Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Λουκάς Μαυροκεφαλίδης : θα κάνω μια πολύ δυνατή προσπάθεια στην προετοιμασία για να βρεθώ με την Εθνική Ανδρών στην Πολωνία. !



Λουκάς Μαυροκεφαλίδης - Ολυμπιακός (Μαρούσι) 25-6-09

"
Είμαι Έλληνας και πρέπει να δουλέψω για την Εθνική ομάδα όπως όλοι και αυτό θα κάνω"

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ένας από τους κορυφαίους παίκτες του περυσινού πρωταθλήματος της Α1 (αναδείχτηκε σε δημοψήφισμα του περιοδικού All Star Game ανάμεσα σε 54 επαγγελματίες δημοσιογράφους σαν ο πιο βελτιωμένος παίκτης της φετινής διοργάνωσης), με πολύ καλή απόδοση και στην Ευρώπη με το Μαρούσι (Eurocup) και τον ο οποίο μάλιστα την Τετάρτη ο Γιόνας Καζλάουσκας τον συμπεριέλαβε στους παίκτες που κάλεσε για την προετοιμασία της Εθνικής Ανδρών ενόψει του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, μίλησε στον Athletic Radio 104.2 fm για την μέχρι σήμερα πορεία του και βέβαια την Εθνική ομάδα.

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης γεννήθηκε στην Τσεχία το 1984 με καταγωγή από το Κιλκίς. Έχει ύψος 2.10μ και αγωνίζεται στην θέση του σέντερ. Φέτος αγωνίσθηκε στο Μαρούσι, όπου έκανε μια πολύ καλή εμφάνιση με αποτέλεσμα να αναδειχτεί σε δημοψήφισμα του περιοδικού All Star Game σαν ο πιο βελτιωμένος παίκτης της φετινής διοργάνωσης στην Α1 και βέβαια να συμπεριληφθεί στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος μαζί με τους Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Ντρου Νίκολας, Νίκολα Πέκοβιτς και Τζος Τσίλντρες. Επίσης αναδείχθηκε στην Α1 MVP (πολυτιμότερος παίκτης) τον μήνα Δεκέμβριο, όπως επίσης και MVP σε μεμονωμένες αγωνιστικές και MVP της τελευταίας (6ης) αγωνιστικής του Eurocup. Πρόσφατα συμμετείχε με την Εθνική Ενόπλων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Λιθουανία, όπου η χώρα μας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο νικώντας στον τελικό την διοργανώτρια χώρα έχοντας σαν κορυφαίο παίκτη τον Μαυροκεφαλίδη. Έχει παίξει στις Εθνικές ομάδες και χθες ο Γιόνας Καζλάουσκας τον συμπεριέλαβε στους παίκτες που κάλεσε για την προετοιμασία της Εθνικής Ανδρών ενόψει του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας.

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ και την περίοδο 2005/06 είχε κατά μέσο όρο 15.6 πόντους και 7.8 ριμπάουντ με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε σημαντική μονάδα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης και τον Ιούνιο του 2006 επιλέχθηκε στο ντραφτ του NBA από την Μινεσσότα στο νούμερο 57. Τα πολλά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο ΠΑΟΚ είχαν ως αποτέλεσμα την πώληση του το καλοκαίρι του 2006 στην ιταλική Βίρτους Ρόμα. Tον Φεβρουάριο του 2007 στην ισπανική Βαλένθια με τη μορφή δανεισμού. Στις 12 Ιουλίου του 2007 ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτησή του για 3 χρόνια. Κατά την πρώτη του χρονιά στους ερυθρόλευκους ο παίκτης δεν μπόρεσε να έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής έχοντας να συναγωνιστεί τους Τσακαλίδη , Σχορτσιανίτη και Μπουρούση. O αθλητής συμφώνησε τον Ιούλιο του 2008 για μονοετή συνεργασία με το Μαρούσι.

Στην συνέχεια παραθέτουμε τα κυριότερα αποσπάσματα από την συνέντευξη του Λουκά Μαυροκεφαλίδη :

----- Ξεκίνησες από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Τι θυμάσαι από εκείνα τα αρχικά σου βήματα ;

Ξεκίνησα από τα παιδικο – εφηβικά του ΠΑΟΚ και το όνειρο μου ήταν μια ζωή από μικρός να γίνω μπασκετμπολίστας. Το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα και συνεχίζω να δουλεύω σκληρά.

----- Τον Ιούνιο του 2006 σε ηλικία 22 ετών επιλέχθηκες στο Ντραφτ του ΝΒΑ από την Μινεσότα στο νούμερο 57. Τι απεκόμισες από την Αμερική ;

Η Αμερική ήταν μια πολύ μεγάλη για εμένα εμπειρία και βέβαια ήταν μεγάλη τιμή να με συμπεριλάβει μια ομάδα του ΝΒΑ στα νραφτ. Έκανα εκεί προπονήσεις και συνεχίζω και σήμερα να μιλάω με κάποιους ανθρώπους. Σίγουρα δεν έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο για μένα, είναι όμως πολύ δύσκολο να παίξεις στο ΝΒΑ και πρέπει να είσαι πολύ καλός. Εγώ θα συνεχίσω να προσπαθώ να παίζω όσο γίνεται καλύτερα σε όποια ομάδα και αν βρίσκομε και αν κάποια στιγμή μου δοθεί η ευκαιρία θα πάω στην Αμερική γιατί είναι ένα όνειρο μου και θα ήθελα να το ζήσω.

----- Στην συνέχεια το καλοκαίρι του 2006 πηγαίνεις στην Ιταλική Βίρτους Ρόμα. Πως ήταν τα πράγματα στην Ιταλία ;

Όλοι ξέρουμε ότι η Ρόμα είναι μια πολύ καλή ομάδα στην Ευρωλίγκα, εγώ όμως έφυγα από εκεί επειδή υπήρχαν κάποια άλλα προβλήματα που δεν χρειάζεται να αναφέρω, ήταν όμως και αυτή μια πολύ καλή για εμένα εμπειρία.

----- Τον Φεβρουάριο του 2007 μετακομίζεις στην Ισπανική Βαλένθια. Ποια ήταν η εμπειρία σου από την Ισπανία ;

Το πρωτάθλημα στην Ισπανία είναι μακράν, από το αμέσως επόμενο, το καλύτερο στην Ευρώπη, πολύ δυνατό και γρήγορο. Δεν μπόρεσα δυστυχώς να καθιερωθώ εκεί, έκανα μια προσπάθεια που δεν μου βγήκε. Μακάρι όμως κάποια στιγμή να ξαναπάω εκεί γιατί είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη.

----- Έχεις λοιπόν πάει στο εξωτερικό στην Αμερική, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Σε σχέση με την Ελλάδα πως το είδες το μπάσκετ εκεί ;

Στην Αμερική δεν υπάρχει σύγκριση σε ότι αφορά την οργάνωση και στο πως βλέπουν εκεί το μπάσκετ. Υπάρχει ένα star system που είναι όλα τέλεια για να παίξεις. Στην Ισπανία η οργάνωση είναι πολύ καλύτερη και από την Ιταλία και από την Ελλάδα, όπως επίσης και το πρωτάθλημα τους, ενώ το επίπεδο στην Ιταλία είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό στην Ελλάδα. Απλά στην Ελλάδα υπάρχουν 2 πολύ μεγάλες ομάδες που ξεφεύγουν τόσο μέσα στην χώρα όσο και στην Ευρώπη.

-----Τον Ιούλιο του 2007 πηγαίνεις στον Ολυμπιακό. Εκεί όμως δεν έχει αρκετό χρόνο συμμετοχής.

Η σεζόν αυτή στον Ολυμπιακό δεν ήταν καθόλου καλή για μένα. Ξεκίνησα με πολλά όνειρα για να καθιερωθώ στην ομάδα, αλλά είχα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα λόγω τραυματισμού που με κράτησε έξω όλη σχεδόν την χρονιά και λίγο παραπάνω, που με ακολούθηε ακόμα και με το Μαρούσι φέτος στην αρχή της χρονιάς. Αυτή η περίοδος ήταν μια κακή για μένα παρένθεση που αφορούσε βέβαια τον τραυματισμό μου και όχι τον Ολυμπιακό.

----- Τον Ιούλιο του 2008 πηγαίνεις στο Μαρούσι και η καριέρα σoυ απογειώνεται.

Στο Μαρούσι φέτος πράγματι ήταν μια πολύ καλή σεζόν και για μένα και για την ομάδα που βγήκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρωλιγκα, γεγονός πολύ σημαντικό αφού αυτό επιτεύχθηκε κάτω από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διοίκηση της ομάδας, που εύχομαι να τις ξεπεράσει όσο γίνεται πιο σύντομα γιατί το Μαρούσι πρωταγωνιστεί συνεχώς τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

----- Πως είδες το φετινό πρωτάθλημα της Α1 ;

Το περυσινό πρωτάθλημα ξεκίνησε με φιλοδοξίες σε πολλές ομάδες. Στήθηκαν στην αρχή της σεζόν δυνατές ομάδες, όπως στον ΠΑΟΚ που συνέχεια βέβαια διαλύθηκε, Πανιώνιος, Πανελλήνιος, Άρης, Μαρούσι, ακόμα και ο Κολοσσός ήταν πολύ καλές ομάδες, με τις δύο βέβαια μεγάλες ομάδες να έχον ξεφύγει σημαντικά από τις υπόλοιπες εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν ένα δυνατό και σε καλό επίπεδο πρωτάθλημα, αν και στο τέλος κάποιες ομάδες έμειναν πίσω. Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός κέρδισε δίκαια και το φετινό πρωτάθλημα της Α1, αν και ο Ολυμπιακός έδειξε σε όλη την διάρκεια της κανονικής διάρκειας ότι μπορούσε να πάρει αυτός τον τίτλο, όμως ο Παναθηναϊκός φάνηκε πιο έτοιμος στο τέλος.

----- Το Μαρούσι συμμετείχε και στο Eurocup όπου έκανε μια πολύ καλή πορεία. Πως ήταν εκεί το επίπεδο.

Το Eurocup ήταν μια πολύ μεγάλη εμπειρία για την ομάδα γιατί είχαμε ροή αγώνων που μας κρατούσαν σε ετοιμότητα και στο πρωτάθλημα της Α1 και βέβαια το να παίζεις σε ένα ψηλό επίπεδο είναι πολύ καλό για όλους και για την ομάδα, αλλά και για τους παίκτες που έχουν την δυνατότητα να διακριθούν και σε ατομικό επίπεδο.

----- Ο Παναθηναϊκός ήταν φέτος η καλύτερη ομάδα στην Ευρωλίγκα ;

Κατά την γνώμη μου, αλλά και κατά την γνώμη πολλών ειδικών, ο Παναθηναϊκός κέρδισε δίκαια τον κορυφαίο τίτλο στην Ευρώπη, γιατί στο τέλος που έπρεπε να είναι έτοιμος ήταν πάρα πολύ δυνατή ομάδα, φάνηκε συσπειρωμένη και έτοιμη για να πάρει αυτό που θέλει, όπως επίσης και στο Final Four κέρδισε δίκαια και μπορώ να πω ότι πολέμησε και την διαιτησία που φάνηκε να είναι στο τέλος εναντίον του.

----- Φέτος επιστρέφεις στον Ολυμπιακό. Θα συνεχίσεις εκεί ;

Για να πω την αλήθεια δεν γνωρίζω τίποτα απολύτως. Μέχρι σήμερα δεν έχω μιλήσει με κανένα και περιμένω να δω τι γίνεται. Αφού δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει ποιος θα μείνει, ποιος θα φύγει και ποιος θα έρθει. Έτσι και εγώ περιμένω έχοντας ξεκινήσει κάποιες προπονήσεις με τον Ολυμπιακό.

----- Συμμετείχες στις μικρές Εθνικές ομάδες. Με την Εθνική Εφήβων πήρες το χάλκινο στο Παγκόσμιο στην Θεσσαλονίκη το 2003 στην Θεσσαλονίκη και με την Εθνική Νέων Ανδρών το Αργυρό στο Παγκόσμιο του 2005 στην Αργεντινή. Τι σου έμεινε από τα χρόνια εκείνα ;

Αυτά τα χρόνια πιστεύω ότι για κάθε αθλητή που περνάει από τις μικρές Εθνικές ομάδες είναι τα πιο ωραία, τα πιο αγνά αθλητικά χρόνια και θεωρώ μεγάλη τιμή για μένα που έπαιξα με τους συμπαίκτες που είχα εκείνη την περίοδο και είχαμε αυτές τις μεγάλες διακρίσεις. Αν αναπολήσω τα χρόνια εκείνα μπορώ να θυμηθώ μια προς μια όλες τις στιγμές που έζησα γιατί είναι χαραγμένες ανεξίτηλα στην μνήμη μου. Δεν έχω ξεχάσει τίποτα. Με πάρα πολλούς από αυτούς τους συμπαίκτες μου έχω διατηρήσει φιλίες, μιλάω συχνά μαζί τους. Πολλοί από αυτούς παίζουν σήμερα σε ψηλό επίπεδο στην Α1 αλλά και στην Α2. Ήταν μια πολύ καλή φουρνιά αθλητών, ίσως κάποιοι να αδικήθηκαν στην συνέχεια, ενώ κάποιοι άλλοι παίζουν σήμερα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό και άλλες μεγάλες ομάδες και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σήμερα.

----- Συμμετείχες στην Εθνική Ενόπλων με την οποία κατακτήσατε πρόσφατα το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στην Λιθουανία. Πως ήταν εκεί το επίπεδο ;

Ήταν και αυτή μια μεγάλη διάκριση, όμως η Ελλάδα ήταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα των αγώνων και βέβαια δίκαια κατακτήσαμε το χρυσό μετάλλιο.

----- Ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, ο Μιχάλης Κυρίτσης και άλλοι που μας έχουν μιλήσει, θωρούν ότι πρέπει να έχεις φέτος μια θέση στην Εθνική Ανδρών. Το πρώτο βήμα έγινε χθες με την κλήση από τον Καζλάουσκας στην ομάδα που θα προετοιμαστεί ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα γίνει τον Αύγουστο στην Πολωνία. Τι βλέπεις στην συνέχεια ;

Το πρώτο βήμα έγινε και είμαι πολύ χαρούμενος. Είναι μεγάλη τιμή για μένα η κλήση στην Εθνική ομάδα. Εγώ θα κάνω μια πολύ δυνατή προσπάθεια στην προετοιμασία και μακάρι να μπορέσω να πείσω τους προπονητές. Είμαι Έλληνας και πρέπει να δουλέψω για την Εθνική ομάδα όπως όλοι και αυτό θα κάνω.

-----Στην Α1 φέτος ποιον Έλληνα παίκτη ξεχώρισες και ποιόν ξένο ;

Φέτος έκανε μια πολύ δυνατή χρονιά ο Βασίλης Σπανούλης και στο Ελληνικό πρωτάθλημα και στην Ευρωλίγκα και πιστεύω ότι δίκαια βγήκε ο MVP του Ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ από τους ξένους μπορώ να πω ότι ο Μπατίστι διακρίθηκε λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους.

----- Σε ψηφοφορία του ΕΣΑΚΕ ο Κώστας Παπανικολάου αναδείχθηκε ο πιο καλός νέος παίκτης του πρωταθλήματος. Θεωρείς δίκαιη αυτή την επιλογή ;

Ο Παπανικολάου είναι πολύ ελπιδοφόρος παίκτης και είναι μια πολύ μεγάλη ελπίδα τόσο για τον Άρη όσο και το Ελληνικό μπάσκετ. Μακάρι να δουλέψει το παιδί και να πετύχει στο μέλλον.

----- Πως βλέπεις την Εθνική Εφήβων και των μέλλων των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτήν ;

Είναι μια πολύ καλή φουρνιά, έχω δει αρκετούς παίκτες από αυτούς που είναι πολύ καλοί, μακάρι να συνεχίζουν έτσι και να κάνουν κάτι καλό και στο παγκόσμιο της Νέας Ζηλανδίας.

-----Φέτος ήσουν σε ανοδική πορεία. Πόσο δούλεψες για να έχει αυτά τα αποτελέσματα και τι θα συμβούλευες τα μικρά παιδιά που ονειρεύονται να κάνουν μια καριέρα σαν την δική σου ;

Για να διακριθείς σε ένα ψηλό επίπεδο πρέπει να δουλεύεις και να έχεις υπομονή και επιμονή σε αυτό που κάνεις. Είναι πολύ δύσκολο βέβαια, αλλά με σκληρή δουλειά και συγκέντρωση αν κάποιες έχει δυνατότητες μπορεί να τα καταφέρει. Τα παιδιά πρέπει να δουλεύουν σκληρά, να αγαπάνε αυτό που κάνουν και τα υπόλοιπα θα έρθουν σιγά – σιγά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: