Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Γιώργος Δοξάκης - Εθνική Παίδων : ο συνδυασμός ατομικής προπόνησης και αγωνιστικές εμπειρίες είναι το μυστικό της επιτυχίας !


Ο παλαιός άσος του Άρη και των Εθνικών Ομάδων και σήμερα προπονητής της Εθνικής Παίδων Γιώργος Δοξάκης, παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Athletic Radio 104.2 fm και την εκπομπή “Το Μπάσκετ στην Κρήτη”. Ας δούμε τα κυριότερα σημεία της (ολόκληρη σε μορφή βίντεο – mp3 παρατίθεται στο site blog σε παρακάτω ανάρτηση) :

Η Εθνική Παίδων ξεκίνησε τον Δεκέμβριο με αθλητές που έχουν γεννηθεί το 1993 και κάποια παιδιά του 1994. Στην συνέχεια πήγαμε σε διεθνή τουρνουά σε Τουρκία και σε Γαλλία και θα συνεχίσουμε αρχές Ιουλίου με την προετοιμασία της ομάδας όπου θα παίξουμε και κάποια φιλικά στο εξωτερικό. Τα παιδιά που συμμετέχουν στην ομάδα βρίσκονται σε μια δύσκολη και ευαίσθητη ηλικία, αφού πολλά από αυτά έφυγαν για πρώτη φορά μακριά από τα σπίτια τους και βρέθηκαν εκτός Ελλάδος και έτσι ξεκίνησαν με κάποια διστακτικότητα.

Για μένα είναι πολύ τιμητικό να συμμετέχεις σε Εθνική Ομάδα και βέβαια αυτό είναι όνειρο κάθε προπονητή. Η γενιά του 93 δεν είναι από τις καλύτερες όσο αφορά το ταλέντο των παιδιών (η 92 ήταν λίγο καλύτερη με Χρυσικόπουλο , Συκαλίδη και Αντωνάκη), όμως δική μας δουλειά είναι να κοιτάμε το μέλλον και να προσπαθούμε να βγάλουμε αθλητές όπως ο Διαμαντίδης και ο Σπάνούλης. Η γενιά του 94 είναι σχετικά καλύτερη και υπάρχουν παιδιά με ταλέντο, όπως ο Μαραγκός του Παναθηναϊκού, ο Παπαπέτρου του Ηλυσιακού και ο Αναγνωστόπουλος από το Κιάτο.

Η διαφορά των συνθηκών άθλησης των σημερινών αθλητών σε σχέση με τα χρόνια που έπαιζα στις μικρές Εθνικές Ομάδες σαν παίκτης είναι τεράστια . Τώρα γίνεται καλύτερη προπόνηση, πιο μεθοδική και επιστημονική, με καλύτερες εγκαταστάσεις και προπονητές καταξιωμένοι με πιο πλούσιες παραστάσεις. Τότε δεν κάναμε πολλά φιλικά, μαζευόμαστε λίγο πριν του αγώνες και πηγαίναμε στο Πανευρωπαϊκό. Τώρα γίνεται πολύ καλύτερη προετοιμασία και τα παιδιά έχουν γίνει πιο αθλητές με την δουλειά που γίνεται και στους συλλόγους, είναι πιο γρήγοροι και δυνατοί και έχουν καλύτερες αποδόσεις.

Ο Αλέξης Βασιλειάδης (της Ιεράπετρας) στο διήμερο που κάναμε έδειξε πολύ καλά χαρακτηριστικά και στοιχεία, αν και τραυματίστηκε και δεν έπαιξε στα δύο φιλικά που κάναμε. Είναι ένα πολύ καλό και ελπιδοφόρο παιδί και τόνισα στο προπονητή της Ιεράπετρας Γιώργο Μακράκη που πρέπει να βελτιωθεί κατά την γνώμη μου για να μπορέσει να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια της Κρήτης και να ανέβει ακόμα περισσότερο και να παίξει σε υψηλότερο επίπεδο. Είναι πολύ δυνατό παιδί, δεν του λείπει το θάρρος και το θράσος, του λείπουν όμως παραστάσεις όπως είναι φυσιολογικό για τα παιδιά που είναι μακριά από τα κέντρα των αγώνων, όμως με δουλειά και με σύνεση θα μπορέσει να παίξει σε υψηλότερο επίπεδο.

Ο συνδυασμός ατομικής προπόνησης και αγωνιστικές εμπειρίες είναι το μυστικό της επιτυχίας. Παιδιά που έχουν αγωνιστική εμπειρία μπορεί να υπερτερούν σε σχέση με αυτά που ασκούνται πολύ με ατομικές προπονήσεις χωρίς να έχουν αγώνες στα πόδια τους. Πέρα από τις τεχνικές ασκήσεις μέσα στο γήπεδο (σουτ, πάσες κλπ) θα πρέπει τα παιδιά να δουλέψουν στο πως θα μπορέσει ο σωματότυπος τους να σταθεί μέσα στο γήπεδο (ασκήσεις ευλυγισίας, ισορροπίας εκτιμησίας κλπ). Διακρίνουμε παιδιά σε αυτήν την ηλικία (γεννηθέντα 1994 και 1995) που δεν έχουν δουλέψει ακόμα το σώμα τους, να είναι ευτραφή με περιττά κιλά και να έχουν αδυναμία στους κοιλιακούς και τους ραχιαίους, που στηρίζουν το σώμα και το κορμί. Οι προπονητές σήμερα είναι γνώστες αυτών των τεχνικών και αναγκών, χρειάζεται λοιπόν μια μεθοδικότητα στην προπόνηση και βέβαια αγάπη σε αυτό που κάνουμε.

Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Λιθουανία βρισκόμαστε στο δυσκολότερο όμιλο, με την περυσινή πρωταθλήτρια την Λιθουανία που παίζει μέσα στο σπίτι της, την Ρωσία που έχει μια τεράστια δεξαμενή αθλητών και έχει πολύ καλή ομάδα και την Πολωνία που πέρυσι βγήκε έβδομη. Ρωσία και Πολωνία τους είδαμε και στην Τουρκία στο διεθνές τουρνουά και έχουν και φέτος πολύ καλές ομάδες . Εμείς θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο και στόχος μας βέβαια είναι κάποια από τα παιδιά αυτά να παίξουν αργότερα στην Ανδρική ομάδα. Το Αναπτυξιακό πρόγραμμα και το πρωτάθλημα των Ενώσεων έχει δώσει στα παιδιά ένα ιδιαίτερο κίνητρο και στους αγώνες αυτούς βλέπουμε από μέρος τους πάθος και φιλότιμο.

Φέτος το καλοκαίρι έχουν πέσει πολλές διοργανώσεις σε Εθνικό επίπεδο, σχεδόν 12, ενώ έχουμε και το Παγκόσμιο Πανεπιστημίων στο Βελιγράδι και το Πανευρωπαϊκό Πανεπιστημίων στο Ηράκλειο 15 – 21 Ιουνίου. Το κίνητρο είναι η καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στους αγώνες και κάποια από τα παιδιά αυτά να φθάσουν στην Εθνική Ανδρών ή των Γυναικών. Στην Εθνική Ανδρών με τον Καζλάουσκας αλλάζουμε σελίδα. Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν καινούργια πρόσωπα, όπως ο Στράτος Περπέρογλου που πιστεύω θα είναι στην ομάδα αφού έχει δείξει σημαντική βελτίωση φέτος. Στην Πολωνία στο Πανευρωπαϊκό ελπίζω ότι η Εθνική Ανδρών θα είναι στην τετράδα και θα πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς.

Ο Παναθηναϊκός από το Μάρτιο και μετά την ήττα μέσα στην Πολωνία έδειξε σημάδια βελτίωσης και βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στην καλύτερη του φόρμα. Στο Βερολίνο έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ και παρόλο που δεν είχε το ψηλότερο μπάτζετ από τις άλλες 3 ομάδες δίκαια κατάκτησε τον τίτλο, αν και υπήρξαν ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα που καθ’ όλη την χρονιά είχε πολύ και σταθερή απόδοση. Στον ΠΑΟΚ υπάρχει τεράστιο διοικητικό πρόβλημα αυτήν την στιγμή και εκεί εστιάζονται όλες οι προσπάθειες. Ψάχνουν να βρουν ένας υγιές διοικητικό σχήμα για να ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά. Στον Άρη θα εξαρτηθούν πολλά από τους αγώνες με το Μαρούσι και αν θα βγει η ομάδα στην Euroleague, που ήταν και ο φετινός στόχος της ομάδας. Αν δεν το καταφέρει αυτό σίγουρα του χρόνου θα είναι μια δύσκολη περίοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: