Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

H νέα Euroleague !


πηγή : www.basketblog.gr

Ο Τζόρντι Μπερτομέου τελικά κατάφερε αυτό που επεδίωκε εδώ και αρκετούς μήνες. Στη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ευρωλίγκα, αποφασίστηκε να δοθεί το OK στο σχέδιο με τα εγγυημένα συμβόλαια που πρότεινε ο Ισπανός παράγοντας. Αν και υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για την εγκυρότητα της διαδικασίας…Συγκεκριμένα στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε, 23 ψήφισαν υπέρ και μόλις 5 κατά του σχεδίου, ενώ υπήρξαν και 2 αποχές. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου (όπως και ο Πανιώνιος, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα τις προηγούμενες ημέρες από τον Ηλία Λιανό), ενώ ο ΕΣΑΚΕ μέσω του προέδρου του Βασίλη Οικονομίδη δήλωσε αποχή, αφού δεν είχε εξουσιοδοτηθεί από τη Γ.Σ. (δεν υπήρχε απαρτία και δεν δόθηκε η... εντολή). Από την ψηφοφορία απείχε και η λίγκα του Ισραήλ. Αρνητικά ψήφισαν η ισπανική λίγκα (ACB), η γαλλική λίγκα, η Μπανταλόνα, η Νανσί και -φυσικά- η ULEB. Το σχέδιο που προτείνει ο Μπερτομέου περιλαμβάνει 13 εγγυημένα συμβόλαια, εκ των οποίων τα δύο θα είναι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Αναλυτικά οι ομάδες που θα πάρουν τα 13 συμβόλαια είναι -πέρα από τους δύο "αιωνίους"- οι: Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ταού, Μάλαγα, Ζαλγκίρις, Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ, Φενέρ / Ούλκερ, Εφές Πίλσεν, Σιένα και Ρόμα.
Οι συγκεκριμένες ομάδες επιλέχθηκαν βάσει της πορείας τους και κάποιων άλλων κριτηρίων (π.χ. εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα κτλ.) τα τελευταία έξι χρόνια (από την περίοδο 2001-‘02). Συνολικά οι ομάδες που λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο στη διοργάνωση θα είναι 24, συνεπώς πέρα από 13, στους ομίλους θα συμμετέχουν απευθείας ακόμα οκτώ ομάδες, η νικήτρια του Eurocup ενώ οι δύο κενές θέσεις θα καλυφθούν από ομάδες που θα κερδίσουν το εισιτήρια σε προκριματικό γύρο, στον οποίο θα παίρνουν μέρος οκτώ κλαμπ.Σε περίπτωση, πάντως, που μια εκ των ομάδων θα εξασφαλίσουν τα εγγυημένα συμβόλαια πάψει να τηρεί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η διοργάνωση, τότε αυτή έχει το δικαίωμα τα την αντικαταστήσει.

Όσο αφορά στην Ελλάδα, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου θα αναγκαστεί να χάσει μια θέση, αφού δεν θα έχει πλέον τρεις, αλλά δύο στην πρώτη φάση. Η τρίτη θα πρέπει να περάσει από τον προκριματικό γύρο, για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στη διοργάνωση. Αυτό, βέβαια, μπορεί να αλλάξει, σε περίπτωση που κάποιος, εκτός Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, κατακτήσει το πρωτάθλημα, ή λάβει μέρος στους τελικούς. Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία και την Ιταλία.

Αναφορικά με τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της ULEB, το Eurocup, το σχέδιο που πρότεινε ο Τζόρντι Μπερτομέου δεν τέθηκε προς συζήτηση. Το πιθανότερο, πάντως, είναι πως η Ελλάδα θα έχει απευθείας στους ομίλους της διοργάνωσης (32 ομάδες) μια ομάδα και μια ακόμα θα αγωνιστεί στον προκριματικό γύρο. Επίσης, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι έξι ομάδες που θα αποκλείονται από τον προκριματικό της Ευρωλίγκα θα συνεχίσουν το... ευρωπαϊκό τους ταξίδι στο Eurocup.

Δεν υπάρχουν σχόλια: