Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Ευρωμπάσκετ U18: Ισραήλ – Ισπανία 65-87

Εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα παρουσίασαν Ισραήλ και Ισπανία στη μεταξύ τους αναμέτρηση ανά ημίχρονο. Το Ισραήλ κυριάρχησε στο πρώτο μισό της αναμέτρησης, η Ισπανία στο δεύτερο και ήταν αυτή που τελικά πήρε και τη νίκη με 87-65, στην τρίτη μέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων, στο κλειστό του Πύργου.Το Ισραήλ αιφνιδίασε τους Ισπανούς, που βρέθηκαν από το πρώτο λεπτό να κυνηγούν στο σκορ και σταδιακά να βλέπουν τους αντιπάλους τους να απομακρύνονται όλο και περισσότερο. Λίγο πριν τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου η διαφορά είχε φτάσει στο +10 (19-9, 7’30’’), για να φτάσει στην μεγαλύτερη τιμή της στο +17 (44-27, 19’10’’). Οι Ισπανοί «πλήρωναν» τα 12 λάθη που είχαν διαπράξει, την ολιγωρία τους στην άμυνα, αλλά και την -αδικαιολόγητη πολλές φορές- νευρικότητά τους. Το ημίχρονο έκλεισε 44-31 για το Ισραήλ, με το σκηνικό να αλλάζει ριζικά στην επανάληψη. Η άμυνα των Ισπανών έγινε πιο κλειστή, πίεσαν σε όλο το γήπεδο, γύρισαν την μπάλα καλύτερα και άρχισαν να «ροκανίζουν» τη διαφορά. Αρχικά με ένα 7-0 που διαμόρφωσε το 47-43 στο 22’και στη συνέχεια με ένα 11-0, από το 54-53 του 27’35’’, ως το 54-64 του 31’45’’. Η εικόνα του παιχνιδιού ήταν δύσκολο να αναστραφεί ξανά. Οι Ισπανοί έπαιξαν στα τελευταία λεπτά και με τον τρόπο που γνωρίζουν καλύτερα, πιέζοντας την μπάλα και ανοίγοντας το ρυθμό και το Ισραήλ στάθηκε αδύνατον να ακολουθήσει, καθώς βρέθηκε να χάνει ακόμη και με 16 πόντους (81-65, 38’45’’). Μεγάλοι πρωταγωνιστές για τους νικητές ήταν ο Γιόβετ και ο Σαντάνα, που σημείωσε 25 και 19 πόντους αντίστοιχα με τον πρώτο να κάνει και ένα εντυπωσιακό νταμπλ νταμπλ, καθώς «μάζεψε» και έντεκα ριμπάουντ. Στα αξιοσημείωτα των αριθμών ότι τρεις παίκτες από την ισπανική ομάδα είχαν διψήφιο αριθμό «σκουπιδιών». Ο Γιόβετ, ο Χοδάρ (12) και ο Λάσο (11).
Διαιτητές: Ματιόλι, Κοκάινις, Χριστοφίδης
Δεκάλεπτα: 21-12, 44-31, 54-60, 65-87
Ισραήλ (Φράνκο): Ρουμπ 4, Μοράν, Ταμίρ 2, Μπούχμαν 8, Χέιμαν 8, Αριέλι 21, Βεντούρα 5, Σιράν 8, Καρπελέτζ 4, Έιντα 4, Ρέις 1
Ισπανία (Μαρτίνεθ): Πορτίγια 3, Πέρεθ 10, Γιοβέτ 25, Χοδάρ 8, Μαρτίνεθ Ι. 2, Φρανκ, Ερνάντεθ 6, Βίθενς 6, Λάσο 8, Σαντάνα 19
Αλεχάντρο Μαρτίνεθ (προπονητής Ισπανίας):
«Στο πρώτο ημίχρονο υπήρχε μόνο μία ομάδα στο γήπεδο, το Ισραήλ. Στο δεύτερο ημίχρονο υπήρχε μόνο μία ομάδα στο γήπεδο, η Ισπανία. Ήταν ένας παράξενος αγώνας, δεν ξεκινήσαμε καλά, αλλά στο ημίχρονο στα αποδυτήρια μιλήσαμε με τα παιδιά και τους είπα ότι «αυτός είναι ο πρώτος μας τελικός». Ξέραμε ότι αν θέλαμε να προχωρήσουμε, έπρεπε να πάρουμε τη νίκη. Τα καταφέραμε και συνεχίσουμε για τον επόμενο αγώνα. Ήταν δύσκολη η κατάσταση και το γνωρίζαμε όλοι. Όταν έχεις να κάνεις με αυτές τις ηλικίες, όσο σημαντική είναι η τεχνική, η προπόνηση, άλλο τόσο σημαντικά είναι το μυαλό, η ψυχολογία… Παίξαμε και με την καρδιά μας στο δεύτερο ημίχρονο και γι’ αυτό πήραμε τη νίκη».
Νταν Φράνκο (προπονητής Ισραήλ):
«Παίξαμε εξαιρετικά καλά στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο κολλήσαμε στην επίθεση. Η Ισπανία στο δεύτερο ημίχρονο κυριάρχησε μέσα στη ρακέτα, πήρε τα ριμπάουντ κι αυτό έκανε δύσκολη τη δική μας δουλειά, στην επίθεση και το να βρούμε ρυθμό. Οι αντίπαλοί μας ξεκίνησαν πολύ καλά στο δεύτερο μισό και ήταν δύσκολο να ανακόψουμε το μομέντουμ που βρήκαν μέσα στον αγώνα. Είμαστε απογοητευμένοι, γιατί ξεκινήσαμε καλά και θέλαμε αυτή τη νίκη. Πρέπει να προσπαθήσουμε στον επόμενο αγώνα μας και να συνεχίσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: