Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Τα μηνύματα του Γιαννάκη


Επί παντός επιστητού τοποθετήθηκε ο προπονητής της εθνικής μπάσκετ των ανδρών, Παναγιώτης Γιαννάκης, σε σημερινή εκδήλωση στο κλειστό του Αγίου Θωμά προς τιμήν των αθλητών των «Special Olympics», την οποία διοργάνωσε η εταιρία κινητής τηλεφωνίας που εκπροσωπεί ο «δράκος».
«Να ακούτε τους προπονητές σας και να προσπαθείτε πάντα για το καλύτερο» είπε στην αρχή ο Παναγιώτης Γιαννάκης, απευθυνόμενος στους αθλητές, και πρόσθεσε: «Μερικές φορές αυτά τα παιδιά δείχνουν τεράστια υπομονή με όλους εμάς που λίγο πολύ κάνουμε τους έξυπνους. Έχουν τεράστια θέληση να καταφέρουν κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο και η υπομονή τους είναι εκείνη που τα βοηθάει να κάνουν πολλά πράγματα. Η προσπάθεια αυτών των παιδιών σε κάνει να αισιοδοξείς για το μέλλον. Σίγουρα όλοι έχουμε μέσα μας κάτι μικρά ανθρωπάκια που μας κάνουν λίγο τεμπέληδες, αλαζονικούς και νομίζουμε ότι είμαστε κάτι ξεχωριστό. Θεωρώ ότι αυτή η επικοινωνία πάντα καλό κάνει και στους δύο μας. Και στα παιδιά, τα οποία θέλουν το ενδιαφέρον μας, αλλά και σε εμάς, γιατί μας δείχνει την πραγματική προσπάθεια που γίνεται από ανθρώπους, οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, είναι αισιόδοξοι, γελάνε, πιστεύουν και περιμένουν το επόμενο παιχνίδι για να το χαρούν. Μόνο που έχεις την υπομονή να παίξεις μαζί τους, να συζητήσεις μέσα από τη διαφωνία που έχουμε, νομίζω ότι τους δίνει μια διάθεση να γνωρίσουν τον εαυτό τους, το περιβάλλον. Θέλουν ένα χέρι συμπαράστασης και ένα λόγο και μια σκέψη ανθρώπινη, τίποτα περισσότερο. Έχουν πολλές δυνατότητες, απλά θέλουν βοήθεια να τις αναγνωρίσουν και να τις εκμεταλλευτούν για την καλύτερη ποιότητα στη ζωή τους».
Στη συνέχεια της εκδήλωσης ο Ομοσπονδιακός προπονητής τέθηκε στη διάθεση των δημοσιογράφων και απάντησε σε ερωτήσεις τους.Σχετικά με τον σημαιοφόρο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και απαντώντας στην ερώτηση γιατί δε ζητήθηκε από κάποιο μπασκετμπολίστα να έχει την τιμή, είπε: «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για το μπάσκετ το ότι έχει καταφέρει σε όλο τον κόσμο να γίνει κομμάτι της συνείδησης των ανθρώπων. Αυτό συνιστά μια σπουδαία επιτυχία. Εμείς είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, που πάμε να εκπροσωπήσουμε την πατρίδα μας. Θεωρούμε τον καθένα από εμάς κομμάτι της εκπροσώπησης, κομμάτι της σημαίας μας. Ασφαλώς, θα ήμασταν διπλά υπερήφανοι, αν κάποιο παιδί από μας ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, αλλά και τώρα θα είμαστε υπερήφανοι για τον αθλητή που θα έχει τη σημαία και θα του συμπαρασταθούμε στο έργο του. Στο μπάσκετ έχουμε μάθει να μοιραζόμαστε τον εγωισμό μας και την προσπάθεια που κάνουμε, είτε σαν πρωταγωνιστές είτε σαν δευτεραγωνιστές. Και νομίζω ότι το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορεί να στείλει το μπάσκετ, είναι ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που κάποια στιγμή μπορεί ο ρόλος του δευτεραγωνιστή να είναι πιο ουσιαστικός από αυτόν του πρωταγωνιστή. Εύχομαι η ελληνική αποστολή να πετύχει και να παρακινήσει ακόμη περισσότερο κόσμο, ώστε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, ο οποίος είναι η καλύτερη παρέα στο ωραίο ταξίδι της ζωής».
Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση της Κατερίνας Θάνου, δήλωσε: «Τα πράγματα πολλές φορές γίνονται υπερβολικά από μεμονωμένα περιστατικά του παρελθόντος και δημιουργείται μια γενική ανησυχία. Όπως ακριβώς στην κοινωνία, έτσι και στον αθλητισμό υπάρχουν πράγματα που μας κάνουν να στενοχωριόμαστε, αλλά ο αθλητισμός είναι πάνω από όλους μας και υπάρχουν πάρα πολλοί αθλητές που κάνουν μια ωραία προσπάθεια. Εμείς που ασχολούμαστε με αυτό το κομμάτι, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά, να προπονούμαστε και, όποτε χρειάζεται να υποβληθούμε σε έλεγχο, θα είμαστε εκεί. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία, ο ελληνικός αθλητισμός έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ελληνική κοινωνία και εμείς είμαστε υπερήφανοι γι΄ αυτόν».
Αναφερόμενος στον Ντιρκ Νοβίτσκι και στο ξέσπασμα του σε δάκρυα στο Προολυμπιακό Τουρνουά της Αθήνας, αμέσως μετά την πρόκριση της Γερμανίας στους Ολυμπιακούς, στους οποίους θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο «αστέρας» των Μάβερικς, είπε: «Το παράδειγμα που έδωσε πρόσφατα ο Νοβίτσκι, ο οποίος έκλαιγε μετά την εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου, θα πρέπει να κάνει όλους μας να χαρούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να καταλάβουμε ότι θα βρεθούμε ανάμεσα στους κορυφαίους όλους του κόσμου, με τους οποίους θα συναγωνιστούμε. Θα γνωρίσουμε τις ικανότητες που έχουμε ως ομάδα, τις ικανότητες που έχει ο καθένας ξεχωριστά και φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε την ομάδα να ξαναδίνει τον καλύτερό της εαυτό».
Στη συνέχεια, ο «δράκος» δεν μπορούσε να μην εστιάσει στην Εθνική Ανδρών, ενόψει του Ολυμπιακού Τουρνουά του Πεκίνου: «Πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει η υπομονή που θα δείξουμε όλοι όσοι συμπαραστεκόμαστε στο ταλέντο αυτών των παιδιών και, αν μεταδώσουμε αυτή την υπομονή στους ίδιους τους παίκτες, νομίζω ότι μπορούμε να φέρουμε καλά αποτελέσματα. Μέχρι τώρα μετράμε μόνο νίκες, αλλά ο όμιλος στην Κίνα είναι δύσκολος και θα πρέπει να σεβόμαστε όλες τις ομάδες, ακόμη και κάποιες που φαντάζουν εύκολες στα μάτια του απλού κόσμου, όπως είναι η Ανγκόλα, μια πολύ δυνατή ομάδα. Γι΄ αυτό θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και αυτός ο τρόπος δεν μας έχει προδώσει ως τώρα, αλλά μας έχει βοηθήσει. Ακόμη και έπειτα από μια μέτρια εμφάνιση, η επόμενη πρέπει να είναι καλύτερη. Αυτό θα πρέπει να συμβαίνει και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, να έχουμε υπομονή και πίστη. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η ομάδα έχει ανατρέψει διαφορές, που φαίνονταν μη ανατρέψιμες».
Ο προπονητής της εθνικής ρωτήθηκε και για την προσαρμογή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στις μεσημερινές ώρες έναρξης των αγώνων. «Το παιχνίδι δεν πρέπει να έχει σχέση με την ώρα. Πρέπει να το σκέφτεσαι ως μια διαδικασία, στην οποία οφείλεις να είσαι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος πνευματικά και σωματικά. Αυτός είναι ο στόχος των μεσημεριανών προπονήσεων, το να μπαίνει στο μυαλό των παιδιών η σκέψη ότι 3-3,5 ώρες πριν από τους αγώνες πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, ώστε σιγά-σιγά να προσαρμόζεται ο οργανισμός. Εχουμε και έναν πρωινό αγώνα στο Πεκίνο, συνεπώς θα κάνουμε και πρωινές προπονήσεις σε υψηλή ένταση, ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν πρέπει. Πιστεύω ότι ο χρόνος που απομένει είναι αρκετός και η ποιότητα των παιδιών είναι τέτοια, ώστε να αποτελεί εγγύηση ότι θα καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στις ανάγκες του μεγάλου αυτού τουρνουά», απάντησε.
Τέλος, έδωσε απάντηση σε ερώτηση για το αν πρέπει να διεξάγονται μεσημεριανοί αγώνες στην Α1: «Πρέπει να το δούμε αυτό, υπό το πρίσμα ότι το μπάσκετ πρέπει να παρακινεί τον κόσμο να έλθει στο γήπεδο. Υπάρχει κόσμος που θέλει να παρακολουθεί μεσημεριανούς αγώνες με την οικογένειά του, συνεπώς η σκέψη του να διεξάγονται μεσημεριανοί αγώνες και στην Α1 πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από τους αρμόδιους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: