Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Το Κύπελλο Κρήτης στο Ηράκλειο.


Τελικός Κυπέλλου Ανδρών Κρήτης : Ηράκλειο - Κύδων 66-52 (28-1-09) το τέλος - οι απονομές - οι πανηγυρισμοί




Το Ηράκλειο κέρδισε μετά από ένα δραματικό πρώτο ημίχρονο τον Κύδωνα με 66-52 και κατέκτησε το Κύπελλο Κρήτης Ανδρών. Το ένα και μοναδικό καλάθι που πέτυχε το Ηράκλειο στο 1ο δεκάλεπτο, η διακοπή του αγώνα για περίπου 15’ λόγω πτώσης της τάσης του ρεύματος μετά το τέλος της 1ης περιόδου και η μεγάλη πίεση που άσκησε η ομάδα των Δημητριάδη - Ράλλη στους παίκτες του Κύδωνα στο κατέβασμα της μπάλας με αποτέλεσμα να καταφέρουν να γυρίσουν μια διαφορά 17 πόντων (3-20), ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του Τελικού του Κυπέλλου, που δυστυχώς έγινε παρουσία πολύ λίγου κόσμου στο Λίντο.

Ηράκλειο - Κύδων 66-52
Δεκάλεπτα : 3-16, 26-32, 52-39, 66-52
Ηράκλειο (Μανόλης Δημητριάδης - Βασίλης Ράλλης) :
Κουρουζίδης 13 , Σκόρδος 9 (1), Χαριτάκης 2, Γεωργιόπουλος, Αρναουτάκης Γ. 11 (1), Αναστασάκης 2, Καρτερής 4, Γρύλλος 13 (1), Χελιδόνης 2, Μηλαθιανάκης 10
Κύδων (Γιάννης Ηλιάκης - Κώστας Πετρίδης) : Τσεπαπαδάκης 13 (2), Κυριακάκης, Κουτσοπεράκης 3 (1), Θεοδωράκης, Ψύρρας 2, Μπαγάκης 5,
Αλεξανδράκης, Λιωνάκης 12, Αδωντάκης 2, Καρατζένης 2, Κρασουδάκης 13 (1)

Το παιχνίδι

Απίστευτα πράγματα συνέβησαν στο 1ο δεκάλεπτο του Τελικού Κυπέλλου Ανδρών Κρήτης το Λίντο ανάμεσα στο Ηράκλειο και στον Κύδωνα. Η ομάδα των Χανίων μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και πέτυχε με τον Κρασουδάκη το πρώτο καλάθι του αγώνα. 7’ λεπτά πριν το τέλος της περιόδου δόθηκε από τους διαιτητές (ΜαχαιριανάκηςΛέμης) η πρώτη τεχνική ποινή στο πάγκο του Ηράκλειο για διαμαρτυρία, ενώ 5’ πριν το τέλος το σκορ παρέμενε 0-2 (!). Με δύο συνεχόμενα καλάθια του Λιωνάκη ο Κύδων έκανε το 0-6, ενώ 2’ 51” πριν το τέλος δόθηκε τεχνική ποινή και στους δύο πάγκους για διαμαρτυρίες των βοηθών προπονητών (Ράλλης Βασίλης – Πετρίδης Κώστας). Ο Γιώργος Αρναουτάκης με τρίποντο 2’ 40” πριν το τέλος πέτυχε το πρώτο καλάθι του Ηράκλειο στο 1ο δεκάλεπτο, που έμελλε να είναι και το μοναδικό του για αυτήν την περίοδο ! Στην συνέχεια ο Κύδων με ένα σερί 0-10 έκλεισε την περίοδο με 3-16. Με την λήξη της περιόδου σημειώθηκε πτώση τάσης του ρεύματος, με αποτέλεσμα να υπάρξει δεκαπεντάλεπτη διακοπή μέχρι να ξαναρχίσει το παιχνίδι.

Στο 2ο δεκάλεπτο οι Μανόλης Δημητριάδης – Βασίλης Ράλλης βλέποντας ότι κινδύνευαν να βρεθούν εκτός παιχνιδιού ( η διαφορά έφθασε 9’ 30” πριν το τέλος στους 17 πόντους 3-20), ρισκάρισαν και άρχισαν να πιέζουν ασφυκτικά τους παίκτες του Κύδωνα από την αρχή των επιθέσεων τους, κάτι που είχε αποτέλεσμα, αφού οι παίκτες των Γιάννη Ηλιάκη – Κώστα Πετρίδη έδειξαν να αιφνιδιάζονται και να βρίσκονται έξω από τα νερά τους, κάνοντας πάρα πολλά λάθη και δίνοντας την ευκαιρία στους παίκτες του Ηράκλειο να πετύχουν εύκολα καλάθια από κλεψίματα. Έτσι η διαφορά άρχισε σιγά – σιγά να ροκανίζεται για να κλείσει η περίοδος με 23-16 και αποτέλεσμα ημιχρόνου 26-32.

Το 3ο δεκάλεπτο ήταν εφιάλτης για τον Κύδωνα με την ομάδα του Ηράκλειο να κινείται με το ίδιο σχέδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για 5’ η ομάδα των Χανίων δεν είχε πετύχει πόντο, ενώ 6’ 32” πριν το τέλος το Ηράκλειο πέρασε για πρώτη φορά στον αγώνα μπροστά με 34-32 με καλάθι του Κουρουζίδη. Ο Τσεπαπαδάκης 5’ πριν το τέλος έκανε το 34-34 και από εκεί και πέρα το Ηράκλειο με καλάθι και πάλι του Κουρουζίδη πέρασε μπροστά και δεν ξανάχασε πλέον το προβάδισμα μέχρι το τέλος του αγώνα. Η περίοδος ολοκληρώθηκε με 26-7 (!) και συνολικό σκορ 52-39, με μια διαφορά 13 πόντων για το Ηράκλειο που ήταν πλέον πολύ δύσκολο να καλυφθεί.

Στην τελευταία περίοδο οι παίκτες των Χανίων έκαναν προσπάθεια, ήταν πλέον τα πράγματα πολύ δύσκολα και ολοκληρώθηκε και αυτή η περίοδος με σκορ 14-13 και με το Ηράκλειο με 66-52 να κατακτάει το Κύπελλο Κρήτης Ανδρών της περιόδου 2008-9. Την απονομή του Κυπέλλου στου νικητές έκανε ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Πολίτης και στους ηττημένους ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ Γιώργος Χαλαμπαλάκης.

Δηλώσεις μετά το τέλος του παιχνιδιού

"Δεν ξεκινήσαμε καλά αλλά είχαμε έτοιμα τα μπλουζάκια με τον τίτλο του Κυπελλούχου Κρήτης" δήλωσε μετά το παιχνίδι ο παίκτης του “Ηράκλειο” Βαγέλλης Μηλαθιανάκης. Ο προπονητής της ομάδας Μανόλης Δημητριάδης είπε ότι “ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι και εμείς δεν είμαστε σε καλή κατάσταση. Μας έχει επηρεάσει πολύ η απουσία ενάμιση από τα γήπεδα. Δεν θα σταθώ σε απουσίες, αφού αυτούς τους παίκτες έχω στην διάθεση μου και με αυτούς πρέπει να παίξω. Έχουμε ακόμα μια εβδομάδα να δουλέψαμε και το ερχόμενο Σάββατο στο πρώτο παιχνίδι με τον Ανδρογέα να δείξουμε ότι πραγματικά μπορούμε να παίξουμε το μπάσκετ που παίζαμε όλους τους προηγούμενους μήνες”. Ο Βασίλης Ράλλης τόνισε ότι “ήταν δύσκολα τα πράγματα στην αρχή, ίσως υποτιμήσαμε λίγο και τον αντίπαλο στην αρχή, όμως μετά πιέσαμε, κάναμε το δικό μας παιχνίδι, επιβάλλαμε τον ρυθμό μας και στο τέλος πήραμε εύκολα το παιχνίδι“. Ο έλος της Επιτροπής Μπάσκετ του “Ηράκλειο” Μανόλης Αρναουτάκης είπε ότι “είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι αφού μετά το πρώτο δεκάλεπτο που είμαστε τραγικοί, καταφέραμε και γυρίσαμε ένα παιχνίδι που χάναμε με 17 πόντους. Θεωρώ ότι αυτή η ομάδα έχει ιδιαίτερη προσωπικότητα και μπορεί να ξεπερνάει τέτοιους σκοπέλους και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο προπονητής του Κύδωνα Γιάννης Ηλιάκης έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες του για την εμφάνιση τους, τόνισε την απουσία του βασικού play maker της ομάδας (Αναστασόπουλος) και είπε ότι η διαιτησία του ενός διαιτητή του τελικού ήταν πολύ κακή για την ομάδα του, η οποία όπως είπε δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πίεση που άσκησε το Ηράκλειο μετά το 1ο δεκάλεπτο”. Τέλος ο Γιάννης Ηλιάκης τόνισε ότι η ομάδα έδειξε προς το τέλος της σεζόν ότι βρήκε την σειρά της και με δεδομένο την μικρή ηλικία των παικτών για του χρόνου τα σχέδια είναι μεγάλα, αρκεί βέβαια να βοηθηθεί και από τους παράγοντες των Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: