Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Μιχάλης Δασκαλάκης 42 χρόνια στο Μπάσκετ της Κρήτης (1-3-2010)


Μιχάλης Δασκαλάκης :
42 χρόνια στο Μπάσκετ της Κρήτης (1-3-10)
Από το 1968 έως το 2010, μια ζωή στο Μπάσκετ της Κρήτης, σε όλες τις θέσεις : Παίκτης - Διαιτητής - Προπονητής - Παράγοντας - Δάσκαλος ... Άνθρωπος

Ο Μιχάλης Δασκαλάκης μίλησε στο Kretaworldbasket και στο Basket-Kreta και μέσα σε βιντεοσκοπημένη συζήτηση μιάμισης ώρας ξεδίπλωσε την ιστορία του στο Μπάσκετ της Κρήτης από το 1968 που ήρθε στο Ηράκλειο μέχρι και σήμερα, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αποχώρηση του από την Γυναικεία ομάδα του "Ηράκλειο".
Η αρχή έγινε το 1968 στο χωμάτινο γήπεδο στο "Τένις" απέναντι από το Ατλαντίς με τις περιστρεφόμενες ξύλινες μπασκέτες, που όταν πρωτοπήγε να παίξει τον … έδιωξε ο Λάμπης Μελισουργάκης γιατί έπαιζαν Τένις. Συνεχίστηκε στον Εργοτέλη σαν παίκτης – προπονητής – παράγοντας μέχρι το 1973, μετά στο “Ηράκλειο” σαν μέλος του ΔΣ μέχρι το 1978 ("αντιπολίτευση" μαζί με Παπακαλιάτη - Βαζαρκιάν !) και στην συνέχεια έρχεται η χρυσή εποχή της ΓΕΗ (η μεγάλη του όπως λέει αγάπη) από το 1978 έως το 1998 (αντιπρόεδρος – προπονητής – έφορος), με μεγάλες επιτυχίες τόσο στις υποδομές (ακόμα μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη επιτυχία της Κρήτης στα αγόρια είναι η τρίτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων στην Άρτα το 1984), όσο και σε Άνδρες (Β' Εθνική) και Γυναίκες (Α1 Γυναικών). Στην συνέχεια αναλαμβάνει σαν προπονητής πλέον ομάδες (σε Γυναίκες αλλά και Άνδρες) στην Ιεράπετρα, στην Σητεία, στα Χανιά και στο Ηράκλειο, ενώ διετέλεσε βοηθός του Παναγιώτη Βαφειάδη στην Εθνική Νέων Γυναικών το 2001 και για πολλά χρόνια Περιφερειακός Προπονητής της Μικτής Κρήτης των Κοριτσιών στην ΕΚΑΣΚ.
Ο Μιχάλης Δασκαλάκης μίλησε για όλους και για όλα, από τις υποδομές και το Αναπτυξιακό μέχρι το Γυναικείο (30 χρόνια προπονητής) και το Ανδρικό Μπάσκετ στην Κρήτη. Αναφέρθηκε στην "Μπασκετική Επανάσταση" που του πρότεινε να κάνουν ο φίλος του Νίκος Τούλης, δήλωσε ότι εξωδιοικητικά θα μπορούσε να προσφέρει στην ΕΚΑΣΚ αν αλλάξουν κάποια δεδομένα σε αυτήν (μέσα από κάποιες επιτροπές), ξακαθαρίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει μια θέση στο διοικητικό της συμβούλιο, είπε και μερικές ... ατάκες : "Πιότερο με πίκραναν αυτοί που αγάπησα", "τον μόνο άνθρωπο που έχω αδικήσει στην ζωή μου είναι η γυναίκα μου" και αναφερόμενους στους διαχρονικούς "κάποιοι πρέπει να καταλαβαίνουν πότε πρέπει να φεύγουν από μια θέση πριν τους διώξουν οι άλλοι", ενώ δήλωσε απαισιόδοξος για το μέλλον του Κρητικού Μπάσκετ !
Μια συνέντευξη με πικρές αλήθειες, αλλά και μεγάλες στιγμές που δυστυχώς από ότι φαίνεται δύσκολα θα ξαναζήσουμε στο Μπάσκετ ητς Κρήτης.

Από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του Μιχάλη Δασκαλάκη (ίσως το πλουσιότερο ιδιωτικό της Κρήτης) παραθέτουμε φωτογραφίες που σίγουρα θα προσφέρουν σε αρκετούς πολύ έντονες και ευχάριστες αναμνήσεις !

Ο Μιχάλης Δασκαλάκης παίκτης του Εργοτέλη στο Μαρτινέγκο το 1969 (πόσοι θυμούνται που ήταν το γήπεδο ;)

Αθλητής του Εργοτέλη από το 1968 έως το 1972

Τελευταία όλο και περισσότερο αναφέρουμε την μεγαλύτερη επιτυχία των υποδομών στην Κρήτη στα αγόρια, την τρίτη θέση της ΓΕΗ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων το 1984 στην Άρτα πίσω από τον Πανιώνιο και τον Άρη. Να λοιπόν η μεγάλη και ιστορική ομάδα της ΓΕΗ με προπονητή τον Νίκο Τούλη και έφορο τον Μιχάλη Δασκαλάκη !!! (πάνω : Δασκαλάκης - Τούλης - Γεωργακάκης - Καλαϊτζάκης - Πετράκης - Τακάκης - Λατσουράκης - Σπαθιάς, κάτω : Παπαηλιάκης - Σατσάκης - Αρχοντουλάκης - Διαλεχτάκης - Περαντωνάκης - Δράγατζης)

Αυτή η φωτογραφία έχει την ιστορία της ! Η ομάδα της ΓΕΗ ετοιμάζεται να παίξει τα μπαράζ για την άνοδο την Α1 Γυναικών τον Απρίλιο του 1988 στα βοηθητικά του ΟΑΚΑ και ψάχνοντας τα γήπεδα βρίσκουν δύο πινακίδες στους διαδρόμους. Η μία γράφει "κάθοδος" και η άλλη "άνοδος". Η ομάδα φωτογραφίζεται με την "άνοδο" και η άνοδος στην Α1 έρχεται μετά από λίγο ! (Αποστολάκη - Δημητριάδη - Φιλλιπάκη - Δρακάκη - Ιορδανίδου - Γαλιφιανάκη - Μπακίντα - Ρομανού - Μαυρόγιαννη - Χανιωτάκη - Ζερβάκη)

Άλλη μια ιστορική στιγμή : άνοδος της ΓΕΗ στην Β' Εθνική 24-3-1984. Μαζί οι Μανόλης Σπυριδάκης Μανόλης, Γιάννης Χαρωνίτης , Βενέρης Άκης, Διαλεχτάκης Στέλιος, Γεωργακάκης Γιώργος, Μιχάλης Αρχοντουλάκης (Τελικός ΓΕΗ - ΟΑ Χανίων 64-54 στο ... ανοιχτό του Ρεθύμνου !!!)

Με την Εθνική Ελλάδος Νέων Γυναικών (Αύγουστος 2001 - Κολινδρός), βοηθός του Παναγιώτη Βαφειάδη.

Με το Γιάννη Ιωαννίδη 9-12-1996 (πρόεδρος τότε του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών - ΣΕΠΚ)

Με τον Μπόμπυ Νάιτ (Ολυμπία 1992)

Δεν υπάρχουν σχόλια: