμπέρτ 3, Φουρνό, Σερόν 6, Ντονκόρ 7, Τζιανκατερίνο 8, Ραντεμάκερς 8, Χουνχανού 7, Μοράι 5, Κρεπί, Ντε Τάι 7, Χούλσεν 4
Γιώργος Βλασσόπουλος (προπονητής Ελλάδας):
«Πήραμε μια νίκη που θέλαμε σε έναν αγώνα που σκιάστηκε από τον τραυματισμό του Βλαδίμηρου Γιάνκοβιτς, στον οποίο όλοι αφιερώνουμε αυτή τη νίκη. Είναι μια άσχημη στιγμή για τον ίδιο, για την ομάδα, αλλά όλα είναι μέσα στη ζωή, είναι μέσα στην αθλητική ζωή και αυτό που θα πρέπει να κοιτάξουμε όλοι είναι η συνέχεια. Και ο ίδιος… Ο τραυματισμός του Βλαδίμηρου μας έβγαλε εκτός ρυθμού και ήταν λογικό. Προσπαθήσαμε μέσα από την άμυνα να βάλουμε τις βάσεις για τη νίκη, να σταθεροποιηθούμε μέσα στο γήπεδο, γι’ αυτό και έγιναν πολλές αλλαγές. Πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε το κενό που αφήνει ο Βλαδίμηρος. Άλλωστε πιστεύουμε όλα τα παιδιά που είναι στη ομάδα. Γι’ αυτό και βρίσκονται άλλωστε εδώ. Συνεχίζουμε, περιμένοντας να μάθουμε τον αντίπαλό μας, αν θα είναι η Ιταλία ή η Σερβία για να συνεχίσουμε τη δουλειά. Και οι 12 παίκτες μας, εννοείται ότι έχουν την ψήφο εμπιστοσύνης μας, συνεχίζουμε και δεν αλλάζουμε το σκεπτικό μας. Προχωράμε αγώνα με τον αγώνα για το καλύτερο δυνατό».
Φρέντερικ Βίλμοτ (προπονητής Βελγίου):
«Έγινε ένα πολύ ωραίο παιχνίδι και τελικά κέρδισε η καλύτερη ομάδα. Η Ελλάδα πήρε από την αρχή τον έλεγχο του αγώνα και στη συνέχεια εμείς προσπαθήσαμε να ελέγξουμε το τέμπο. Δεν ήταν εύκολο αφού είχαμε βρεθεί δέκα πόντους πίσω στο σκορ. Όταν ισορροπήσαμε η Ελλάδα κυριάρχησε και πάλι και δεν είναι εύκολο να γυρίσεις ένα παιχνίδι όταν δύο φορές η αντίπαλος σου προηγείται με διψήφιο αριθμό πόντων. Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει πολύ στη διοργάνωση γιατί είναι δυνατή και σταθερή ομάδα. Υπάρχουν όμως και άλλες καλές χώρες και θα είναι δύσκολη η συνέχεια. Επίσης θα είναι μεγάλη απώλεια ο Βλάντιμιρ Γιάνκοβιτς που είναι εξαιρετικός παίκτης, αφού σημειώνει πολλούς πόντους και βοηθά σημαντικά στα ριμπάουντ. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια μας έχοντας πλέον το μυαλό στη Βουλγαρία που θα αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια για τους αγώνες κατάταξης των τελευταίων θέσεων. Με την Ελλλάδα και την Ισπανία κάναμε καλά παιχνίδια και παρά τις ήττες μας θα μας βοηθήσουν για τη συνέχεια. Αν αγωνιστούμε όπως σε αυτές τις αναμετρήσεις μπορούσε να νικήσουμε ενώ βλέποντας την εμφάνιση μας θα έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι μόνο από τον αγώνα με το Ισραήλ όπου δεν είχαμε την επιθυμητή απόδοση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: