Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Στέφανος Δέδας : είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι στο πλευρό του Γιούρι Ζντοβιτς και στην Εθνική Σλοβενίας !



Ο Στέφανος Δέδας μιλάει από την Σλοβενία (9-6-09) για την θέση που ανέλαβε στο προπονητικό τιμ της Εθνικής Ομάδας της Χώρας, αλλά και για τον ΟΦΗ και την Εθνική Ελλάδος !

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Στέφανου Δέδα στο “http://kretaworldbasket.blogspot.com/” :

“Είναι τιμή και χαρά για εμένα που θα συμμετάσχω στο προπονητικό τιμ της Εθνικής Σλοβενίας ενόψει του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά. Είναι κάτι το πολύ θετικό και ειδικά αυτήν την περίοδο που χρειαζόμουν να αλλάξω παραστάσεις μετά την δύσκολη χρονιά που είχα με τον ΟΦΗ στην Β’ Εθνική και τώρα σκέπτομαι τελείως διαφορετικά πράγματα για το Μπάσκετ.

Η Σλοβένικη ομάδα φέτος έχει πολύ καλούς παίκτες, πολύ καλές μονάδες, παίκτες με τεράστια αξία που παίζουν στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης και ακόμα και στο ΝΒΑ. Το πρόβλημα μέχρι τώρα είναι ότι δεν είχαν μια μεγάλη επιτυχία σε Εθνικό επίπεδο παρότι είχαν το υλικό για να το καταφέρουν. Αυτό είναι που θα προσπαθήσει να πετύχει η ομάδα και ο Ζντόβιτς στην Πολωνία. Νομίζω ότι φέτος θα είναι διαφορετικό το τουρνουά για την ομάδα και φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να ακουστεί περισσότερο η χώρα, πέρα από την ατομική προβολή και δημοσιότητα των παικτών. Η δουλειά που έχει κάνει ο Ζντοβιτς είναι σημαντική και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει εδώ τον κόσμο της χώρας, που πρέπει να σημειωθεί έχει μεγάλη αθλητική παιδεία και αγαπάει πολύ το μπάσκετ. Η προετοιμασία της ομάδας ξεκινάει 22 Ιουλίου. Πρώτα θα ασχοληθούμε με την φυσική κατάσταση των παικτών πάνω στα βουνά και ωραία τοπία που διαθέτει η χώρα και μετά θα ακολουθήσει η προπόνηση τακτικής και φιλικά παιχνίδια, ένα από τα οποία θα είναι και με την Εθνική Ελλάδος (Διεθνές Τουρνουά στο Μάριμπο της Σλοβενίας 30-8-09) αι έτσι αναμένεται ένα ενδιαφέρον για όλους καλοκαίρι.

Μετά την αποχώρηση μου από τον ΟΦΗ, το επόμενο διάστημα που βρέθηκα ξανά στην Σλοβενία στο πλευρό του Ζντοβιτς, παρακολούθησα κάποια παιχνίδια και προπονήσεις της Ολίμπιας (έχει προπονητή τον Ζντοβιτς). Ήδη δουλεύω 2 περίπου μήνες για την Εθνική ομάδα, βλέποντας αρκετά DVD των Σλοβένων παικτών ετοιμάζοντας τα πρώτα κομμάτια τακτικής, αναλύοντας και καταγράφοντας στοιχεία, Το κλίμα εδώ είναι πολύ μπασκετικό με μεγάλη κουλτούρα γύρω από το άθλημα σε όλους τους εμπλεκόμενους. Ο κόσμος αγαπάει το σπορ και θέλουν όλοι φέτος μια επιτυχία της Εθνικής ομάδας. Βέβαια η νοοτροπία είναι διαφορετική, δουλεύουν πιο σκληρά από τους Έλληνες. Πάντως έχουν σε μεγάλη εκτίμηση την Ελληνική Εθνική ομάδα και τον χαρακτήρα των Ελλήνων παικτών και θέλουν να αντιγράψουν κάποια στοιχεία με την έννοια της δύναμης, της καρδία και της θέλησης και γενικά έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τους Έλληνες παίκτες και προπονητές και αυτό όχι εξαιτίας κάποιων αποτελεσμάτων της Εθνικής τα τελευταία χρόνια αλλά γενικά. Σέβονται πάρα πολύ το μπασκετικό επίπεδο της Ελλάδος.

Η Εθνική Σλοβενίας στο Ευρωπαϊκό της Πολωνίας συμμετέχει στον Γ’ όμιλο με Ισπανία – Σερβία – Αγγλία. Την Αγγλία μπορεί κάποιοι να την θεωρούν εύκολη αντίπαλο, όμως σε αυτήν συμμετέχουν 4 πολύ καλοί παίκτες από το ΝΒΑ. Είναι δύσκολος όμιλος, αλλά νομίζω ότι η ομάδα έχει το ταλέντο να ανταποκριθεί σε όλα τα παιχνίδια. Ο Ζντοβιτς είναι μαχητής και θέλει να πετύχει κάτι καλύτερο από αυτά που έχει πετύχει η Σλοβενία τα τελευταία χρόνια.

Η φιλοσοφία εδώ είναι διαφορετική. Η οργάνωση της Ολίμπιας μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτήν του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και ίσως του Άρη. Μπαίνοντας το πρωί στο γραφείο των προπονητών για παράδειγμα, συναντάς υπαλλήλους και γραμματείς που υποστηρίζουν το προπονητικό τιμ, φυσιοθεραπευτές, μάνατζερ και γενικά ένα απίστευτο επιτελείο πάνω από 10 άτομα που είναι δίπλα σου σε ότι χρειαστείς, με γνώσεις από μάρκετινγκ μέχρι οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει την ομάδα και όχι όπως στην Ελλάδα που ένας τρέχει για όλα και δεν διατίθενται χρήματα για τέτοιους ανθρώπους. Είναι τελείως διαφορετική η νοοτροπία, με την ομάδα να είναι μια εταιρεία με αντικείμενο το μπάσκετ και με πολλούς υπαλλήλους και κατάλληλους ανθρώπους σε όλες τις απαραίτητες θέσεις και βέβαια γίνεται τρομερή δουλειά με τους χορηγούς της ομάδας, με ειδικό τιμ ανθρώπων που ασχολείται αποκλειστικά με το κομμάτι αυτό.

Στην Σλοβενία δίνουν τρομερή έμφαση στις υποδομές, με τον προπονητή του Εφηβικού να παίρνει τριπλάσιο μισθό από αυτόν του βοηθού προπονητή της Ανδρικής ομάδας, με τον προπονητή αυτόν να είναι δεύτερος σε ιεραρχία σε όλο τον σύλλογο, κάτι που δείχνει πόσο σημαντικό θέμα είναι για αυτούς οι υποδομές.

Στην Β’ Εθνική τα πράγματα έγιναν όπως τα περίμενα και όπως είχα δηλώσει φεύγοντας ο ΟΦΗ μπορούσε να χάσει στα τελευταία 8 παιχνίδια μόνο στις Σέρρες, πράγμα που τελικά έγινε. Η ομάδα δεν βρέθηκε μέσα στις 3 πρώτες θέσεις που ήταν ο αρχικός της στόχος και σίγουρα έγιναν λάθη από όλες τις πλευρές, όπως έχω τονίσει αρκετές φορές. Ουσιαστικά η άνοδος στην Α2 χάθηκε για μια νίκη. Έτσι όμως συμβαίνει και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι ο ΟΦΗ είναι και νεοφώτιστη ομάδα στην Β’ Εθνική και σίγουρα τις έλλειπαν κάποια πράγματα σε θέματα εμπειριών, όπως η υπομονή που χρειαζόταν μετά την ήττα από τον Δούκα στο ΒΑΚ, όπου νομίζαμε ότι είχαμε απομακρυνθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από την άνοδο, ενώ όπως έδειξαν τα πράγματα χρειαζόταν μια νίκη με τον Ίκαρο ή τον Πιερικό. Στην Β’ Εθνική το πιο σημαντικό πράγμα είναι η υπομονή και εμείς δεν την δείξαμε όσο χρειαζόταν. Ο Αλέξης Τσακιρίδης είναι το καλύτερο γκαρντ στην Β’ Εθνική και μέσα στους 3 – 4 καλύτερους στην Α2. Θα είναι σίγουρα μια μεγάλη απώλεια για την ομάδα. Μια πιθανή παρουσία Χουλιάρα – Τσακιρίδη θα έχριζε από μόνη της την ομάδα φαβορί και στην νέα αγωνιστική περίοδο. Σίγουρα ο Αλέξης θέλει να παίξει σε πιο ψηλό επίπεδο και σίγουρα το αξίζει και θέλει να είναι και στην Αθήνα για προσωπικούς λόγους. Θα είναι μια απώλεια, η οποία όμως μπορεί να καλυφθεί αφού θα δοθούν και φέτος χρήματα στην ομάδα για να πάρει αξιόλογους παίκτες. Βέβαια παρόλο που δεν ξέρω το στυλ του παιχνιδιού που θέλει να ακολουθήσει ο νέος προπονητής, δύσκολα θα αντικατασταθεί ο Τσακιρίδης μόνο με ένα παίκτη σε αυτήν την θέση αφού δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιου είδους πάικτες, οπότε θα πρέπει να καλύψει το κενό με παραπάνω από ένα παίκτη. Δύσκολα καλύπτεται η θέση του Τσακιρίδη όπως είδαμε και φέτος, όταν κατά την απουσία του η ομάδα έχασε τα παιχνίδια. Πιστεύω ότι φέτος είμαστε η καλύτερη ομάδα, παίξαμε το καλύτερο μπάσκετ, αλλά είμαστε απρόσεκτοι και άτυχοι σε κρίσιμα παιχνίδια. Οι άλλες όμως ομάδες όταν έπαιζαν με εμάς έκαναν ειδική προετοιμασία κάνοντας περίεργα πράγματα και εξωαγωνιστικά και αγωνιστικά και αυτό δείχνει ότι μας φοβόντουσαν. Δεν κάναμε τραγικά λάθη, κάναμε ίσως λάθη σε λεπτομέρειες, χωρίς κατά την γνώμη μου το ρόστερ να έπαιξε κάποιο ρόλο στην τελική κατάταξη της ομάδας. Μπορεί να μην ήμουν στις Σέρρες στον πάγκο του ΟΦΗ, όμως άκουσα κα έμαθα ότι έγινε πραγματική σφαγή. Είναι πλέον κατανοητό σε όλους ότι για να πρωταγωνιστήσεις και να πάρεις στην Ελλάδα χρειάζονται και άλλα πράγματα πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι. Ή δεν θέλει άγχος και πίεση, όπως ο Αμύντας και οι Σέρρες, ή να έχεις την διαιτησία.

Μετά το Πανευρωπαϊκό στην Πολωνία πιθανόν να συνεχίσω στην Ολίμπια ή στην Ελλάδα, αλλά είναι ακόμα νωρίς. Στην Εθνική Ελλάδος νομίζω ότι Καϊμακόγλου και Μαυροκεφαλίδης, μετά την δήλωση του Τσαρτσαρή ότι δεν θα παίξει, αξίζουν μια θέση στην ομάδα μετά τα παιχνίδια που έκαναν φέτος στο Μαρούσι”.


Δεν υπάρχουν σχόλια: