Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Το "προπονητικό μοντέλο" του ΑΓΟΡ



Κάτι που προβληματίζει σοβαρά αρκετούςπαράγοντες συλλόγων είναι η κατανομή των προπονητών στις υποδομές και στις ακαδημίες τους, δηλαδή στις ομάδες των Εφήβων – Νεανίδων, Παίδων – Κορασίδων, Παμπαίδων – Παγκορασίδων και των μικρών τμημάτων των ακαδημιών. Εμείς νομίζουμε ότι τα πράγματα είναι απλά και δεν έχει κανένας να κάνει τίποτα άλλο παρά να ακολουθήσει το πολύ πετυχημένο τα τελευταία χρόνια μοντέλο του ΑΓΟΡ.


Στο σύλλογο του Ρεθύμνου (διατηρεί μόνο τμήματα ανδρών και αγοριών) τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας προπονητής στην Εφηβική ομάδα, που είναι και βοηθός στην Ανδρική, ένας κοινός προπονητής για τις ομάδες των Παίδων και των Παμπαίδων Α’ και ένας κοινός προπονητής για την ομάδα των Παμπαίδων Β’ και τις Ακαδημίες. Και η διάρθρωση αυτή είναι απολύτως λογική και φυσιολογική αφού :

Α. στις Ανδρικές ομάδες των συλλόγων συμμετέχουν σχεδόν πάντα και έφηβοι και συνεπώς ο προπονητής της ομάδας των Εφήβων πρέπει να βρίσκεται κοντά και στην ανδρική, ενώ στις Εφηβικές ομάδες βάσει του κείμενου κανονισμού της ΕΟΚ συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής αυτής κατηγορίας.

Β. στις Παιδικές ομάδες δεν υπάρχει κάτω όριο της ηλικίας των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτές και συνεπώς ο προπονητής μπορεί να χρησιμοποιήσει και παιδιά που ηλικιακά ανήκουν στις κατηγορίες των Παμπαίδων. Είναι λογικό λοιπόν ο προπονητής των ομάδων αυτών (Παίδων - Παμπαίδων Α') να είναι κοινός, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έμψυχο υλικό του συλλόγου.

Γ. οι Παμπαίδες Β είναι οι μικρότερες ηλικιακά αγωνιστικές ομάδες των συλλόγων και ο προπονητής που αναλαμβάνει την ομάδα αυτή πρέπει να έχει πλήρη εικόνα και για όλα τα μικρά παιδιά και να ετοιμάζει – προωθεί υλικό και από τις ακαδημίες του συλλόγου.

Ακολουθώντας λοιπόν το μοντέλο αυτό ο ΑΓΟΡ, με τρείς συνολικά διαφορετικούς προπονητές, έχει κατακτήσει συνεχόμενα τα τελευταία πέντε χρόνια όλα τα Πρωταθλήματα Παίδων Κρήτης, πέρυσι κέρδισε και το Πρωτάθλημα Εφήβων, στην κατηγορία των Παμπαίδων Α’ τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται στην κορυφή (φέτος μαζί με την αντίστοιχη ομάδα του Ηράκλειο) και στην κατηγορία των Παμπαίδων Β’ στο Αρκαλοχώρι παρουσίασε το καλύτερο σύνολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: