Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

O προπονητής της Εθνικής Εφήβων Γιώργος Βλασσόπουλος (χρυσό Ευρωπαϊκό 2008 - αργυρό Παγκόσμιο 2009) μιλάει για τις μεγάλες επιτυχίες της Ελλάδας !



O προπονητής της Εθνικής Εφήβων Γιώργος Βλασσόπουλος (χρυσό Ευρωπαϊκό 2008 - αργυρό Παγκόσμιο 2009) μιλάει για τις μεγάλες επιτυχίες της Ελλάδας (15-7-09)

Από την Κύπρο όπου βρίσκεται για διακοπές … δύο ημερών προκειμένου να δει την νεογέννητη κόρη του (την άφησε 2 ημερών και την ξαναβλέπει ενός μηνός), ο προπονητής της Εθνικής Εφήβων Γιώργος Βλασσόπουλος την επόμενη ημέρα της επιστροφής του στην Ελλάδα από την Νέα Ζηλανδία, όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 και λίγο πριν ξεκινήσει (Παρασκευή 17-7-09) το τελευταίο στάδιο της προετοιμασία της ομάδας των Εφήβων U18 (ηλικίας κάτω των 18), που θα συμμετάσχουν στο 26ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην πόλη Metz της Γαλλίας από 23/7 έως 2/8, με τα 3 φιλικά παιχνίδια που θα δώσει στην Γλυφάδα με την Σερβία (17, 18 και 19 Ιολιου), μας μίλησε για τις μεγάλες επιτυχίες της Ελλάδας, πέρυσι με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον Ευρωπαϊκό στον Πύργο και πριν λίγες ημέρες του αργυρού στο Παγκόσμιο της Νέας Ζηλανδίας !

Τα κυριώτερα σημεία της συνέντευξης του Γιώργου Βλασσόπουλου :

Για την επιτυχία των τελευταίων χρόνων:
«Οι επιτυχίες που γίνονται δεν ανήκουν μόνο σε εμένα αλλά σε μια ομάδα ανθρώπων που
δουλεύουν. Αυτή η ομάδα ξεκίνησε το 2004 από τον κ. Τούφα και είχε ως αποτέλεσμα τις επιτυχίες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πέρυσι και το Παγκόσμιο φέτος».
Για το Παγκόσμιο της Νέας Ζηλανδίας:
«Πρέπει να κρατούμε χαμηλούς τόνους και να μην παίρνουν αέρα τα μυαλά των παιδιών. Κάτι τέτοιο συνέβη σε αυτήν την διοργάνωση όμως πιστεύω πως αν δείξουμε αυτά που μπορούμε, τότε η ομάδα είναι ικανή να κερδίσει τον οποιονδήποτε αντίπαλο. Ακόμα και τις ΗΠΑ που χάσαμε δύο φορές. Δεν φοβήθηκα καθόλου όταν είδα τα αποτελέσματα στα φιλικά γιατί γνωρίζω πολύ καλά την ομάδα. Απλά στην Ελλάδα όλοι προτρέχουμε και βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα. Όμως εμείς δεν σταματάμε και κοιτάζουμε να δουλεύουμε. Δείξαμε ότι υπάρχει συνέχεια και ότι γίνεται σημαντική δουλειά στην Ομοσπονδία. Όλοι ξέρουμε στην Ελλάδα τι συμβαίνει μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτό το γνωρίζουν τα παιδιά και τους πεισμώνει αρκετά γιατί γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν».
Για την απουσία του Ζήση Σαρικόπουλου:
«Αποδείξαμε στο παιχνίδι με την Αυστραλία πόσο δυνατή ομάδα έχουμε. Σίγουρα η Εθνική ομάδα τους χρειάζεται όλους όμως δεν μας επηρέασε η απουσία του Σαρικόπουλου γιατί έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε σαν σύνολο και να στηριζόμαστε όλοι σε όλους».
Για τον τελικό κόντρα στις ΗΠΑ:
«Στο πρώτο δεκάλεπτο του τελικού το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο. Οι Αμερικανοί έχουν την ικανότητα όταν ο αντίπαλος χάσει τον ρυθμό του, να πάρουν την διαφορά που χρειάζονται και να ελέγχουν το παιχνίδι. Αν στην αρχή όλοι μας έλεγαν ότι θα βγούμε δεύτεροι, θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι. Όμως με την τροπή που πήρε η διοργάνωση πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε και το χρυσό μετάλλιο».
Για τον μικρό χρόνο συμμετοχής των παικτών:
«Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουν οι παράγοντες και οι προπονητές των ομάδων ότι χρειάζεται να επενδύσουν σε αυτά τα παιδιά. Θα πρέπει όμως και τα ίδια τα παιδιά να δουλεύουν συνέχεια γιατί πλέον έχουν να τα βάζουν με άντρες. Δεν θα πρέπει να σταματήσουν να δουλεύουν γιατί βλέπουμε πόσοι παίκτες έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια χάρις στην δουλειά στις προπονήσεις».
Για την παρουσία επτά εφήβων στο Ευρωμπάσκετ νέων-ανδρών:
«Η επιλογή τους δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο των παιδιών. Υπάρχει μια συνέχεια και μια προοπτική για αυτά τα παιδιά που δείχνουν ότι αποτελούν το αύριο του ελληνικού μπάσκετ»

Όπως τόνισε και ο Γιώργος Βλασσόπουλος πρέπει να δοθεί χρόνος συμμετοχής στα παιδιά αυτά που αποτελούν το αύριο του Ελληνικού μπάσκετ. Ας δούμε την περυσινή περίοδο πόσο χρόνο συμμετοχής είχαν τα παιδιά της Εθνικής Εφήβων (έρευνα www.basketblog.gr).

Γιώργος Γεωργάκης (Μαντουλίδης)
Η παρουσία του ήταν σημαντική στην ομάδα ενώ είχε 142 πόντους σε 24 αγώνες.
Γιάννης Αγγελόπουλος (Ίκαρος)
Αγωνίστηκε στη Β' Εθνική γνωρίζοντας την άνοδο στην Α2. Έπαιξε σε 11 αγώνες σημειώνοντας 28 πόντους.
Ζήσης Σαρικόπουλος (Οχάιο Στέιτ)
Δεν αγωνίστηκε καθόλου λόγω της μεταφοράς του από το πανεπιστήμιο Αλαμπάμα-Μπέρμινγχαμ στο Οχάιο Στέιτ.
Βαγγέλης Μάντζαρης (Περιστέρι)
Πανηγύρισε την άνοδο στην Α1 κατηγορία έχοντας σημαντική παρουσία. Σε 28 αγώνες είχε 12,7 λεπτά κατά μέσο όρο και είχε 3,4 πόντους - 1,9 ριμπάουντ και 1,4 ασίστ καθώς επίσης και 0,7 κλεψίματα.
Γιάννης Καραθανάσης (Ολυμπιακός)
Δεν αγωνίστηκε καθόλου κι απλώς έκανε προπονήσεις στον Ολυμπιακό δουλεύοντας σε υψηλό επίπεδο.
Κώστας Παπανικολάου (Άρης)
Αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος για την περίοδο 2008-2009. Πάντως ο Ματσόν δεν τον εμπιστεύτηκε ιδιαίτερα. Στην κανονική περίοδο ο Παπανικολάου είχε συνολικά 53 λεπτά συμμετοχής σε 12 αγώνες (4,5 λεπτά ανά αγώνα) με 4 πόντους (4/4 βολές). Στα πλέι οφ ο Παπανικολάου έπαιξε σε 2 αγώνες συνολικά 2'45'' (!) και είχε 5 πόντους (1/1 δίποντο κι 1/1 τρίποντο).
Κώστας Σλούκας (Ολυμπιακός)
Βρέθηκε σε μια ομάδα που έπαιξε σε δύο τελικούς και στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα και η αλήθεια είναι ότι ο Παναγιώτης Γιαννάκης του έδωσε κάποιες ευκαιρίες. Ο Σλούκας έπαιξε σε 8 αγώνες στην κανονική περίοδο με 9 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο και είχε συνολικά 20 πόντους με 6/6 βολές, 4/4 δίποντα και 2/6 τρίποντα ενώ έκανε και 8 κλεψίματα. Στα πλέι οφ ο Σλούκας είχε συμμετοχή 22 λεπτών συνολικά σε 2 αγώνες και σκόραρε 2 πόντους ενώ μοίρασε και τρεις ασίστ. Βέβαια η συμμετοχή του στις προπονήσεις του Ολυμπιακού και μόνο ανέβασε το επίπεδό του.
Βλάντιμιρ Γιάνκοβιτς (Mega Aqua Monda - Πρωτάθλημα Σερβίας)
Είχε καλή συμμετοχή, 16,4 λεπτά κατά μέσο όρο σε 21 αγώνες στο Σέρβικο πρωτάθλημα σε μια ομάδα χαμηλής δυναμικότητας. Σκόραρε 4,4 πόντους και μάζεψε 2,4 ριμπάουντ αλλά το σημαντικό είναι ότι πήρε παιχνίδια στα πόδια του...
Νίκος Παππάς (Ρεάλ Μαδρίτης ΙΙ- LEB BRONZE)
Ρεσιτάλ στην δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε ο Παππάς καθώς είχε 10,4 πόντους - 2,6 ριμπάουντ και 2,1 ασίστ σε 28 αγώνες και σε 23,6 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Ο μόνος παίκτης της Εθνικής Εφήβων με πολλούς αγώνες και πολύ χρόνο στα πόδια του και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του.
Λεωνίδας Κασελάκης (Ηλυσιακός)
Ανέβηκε με τον Ηλυσιακό στην Α1 κατηγορία και είχε παρουσία σε 16 αγώνες με 6,1 λεπτά συμμετοχής. Οι αριθμοί του ήταν 2,1 πόντοι και 1,1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι πήρε κάτι παραπάνω από λίγες εμπειρίες στην Α2

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμοιβομένων Καλαθοσφαιριστων (ΠΣΑΚ) φιλοξενεί σήμερα δηλώσεις των Βαγγέλη Μάντζαρη, Νίκο Παππά, Λεωνίδα Κασελάκη και Νώντα Παπαντωνίου οι οποίοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα και προτρέπουν τους αρμόδιους να τους ακούσουν και να αλλάξουν γνώμη για το 3+3 (Αμερικανοί - κοινοτικοί)...

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΣΑΚ και οι δηλώσεις των Ελλήνων παικτών:

"Το "αύριο" του Ελληνικού μπάσκετ απέδειξε στα γήπεδα της Νέας Ζηλανδίας πως το μέλλον του ανήκει. Τα χρυσά μας παιδιά παίρνουν θέση για το μέτρο του τρίτου Αμερικανού και οφείλουν όλοι όσοι περιβάλλουν το αγαπημένο μας άθλημα να τους ακούσουν. Οι πρεσβευτές της αγνής σκέψης για το μπάσκετ πήραν τον λόγο και εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό και τη στεναχώρια τους για το μέτρο που στερεί χρόνο συμμετοχής από τον Έλληνα καλαθοσφαιριστή. Μην τους γυρίσετε την πλάτη, ακούστε τους ακόμη και εσείς που βιαστήκατε να μας επιτεθείτε...Μπορεί έστω και τώρα να αλλάξετε γνώμη. Βαγγέλης Μάντζαρης, Νίκος Παππάς, Λεωνίδας Κασελάκης και Νώντας Παπαντωνίου στέλνουν μήνυμα γροθιά στο στομάχι αυτών που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.

Βαγγέλης Μάντζαρης: "Αποδείξαμε ακόμη μια φορά πως το μέλλον τον εθνικών μας ομάδων είναι λαμπρό, αρκεί να μην το βάζουμε εμείς οι ίδιοι σε κίνδυνο με αποφάσεις όπως αυτή της χρησιμοποίησης και τρίτου Αμερικανού στο Ελληνικό Πρωτάθλημα. Τη στιγμή που εμείς ιδρώναμε για να τιμήσουμε τη φανέλα της Εθνικής μας ομάδας, που αποτελεί την υπέρτατη τιμή για κάθε αθλητή, είναι λυπηρό ότι κάποιοι έπαιρναν αποφάσεις που μας θίγουν άμεσα".

Νίκος Παππάς: "Είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που αντιπροσωπεύσαμε την Ελλάδα. Το γεγονός όμως ότι μπορεί και άλλα παιδιά να αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα μας για να βρουν χρόνο συμμετοχής με στεναχωρεί πολύ. Πλέον με τη χρησιμοποίηση και τρίτου Αμερικανού θα είναι αδύνατο να παίζουμε. Ειλικρινά με πειράζει πολύ αυτό".

Λεωνίδας Κασελάκης: "Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για τις θυσίες και την προσπάθεια που τόσα χρόνια κάνουμε. Παρόλα αυτά είμαστε προβληματισμένοι γιατί βλέπουμε πως κάποιοι δε συγκινούνται και βάζουν σε δεύτερη μοίρα τους Έλληνες αθλητές. Δυστυχώς όλοι ξέρουμε ότι αν δεν πάρουμε την ευκαιρία να έχουμε χρόνο συμμετοχής στο υψηλότερο επίπεδο της Α1 Κατηγορίας δεν είναι δυνατόν σε μερικά χρόνια να καταφέρουμε να διατηρηθούμε στην κορυφή. Βέβαια με τη συμμετοχή τρίτου Αμερικάνου στο Πρωτάθλημα ο χρόνος για εμάς μοιάζει κάτι αδύνατο για πολλά, πολλά χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι τελικά δεν θα ισχύσει αυτό το μέτρο".

Νώντας Παπαντωνίου: "Είναι ενοχλητικό να μας λένε ότι είμαστε το μέλλον του Ελληνικού μπάσκετ και ο ένας να ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον για το λόγο ότι δεν παίζουμε. Οι διοικούντες ρίχνουν το φταίξιμο στις ομάδες και ανάποδα ενώ τώρα ξαφνικά μας λένε ότι θέλουν να περάσουν τους τρεις Αμερικάνους εγκλωβίζοντας ουσιαστικά και πάλι εμάς. Σίγουρα οι ομάδες ενδιαφέρονται για το μέλλον τους και καλά κάνουν αλλά από εκεί και πέρα κάποιος πρέπει να ενδιαφερθεί και για το μέλλον το δικό μας.

Εμείς σίγουρα από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να κερδίσουμε την θέση μας δουλεύοντας σκληρά όπως άλλωστε κάνουμε πάντα. Βέβαια το γεγονός είναι ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους παράγοντες τι θα γίνει και ελπίζουμε στο τέλος ότι εμείς θα είμαστε αυτοί που θα χτίσουμε τις ομάδες και όχι οι Αμερικάνοι και οι κοινοτικοί με τους οποίους θέλουν να γεμίσουν την Α1. Κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να εμπιστευτούν και εμάς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: