Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Γιώργος Δοξάκης - Προπονητής Εθνικής Παίδων : Είναι η υπέρτατη τιμή το να αγωνιστεί κανείς σε Εθνική ομάδα, όπως και το να είναι προπονητής !


Η Εθνική Παίδων συμμετείχε τo προηγούμενο διάστημα στο πρώτο σημαντικό τεστ, αυτό του διεθνούς τουρνουά της Τουρκίας όπου συμμετείχαν 12 χώρες. Σε αυτό το «μίνι» Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα - το οποίο όπως δείχνουν όλα θα καθιερωθείο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Δοξάκης και οι συνεργάτες του έβγαλαν χρήσιμα συμπεράσματα για την Εθνική μας ομάδα, αλλά και για τους αντιπάλους μας στο Πανευρωπαϊκό που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στην Λιθουανία. Παρακάτω παρατίθεται η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής στο επίσημο site της ΕΟΚ.

-Καταρχήν κ.Δοξάκη τι σημαίνει για εσάς το να είστε προπονητής σε Εθνική ομάδα;
-Πιστεύω είναι το ίδιο πράγμα όπως και το να είσαι αθλητής σε Εθνική ομάδα. Είναι η υπέρτατη τιμή το να αγωνιστεί κανείς σε Εθνική ομάδα, όπως και το να είναι προπονητής.

-Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα που εξάγατε για την Εθνική Παίδων;
-Βρισκόμαστε σε στάδιο προετοιμασίας και ουσιαστικά ήταν το πρώτο τουρνουά που συμμετείχαν τα παιδιά. Έχει γίνει μια καλή αρχή και η παρουσία μας στην Τουρκία ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για να δουν οι αθλητές μας, τι έχουν να αντιμετωπίσουν, να αποκομίσουν παραστάσεις που θα τους βοηθήσουν στην συνέχεια. Ξεκινήσαμε τα Χριστούγεννα το «χτίσιμο» της ομάδας και βαδίζουμε με βάση τον προγραμματισμό της ΕΟΚ προκειμένου να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.

-Έχετε εντοπίσει σε κάποια παιδιά κάποιο ταλέντο, κάτι που να ξεχωρίζει;
-Σε αυτή την ηλικία συνήθως δεν εντοπίζεται κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο, αλλά αυτό που πρέπει να δούμε είναι πως θα καρποφορήσει και θα καλλιεργηθεί κάποια ιδιαίτερη ικανότητα που μπορεί να διαθέτει ένας αθλητής. Τα παιδιά δείχνουν ότι έχουν όρεξη να δουλέψουν και να μάθουν, επιδεικνύουν ζήλο και θέληση. Αυτή η ηλικία έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Ο δικός μας στόχος να φτιάξουμε ένα σύνολο ικανό και ανταγωνιστικό, ωστόσο υπάρχουν και δυσκολίες καθώς τα παιδιά θα πρέπει να δουλέψουν και μόνα τους, αλλά και με τις ομάδες όπου αγωνίζονται.

-Πιστεύετε ότι το σύγχρονο μπάσκετ, ουσιαστικά «σκοτώνει» τα ταλέντα;
-Το ταλέντο δεν έχει να κάνει με το αν είναι κανείς «Μότσαρντ» ή «Μπαχ», αλλά το σημαντικό είναι να μπορεί ένας παίκτης να επικοινωνήσει με τους υπόλοιπους συναθλητές του. Τι είναι αυτό που μπορεί να καταθέσει μέσα από το ομαδικό παιχνίδι. Αυτή είναι η ουσία του μπάσκετ που είναι κατεξοχήν ομαδικό άθλημα.

-Ποια είναι τα συμπεράσματά σας για τις υπόλοιπες χώρες που συναντήσατε στην Τουρκία;
-Εκείνο που έχει σημασία είναι το target group με το οποίο δουλεύει κάθε χώρα. Οι Τούρκοι για παράδειγμα έχουν επιλέξει από 1.000 παιδιά την ομάδα που απαρτίζει την Εθνική Παίδων. Εμείς δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα. Το ίδιο με τους Τούρκους, ισχύει και για τους Γάλλους, τους Κροάτες, τους Σλοβένους. Ένα μεγάλο πρόβλημα που το συνειδητοποίησαν και τα παιδιά είναι ότι δεν είμαστε αθλητικός λαός, αλλά κάνουμε αθλητισμό μέσα από τις περιστάσεις. Δηλαδή επειδή ένα παιδί είναι ψηλό ασχολείται με το μπάσκετ. Από την άλλη είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία. Αυτό κάτι δείχνει. Είναι κοινωνικό το πρόβλημα και αυτό μεταφέρεται και στον αθλητισμό.

-Υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι το καλοκαίρι, ωστόσο ποιες πιστεύετε ότι είναι οι δυνατότητές μας;
-Έχουμε μια πολύ δύσκολη κλήρωση. Αγωνιζόμαστε απέναντι στην διοργανώτρια χώρα την Λιθουανία και έχουμε αντιπάλους την Ρωσία και την Πολωνία. Οι Ρώσοι και οι Πολωνοί είναι πολύ δυνατοί, κυρίως σε ότι αφορά τον σωματότυπο και την αθλητική τους κατάσταση. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό. Τα παιδιά πήραν μία γεύση των δυσκολιών καθώς το τουρνουά στην Τουρκία ήταν χρήσιμο για όλους. Πιστεύω οι αθλητές μας πήραν τα μηνύματα και θα παλέψουν για το καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: