Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Εθνική Ανδρών - Γιάννης Σφαιρόπουλος : τα νέα παιδιά να συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά, να βελτιώνονται και το μέλλον θα είναι μπροστά τους !


Ο άμεσος συνεργάτης του Γιόνας Καζλάουσκας στην Εθνική Ανδρών , ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη στους "οργανωμένους" φιλάθλους της Εθνικής, τους "Πελαργούς" και μίλησε για όλα. Για τον Κουφό, τον Καλάθη, τον Σχορτσιανίτη, τη φιλοσοφία της... νέας Εθνικής, αλλά και για τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

- Σκοπεύετε να καλέσετε τους Κουφό και Καλάθη;
Κουφός και ο Καλάθης είναι δύο παιδιά που, όπως όλα τα Ελληνόπουλα που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο, ενδιαφέρουν την Εθνική ομάδα. Είμαστε σε επαφή μαζί τους και μάλιστα ο κ. Καζλάουσκας και εγώ θα μεταβούμε στο Ορλάντο, όπου διεξάγεται summer league με ομάδες του ΝΒΑ, για να παρακολουθήσουμε από κοντά τον Κουφό, αλλά να δούμε και τον Καλάθη.

- Ποιο είναι το στυλ του παιχνιδιού που θα χρησιμοποιήσει η ομάδα;
"Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του κ. Καζλάουσκας, δεν θα αλλάξουμε πολλά στοιχεία από τον τρόπο που αγωνιζόταν η ομάδα. Απλώς, θα διατηρήσουμε τα ισχυρά στοιχεία αυτής και θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάποιες λεπτομέρειες. Σίγουρα, θα πρέπει να περιμένετε μεγαλύτερη ταχύτητα στο παιχνίδι της ομάδας μας".

- Η απραξία Σχορτσιανίτη θα επηρεάσει την επιλογή σας για ενδεχόμενη παρουσία του στην ομάδα;
Σοφοκλής κάνει και πάλι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να επανέρθει σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Τον καλό Σχορτσιανίτη τον θέλει η Εθνική ομάδα, άρα αφού είναι σε καλή κατάσταση, είναι στο χέρι του να είναι και πάλι στις επάλξεις".

- Είναι στα άμεσα πλάνα σας η ανανέωση του υπάρχοντος υλικού;
"Κάθε καινούρια προοπτική είναι ενδιαφέρουσα για μια ομάδα. Όμως η Εθνική έχει έναν κορμό, που ακόμα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Τα νέα παιδιά, που βρίσκονται από πίσω, μας ενδιαφέρουν και τα παρακολουθούμε. Πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά, να βελτιώνονται και το μέλλον θα είναι μπροστά τους".

- Ποιες ομάδες -κατά τη γνώμη σας- είναι στα φαβορί του τουρνουά;
"Είναι πρόωρο να μιλάμε για φαβορί, πριν ακόμα ανακοινωθούν όλα τα ρόστερ. Σίγουρα η δική μας η ομάδα, μαζί με τις παραδοσιακές "σχολές" του μπάσκετ, θα είναι μέσα στα φαβορί".

- Υπάρχει κάποια ομάδα που πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει τη μεγάλη έκπληξη;
"Στον αθλητισμό -και ιδιαίτερα στο μπάσκετ- είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εκπλήξεις. Προγνωστικά, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε για το ποια ομάδα και αν θα κάνει την έκπληξη".

- Ποια είναι η άποψή σας για το σύνδεσμο των ΠΕΛΑΡΓΩΝ;
"Ο σύνδεσμός σας θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο θετικά στοιχεία της ελληνικής καλαθοσφαίρισης. Σας αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε, να ενισχύετε την Εθνική ομάδα, να είστε στο πλευρό της ομοσπονδίας, των παικτών και των προπονητών. Είναι ευτύχημα για μια Εθνική ομάδα να έχει κοντά της ανθρώπους που την πιστεύουν και την ενισχύουν".

- Είναι μέσα στους στόχους ή τα όνειρά σας η ανάληψη του τιμονιού της Εθνικής μας ομάδας;
"Κάθε προπονητής έχει τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Από την άλλη, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και είναι μεγάλη η εθνική υπερηφάνεια, όταν καλείσαι να αντιπροσωπεύσεις τα εθνικά σου χρώματα. Αυτή τη στιγμή το μόνο που με ενδιαφέρει είναι από το πόστο μου να βοηθήσω τα μέγιστα, για το καλό της Εθνικής μας ομάδας".

- Πιστεύετε ότι το μπάσκετ στην Ελλάδα έχει φτάσει στο peak, ή έχει ακόμη να δώσει;
"Το μπάσκετ στην Ελλάδα ήταν και συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε σχέση με το μέγεθος της χώρας μας. Θεωρώ ότι θα υπάρξει συνέχεια και πως θα βγουν και νέοι παίκτες, με υψηλά αγωνιστικά στάνταρ, που θα συνεχίσουν επάξια την πορεία του ελληνικού μπάσκετ στις υψηλότερες θέσεις".

- Ποια τα κριτήρια επιλογής ενός καλού συνεργάτη;
"Πρώτα απ' όλα πρέπει να ξέρει να λειτουργεί κάτω από τις οδηγίες του επικεφαλής προπονητή, με ανιδιοτέλεια και σεμνότητα. Ασφαλώς να έχει γνώσεις, να είναι εργατικός, αλλά και να έχει εμπειρία. Να μπορεί να δίνει λύσεις σε μικρά θέματα, χωρίς να επιβαρύνεται ο πρώτος προπονητής. Γενικότερα μπορούμε να πούμε ότι ο καλός συνεργάτης πρέπει να έχει πολύπλευρες αρετές, που θα βοηθήσουν την ομάδα συνεπικουρικά με την καθοδήγηση του επικεφαλής προπονητή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: