Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Ανδρέας Γλυνιαδάκης : απομαγνητοφωνημένη όλη η 50' διάρκειας συνέντευξη του (4.000 λέξεις) !



Ανδρέας Γλυνιαδάκης
- παίκτης Αμαρουσίου και Εθνικής Ελλάδος (4-6-09)

"Το ΝΒΑ* και ο Αμερικάνικος τρόπος παιχνιδιού σου δίνει την δυνατότητα να εξαντλήσεις τα περιθώρια του ταλέντου σου, αν πράγματι μπορείς να σκοράρεις 30 πόντους σου δίνει την δυνατότητα να βάλεις 40" !

* Τέσσερις (4) μόνο Έλληνες παίκτες (εκτός από τον Κώστα Κουφό) έχουν αγωνισθεί μέχρι σήμερα στο ΝΒΑ. Ο Αντώνης Φώτσης ήταν ο πρώτος γηγενής καλαθοσφαιριστής που έπαιξε στο ΝΒΑ, αγωνιζόμενος το 2001-2 στους Μέμφις Γκρίζλις. Στην συνέχεια ο Ευθύμης Ρεντζιάς το 2002-3 στους Φιλαδέλφεια Σίξτερς και ακολούθησαν ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης στους Σιάτλ Σουπερσόνικς και ο Βασίλης Σπανούλης στους Χιούστον Ρόκετς.


Ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, ο Κρητικός παίκτης του Αμαρουσίου και της Εθνικής Ανδρών, λίγες ώρες μετά τον πολύ μεγάλο θρίαμβο της ομάδας του στο “Αλεξάνδρειο” επί του Άρη στο πέμπτο παιχνίδι με 72-76, πετυχαίνονται την μεγαλύτερη εντός των συνόρων νίκη (κάποιοι την χαρακτήρισαν θαύμα) της ιστορίας της, που την οδήγησε στην 3η θέση του πρωταθλήματος της Α1 και στην Ευρωλίγκα με βάσει τους νέους κανονισμούς, μας παραχώρησε συνέντευξη διάρκειας 50' (!) στον Athletic Radio 104.2 fm και την εκπομπή “Το Μπάσκετ στην Κρήτη”.

Ο αγαπητός σε όλους μας Ανδρέας Γλυνιαδάκης , ο οποίος μας τιμάει με την φιλιά του, μίλησε για 50’ (!) και αναφέρθηκε στο Μαρούσι και τον μεγάλο θρίαμβο του, για τους συμπαίκτες του, τον προπονητή του και την οικογένεια Βωβού, για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, για την Ευρωλίγκα, για τις φήμες περί μετακίνησης του στον Πειραιά, για το ξεκίνημα της καριέρας του στον Κύδωνα, για την μετακίνηση του σε ηλικία 16 ετών στον Παναθηναϊκό, για την συμμετοχή του στις μικρές Εθνικές ομάδες, για το ταξίδι του στην Αμερική και το ΝΒΑ και βέβαια την Εθνική Ανδρών. Εμείς ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την εκ βάθος συνέντευξη – εξομολόγηση του (η απομαγνητοφώνηση ήταν σχεδόν 4.000 λέξεις !) τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη, τον συγχαίρουμε για μια ακόμα φορά για το ήθος του και την σεμνότητα του και είμαστε περήφανοι που ο γίγαντας των 2.16μ είναι Κρητικός και φίλος μας.


Ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου του 1981 στα Χανιά και έχει ύψος 2.16μ. Ξεκίνησε το μπάσκετ στην ηλικία των 10 ετών στον Κύδων Χανίων και στα 16 τον ζήτησε ο Παναθηναϊκός. Έπαιξε στην Εθνική Παίδων ( 40 συμμετοχές), στην Εθνική Εφήβων (33 συμμετοχές) και στην Εθνική Νέων Ανδρών (8 συμμετοχές). Με την Εθνική Εφήβων κέρδισε το 1998 το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1998. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (1999, 2000, 2001) και ένα πρωτάθλημα στην Ευρωλίγκα το 2000. Συνέχισε στον Πανελλήνιο (2001-2), την επόμενη σεζόν στο Περιστέρι και μετά στην ΑΕΚ. Το 2003 επιλέχθηκε στο Νο 58 στα ντράφτ του ΝΒΑ από τους Ντιτρόιτ Πίστονς και το Σεπτέμβριο του 2004 ενσωματώθηκε στην ομάδα. Στην συνέχεια δοκιμάστηκε στους Ατλάντα Χώκς και τους Μπόστον Σέλτικς πριν καταλήξει στους Σιάτλ Σουπερσόνικς. Είναι ένας από τους 4 Έλληνες παίκτες που έχουν αγωνισθεί στο ΝΒΑ (Αντώνης ΦώτσηςΕυθύμης ΡεντζιάςΑνδρέας ΓλυνιαδάκηςΒασίλης Σπανούλης). Το 2007 επέστρεψε στην Ελλάδα και την ΑΕΚ και στις 11 Οκτωβρίου του 2007 πήγε στην ομάδα του Αμαρουσίου. Η πρώτη του συμμετοχή στην Εθνική Ανδρών ήταν στις 14 Ιουνίου του 2002 στον αγώνα με την Ιταλία. Συμμετείχε πέρυσι στο προολυμπιακό τουρνουά και στην Ολυμπιάδα του 2008.

Στην συνέντευξη του ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης μεταξύ άλλων τόνισε :

***** Μετά το τελευταίο παιχνίδι με τον Άρη έχει λήξει το συμβόλαιο μου με το Μαρούσι και είμαι ελεύθερος να επιλέξω την ομάδα που θα συνεχίσω !

***** Έχω πρόταση από Ολυμπιακό, αλλά και άλλες ομάδες της Ελλάδος, όπως επίσης και από ομάδες του εξωτερικού που συμμετείχαν φέτος στην Euroleague !

***** Στο Μαρούσι μπορεί να είμαστε απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες, όμως θέλαμε να βγούμε στην Euroleague για να ευχαριστήσουμε την οικογένεια Βωβού, που μπορεί τώρα να έχει πρόσκαιρα οικονομικά προβλήματα, έχει όμως δώσει πάρα πολλά στην ομάδα και σε εμάς τους παίκτες και βέβαια της αφιερώνουμε αυτόν τον μεγάλο θρίαμβο !

***** Ο Τζαρόντ Στίβενσον είναι ένας μεγάλος παίκτης, που σε όποια ομάδα και αν παίζει, μεγάλη ή μικρή, δίνει πάντα τον καλύτερο του εαυτό !

***** Όταν ένα παιχνίδι τελειώνει το μόνο που μετράει είναι τι προσέφερες στην ομάδα που παίζεις και αυτό δεν μπορεί να επηρεαστεί από το τι αισθάνεσαι εσύ για αυτήν

***** Στον Κύδων πήγα σε ηλικία 10 ετών και στα 16 με πήρε ο Παναθηναϊκός. Από την ομάδα των Χανίων έχω πολύ καλές αναμνήσεις, πήραμε Παγκρήτιο Πρωτάθλημα, πήγαμε σε Πανελλήνιους αγώνες. Ίσως θα μπορούσαν να με είχαν προσέξει λίγο περισσότερο, δεν έχω όμως κανένα παράπονο.

***** Η μεγάλη πρόοδος μου άρχισε μετά που πήγα στον Παναθηναϊκό και την συμμετοχή μου στην Εθνική Παίδων. Συμπαίκτες μου στις μικρές Εθνικές ομάδες ήταν μεταξύ άλλων οι Διαμαντόπουλος, Φώτσης και Παπαδόπουλος.

***** Η περίοδος των 2 ½ ετών στην Αμερική και στο ΝΒΑ μπορεί να ήταν πολύ δύσκολη και αγχωτική, αφού πολλές φορές έκανα συμβόλαια διάρκειας μιας ημέρας, με γέμισε όμως εμπειρίες που με βοήθησαν πάρα πολύ μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα !

***** Το ΝΒΑ και ο Αμερικάνικος τρόπος παιχνιδιού σου δίνει την δυνατότητα να εξαντλήσεις τα περιθώρια του ταλέντου σου, αν πράγματι μπορείς να σκοράρεις 30 πόντους σου δίνει την δυνατότητα να βάλεις 40.

***** Η απόφαση – διάταξη της ΕΟΚ για τους 30άρηδες δεν με βρίσκει σύμφωνο. Δεν νομίζω ότι πρέπει να κολλάμε ταμπέλες ηλικιακά γιατί ένας αθλητής κρίνεται καθαρά από την απόδοση του μέσα στο γήπεδο και όχι από την ηλικία του.

***** Ο κόουτς Καζλάουσκας είναι ένας πολύ καλός προπονητής, οι ομάδες στις οποίες δούλεψε έπαιζαν γρήγορο μπάσκετ και νομίζω ότι αυτό θα προσπαθήσει να εφαρμόσει και στην Εθνική ομάδα.

***** Νομίζω ότι ο Μαυροκεφαλίδης από το Μαρούσι και ο Περπέρογλου του Παναθηναϊκού μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις φέτος στην Εθνική ομάδα. Επίσης και ο Μιχάλης Πελεκάνος με την σημαντική του παρουσία στην άμυνα είναι πάντα χρήσιμος στην Εθνική.

Παραθέτουμε στην συνέχεια απομαγνητοφωνημένη όλη την συνέντευξη του Ανδρέα Γλυνιαδάκη :

Συνέντευξη Ανδρέα Γλυνιαδάκη στον Athletic Radio 104.2 fm

..... Η νίκη στο “Αλεξάνδρειο” με τον Άρη στο πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι της σειράς με 72-76 που έδωσε στο Μαρούσι την 3η θέση στο πρωτάθλημα της Α1 και συμμετοχή στην Ευρωλίγκα, χαρακτηρίστηκε σαν η μεγαλύτερη εντός των συνόρων νίκη στην ιστορία του συλλόγου και σαν “θαύμα” . Τι έχεις να πεις τι επόμενη ημέρα του μεγάλου θριάμβου ;

Πράγματι έτσι είναι, παίζαμε με τον Άρη που είχε το αβαντάζ της έδρας και που είναι μια ομάδα που έχει από τις καλύτερες έδρες στο πρωτάθλημα, με ένα γεμάτο γήπεδο και κόσμο πολύ φανατικό. Μέχρι τώρα είχαμε κακές ήττες στο “Αλεξάνδρειο” στα δύο προηγούμενα παιχνίδια και αυτό που θέλαμε ήταν να κερδίσουμε τα δύο παιχνίδια στην έδρα μας και να προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε το 5ο παιχνίδι στην Θεσσαλονίκη. Ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος και το σκορ πολύ κοντά, όμως καταφέραμε στο τέλος κάνοντας μεγάλη προσπάθεια να μειώσουμε την διαφορά των 11 πόντων που χάναμε και να πάρουμε το παιχνίδι. Μια πολύ σημαντική νίκη για εμάς, την ομάδα και την ιστορία της και βέβαια για όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει είναι σπουδαίο γεγονός να παίρνεις τελικά την 3η θέση κερδίζοντας μάλιστα μια ομάδα που είχε το πλεονέκτημα έδρας στα play off, όπως ήταν ο Άρης.

..... Είχες δηλώσει την προηγούμενη ημέρα του παιχνιδιού στο επίσημο site του ΕΣΑΚΕ, ότι το 5ο και τελευταίο παιχνίδι της σειράς θα κριθεί στο ποια ομάδα θα κάνει τα περισσότερα λάθη και στα ριμπάουντ. Εκεί λοιπόν κρίθηκε τελικά το παιχνίδι ;

Σίγουρα τα ριμπάουντ στα τελευταία 5’ του παιχνιδιού ήταν πολύ σημαντικά για εμάς, πήραμε κρίσιμα ριμπάουντ και αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να ανανεώσουμε επιθέσεις, να μας κάνουν φάουλ και κάνοντας βολές να κρατήσουμε το σκορ εκεί που ήταν. Ήταν ένας παράγοντας πολύ σημαντικός και σε αυτά τα μεγάλα παιχνίδια ο πιο συγκεντρωμένος και αυτός που έχει το μεγαλύτερο πάθος για να πάρει τα ριμπάουντ έχει περισσότερες επιλογές και πλεονεκτήματα για την νίκη.

..... Στο τελευταίο παιχνίδι το Μαρούσι ξεκίνησε δυνατά, προηγηθήκατε με 19-29, ο Άρης όμως με ένα σερί 16-0 ξέφυγε με 35-29 και 4’ πριν το τέλος ήταν μπροστά στο σκορ με 11 πόντους. Φοβήθηκες στα σημεία αυτά ότι είχε χαθεί η νίκη για το Μαρούσι ;

Στο σύγχρονο μπάσκετ οι φάσεις είναι πολύ γρήγορες και εφόσον είσαι προσεκτικός στην επίθεση και κυνηγάς πολύ την άμυνα έχεις την ευκαιρία να γυρίσεις ένα σκορ 10 πόντων μέσα σε 2 με 3 λεπτά, αυτό άλλωστε έγινε 3 με 4 φορές μέσα στον αγώνα και από τις δύο ομάδες, με εμάς να είμαστε την τελευταία φορά αυτοί που γυρίσαμε το σκορ και πήραμε την νίκη. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες μου και τον εαυτό μου και παίζω σαν να είναι το σκορ ίδιο χωρίς να με επηρεάζει καθόλου οποιαδήποτε διαφορά, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να παίζεις με το μυαλό συγκεντρωμένο και να φθάσεις τελικά στην νίκη.

..... Πόσο δύσκολο είναι ένα παίκτη, έστω έχοντας και την δική σου πολύ μεγάλη εμπειρία, να παίζει μέσα σε μια τόσο καυτή έδρα, να έχει χάσει στο ίδιο γήπεδο μόλις πριν 3 ημέρες με 25 πόντους διαφορά και συγχρόνως να παίζει τον κρισιμότερο αγώνα της χρονιάς όπου κρίνονται όλοι οι κόποι και συγχρόνως το μέλλον της ομάδας για την επόμενη χρονιά ;

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στον πρωταθλητισμό, πρέπει να γυρνάς πολύ γρήγορα μετά από μια μεγάλη ήττα ή αντίστοιχα μετά από μια μεγάλη νίκη πρέπει να είσαι προσγειωμένος για το επόμενο παιχνίδι που έχεις να παίξεις. Αυτό διακρίνει όλους τους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό και αυτό είναι το δικό μας σκεπτικό και η φιλοσοφία μας σαν Μαρούσι και η δική μου και αυτές τις αρχές τηρήσαμε σε αυτήν την σειρά των αγώνων και για αυτό στο τέλος κερδίσαμε.

..... Φέτος κάνατε στο πρωτάθλημα της Α1 και στο Κύπελλο πολύ καλά παιχνίδια, όπως με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, αν και δεν ξεκινήσατε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια πράγματι πολύ φορτωμένη με υποχρεώσεις χρονιά σε Ελλάδα και Ευρώπη με πολλούς και συνεχόμενους αγώνες. Ποια παιχνίδια από αυτά σου έμειναν περισσότερο χαραγμένα στο μυαλό ;

Πράγματι δεν ξεκινήσαμε καλά την χρονιά, έχοντας πολλές και συνεχόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις, κάτι που δεν συνέβαινε την προηγούμενη χρονιά. Αυτό μας πήρε λίγο χρόνο, όμως ανακάμψαμε γρήγορα και πετύχαμε τις νίκες που χρειαζόμαστε. Τα παιχνίδια που κρατάω είναι σίγουρα με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό μέσα στο Μαρούσι, καταφέραμε και κερδίσαμε το ένα και φθάσαμε πολύ κοντά στην νίκη στο άλλο και σαν απόδοση προσωπική αλλά και της ομάδας συνολικά και σίγουρα τον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο μας, που είμαστε πολύ κοντά στο σκορ και θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στον τελικό της διοργάνωσης.

..... Είσαι ευχαριστημένος από την προσέλευση και την στήριξη του κόσμου του Αμαρουσίου ;

Ο κόσμος του Αμαρουσίου δεν είναι ιδιαίτερα πολύς τα τελευταία χρόνια, αυτή όμως που μας αγαπάνε πραγματικά και μας στηρίζουν σε κάθε παιχνίδι μπορεί να είναι γύρω στα 500 άτομα, είμαστε όμως χαρούμενοι που τους βλέπουμε σε κάθε αγώνα να μας υποστηρίζουν.

..... Την περυσινή σεζόν μόλις τελείωσε η Α1 ξεκίνησες αμέσως σχεδόν με το Ακρόπολις και το Προολυμπιακό τουρνουά, συνέχισες στην Ολυμπιάδα, την Α1 και την Ευρώπη. Πότε λοιπόν ξεκουράστηκε ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης ;

Λίγες ημέρες ξεκούρασης στην Κρήτη είναι αρκετές για εμένα. Οι υποχρεώσεις είναι αυτές και είναι δεδομένες για την Εθνική και την ομάδα μου και άλλωστε στην δική μου κατάσταση βρίσκονται και πάρα πολλοί άλλοι παίκτες σε όλο τον κόσμο. Ο πρωταθλητισμός απαιτεί υποχρεώσεις συνεχόμενες και έτσι ο καθένας από εμάς πρέπει να βρίσκει τρόπους να ανταπεξέρχεται στις αυξημένες υποχρεώσεις και τα συνεχόμενα παιχνίδια. Δεν είναι βέβαια κάτι εύκολο, όμως αυτό είναι και η μαγεία του αθλητισμού, να μπορείς να παίζεις συνεχόμενα παιχνίδια και να μπορείς να προσφέρεις και να είσαι καλός.

..... Ας μας πεις τώρα την άποψη σου για κάποιους από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ομάδας του Μαρούσι. Στίβενσον – Κις – Καϊμακόγλου – Μαυροκεφαλίδης – Χαραλαμπίδης – Παπαντωνίου – Μαρκόπουλος – Οικογένεια Βωβού.

Ο Στίβενσον είναι από τους καλύτερους Αμερικάνους παίκτες που έχω συνεργαστεί ποτέ. Είναι ένας παίκτης που δουλεύει στο γήπεδο πολύ και δεν παραπονιέται ποτέ, δεν απαιτεί να πάρει την μπάλα αν και είναι μεγάλος σουτέρ και σκόρερ και αυτό είναι κάτι που τον κάνει μοναδικό και πολύ αγαπητό παίκτη μέσα σε μια ομάδα και όπως και πέρυσι έτσι και φέτος τα τρίποντα και τα σουτ που έβαλε ήταν καθοριστικά για τις επιτυχίες της ομάδας. Μπορεί να παίξει με την ίδια ευκολία και την ίδια απόδοση σε μια μεγάλη και σε μια μικρή ομάδα και είναι ένας παίκτης που κάθε ομάδα θα τον ήθελε στο ρόστερ της. Ο Κις είναι ένας καλός παίκτης, είχε άνοδο πέρυσι, έπαιζε στην Λάρισα 40’ με ένα αγώνα την εβδομάδα βάζοντας 20 πόντους σε κάθε παιχνίδι, φέτος ήρθε σε εμάς που παίζαμε Ευρώπη και έπρεπε να μας οργανώσει και να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού του, πράγμα που νομίζω ότι το έκανε πολύ καλά και ανταπεξήλθε σε αυτόν τον ρόλο , μας οργάνωσε, μοίρασε την μπάλα, σκόραρε εκεί που έπρεπε και έδειξε ότι μπορεί να παίξει μπάσκετ με εντελώς διαφορετικό στυλ και ότι προσαρμόζεται εύκολα και μας βοήθησε πάρα πολύ. Ο Καϊμακόγλου είναι ένας παίκτης που ιδιαίτερα τα τελευταία παιχνίδια είχε πολύ καλή φόρμα, είναι πολύ μαχητικός και έχει διάρκεια μέσα στο παιχνίδι του και τα ριμπάουντ και τα σουτ που διαθέτει μας βοήθησαν πάρα πολύ και φυσικά χθες ήταν καθοριστική σημασίας η απόδοση του στο παιχνίδι με τον Άρη. Ο Μαυροκεφαλίδης είναι ένας πολύ καλός παίκτης με τον οποίο εγώ προσωπικά έχω άψογη συνεργασία μέσα στο γήπεδο, μπορεί να σουτάρει, έχει πολύ καλή επαφή με το καλάθι και φυσικά βοηθάει πολύ στα ριμπάουντ και είναι ένας πολύ χρήσιμος παίκτης σε μια μεγάλη ομάδα. Τον Χαραλαμπίδη και πέρυσι και φέτος τον διακρίνει το σταθερό του σουτ με το οποίο έχει βοηθήσει πολύ την ομάδα, είναι ένας πολύς καλός και χρήσιμος παίκτης και το ότι σε αυτήν την ηλικία παίζει κάθε χρόνο και καλύτερα τον τιμά ιδιαίτερα. Ο έφηβος Παπαντωνίου είναι ένα παιδί που προσπαθεί πάρα πολύ, εμάς μας βοηθάει πολύ στην προπόνηση αν και δεν έχει συμμετοχή στην Α1, όμως είναι ένας παίκτης που αν συνεχίσει να δουλεύει σκληρά και με την ίδια όρεξη σίγουρα θα έχει μέλλον στην υψηλή αυτή κατηγορία. Με τον κόουτς Σούλη Μαρκόπουλο προσωπικά είχα άψογη συνεργασία πέρυσι και φέτος, προσαρμοστήκαμε όλη γρήγορα στην φιλοσοφία που θέλει να μας βάλει, κάνουμε όλοι αυτά που θέλει μέσα στο παρκέ. Είναι ένας έμπειρος και καλός προπονητής το αποτέλεσμα μας δικαιώνει όλους. Η οικογένεια Βωβού έχει καταφέρει τα τελευταία 10 χρόνια να είναι δίπλα και να στηρίζει το Μαρούσι όπως δεν γίνεται σε καμία άλλη ομάδα της Α1. Υπάρχει αυτό που λέμε ησυχία σε ένα παίκτη, με αποτέλεσμα απερίσκεπτος να κάνει αυτά που πρέπει μέσα στο παρκέ και για όλα τα άλλα φροντίζουν αυτοί. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν στις υποχρεώσεις τους σωστοί, είμαστε 5 μήνες απλήρωτοι σαν ομάδα, αυτό όμως θέλαμε να τους ανταποδώσουμε για όλη την συμπαράσταση και την προσπάθεια που έκαναν τα τελευταία χρόνια και να συνεχίζουμε εμείς να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και να τερματίσουμε στην 3η θέση, κάτι το οποίο τελικά το καταφέραμε. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο για ένα επαγγελματία αθλητή να μένει απλήρωτος και να δουλεύεις δωρεάν. Όμως σε εμάς στο Μαρούσι γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, τουλάχιστο όσοι ήμαστε και πέρυσι στην ομάδα, ότι ο πρόεδρος της ομάδας με τις νίκες που πετυχαίναμε απέναντι στον Ολυμπιακό και τις άλλες ομάδες ερχόταν μετά από κάθε παιχνίδι και έδινε μπόνους και πριμ που δεν ήταν υποχρεώσεις αναγραφόμενες στα συμβόλαια μας, που έδινε ο ίδιος από την δική του ευχαρίστηση και μόνο. Ξέροντας λοιπόν όλα αυτά, συν το ότι κάθε πρώτη του μηνός ο μισθός μας καταβαλλόταν, φέτος σε μια δύσκολη για αυτόν κατάσταση προσπαθήσαμε και εμείς με την στάση μας να του δείξουμε ότι τον στηρίζουμε σε αυτό που κάνει κα ότι καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι εμείς θα παίζουμε ανεπηρέαστοι.

..... Με το σημερινό ρόστερ μπορεί το Μαρούσι να σταθεί στην Ευρωλίγκα ;

Θα χρειαστούν προσθήκες για να αγωνισθεί η ομάδα στην Ευρώπη και στην Ευρωλιγκά. Αρκετοί παίκτες μπορούν να μείνουν και να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια ουσιαστικά, όμως χρειάζονται προσθήκες και φυσικά μένει ν δούμε τι θα γίνει διοικητικά την επόμενη χρονιά. Το μπάτζετ που έχουμε αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να μας κρατήσει στην Ευρωλίγκα, χρειάζεται μεγαλύτερο μπάτζετ και φυσικά για να κοντράρεις αυτές τις ομάδες είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο.

..... Ποια είναι η γνώμη σου για τις δύο άλλες Ελληνικές ομάδες που θα συμμετέχουν την νέα χρονιά στην Ευρωλίγκα, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός πήρε φέτος δίκαια το πρωτάθλημα ;

Ο Παναθηναϊκός έδειξε πιο έτοιμος σε όλα τα παιχνίδια που έπαιξε απέναντι στον Ολυμπιακό στους τελικούς, είχε περισσότερους αυτοματισμούς στο παιχνίδι του, στόχευε συγκεκριμένους παίκτες και είχε περισσότερες λύσεις επιθετικά αλλά και από τον πάγκο και αυτό του έδωσε το δικαίωμα να διεκδικεί τα παιχνίδια και να φεύγει στο σκορ τις περισσότερες φορές και φυσικά να τελειώσει την σειρά με τις νίκες που έληξε. Στον Παναθηναϊκό παίζει μεγάλο η πολύχρονη παραμονή ενός μεγάλου προπονητή και ένα ίδιο βασικό κορμό παικτών, όμως και ο Ολυμπιακός έκανε μια πολύ καλή χρονιά σε σχέση με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, διότι και το μπάτζετ τα προηγούμενα χρόνια ήταν σχεδόν το ίδιο χωρίς όμως να έχει καταφέρει τίποτα και φέτος κατάφερε να παίξει τελικούς κυπέλλου και πρωταθλήματος και να συμμετέχει στο Final Four της Ευρωλίγκα το οποίο είναι πολύ σημαντικό, που αν και δεν κατάφερε να πετύχει νίκη η παρουσία του και μόνο σηματοδοτεί ότι ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα και πρέπει κάθε χρόνο να είναι μέσα και στους 3 στόχους. Νομίζω ότι το έχει καταφέρει και έπαιξε πολύ καλύτερο μπάσκετ από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σίγουρα ο κόσμος του Ολυμπιακού θέλει να έχει διακρίσεις και πρωταθλήματα, από την άλλη όμως μια ομάδα δεν κτίζεται μόνο σε μια χρονιά και ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει τόσα πολλά, να παίζει τόσο καλό μπάσκετ, να κυνηγάει όλους τους στόχους του ρεαλιστικά, να παίζει τελικούς φέτος, οπότε του χρόνου σίγουρα θα πάει πολύ καλύτερα έχοντας τον ίδιο προπονητή και ρόστερ, διότι στις μεγάλες ομάδες παίζει μεγάλο ρόλο ποιος έρχεται και ποιος φεύγει και σίγουρα οι πολλές αλλαγές δεν είναι πάντα προς όφελος της ομάδας.

..... Υπάρχουν πληροφορίες ότι την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα είσαι στον Ολυμπιακό. Πόσο αυτές αληθεύουν ;

Από την στιγμή που τελείωσε το πρωτάθλημα είμαι ελεύθερος από το Μαρούσι και δεν δεσμεύομαι με καμία ομάδα. Πράγματι υπάρχει ενδιαφέρον από την ομάδα του Ολυμπιακού, όπως υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες ομάδες Ελληνικές αλλά και ξένες που συμμετείχαν μάλιστα φέτος στην Ευρωλίγκα, όμως ακόμα δε έχω συζητήσει με καμία από αυτές και ούτε έχω κάποια συγκεκριμένη πρόταση στα χέρια μου. Νομίζω ότι αυτή την στιγμή προέχει λίγη ξεκούραση και μετά θα δω και θα εξετάσω προσεκτικά τις προτάσεις που υπάρχουν.

..... Το 2000 συμμετείχες και πάλι στην Ευρωλίγκα, τότε με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος μάλιστα κατέκτησε τον τίτλο. Μπορεί να γίνει σύγκριση της δυναμικότητας της τότε εποχής με την σημερινή στον κορυφαίο αυτό θεσμό της Ευρώπης ;

Το επίπεδο της Ευρωλίγκα ήταν υψηλό τότε όπως και τώρα, το μπάσκετ που παίζεται είναι κορυφαίο, οι παίκτες που συμμετέχουν είναι οι καλύτεροι στην Ευρώπη, αυτό είναι ξεκάθαρο και νομίζω ότι όπως και τότε θα παίζεται πάντα καλό μπάσκετ και θα ευχαριστιέται όλος ο κόσμος.

..... Έχεις παίξει στο παρελθόν σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, όπως βέβαια και σε πολλές άλλες ομάδες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Σε μια μελλοντική μετακίνηση σου σε ομάδα θα παίξει στην τελική απόφαση σου ρόλο ο συναισθηματισμός ή θα αποφασίσεις με καθαρά τα επαγγελματικά στοιχεία των προτάσεων που θα έχεις ;

Σίγουρα ο όρος “σωστός επαγγελματίας” είναι ένας χαρακτηρισμός, όμως από την άλλη μια ομάδα που παίζει στην Ευρώπη και θέλει να πάρει το πρωτάθλημα στην χώρα της δεν την ενδιαφέρει τι αισθάνονται οι παίκτες, αλλά τι παίζουν οι παίκτες για αυτήν και νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό αυτό. Όταν ένα παιχνίδι τελειώνει το μόνο που μετράει είναι τι προσέφερες στην ομάδα που παίζεις και αυτό δεν μπορεί να επηρεαστεί από το τι αισθάνεσαι εσύ για αυτήν. Έτσι και εγώ μπορεί να μην έχω παίξει στον Ολυμπιακό, όμως το πιο σημαντικό είναι να τα δίνεις όλο μέσα στο παιχνίδι κα τίποτα περισσότερο. Σε μια μελλοντική μου απόφαση δεν θα επηρεαστώ συναισθηματικά, αλλά θα προσπαθήσω να κάνω την καλύτερη επιλογή με βάση τι θα βοηθήσει εκείνη την περίοδο καλύτερα την επαγγελματική μου καριέρα.

..... Ξεκίνησες σε ηλικία 10 ετών το μπάσκετ στα Χανιά και στο Κύδων και στα 16 μετακόμισες στην Αθήνα και στον Παναθηναϊκό. Τι θυμάσαι από αυτά τα χρόνια στα Χανιά ;

Από τα χρόνια αυτά έχω πολύ καλές αναμνήσεις, έχουμε κατακτήσει Παγκρήτια πρωταθλήματα με τον Κύδωνα σαν Παίδες και 8η στην Ελλάδα σαν Έφηβοι. Ίσως να μην έτυχα και της καλύτερης δυνατής προσοχής εκείνα τα χρόνια, όμως εγώ φεύγοντας από τα Χανιά προσπάθησα να γίνω όσο καλύτερος μπορούσα με την πάροδο του χρόνου. Συνεργάστηκα τότε στην Μικτή Κρήτης με τους Μιχάλη Κανάκη και Νίκο Τούλη, ενώ το “προξενιό” στον Παναθηναϊκό έγινε από γνωστό άνθρωπο στο χώρο του μπάσκετ της Κρήτης και φίλο της οικογένειας μου.

..... Στα 16 σου λοιπόν, το 1996, πηγαίνεις στον Παναθηναϊκό και αμέσως ξεκινάει η μεγάλη σου καριέρα με την κλήση στην Εθνική Παίδων και τις 40 συμμετοχές σου σε αυτήν, 33 στην συνέχεια στην Εφήβων, με την οποία κέρδισε και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1998 και 8 συμμετοχές στην Νέων Ανδρών. Πιστεύεις ότι θα είχες την ίδια πρόοδο αν έμενες στα Χανιά και στον Κύδων ;

Οι ομοσπονδιακοί προπονητές ξέροντας ότι έχει γίνει από μια μεγάλη επένδυση πάνω σου σίγουρα σε προσέχουν περισσότερο και σίγουρα είναι ευκολότερο να σε επιλέξουν και στις Εθνικές ομάδες, αλλά επίσης μπορούν να σε παρακολουθούν καλύτερα όταν είσαι σε μια μεγάλη ομάδα ή στα μπασκετικά κέντρα, κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό και σωστό για εμένα. Από τους τότε συμπαίκτες μου στις μικρές Εθνικές ομάδες παίζουν και σήμερα μπάσκετ σε μεγάλες ομάδες όπως ο Διαμαντόπουλος, που είναι και σήμερα μαζί μου στο Μαρούσι, ο Παπαδόπουλος χρόνια στην Εθνική ομάδα, ο Φώτσης του Παναθηναϊκού, παίκτες που ήταν τότε πρωταγωνιστές και συνεχίζουν και σήμερα να παίζουν πολύ καλό μπάσκετ. Το ότι ήρθα στην Αθήνα στα 16 με βοήθησε στο γεγονός ότι είχα περισσότερες εικόνες, παρακολουθούσα υψηλού επιπέδου παιχνίδια κάθε Σαββατοκύριακο αλλά και μέσα στην εβδομάδα κι νομίζω ότι αυτό ήταν το καθοριστικό και κρίσιμο σημείο για την βελτίωση μου, πάρα πολλές παραστάσεις που σίγουρα στην Κρήτη δεν θα μπορούσα να έχω. Βέβαια στην αρχή ήταν δύσκολη η προσαρμογή σε ένα εντελώς διαφορετικό κόσμο και χωρίς συγγενείς, πέρα από κάποια ξαδέλφια φοιτητές, αλλά κατάφερα να προσαρμοστώ και περνώντας πολλές ώρες μέσα στο γήπεδο κάθε μέρα και με το σχολείο στο Λύκειο (με τα μαθήματα τα πήγαινα πολύ καλά) δεν είχα και πολύ χρόνο να σκεφτώ ότι ήμουνα μόνος μου.

..... Πως σου δημιουργήθηκε η ανάγκη να φύγεις στην Αμερική και στο ΝΒΑ ;

Το ΝΒΑ ήταν κάτι που θαύμαζα από μικρός, από όταν ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ στον Κύδωνα, ήταν και είναι το υψηλότερο επίπεδο μπάσκετ που μπορεί να παίξει ένας αθλητής.Αυτός ήταν και ο δικός μου στόχος και παρέμενε πάντα στην άκρη του μυαλό μου. Το 2003 έγινα ντράφτ από τους Πρίστονς και αποφάσισα να δοκιμάσω στην συνέχεια. Πήγα μαζί τους και έκανα προετοιμασία, σίγουρος πλέον ότι ήθελα να μείνω στην Αμερική, να δοκιμάσω να παίξω στο ΝΒΑ και να πραγματοποιήσω το όνειρο που είχα από παιδί. Είμαι τυχερός και χαίρομαι πολύ που το κατάφερα. Το ΝΒΑ και ο Αμερικάνικος τρόπος παιχνιδιού σου δίνει την δυνατότητα να εξαντλήσεις τα περιθώρια του ταλέντου σου, αν πράγματι μπορείς να σκοράρεις 30 πόντους σου δίνει την δυνατότητα να βάλεις 40. Είναι κάτι που το θαυμάζουν όλοι, ο κόσμος και οι παίκτες. Το ΝΒΑ, με τα play offs ιδιαίτερα, είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα άλλο και το μπάσκετ που παίζεται εκεί το θαυμάζουν οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και αυτό είναι που κάνει το ΝΒΑ ξεχωριστό. Οι διαφορές σίγουρα είναι μεγάλες, όμως δεν είναι μόνο αυτό, είναι και ο κόσμος και ο τρόπος που αυτός αντιλαμβάνεται το παιχνίδι, με μια γιορτή ο κάθε αγώνας χωρίς την ένταση και το πάθος που υπάρχει στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια. Τα πράγματα βέβαια στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα, αφού τον πρώτο 1 ½ χρόνο άλλαζα πολιτεία ανά 3 μήνες και φυσικά για όλη την παραμονή μου στην Αμερική και τα 2 ½ χρόνια που έμεινα εκεί έπαιζα με καθημερινό ημερήσιο συμβόλαιο και μπορούσαν όλες οι ομάδες που έπαιξα να με αφήσουν ελεύθερο κάθε ημέρα και χωρίς να με αποζημιώσουν, κάτι το οποίο ήταν πολύ δύσκολο, αφού χωρίς ασφάλεια και εγγυημένα χρήματα δεν είναι εύκολο να μένεις σε μια ξένη χώρα και να διεκδικείς να παίζεις μπάσκετ και να βελτιωθείς. Ήταν πολύ δύσκολο και για αυτό μετά από 2 ½ χρόνια αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα. Η περίοδος αυτή βέβαια με βοήθησε σημαντικά αφού έκαναν τεράστια προσπάθεια να βελτιωθώ και να μπορέσω να παίξω και να ανταπεξέλθω στο ΝΒΑ και είναι όλη αυτή η προσπάθεια κάτι το οποίο κρατάω ακόμα και φυσικά την βελτίωση που έχω από τότε, αλλά είναι και οι εμπειρίες και εικόνες από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, που αν έμενα στην Ελλάδα δεν θα είχα την ευκαιρία να έχω ποτέ.

..... Ποια είναι η άποψη σου για την απόφαση – διάταξη της ΕΟΚ σχετικά με την δυνατότητα μεταγραφής μόνο ενός αθλητή ηλικίας άνω των 30 ετών σε ομάδες που παίζουν στα πρωταθλήματα, εκτός των κατηγοριών Α1 και Α2 των ανδρών ;

Δεν θεωρώ ότι είναι σωστό μέτρο, δεν νομίζω ότι ένας έμπειρος 3οάρης περιορίζει και κόβει το μέλλον κάποιου νεαρού παίκτη. Οι ομάδες από την Α2 και κάτω είναι πάρα πολλές και μπορούν να παίξουν όλοι σε αυτές. Επίσης τέτοιοι παίκτες δίνουν εικόνες και βοηθάνε τα πρωταθλήματα να γίνονται πιο δυνατά με τις εμπειρίες τους, ώστε να μπορούν και οι νεώτεροι να συμμετέχουν και να παίζουν σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. Δεν μειώνουν τα πρωταθλήματα αλλά τα κάνουν καλύτερα και νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει τέτοιο όριο ηλικίας για κανένα αθλητή σε καμία κατηγορία. Η ηλικία των 30 ετών είναι πολύ παραγωγική, υπάρχουν παίκτες που είναι απίστευτοι σκόρερ σε μικρές κατηγορίες αλλά και στην Α2 σε αυτήν την ηλικία και δεν νομίζω ότι πρέπει να κολλάμε ταμπέλες ηλικιακά γιατί ένας αθλητής κρίνεται καθαρά από την απόδοση του μέσα στο γήπεδο και όχι από την ηλικία του. Άλλωστε έχουμε διαψευσθεί όλοι με αθλητές να παίζουν μπάσκετ μέχρι και την ηλικία ακόμα και των 40 ετών.

..... Φέτος έχουμε για την Εθνική Ανδρών το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πολωνία με νέο προπονητή. Τι βλέπεις για αυτή την διοργάνωση ;

Οι κλήσεις παικτών για την μεγάλη αυτή διοργάνωση δεν έχουν γίνει ακόμα. Σίγουρα η έλευση του καινούργιου προπονητή θα σηματοδοτήσει κάποιες αλλαγές, όλοι θέλουμε και ελπίζουμε να είναι προς το καλύτερο και ο δικός μου προσωπικός στόχος είναι να συμμετέχω και εφέτος στην Εθνική ομάδα και να είμαι καλύτερος από ότι ήμουνα πέρυσι. Ο κόουτς Καζλάουσκας είναι ένας πολύ καλός προπονητής, οι ομάδες στις οποίες δούλεψε έπαιζαν γρήγορο μπάσκετ και νομίζω ότι αυτό θα προσπαθήσει να εφαρμόσει και στην Εθνική ομάδα, κάτι το οποίο θα είναι πολύ καλό και κάτι διαφορετικό που όλοι θέλουμε να δούμε. Η Εθνική ομάδα στοχεύει πάντα ψηλά, κάτι το οποίο θα γίνει και φέτος με μια θέση μέσα στην τριάδα, κάτι το οποίο βέβαια όλοι ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα προσπαθήσουμε και θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για αυτό. Νομίζω ότι ο Μαυροκεφαλίδης από το Μαρούσι και ο Περπέρογλου του Παναθηναϊκού μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις φέτος στην Εθνική ομάδα. Επίσης και ο Μιχάλης Πελεκάνος με ην σημαντική του παρουσία στην άμυνα είναι πάντα χρήσιμος στην Εθνική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: