Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Καλαμάτα : μια πρώτη αποτίμηση


Μεγάλη επιτυχία σημειώνει το 27ο Τουρνουά Χριστουγέννων αγοριών «ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ» στην Καλαμάτα, όπου έχει συγκεντρωθεί ότι καλύτερο υπάρχει σήμερα σε έμψυχο υλικό στην Ελλάδα στις ηλικίες 1993 και 1994. Ο τεχνικός υπεύθυνος του Αναπτυξιακού Προγράμματος της ΕΟΚ Κώστας Πολίτης, ο προπονητής της Εθνικής Παίδων Γιώργος Δοξάκης, ο προπονητής της Εθνικής Παμπαίδων Νίκος Τούφας και όλοι οι ομοσπονδιακοί προπονητές που ασχολούνται με τις μικρές ηλικίες, βρίσκονται εδώ για να σχηματίσουν μια πρώτη γνώμη για την νέα φουρνιά των ταλέντων στην Ελλάδα, ενώ και η Εθνική Παίδων με καθημερινές διπλές προπονήσεις προετοιμάζεται για τις υποχρεώσεις της στην νέα χρονιά. Σύμφωνα με τους Εθνικούς προπονητές τα πρώτα συμπεράσματα, ειδικά όσο αφορά τις σωματοδομές των αθλητών, είναι θετικά αν και χρειάζεται στην συνέχεια πολύ δουλειά για να δημιουργηθεί η Εθνική Παμπαίδων που την Άνοιξη θα συμμετάσχει στο διεθνές τουρνουά της Χαλκιδικής . Όσο αφορά την συμμετοχή στο Χριστουγεννιάτικο camp των τεσσάρων Κρητικών αθλητών, Σκαραντωνάκης Χαράλαμπος 1994 – 1.90 (Κύδων), Ζαμπετάκης Λευτέρης 1994 – 1.89 (ΑΓΟΡ), Καρακωνσταντάκης Κυριάκος 1994 – 1.79 (ΟΦΗ) και Μπρους Βαν Ντε Βιλτ, 1994 – 1.93 (Ιεράπετρα), τα συμπεράσματα είναι πολύ θετικά από τις εμφανίσεις τους και από ότι φαίνεται βρισκόμαστε κοντά στην συμμετοχή ενός αθλητή μας στην Εθνική Παμπαίδων, αν και υπάρχουν ακόμα αρκετά στάδια επιλογής μέχρι τον Μάιο (μετά το final six των Ενώσεων στην Χερσόννησο) οπότε και θα γίνει η κλήση των αθλητών στην Εθνική ομάδα.




Σχετικά με την διοργάνωση του Χριστουγεννιάτικου camp η εμπειρία που έχουν συγκεντρώσει οι άνθρωποι στην Καλαμάτα είναι σε όλους τους τομείς φανερή, αφού για 10 συνεχόμενα χρόνια ο θεσμός αυτός διοργανώνεται στην όμορφη πόλη της Μεσσηνίας. Και το σημαντικό είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση (Νομαρχία Μεσσηνίας και Δήμος Καλαμάτας) έχουν αγκαλιάσει τον θεσμό και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτόν, όπως τόνισαν και οι εκπρόσωποι της στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε. Τρία κλειστά γήπεδα χρησιμοποιούνται για τους αγώνες και την προετοιμασία της Εθνικής Παίδων, με το εντυπωσιακό "Τέντα" χωρητικότητας 1.500 ατόμων και δυνατότητας χρήσεως δύο γηπέδων μπάσκετ ταυτόχρονα να δεσπόζει, ενώ πάρα πολλοί άνθρωποι βοηθούν ώστε η διοργάνωση να έχει επιτυχία και αντιμετωπίζουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί.

Αυτό πάντως που εμείς τονίσαμε στον πρόεδρο του Αναπτυξιακού Προγράμματος της ΕΟΚ Γιάννη Κουτραφούρη αλλά και στον τεχνικό υπεύθυνο του Κώστα Πολίτη, είναι η ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που συμμετέχουν στο Χριστουγεννιάτικο camp, αφού για παράδειγμα τα τέσσερα (4) παιδιά που συμμετέχουν από την Κρήτη είναι αριθμός μικρός για μια τόσο μεγάλη περιοχή, κάτι το οποίο αποδέχθηκαν σαν πρόβλημα και οι δύο υπεύθυνοι του προγράμματος. Και βέβαια αυτό είναι κάτι το πολύ σημαντικό αφού στην πρώτη αυτή φάση τα παιδιά τα βλέπουν συγχρόνως όλοι οι υπεύθυνοι για την κατάρτηση της Εθνικής Παμπάιδων και συνεπώς είναι αμαρτία παιδιά που έχουν ταλέντο και θα μπορούσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αρμοδιών να μη μπορούν να συμμετέχουν στην τόσο σπουδαία αυτή διαδικασία λόγω καθαρά διαδικαστικών λεπτομερειών.



Και το πόσο σπουδαία και σημαντική είναι αυτή η διοργάνωση μπορεί κανένας να το διαπιστώσει εύκολα αν ανατρέξει στις συμμετοχές παιδιών τα προηγούμενα χρόνια όπου θα δει μεγάλα σημερινά ονόματα στο χώρο του μπάσκετ στην Ελλάδα να έχουν κάνει τα πρώτα τους Πανελλαδικά βήματα στην Καλαμάτα. Και αν δει για παράδειγμα την καλύτερη πεντάδα στην διοργάνωση του 2004 (23ο τουρνουά) θα βρει τα ονόματα των Νίκο Παπά και Κώστα Σλούκα, μετέπειτα Πρωταθλητών Εφήβων στην Ευρώπη το 2008, ενώ πολυτιμότερος παίκτης ήταν ο Νίκος Παπάς αρχηγός της Εθνικής Εφήβων στο μεγάλο άθλο της Αμαλιάδας και του Πύργου το φετεινό καλοκαίρι.

Από εδώ φέτος ξεκινάει και την πορεία του ο γίγαντας των 2.13μ, ο Δημακόπουλος Γιάννης του Παναθηναϊκού, (στην φωτογραφία δεξιά σε ένα εντυπωσιακό κάρφωμα στο ζέσταμα) του οποίου η καριέρα αναμένεται να είναι μεγάλη. Στην αριστερή φωτογρφία μια στην κυριολεξία "μονομαχία γιγάντων" ανάμεσα στους ψηλούς του τουρνουά, τον Γιάννη Δημακόπουλο και τον Διαμαντάκο Γιώργο του 1995 με 2.04μ ύψος !

Όσο αφορά τους πόντους των τεσσάρων αθλητών από την Κρήτη, μέχρι τώρα ο Ζαμπετάκης Λευτέρης έχει σημειώσει συνολικά 20π (2τρ), ο Κυριάκος Καρακωνσταντάκης 19π (3τρ), ο Χαράλαμπος Σκαραντωνάκης 13π και ο Μπρους Βαν Ντε Βιλτ 4π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: