Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Μιχάλης Κυρίτσης : συνέντευξη εφ' όλης της ύλης !

Μιχάλης Κυρίτσης : “κτίζουμε ένα παλάτι πάνω στην άμμο” !

Ο Μιχάλης Κυρίτσης είναι σήμερα πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (ULEB) και με τις ιδιότητες του αυτές βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη για την προετοιμασία του 9ου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί από 15 έως 21 Ιουνίου στο Ηράκλειο με την συμμετοχή 16 ομάδων στους άνδρες και 12 στις γυναίκες. Οι αγώνες θα γίνουν στα κλειστά γήπεδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, των ΤΕΙ και του Λίντο και αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτούς πολύ ισχυρές και δυνατές ομάδες όπως της Λιθουανίας, της Τουρκίας και της Κύπρου.

Ο Μιχάλης Κυρίτσης παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον Athletic Radio 104.2 fm στην εκπομπή “Το Μπάσκετ στην Κρήτη” και τον Σταύρο Λυριντζάκη και στο περιοδοκό Athletic Press που κυκλοφορεί σήμερα και μίλησε τόσο για τους αγώνες των Πανεπιστημίων όσο και για τα δρώμενα στο Ελληνικό μπάσκετ, ενώ αναφέρθηκε στην παλαιότερη συνεργασία του με τον ΟΦΗ και τον Βασίλη Ξημέρη.

Η μεγάλη καριέρα του Μιχάλη Κυρίτση

Ο Μιχάλης Κυρίτσης γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1945 στους Αμπελόκηπους. Το 1958 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό με τον οποίο αγωνίσθηκε έως το 1972 κατακτώντας 4 πρωταθλήματα Ελλάδος (1967 – 1969 – 1971 – 1972).

Την σεζόν 1977-78 ανέλαβε την ομάδα του Παναθηναϊκού ως προπονητής. Στην συνέχεια ανέλαβε για 2 χρόνια τον Πανελλήνιο και την σεζόν 1981-82 τον Ολυμπιακό. Την επόμενη χρονιά συνέχισε στον Πανιώνιο, για να επιστρέψει στην συνέχεια στον Παναθηναϊκό με τον οποίο στα 3 χρόνια που κάθισε στον πάγκο του κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος το 1984 και το κύπελλο το 19896. Επέστεψε στον Πανιώνιο και στην συνέχεια πήγε στον Άρη με τον οποίο το 1991 κέρδισε το πρωτάθλημα. Συνέχισε στην ΑΕΚ ενώ την σεζόν 1996-97 αντικατέστησε στον Παναθηναϊκό τον Μάλκοβιτς. Έχει ακόμα συνεργαστεί με την ΑΕΛ, τον Κολοσσό Ρόδου, αλλά και τον ΟΦΗ. Ως προπονητής σε 321 αγώνες έχει 190 νίκες και 131 ήττες.

Έχει επίσης εργαστεί ως γενικός διευθυντής στον ΠΑΟΚ (2000, 2008), ήταν την σεζόν 2003-4 γενικός διευθυντής του ΕΣΑΚΕ, έχει διατελέσει πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών (ΣΕΠΚ), ενώ είναι καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σήμερα ο Μιχάλης Κυρίτσης είναι πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (ULEB).

Η Κρήτη πρέπει να έχει ομάδα στην Α1 και ο ΟΦΗ δικαιούται να πάρει την θέση αυτή για να δικαιωθούν και οι πολύχρονες προσπάθειες του Βασίλη Ξημέρη !

Ο Μιχάλης Κυρίτσης θυμήθηκε την συνεργασία του με τον ΟΦΗ και τον Βασίλη Ξημέρη και μάλιστα όπως είπε ήρθε στο Ηράκλειο με την ομάδα να βρίσκεται χαμηλά βαθμολογικά, όμως με μεγάλη προσπάθεια η ομάδα βελτιώθηκε σημαντικά και η άνοδος χάθηκε την τελευταία αγωνιστική με ήττα εκτός έδρας στον Άλλιμο. Το επόμενο καλοκαίρι (1996-7) σχεδίασαν μαζί με τον πρόεδρο του ΟΦΗ μια πολύ καλή ομάδα στην οποία όμως δεν συνέχισε λόγω της ανάληψης της ομάδας του Παναθηναϊκού μετά την αποχώρηση του Μάλκοβιτς και ο ΟΦΗ συνέχισε με τον Γιάννη Γιαννόπουλο που την ανέβασε κατηγορία. Το Ελληνικό Μπάσκετ χρειάζεται μια ομάδα στην Α1 από την Κρήτη, όπως έγινε και με την Ρόδο. Η αποκέντρωση πρέπει να γίνει και η Κρήτη δικαιούται να έχει μια ομάδα στην μεγάλη κατηγορία. Και μετά την αποχώρηση του Μανόλη Παπακαλιάτη ο ιδανικότερος εκπρόσωπος στο πανελλήνιο επαγγελματικό μπάσκετ είναι μόνο ο ΟΦΗ και για να δικαιωθεί εκτός όλων των άλλων και η προσπάθεια του Βασίλη Ξημέρη που τόσα χρόνια προσπαθεί μόνος του να ανεβάσει την ομάδα.

Το ενδιαφέρον σήμερα έχει εστιαστεί στο αποτέλεσμα και οι παίκτες έχουν γίνει ρομπότ

Ο Μιχάλης Κυρίτσης στην συνέντευξη του στον Athletic Radio 104.2 fm αναφερόμενος στους σημερινούς αθλητές τόνισε ότι έχει αλλάξει τελείως το επίπεδο τους σε σχέση με την εποχή που έπαιζε ο ίδιος μπάσκετ (1958 - 1972), αφού τότε οι παίκτες βασιζόταν περισσότερο στην τεχνική κατάρτιση και δεν είχαν την δύναμη, το ύψος και τις παροχές που έχει η σημερινή γενιά. Η τότε εποχή δεν υστερεί σε τίποτα με την σημερινή όσο αφορά την τεχνική, υστερεί όμως στην σωματοδομή, την δύναμη και την προπονητική. Τότε οι παίκτες έκαναν 3 προπονήσεις την εβδομάδα σε ανοιχτά γήπεδα με πολλά προβλήματα, ενώ τα σημερινά παιδιά είναι σχεδόν όλα δίμετρα, με τα καλύτερα ρούχα, παπούτσια και υλικοτεχνική υποδομή, όλες τις σύγχρονες ανέσεις στα κλειστά γήπεδα και γιατρούς και φυσιοθεραπευτές συνεχώς από πάνω τους. Επίσης και η προπονητική έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, είναι πολύ πιο γρήγορη και δυνατή και σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο σε σχέση με την τότε εποχή. Το άθλημα του μπάσκετ τώρα έχει τυποποιηθεί και μάλιστα τείνει τα τελευταία χρόνια να γίνει το άθλημα των προπονητών και όχι των αθλητών. Δεν βλέπουμε πια παίκτες σούπερ σταρ που να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους, όπως ήταν παλαιοτέρα ο Γκάλης και ο Γιαννάκης, αλλά τυποποιημένους σε ένα στυλ παιχνιδιού παίκτες που παίζουν όλοι 20 με 25 λεπτά. Το ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στο αποτέλεσμα και οι παίκτες έχουν γίνει ρομπότ.

Στην Ελλάδα υποτιμούμε, υποβαθμίζουμε και καταρρακώνουμε τον Έλληνα προπονητή, ενώ εξυψώνουμε και ηρωοποιούμε τον ξένο

Ο Μιχάλης Κυρίτσης τόνισε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα έχουμε την τάση να υποτιμούμε, να υποβαθμίζουμε και να καταρρακώνουμε τον Έλληνα προπονητή και να μην του δίνουμε δεύτερη ευκαιρία, ενώ εξυψώνουμε και ηρωοποιούμε τον ξένο και έχουμε περισσότερη υπομονή μαζί του, γεγονός που έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο ψυχολογικό άγχος στους Έλληνες προπονητές που δεν μπορούν να δουλέψουν και να αποδώσουν στο μέγιστο και φθάνουμε σήμερα στο σημείο η ίδια η Ελληνική Ομοσπονδία να μην τους εμπιστεύεται και μετά από πολλά χρόνια να επιλέγει ξένο προπονητή για την ανδρική ομάδα. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν πολύ ικανοί Έλληνες προπονητές, αλλά τους έχει πάρει και αυτούς το κύμα.

Εκτός της ΕΟΚ με το Αναπτυξιακό της Πρόγραμμα κανένας άλλο δεν ασχολείται με τα νέα παιδιά και τον παραγωγικό τομέα

Στην Ελλάδα τόνισε ο Μιχάλης Κυρίτσης έχουμε ιδέες , ενθουσιασμό και οράματα, δεν έχουμε όμως οργάνωση και προγραμματισμό. Όταν λοιπόν παίζεις με χρήματα, κάνεις αλόγιστα έξοδα και δεν έχεις οργάνωση και τεχνοκράτες που να παίρνουν τις αποφάσεις, φθάνεις στα σημερινά φαινόμενα των Ελληνικών ομάδων με τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα και να μην ξέρει κανένας με πόσες και με ποιες ομάδες θα ξεκινήσεις την νέα χρονιά. Αν εξαιρέσουμε λοιπόν τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό που έχουν δύο “τρελούς προέδρους” που από αγάπη στο άθλημα βάζουν ασύλληπτα χρηματικά ποσά, οι υπόλοιπες ομάδες δεν μπορούν να ακολουθήσουν, αφού χρεώνονται με υπέρογκα ποσά και υποχρεώσεις στις οποίες στην συνέχεια δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Κάποιος πρέπει επιτέλους να επέμβει και να αναδιοργανώσει το πρωτάθλημα βάζοντας τέρμα σε αυτήν την κατάντια.

Αν εξαιρέσουμε την ΕΟΚ και το Αναπτυξιακό της Πρόγραμμα κανένας άλλο δεν ασχολείται με τα νέα παιδιά και τον παραγωγικό τομέα, τονίζει ο Μιχάλης Κυρίτσης. Όλοι στους συλλόγους ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό και σχεδόν κανένας με τις υποδομές. Παιδιά ταλαντούχα που διακρίνονται στις μικρές Εθνικές ομάδες μετά χάνονται και κανένας δεν ενδιαφέρεται για αυτούς, με αποτέλεσμα να ψάχνουν διέξοδο στο εξωτερικό ή να εξαφανίζονται. Το μπάσκετ έχει χαρίσει στην χώρα τεράστιες επιτυχίες σε Εθνικό επίπεδο αλλά και σε συλλογικό. Έχουμε όμως στην Ελλάδα κτίσει ένα παλάτι πάνω στην άμμο. Βλέπουμε την Εθνική ομάδα και ένα γκρουπ από παιδιά που την στηρίζουν και τις ομάδες των αδελφών Γιαννακόπουλων και Αγγελόπουλων, χωρίς να βλέπουμε τι γίνεται από εκεί και κάτω στο πραγματικό μπάσκετ όπου κυριαρχεί το χάος, με συνέπεια κάποια στιγμή να πέσουμε από τα σύννεφα.

Οι 3οάρηδες είναι ακόμα αρκετά παραγωγικοί

Την διάταξη της ΕΟΚ για τους 30άρηδες ο Μιχάλης Κυρίτσης την βρίσκει προς την σωστή κατεύθυνση, αφού κάποια στιγμή πρέπει και οι νέοι παίκτες να μπορούν να παίξουν και να τους δοθούν ευκαιρίες. Στο σημείο όμως που διαφωνεί είναι η απότομη και ξαφνική εφαρμογή του μέτρου που θα μπορούσε να γίνει σταδιακά, με ένα αρχικό όριο για παράδειγμα τα 32 χρόνια σε πρώτη φάση , αφού η ηλικία των 30 είναι ακόμα αρκετά παραγωγικοί και αντί για ένα να αφήσουν δύο άτομα και σε δύο τρία χρόνια που θα έχει γίνει πιστεύω στις ομάδες η χρησιμοποιήσει και η στήριξη σε ποιό νέους ηλικιακά παίκτες να κατεβάσουν το ώριο στο έναν παίκτη. Όσο αφορά την άποψη για υποχρεωτική χρησιμοποίηση νέων παικτών στις ομάδες ο Μιχάλης Κυρίτσης θεωρεί ότι οτιδήποτε αφορά την συμμετοχή νέων παικτών σε αγώνες είναι προς την θετική κατεύθυνση. Θα μπορούσε για παράδειγμα στις τοπικές κατηγορίες στους αγώνες να υπάρχει πάντα στην πεντάδα ένας παίκτης κάτω των 22 ή των 20 ετών και εν συνεχεία αυτό να εφαρμοστεί στις Εθνικές κατηγορίες, όμως όλα πρέπει να γίνουν σταδιακά και με μελέτη.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός : δύο – τεράστιες και πανάκριβες – ισοδύναμες ομάδες

Σχετικά με του αγώνες της τελικής φάσης του πρωταθλήματος Ελλάδος ο Μιχάλης Κυρίτσης θεωρεί το 2ο παιχνίδι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό το κλειδί για το πρωτάθλημα, αφού αν ο Παναθηναϊκός κερδίσει και κάνει το 2-0 πολύ δύσκολα θα χάσει το πρωτάθλημα, με τον Ολυμπιακό να κάνει 3 συνεχόμενες νίκες. Πάντως όπως ο Παναθηναϊκός με ένα καλάθι στο τέλος έσπασε την έδρα του Ολυμπιακού, το ίδιο μπορεί να κάνει και ο τελευταίος στο ΟΑΚΑ. Θεωρεί ότι οι δύο – τεράστιες και πανάκριβες – ομάδες είναι ισοδύναμες, παρόλο που ο Ολυμπιακός έχει μια πιο νέα ομάδα στην οποία οι παίκτες δεν έχουν ακόμα δεθεί μεταξύ τους και ο προπονητής της Παναγιώτης Γιαννάκης δε έχει ακόμα τις εμπειρίες του μεγάλου και σπουδαίου Ομπράντοβιτς. Στο άλλο ζευγάρι θεωρεί επίσης ότι Άρης και Μαρούσι είναι δύο πολύ καλές και ισοδύναμες ομάδες, το Μαρούσι είναι πιο γεμάτο σαν ομάδα με βάθος στο πάγκο, ο Άρης έχει μεγαλύτερη συνοχή και είναι πιο δεμένη ομάδα με καλύτερη άμυνα. Θα γίνουν ισοδύναμα και δυνατά παιχνίδια και δεν μπορεί κανένας να ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο τελικός νικητής αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας μονομαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: