Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Γιάννης Μανιακουδάκης : "μετατρέπονται οι αγώνες των Μικρών Αθλητών σε Αγώνες Κάτς" !


Από τον προπονητή των Υποδομών του Φιλαθλητικού Γιάννη Μανιακουδάκη λάβαμε την παρακάτω απάντηση σε σχετικό Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Κρήτης (ΣΥΔΚΑΚ) (οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας - φωτογραφία http://irakliokidbasket.blogspot.com) :

"Σε απάντηση όσων γράφτηκαν για το όνομά μου όσον αφορά το επεισόδιο με τους διαιτητές Κατσαπρακάκη και Χατζημάρκο την Κυριακή 21/2/2010 έχω να πώ :

α) Η σωματική ακεραιότητα του διαιτητή Κατσαπρακάκη δεν κινδύνεψε και αυτό που έκανα το έκανα για να καταλάβει ο συγκεκριμένος,
β) πώς θα νοιώσει ένα παιδί 12 χρόνων που σπρώχνεται με βίαιο τρόπο και σωριάζεται εκτός αγωνιστικού χώρου, δίπλα στα πόδια του ίδιου διαιτητή και δε σφυρίζεται το φάουλ που ήταν αντιαθλητικό; Μπορεί αυτό το παιδί να αισθανθεί ασφάλεια και να σεβαστεί αργότερα τον αντίπαλό αθλητή και τον κανονισμό του φάουλ που απαγορεύει το σπρώξιμο;
γ) Η ομάδα μας χάνει με 30 πόντους διαφορά και σ΄ αυτή την περίπτωση η φιλοσοφία του διαιτητών είναι να σφυρίζουν υπέρ του δυνατού, περιφρονώντας τον ιδρώτα και την προσπάθεια του αδυνάτου;
Ζητώ να δίδονται οι πασιφανείς παραβάσεις κι όχι να παραβλέπονται, χάριν επίσπευσης του αγώνα.
Ακόμη και ο πιο αδαής φίλαθλος μπορούσε να καταλάβει ότι αυτό ήταν ένα σκληρό και επικίνδυνο φάουλ που εκθέτει το συγκεκριμένο διαιτητή ο οποίος δε δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους αθλητές που κάνουν μια προσπάθεια απέναντι σε άνισο αντίπαλο. Με τι θάρρος και τι διάθεση θα συνεχίσουν να μάχονται αυτά τα παιδιά όταν οι ίδιοι οι «Άρχοντες» του αγώνα τα αγνοούν και θέτουν την ταφόπλακα στο ήδη πεσμένο ηθικό τους.
Εκτίθεται επίσης και ο τοπικός σύνδεσμος διαιτητών που δείχνει να μην έχει αποκρυσταλλώσει μια φιλοσοφία συμβατή με τις ευαίσθητες ηλικίες των 8-13 ετών.
Μ΄ αυτό τον τρόπο συμβάλλετε στην ανάπτυξη του μίνι μπάσκετ;
Δεν διευθύνετε αγώνα ανδρών κύριοι ! Αγνοείτε ότι έχετε να κάνετε με παιδάκια! Παιδάκια που τώρα μαθαίνουν να ξεκινούν, να τρέχουν και να σταματούν μέσα στο γήπεδο. Τώρα αποκτούν τον έλεγχο του σώματός τους σ΄ αυτό το δύσκολο άθλημα!
Έτσι καταστρέφετε το θέαμα κύριοι στις ηλικίες αυτές και χαλάτε την όρεξη των παιδιών για μπάσκετ . Σφυρίζοντας ακαριαία τα ανεπαίσθητα βήματα του πιτσιρικά και αγνοώντας τις τρικλοποδιές και τα σπρωξίματα. Μετατρέποντας τους αγώνες των μικρών αθλητών σε αγώνες Κάτς. (Σ΄αυτές τις ηλικίες πέφτει πολύ ξύλο.) Έτσι ξεσηκώνεται και o κόσμος στις κερκίδες δίνοντας του δικαιώματα να σας σχολιάζει .
Πώς περιμένετε μετά ένας αθλητής να εκτιμήσει το ρόλο του διαιτητή, να τον δει σαν πρότυπο και να θελήσει αργότερα να τον μιμηθεί και να γίνει κι αυτό ένας διαιτητής αφού έχει ζήσει την απογοήτευση και την αδιαφορία από σας κι όχι την ηθική συμπαράσταση.
Πώς θα προσεγγίσετε μετά πρώην αθλητές με μεγάλη μπασκετική εμπειρία και ποιότητα, για να τους φέρετε στον κλάδο σας; Να διευθύνουν αγώνες με το χαμόγελο, με κατανόηση κι όχι με τεχνικές ποινές. . Να ανεβάσουν το επίπεδο, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αθλήματος και νά ΄ρθει κόσμος στο γήπεδο . Όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι. Όχι μόνο οι εριστικοί προπονητές.
Σε ότι αφορά τη συμπεριφορά μου δεν ήταν η αρμόζουσα . Ήταν όμως συσσωρευμένη αγανάκτηση από την στάση της διαιτησίας προς τις μικρές ηλικίες και προς τα νέα και αδύνατα σωματεία που τώρα προσπαθούν να ορθοποδήσουν . Δε μ΄ αρέσει να σωπαίνω όταν βλέπω τα κακώς κείμενα στο χώρο γιατί έτσι πιστεύω ότι διαιωνίζω μια λανθάνουσα κατάσταση. Οι ομάδες στην Κρήτη δεν είναι δα και πάρα πολλές. Άν θέλετε, δεν είναι δύσκολο να μειωθούν πάλι στις επτά.
(Στη διάθεσή σας και το βίντεο του αγώνα με την επίμαχη φάση και όχι μόνο.)"

Δεν υπάρχουν σχόλια: