Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Εθνική Γυναικών : 5η θέση και η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ! - MVP των αγώνων και πρώτη σκόρερ η Εβίνα Μάλτση !!!


Την μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της σημείωσε η εθνική μπάσκετ γυναικών. Επικράτησε με 60-56 της Ιταλίας, κατέλαβε την πέμπτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Λετονίας εξασφαλίζοντας παράλληλα για πρώτη φορά την πρόκρισή της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και συγκεκριμένα σε αυτό που θα πραγματοποιηθεί το 2010 στην Τσεχία. Παράλληλα θα δώσει το παρών χωρίς να μπει στη διαδικασία των προκριματικών στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ του 2011.

Οι παίκτριες του Κώστα Μίσσα παρά την εμφανή κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια έδειξαν χαρακτήρα, ειδικά στο τέλος του αγώνα, και πήραν μια μεγάλη νίκη. Οι διεθνείς ξεκίνησαν καλύτερα τον αγώνα προηγήθηκαν με 23-15 στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στη συνέχεια οι Ιταλίδες ανέβασαν την απόδοσή τους και πέρασαν μπροστά με το τέλος του ημιχρόνου με 29-27 και 45-34 στο 27ο
λεπτό. Από το σημείο όμως εκείνο και ύστερα ανάλαβαν δράση οι Ελληνίδες που ήθελαν με τίποτα να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Με αντεπίθεση διαρκείας και με όπλο την άμυνα άρχισαν την αντεπίθεση. Μείωσαν σε 48-43 στο 32ο λεπτό και ισοφάρισαν σε 50-50 με καλάθι της Καλέντζου. Η εκπληκτική Μάλτση με τρίποντο έδωσε το προβάδισμα με 53-50 και τη χαριστική βολή στις Ιταλίδες έδωσε η Παπαμιχάηλ με ½ βολές 35’πριν το τέλος και αφού προηγουμένως είχε σημειώσει και ένα δίποντο κάνοντας το 58-52.
Κορυφαία για την εθνική γυναικών ήταν η Εβίνα Μάλτση που σημείωσε 26 πόντους με 6/8 τρίποντα. Πολύ καλές οι Καλέντζου και Παπαμιχαήλ, αλλά όλες οι υπόλοιπες παίκτριες καθεμία με το δικό της τρόπο βοήθησαν ώστε να έρθει αυτή η επιτυχία.

Δεκάλεπτα: 15-18, 29-27, 46-40, 56-60
Ελλάδα (Μίσσας): Καλέντζου 12(2τρ,7ασ,5ρ), Δημητράκου 2, Χατζηνικολάου 3(1τρ.,5ρ), Καλτσίδου (4ρ.,3ασ), Μάλτση 26 (2/3β., 3/5δ., 6/8τρ., 6ρ), Παπαμιχαήλ 15(8ρ), Λύμουρα 2, Σωτηρίου, Κοσμά.

Μίσσας: «Με δύναμη και υπομονή»
Η κατάκτηση της πέμπτης θέσης στο Ευρωμπάσκετ αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη επιτυχία και η χαρά όλων στις τάξεις της εθνικής γυναικών ήταν έκδηλη. Ήμασταν πίσω στο σκορ 11 πόντους και τα κορίτσια βρήκαν τη δύναμη και την υπομονή για να γυρίσουν το παιχνίδι. Στο μπάσκετ πρέπει να έχεις υπομονή και όχι να κλαίγεσαι μετά από ήττα. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και ειδικά τον Τζώρτζη Δικαιουλάκο, είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Μίσσας.


Από την πλευρά της η Εβίνα Μάλτση ανάφερε: «Θέλω να συγχαρώ τον προπονητή μου και τους συνεργάτες του γιατί χάρη σε αυτούς βρίσκομαι στην εθνική ομάδα. Κερδίσαμε τον σεβασμό όλων και είμαι περήφανη για τις συμπαίκτριές μου, που όλες μαζί μπορέσαμε και ξεπεράσαμε την έλλειψη εμπειρίας και φτάσαμε στην κατάκτηση της 5ης θέσης. Είμαι πολύ ευτυχισμένη γιατί η πρόκριση στο Παγκόσμιο ήταν όνειρο ζωής.

* Την αναμέτρηση της Ελλάδας με την Ιταλία παρακολούθησε και ο πρόεδρος της FIBA Europe Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος μετά το τέλος του αγώνα της εθνικής πήγε στα αποδυτήρια και συνεχάρη τις παίκτριες και το προπονητικό τιμ για την κατάκτηση της πέμπτης θέσης

MVP και πρώτη Σκόρερ των αγώνων η Εβίνα Μάλτση !

Εκτός από την πέμπτη θέση που κατέκτησε η εθνική γυναικών στο Ευρωμπάσκετ της Λετονίας υπήρχαν και ατομικές διακρίσεις για τις διεθνείς παίκτριες. Οι εκπληκτικές εμφανίσεις της Εβίνας Μάλτση στη διοργάνωση την ανέδειξαν MVP των αγώνων, ενώ συμπεριλήφθηκε και στην κορυφαία πεντάδα. Επίσης η γκαρντ της Ελλάδας ήταν και η πρώτη σκόρερ των αγώνων με 203 πόντους (22,6 μ.ο.). Ακόμα ήταν πρώτη στα κλεψίματα με συνολικά 28 (3,1 μ.ο.), πρώτη σε ευστοχία στις βολές με 90,9% (30/33), πρώτη στα περισσότερα εύστοχα τρίποντα με 33 (3.7 μ.ο.). Η Τούλα Καλέντζου εξάλλου ήταν πρώτη στις ασίστ με 37 συνολικά (4,1μ.ο.), ενώ η Πελαγία Παπαμιχαήλ τρίτη στα αμυντικά ριμπάουντ με 55, (6,1 μ.ο.) και τρίτη στα συνολικά ριμπάουντ με 73 (8,1 μ.ο.).

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Γαλλία

Στην κορυφή της Ευρώπης βρίσκεται πια η Γαλλία η οποία επικράτησε με 57-53 της Ρωσίας στον τελικό του 32ου Ευρωμπάσκετ γυναικών που πραγματοποιήθηκε στη Λετονία. Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στην Ισπανία η οποία στον μικρό τελικό νίκησε τη Λευκορωσία με 63-56.

Τελικός
Ρωσία-Γαλλία 53-57
Μικρός Τελικός
Ισπανία-Λευκορωσία 63-56
Θέσεις 5-6
Ιταλία-Ελλάδα 56-60
Θέσεις 7-8
Λετονία-Σλοβακία 67-59



Η τελική κατάταξη

1.Γαλλία
2.Ρωσία
3.Ισπανία
4.Λευκορωσία
5.Ελλάδα
6.Ιταλία
7.Λετονία
8.Σλοβακία

Δεν υπάρχουν σχόλια: