Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Στον Παναθηναϊκό το Κύπελλο Ελλάδος. Νίκησε με 70-80 τον Ολυμπιακό


Κύπελλο Ελλάδος Ανδρών 2008/9 : η απονομή


Κύπελλο Ελλάδος Ανδρών : Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 70-80 (22-2-09) το τέλος

πηγή : www.basketblog.gr , www.superbasket.gr
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τελικού, αφού με 3/3 τρίποντα, τη στιγμή που οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι - χέρι για 35 λεπτά, άλλαξε την ροή του αγώνα και κράτησε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή του δεύτερου τη τάξη θεσμού για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και έκτη τα τελευταία επτά χρόνια. Το 70-80 δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα της αναμέτρησης, αλλά "καθρεπτίζει" τη διαφορά από το 35' και μετά, όταν ο Ολυμπιακός κατάρρευσε υπό το βάρος της επερχόμενης ήττας και της απώλειας ακόμα ενός τροπαίου (και δη από τον "αιώνιο" αντίπαλο).

Βεβαίως, MVP ήταν ο Διαμαντίδης, αλλά ο άνθρωπος που ευθύνεται περισσότερο για την ήττα του Ολυμπιακού είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης. "Ξέχασε" στον πάγκο τον Τζιανέρο Πάργκο, τον μοναδικό που έδειχνε να μπορεί να αλλάξει ισορροπίες αν… στράβωναν τα πράγματα και επέμεινε στον Γκριρ (για να μην συζητήσουμε για την επιλογή Μιλόσεβιτς). Επέμεινε στον Βούισιτς, ο οποίος ήταν "μαύρη τρύπα" στην άμυνα. Αυτός (ο Βούισιτς)... ζωντάνεψε τον Διαμαντίδη, που αρχικά βρήκε δρόμο στην αφύλαχτη διάβαση και μετά ελεύθερο πεδίο για τα τρίποντα που επιχείρησε, αφού οι "ερυθρόλευκοι" έκλειναν μέσα στη ρακέτα για να γεμίσουν το κενό που άφηνε ο Κροάτης. Αυτό πλήρωσε και το πλήρωσε ακριβά...

Ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ομάδα που κατακτά πέντε συνεχόμενα κύπελλα. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έπιασε τον Γιάννη Ιωαννίδη και στις συμμετοχές και στα τρόπαια. Οι "πράσινοι" έχουν κάνει προσωπική υπόθεση τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη. Κι έχουν πλέον 12 τρόπαια στα 34! Αν ήταν στη 12άδα ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, θα είχαμε κι άλλα στατιστικά στοιχεία να παραβάλουμε, αλλά ως εδώ καλά είναι, για να καταγράψουμε την αριθμητική απεικόνιση της επιτυχίας. Ο "Ζοτς" έφτασε στις οκτώ συμμετοχές (όσες έχει και ο Γιάννης Ιωαννίδης), ενώ έπιασε τον "ξανθό" και στις κατακτήσεις τροπαίων (από έξι). Τους τρεις εξ αυτών έχει πάρει με αντίπαλο τον Παναγιώτη Γιαννάκη (έναν όταν ήταν προπονητής στο Μαρούσι και τους δύο τελευταίους ως κόουτς του Ολυμπιακού), τον οποίο για την ώρα κερδίζει κατά κράτος. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον πέμπτο συνεχόμενο τίτλο και τον έκτο στα επτά τελευταία χρόνια. Παράλληλα έχει στις τάξεις του (δεν είναι παράλογο) τον MVP για τις αντίστοιχες πετυχημένες παρουσίες του στον τελικό. Ο μοναδικός "αδικημένος" της βραδιάς είναι ο "Φράγκι", που αν έπαιζε θα περνούσε μόνος πρώτος (παραμένει στην κορυφή, μαζί με τον Γιαννάκη) στη λίστα των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές.

Δεν ξέρουμε αν ήταν αυτή που θα θυμάται περισότερο, αλλά είναι αυτή που... πήρε τα περισσότερα. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης σήκωσε όχι ένα, αλλά τρία τρόπαια: Του πρώτου σκόρερ, του πολυτιμότερου παίκτη (από τον… μόνιμο τα τελευταία χρόνια Κώστα Τσαρτσαρή) και το κύπελλο, από τη στιγμή που ήταν αρχηγός της ομάδας (ο Αλβέρτης ήταν εκτός 12άδας). Ο Διαμαντίδης ήταν ο άνθρωπος του τελικού και φυσικά γνώρισε την απόλυτη αποθέωση από τους φίλους της ομάδας, που φώναξαν ρυθμικά το όνομά του, αλλά και από τους συμπαίκτες του, που του αναγνώρισαν το γεγονός ότι τους κράτησε στην κορυφή.

Απαρατήρητη πέρασε η διαιτησία των Λάζαρου Βορεάδη, Νίκου Ζαβλανού, Ηλία Κορομηλά. Αυτό και μόνο αποτελεί "τίτλο" για τους διαιτητές, που στο σύνολό τους ήταν μια χαρά. Ο Λάζαρος Βορεάδης ήταν… δύο χαρές, αφού με την παρουσία του στον τελικό έπιασε τον Κώστα Ρήγα. Αμφότεροι έχουν από έξι συμμετοχές σε τελικούς κυπέλλου. Μόνο που ο "Λάρι" έχει μπροστά του χρόνια για να ξεπεράσει τον νυν "ισχυρό άνδρα" της διαιτησίας στην Ευρωλίγκα. Στην τρίτη θέση έφτασε ο Νίκος Ζαβλανός (μαζί με τον Στέλιο Κουκουλεκίδη), με πέντε συμμετοχές. Τέλος να σημειώσουμε ότι Κουκουλεκίδης, Πιτσίλκας, Σχινάς και Τανατζής είναι οι τέσσερις, από τους οποίους θα προκύψουν οι τρεις του επόμενου "τελικού" (αυτού της ερχόμενης Κυριακής, για το πρωτάθλημα). Λογικά Κουκουλεκίδης - Πιτσίλκας θα είναι οι δύο και η κλήρωση θα αφορά τον τρίτο.

Τα δεκάλεπτα: 13-16, 30-32, 53-53, 70-80.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 13, Πελεκάνος, Πρίντεζης 9, Βούισιτς 4, Μιλόσεβιτς, Μπουρούσης 10, Χαλπερίν 3 (1), Γκριρ 11 (1), Πάργκο 7 (1), Βασιλόπουλος 8 (1), Έρτσεγκ 2, Σχορτσιανίτης 3.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Γιασίκεβίτσιους 8 (1), Σπανούλης 9, Περπέρογλου 9 (2), Μπατίστ 12, Φώτσης 15 (2), Χατζηβρέττας, Νίκολας 6 (2), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16 (3), Πέκοβιτς 5.

Δεν υπάρχουν σχόλια: