Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Μπάλα Μπάσκετ 4005 Tournament της Nike - Επιτρέπει στον σουτέρ να βρίσκει το βέλτιστο σημείο με λιγότερες προσαρμογές και σε λιγότερο χρόνο.

Πηγή : www.superbasket.gr

Η μπάλα 4005 Tournament™ της Nike για τη Euroleague 2008-2009 του μπάσκετ έχει σχεδιαστεί με τμήματα δύο χρωματικών τόνων. Τα χρώματα που κάνουν αντίθεση τονίζουν ακόμα περισσότερο τη μοναδική κατασκευή Wraparound Panel Construction™ της Nike 4005 Tournament, η οποία χρησιμοποιεί τέσσερα τμήματα αντί για οκτώ ώστε να παρέχει στα χέρια λιγότερες συγκλίνουσες γραμμές την ώρα του σουτ.


Η κατασκευή Wraparound Panel Construction αποτελεί ένα απλό αλλά καινοτομικό σχέδιο. Όταν ο παίκτης που σουτάρει ευθυγραμμίζεται με το καλάθι, τοποθετεί τα χέρια του πάνω στη μπάλα σε μια θέση που τον βολεύει και μετά τη ρίχνει. Είναι ένα φαινόμενο που το παρατηρεί κανείς ευκολότερα όταν ο παίκτης πλησιάζει τη γραμμή για να κάνει ελεύθερη βολή. Όταν έχει τον χρόνο, ο παίκτης βάζει τα χέρια του στη θέση που προτιμά, ευθυγραμμίζοντας συνήθως τις άκρες των δακτύλων με την επιθυμητή τροχιά ή με μια από τις ευθείες αυλακώσεις που υπάρχουν πάνω στη μπάλα.Όταν όμως ξεφεύγει από ένα σκριν ή ολοκληρώνει τις ντρίπλες, ο παίκτης του μπάσκετ σπάνια έχει επαρκή χώρο ή χρόνο για να βρει το ιδανικό σημείο. Αν δείτε τον αθλητή να μετατοπίζει τη μπάλα για βρει το ιδανικό σημείο, το πιο πιθανό είναι κάποιος αμυντικός να ανακόψει με φόρα τη βολή του.


Μετά από αξιολόγηση πολλών ωρών μαγνητοσκοπημένων αγώνων, οι σχεδιαστές της Nike ανακάλυψαν ότι σχεδόν το 1/3 των παικτών που μελέτησαν έριχναν τη μπάλα έτσι όπως την έπαιρναν στα χέρια τους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι όταν βρισκόταν κοντά κάποιος αμυντικός, τα 2/3 των παικτών προσάρμοζαν τη θέση της μπάλας ή των χεριών τους (είτε εσκεμμένα είτε ασυναίσθητα) μόλις έπαιρναν την πάσα και πριν κάνουν τη βολή. Αυτό επιδιώκει να μεγιστοποιήσει το σχέδιο της 4005 Tournament - τη βέλτιστη τοποθέτηση των χεριών πάνω στη μπάλα μέσα στο συντομότερο δυνατό χρόνο.


Η κατασκευή Wraparound Panel Construction εξαλείφει τις μη απαραίτητες αυλακώσεις στην επιφάνεια της μπάλας, οι οποίες συχνά καταλήγουν σε τροχιές υπό ασυνήθιστη γωνία, συμφόρηση και, κυρίως, σε "σύγχυση της αίσθησης της αφής" για τον παίκτη που σουτάρει. Απλά, το σχέδιο με τα 4 τμήματα παρέχει στα χέρια λιγότερες συγκλίνουσες γραμμές απ' ότι μια παραδοσιακή μπάλα 8 τμημάτων, ώστε ο παίκτης που προσπαθεί να βρει ένα ευθύγραμμο κανάλι χωρίς εμπόδια για τη βολή του να μπορεί να χειρίζεται τη μπάλα ευκολότερα. Επιτρέπει λοιπόν στον σουτέρ να βρίσκει το βέλτιστο σημείο με λιγότερες προσαρμογές της θέσης των χεριών και σε λιγότερο χρόνο.Ωστόσο, η 4005 Tournament διαθέτει τον ίδιο αριθμό καναλιών-οδηγών όπως μια μπάλα 8 τμημάτων, οπότε η όψη και η αίσθησή της στο παιχνίδι είναι ίδια με εκείνη μιας παραδοσιακής μπάλας.


Για τα τμήματα της μπάλας η Nike επέλεξε πολλαπλά υλικά με βέλτιστη σκληρότητα, πρόσφυση και τέλειες ιδιότητες διαχείρισης της υγρασίας. Η μπάλα άντεξε και ολοκλήρωσε επιτυχώς τις αυστηρές δοκιμές αποδοχής από εκατοντάδες αθλητές πανεπιστημιακών και επαγγελματικών ομάδων μπάσκετ σε ολόκληρο τον κόσμο.


Το τελικό υλικό που επιλέχτηκε για τα τμήματα της μπάλας είναι ένα είδος σύνθετου (ή συνθετικού) δέρματος με εσωτερική ενίσχυση από μικροΐνες, το οποίο εμποδίζει τη συσσώρευση του ιδρώτα στην επιφάνεια της μπάλας για σιγουριά στη λαβή και μαλακή αίσθηση στην αφή από την έναρξη του αγώνα έως το σφύριγμα της λήξης. Εσωτερικά, η σαμπρέλα της μπάλας είναι κατασκευασμένη από έναν περιελιγμένο συνδυασμό φυσικού και τεχνητού (βουτυλικού) καουτσούκ ώστε να διατηρεί ένα πραγματικά σφαιρικό σχήμα και να εξασφαλίζει στη μπάλα σταθερή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε περιστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: