Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Η επένδυση στις υποδομές είναι μονόδρομος.


Όταν ρωτήσαμε τον νέο αντιδήμαρχο Ηρακλείου και παίκτη του Εργοτέλη Κώστα Βαρδαβά αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον του μπάσκετ της Κρήτης έβγαλε ένα αναστεναγμό. Χωρίς δουλειά στις υποδομές των ομάδων, μας είπε, δεν υπάρχει μέλλον. Πρέπει να βρεθούν σωστοί προπονητές που να προετοιμάσουν τους αθλητές που θα στελεχώσουν σε λίγα χρόνια τις ανδρικές ομάδες του νησιού αφού δεν είναι υγιές να στηρίζεται το όλο οικοδόμημα σε κάποιους επενδυτές οι οποίοι με τα χρήματα τους φέρνουν παίκτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και με αυτούς και μόνο ανεβάζουν κατηγορίες τις ομάδες τους, τόνισε ο Κώστας. Και είναι φανερό σε όλους ότι αυτή είναι η σωστή διαδικασία, ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να δούμε το μπάσκετ της Κρήτης ψηλά σε λίγα χρόνια. Πως θα γίνει όμως αυτό όταν πολλοί υποστηρίζουν δημόσια ότι σύμφωνα με την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων ένα ταλέντο αν δεν φύγει νωρίς από την Κρήτη είναι καταδικασμένο να χαθεί ;

Πράγματι εδώ υπάρχει από τους προπονητές ένας μεγάλος προβληματισμός. Οι επαγγελματίες του χώρου λένε ότι για να δουλέψουν εντατικά και να αφοσιωθούν στην προετοιμασία των αθλητών των υποδομών πρέπει να πληρωθούν ανάλογα για την δουλειά αυτή. Από την άλλη πάλι οι σύλλογοι παίρνουν τις συνδρομές από τα παιδιά που έχουν στις υποδομές τους και από τα χρήματα αυτά προσπαθούν να εξοικονομήσουν και ένα μέρος για να χρηματοδοτήσουν τις ανδρικές τους ομάδες. Συνεπώς προσπαθούν τα χρήματα που θα διαθέσουν στους προπονητές των υποδομών να είναι τα αναγκαίως απαραίτητα και βέβαια δεν γίνεται ούτε λόγος για ατομικές προπονήσεις κάποιων παιδιών που έχουν τα προσόντα να προχωρήσουν λίγο παραπέρα.

Είναι λοιπόν φανερό ότι θα πρέπει να βρεθούν άνθρωποι, παράγοντες και προπονητές, που να δουν τις υποδομές σαν επένδυση στο μέλλον και όχι σαν βιοποριστικά εργαλεία ή τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων για τις άλλες ομάδες των συλλόγων.

Ο σημερινός προπονητής της Πρωταθλήτριας Ομάδας της Ευρώπης των Εφήβων Γιώργος Βλασσόπουλος, μας είχε τονίσει ότι για 5 χρόνια κάθε Σαββατοκύριακο για πάνων από 10 ώρες κάθε μέρα γύριζε την Αττική και συμμετείχε στις προπονήσεις των παιδιών που συμμετείχαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της ΕΟΚ, χωρίς καλά – καλά να παίρνει ούτε τα χρήματα για τις βενζίνες που χρησιμοποιούσε. Κάποια στιγμή όμως η δουλειά του αναγνωρίσθηκε και η ΕΟΚ του έδωσε θέση σε Εθνική Ομάδα. Αν λοιπόν κάποιος προπονητής στην Κρήτη αρχίσει και δουλεύει στις υποδομές με ένα μακροπρόθεσμο πλάνο και κάποια στιγμή αρχίσει να δίνει αθλητές σε μεγάλες ομάδες ή στις Εθνικές Ομάδες δεν θα έχει αυτός εκτός όλων των άλλων και "οικονομική αναγνώριση" ;

Από την άλλη πάλι υπάρχουν σύλλογοι που επενδύουν στις υποδομές τους. Ο Μαντουλίδης για παράδειγμα, που είναι από τους μεγαλύτερους τροφοδότες των μικρών Εθνικών Ομάδων, συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με ένα από τους καλύτερους προπονητές στην Ελλάδα σε αυτές τις κατηγορίες, τον Νίκο Κεραμέα. Δαπανάει χρήματα και μαζεύει ταλέντα από όλη την Ελλάδα. Βγάζει όμως ανά χρονικά διατήματα τον μεγάλο παίκτη και γεμίζει πολλαπλάσια τα ταμεία του. Πόσα χρήματα πήρε από τον Ολυμπιακό για την μεγάλη μεταγραφή του Κώστα Σλούκα ; Απλώς οι άνθρωποι του συλλόγου δεν έβαλαν τα χρήματα αυτά στις τσέπες τους αλλά τα ξαναεπένδυσαν όλα και πάλι στις υποδομές τους, αφού εκεί είναι τα μεγάλα τους σχέδια. Για την ανδρική ομάδα το μόν που τους ενδιαφέρει είναι να είναι στις Εθνικές Κατηγορίες και αυτό για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά των υποδομών τους σε δυνατά πρωταθλήματα. Και να μην ξεχνάμε ότι για τον άλλο "Χρυσό Έφηβο", τον Νίκο Παππά, ο Πανελλήνιος έβαλε στα ταμεία του 200.000€ από την μεταγραφή του στην Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: