Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Εθνική Γυναικών : για πρώτη φορά στην ιστορία της στα προημιλετικά του Ευρωμπάσκετ !

Την πρόκρισή της στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Ευρωμπάσκετ της Λετονίας πανηγυρίζει η Ελλάδα. Το...δώρο που περίμενε η εθνική ομάδα των γυναικών ήρθε, καθώς η Τσεχία επικράτησε 82-68 της Πολωνίας, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατέλαβε την τέταρτη θέση του ομίλου του και έτσι πέρασε στα προημιτελικά της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Μίσσας που τόνισε χαρακτηριστικά. "Είναι αναμφισβήτητα μια πολύ μεγάλη επιτυχία, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι έχουμε μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Πετύχαμε το στόχο μας γιατί υπήρχε απόλυτη συγκέντρωση, ψυχή και καρδιά. Η τύχη μας είχε γυρίσει τρεις φορές την πλάτη και καιρός ήταν να μας χαμογελάσει. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο στη συνέχεια".

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Πελαγίας Παπαμιχαήλ. "Σήμερα εξαρτόμαστε από ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν στα χέρια μας. Κάναμε σε αυτή τη φάση δύο νίκες απέναντι σε δύο πολύ δυνατές ομάδες. Το σημαντικό είναι ότι δείξαμε ότι μπορούσαμε. Η ομάδα μας βασίζεται σε συλλογική δουλειά, στην άμυνά για σεμινάριο που παίζουμε και στο πολύ καλό κλίμα. Η τύχη μας έδωσε αυτό που μας χρωστούσε. Όλα τα κορίτσια είμαστε χαρούμενα που καταφέραμε να περάσουμε στα προημιτελικά ενός ευρωμπάσκετ για πρώτη φορά στην ιστορία".

Αντίπαλος της εθνικής ομάδας στα προημιτελικά θα είναι η πρώτη ομάδα του άλλου ομίλου, δηλαδή μια εκ των Ρωσίας ή Γαλλίας κάτι το οποίο θα γίνει γνωστό σήμερα το βράδυ.

Τα αποτελέσματα του ομίλου της εθνικής
Σλοβακία - Ελλάδα 57-59
Πολωνία - Τσεχία 68-82
Λετονία - Ισπανία 60-67

Βαθμολογία
1.Ισπανία 5-0 10
2.Σλοβακία 3-2 8
3.Λετονία 3-2 8
4.Ελλάδα 2-3 7
5.Τσεχία 1-4 6
6.Πολωνία 1-4 6

Η κορυφαία παίκτρια της Εθνικής ομάδας Εβίνα Μάλτση σε δηλώσεις της αναφέρει πως η πρόκριση για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν δίκαιη : "Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή όταν συγκεντρωθήκαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπήρχε η πρόκριση στην οκτάδα. Μετά τα φιλικά με τη Γαλλία και την Ιταλία είχαμε αρχίσει να το πιστεύουμε. Την αξίζαμε είναι η αλήθεια την πρόκριση. Δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά μας το είπαν και πολλά μέλη από τις άλλες αποστολές. Κυρίως αξίζουμε το σεβασμό. Δείξαμε κάποια πράγματα μέσα στο γήπεδο για τα οποία έχουμε δουλέψει πολύ. Το προπονητικό τιμ μας καθοδηγεί μαεστρικά. Είμαστε μια ορχήστρα με πολύ καλούς μαέστρους. Αυτοί εντοπίζουν, ανακαλύπτουν, διαβάζουν τον αντίπαλό και εμείς εκτελούμε τις εντολές τους". Στη συνέχεια η 31άχρονη παίκτρια μίλησε για το μυστικό της επιτυχίας, ποιο είναι αυτό;"Γουστάρουμε πολύ που αγωνιζόμαστε στο Ευρωμπάσκετ και περνάμε πολύ καλά. Δεν υπάρχει κάτι άλλο Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους. Έχουμε πολύ καλό κλίμα και διάθεση και όλο αυτό το βγάζουμε μέσα στο γήπεδο". Ο πρώτος στόχος επετεύχθη, τι θα κυνηγήσει όμως τώρα αυτή η ομάδα; Σύμφωνα με την Μάλτση η πέμπτη θέση φαντάζει δύσκολη αλλά όχι και ακατόρθωτη: " Η συνέχεια προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά πλέον η εθνική ομάδα των γυναικών απέδειξε ότι μπορεί να καταφέρει πολλά. Μεγάλες κουβέντες δεν θέλω να πω. Εμείς θα θέλαμε πολύ να πάρουμε την πέμπτη θέση. Αν τα καταφέρουμε, δεν είναι βέβαια εύκολο, θα προκριθούμε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Έχουμε δει ότι σε αυτή τη διοργάνωση γίνονται όλα και εμείς θα τα δώσουμε όλα ως το τέλος. Είμαστε στο Ευρωμπάσκετ για να παίξουμε και άλλους αγώνες. Σίγουρα όλα τα κορίτσια είναι κουρασμένα, αλλά και οι παίκτριες των άλλων ομάδων είναι στην ίδια κατάσταση. Δεν βάζουμε κάποιο... ταβάνι στους στόχους μας. Υπάρχουν σίγουρα μεγάλα όνειρα και καμιά φορά άπιαστα, αλλά θα τα κυνηγήσουμε. Θα κάνουμε ό,τι πραγματικά μπορούμε για το καλύτερο δυνατό, είπε χαρακτηριστικά η 30χρονη παίκτρια". Τέλος η παίκτρια της Εθνικής μίλησε για το μέλλον του γυναικείου μπάσκετ:" Όλοι έλεγαν να έρθει μια επιτυχία για να αλλάξουν τα πράγματα. Αν κάποιοι θέλουν να πιαστούν από το γυναικείο μπάσκετ το κίνητρο πια υπάρχει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: