Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Προολυμπιακό Τουρνουά - Ελ Χατίμπ: «Επιτέλους ασφαλείς και ήρεμοι»


Στη ζωή του 29χρονου φόργουορντ, Φαντί Ελ Χατίμπ, του κορυφαίο Ασιάτη μπασκετμπολίστα μετά τον Γιάο Μινγκ, τίποτε δεν υπήρξε εύκολο και άκοπο. Παρά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, η Sporting Al Riyadi της Βηρυτού στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στην πραγματοποίηση του μεγάλου του ονείρου, που δεν ήταν άλλο από το να παίξει στο ΝΒΑ. Ο «τίγρης», όπως είναι το προσωνύμιο του, αποτελεί το μεγάλο αστέρι της εθνικής ομάδας του Λιβάνου, η οποία διεκδικεί την πρόκριση της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ παράλληλα καλείται να ξεπεράσει τους κλυδωνισμούς, να εμπεδώσει την ειρήνη και να ζήσει σε ήρεμους ρυθμούς.
- Έχει επανέλθει η ζωή στον Λίβανο στους κανονικούς της ρυθμούς;
«Τώρα έχουμε πρόεδρο, πριν από δύο μέρες συστάθηκε κυβέρνηση και πλέον δεν υπάρχουν προβλήματα. Εδώ και 2-3 μήνες η ζωή έχει επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της, οι άνθρωποι πηγαίνουν χωρίς φόβο στις δουλειές τους ή στην παραλία και μπορούν να διασκεδάσουν. Το γεγονός ότι πλέον έχουμε κυβέρνηση, αποτελεί την οριστική λύση του προβλήματος. Όλοι οι άνθρωποι του Λιβάνου αντιμετωπίζουν πλέον το μέλλον με αισιοδοξία». - Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε, σας δημιούργησε προβλήματα στην προετοιμασία σας;
«Κάθε φορά που τα προηγούμενα χρόνια πηγαίναμε να παίξουμε σε κάποια διεθνή διοργάνωση είχαμε προβλήματα στο ‘σπίτι’. Το 2006 όταν λάβαμε μέρος στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας είχαμε πόλεμο. Γενικά κάθε φορά που ταξιδεύουμε με την Εθνική υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τώρα, όμως, είμαστε ήρεμοι, διότι γνωρίζουμε ότι οι οικογένειες μας και οι άνθρωποι που αγαπάμε είναι ασφαλείς. Για πρώτη φορά δεν αισθανόμαστε πίεση και ανασφάλεια».
- Σε ποια αγωνιστική κατάσταση βρίσκεται η ομάδα σας;
«Στον Καναδά, όπου παίξαμε φιλικούς αγώνες, χάσαμε έναν από τους βασικούς παίκτες της ομάδας μας τον, Τζόσεφ Βόγκελ. Η απουσία του μας πλήγωσε, διότι έχει ύψος 2.10μ. και ο επόμενος ψηλότερος παίκτης της ομάδας είναι 2.05μ. Συνεπώς θα έχουμε σημαντικό μειονέκτημα στην ρακέτα έναντι των αντιπάλων μας, αλλά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό».
- Ποια είναι η εκτίμησή σου για τον αγώνα της πρεμιέρας με την Ελλάδα;
Ξέρουμε ότι κόντρα στην Ελλάδα δεν έχουμε καμιά πιθανότητα νίκης. Είναι εξαιρετική ομάδα και επιπλέον θα αγωνιστεί έχοντας την συμπαράσταση του κόσμου της. Είναι αποφασισμένη να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει στον εαυτό της να χάσει τον αγώνα της πρεμιέρας. Παρόλα αυτά εμείς θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και θα δούμε τι θα γίνει…»
- Πιστεύεις ότι μπορείτε να νικήσετε τη Βραζιλία;
«Αν είχαμε τον Βόγκελ θα έλεγα ότι οι πιθανότητες να νικήσουμε τη Βραζιλία είναι 50-50. Χωρίς αυτόν, όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Πάντως, συνηθίζουμε να παίζουμε καλά κόντρα σε μεγάλες ομάδες και το ίδιο ελπίζω να συμβεί και στο ματς με τη Βραζιλία».
- Είχες ποτέ πρόταση να παίξεις στην χώρα μας;
«Μου αρέσει η Ελλάδα γιατί είναι κοντά στον Λίβανο και έχω πολλούς φίλους εδώ. Μάλιστα, ο προηγούμενος προπονητής της εθνικής ομάδας, ο Ντράγκαν Ράτσα, μου είχε προτείνει να με πάρει μαζί του στην Ολυμπιάδα Πατρών, αλλά δεν με άφησε η ομάδα μου να φύγω. Κανείς δεν ξέρει, όμως… Ίσως να έρθω στο μέλλον». ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: