Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Σύνδεσμος Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Κρήτης : Ανακοίνωση για Αναβολές Αγώνων το Σαββατοκύριακο 10 & 11 Οκτωβρίου !

"θα πρέπει να σημειώσουμε την έλλειψη πνεύματος συνεργασίας της επιτροπής πρωταθλήματος με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΚΑΣΚ"

"Δεν φταίμε εμείς αν τα πρόσωπα που διαμορφώνουν τις τύχες των πρωταθλημάτων μπάσκετ του νησιού μας δεν ενημερώνονται όπως κι όταν πρέπει"


Πριν λίγο ο Σύνδεσμος Διαιτητών Καλαθοσφάιρισης Κρήτης έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση (οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας) :

"Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Βόλο το ετήσιο σεμινάριο των διαιτητών εθνικών κατηγοριών, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Διαιτητών σε συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΟΚ. Η πλειοψηφία των μελών του ΣΥ.Δ.ΚΑ.Κ. περάτωσε με επιτυχία το τεστ φυσικής κατάστασης και τις γραπτές εξετάσεις, οπότε θα συμμετάσχει κανονικά στην αγωνιστική περίοδο των εθνικών πρωταθλημάτων που ξεκινούν το προσεχές Σαββατοκύριακο. Σ’ αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι κ.κ. Μηνάς Χαλαμπαλάκης (ήταν ασθενής), Μιχάλης Καμπίτσης (δεν ολοκλήρωσε το αγωνιστικό τεστ).
Αναμένεται πλέον η δημοσίευση των σχετικών πινάκων από πλευράς ΚΕΔ / ΕΟΚ για να δούμε αν πραγματοποιηθεί κάποια άνοδος Κρητικού διαιτητή σε ανώτερη κατηγορία.

Με αφορμή την αναβολή κάποιων αγώνων που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (λόγω έλλειψης διαιτητών), παρατηρούμε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί ανταλλαγή επιστολών σε site και blog που ασχολούνται με το Κρητικό μπάσκετ. Λόγω της ιδιότητας μας θα τηρήσουμε ουδέτερη στάση, αγνοώντας πλήρως τα καυστικά σχόλια και τις κατηγορίες που εκατέρωθεν εκτοξεύονται (και μάλιστα εν μέσω φιλοφρονήσεων). Ωστόσο δεν θα μπορούσαμε να μη σχολιάσουμε τις παρατηρήσεις μέλους της επιτροπής πρωταθλήματος της ΕΚΑΣΚ, το οποίο καταφέρθηκε εναντίον του Συνδέσμου μας και των μελών του.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «….δεν είδε καμιά επιστολή, fax, έστω κάτι ανεπίσημο από τους διαιτητές ότι δεν θα σφυρίξουν το Σαββατοκύριακο…» , «….δεν κατάλαβε ότι πολλοί απ’ τους διαιτητές Γ’ εθνικής που επέστρεψαν το βράδυ της Παρασκευής, από την κούραση δεν θα είχαν πνοή να σφυρίξουν το Σαββατοκύριακο…» κι ότι «….σε όλες τις άλλες Ενώσεις το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου έγιναν κανονικά όλοι οι αγώνες χωρίς αναβολές. 78 παιχνίδια στην Ένωση Θεσσαλονίκης, 37 παιχνίδια στην Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας».

Απαντώντας στις ανωτέρω κατηγορίες υπενθυμίζουμε ότι:

1) Ο Σύνδεσμος μας εξέδωσε δελτίο τύπου κοινοποιώντας τις λεπτομέρειες του σεμιναρίου και την απουσία των αξιολογημένων διαιτητών την Τετάρτη 7/10/09, το οποίο δημοσιεύθηκε αυθημερόν σε ιδιωτικό blog (αρκετά δημοφιλές στο μπασκετικό κόσμο του νησιού μας) και το πρωί της Πέμπτης 8/10/09, στον ημερήσιο τύπο όλης της Κρήτης. Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΣΥΔΚΑΚ ενημέρωσε προφορικά έτερο μέλος της επιτροπής πρωταθλήματος την Τρίτη 6/10/09 σχετικά με την απουσία πολλών διαιτητών, παρακαλώντας το να ενημερώσει σχετικά την Ένωση, πράγμα που όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος δεν έγινε.
2) Στις 28/9/09 αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (υπερκείμενη αρχή της ΕΚΑΣΚ), ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας που γνωστοποιούσε τις ημερομηνίες διεξαγωγής του επιμορφωτικού σεμιναρίου διαιτητών, απαγορεύοντας παράλληλα τον ορισμό των αξιολογημένων σε φιλικούς αγώνες στο διάστημα 7-11 Οκτωβρίου.
Έτσι καταρρίπτεται τα επιχείρημα της άγνοιας για την απουσία των διαιτητών. Δεν φταίμε εμείς αν τα πρόσωπα που διαμορφώνουν τις τύχες των πρωταθλημάτων μπάσκετ του νησιού μας δεν ενημερώνονται όπως κι όταν πρέπει. Θεωρούμε ότι το διάστημα που διέθετε η επιτροπή πρωταθλήματος για να αναβάλλει κάποιους αγώνες ή να τους μεταθέσει μεσοβδόμαδα επαρκούσε, ωστόσο κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί, αφήνοντας στη «μοίρα» τους δεκάδες παίκτες και παράγοντες που είχαν προετοιμαστεί για παιχνίδια και μετακινήσεις.
3) Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε την έλλειψη πνεύματος συνεργασίας της επιτροπής πρωταθλήματος με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΚΑΣΚ, τα μέλη της οποίας έκαναν γνωστό το πρόβλημα στην ΕΚΑΣΚ απ’ την Παρασκευή το πρωί, ωστόσο κανείς απ’ την επιτροπή δε φιλοτιμήθηκε να ειδοποιήσει σχετικά τις ενδιαφερόμενες ομάδες.
4) Όταν τα μέλη μας αναλαμβάνουν να διαιτητεύσουν ένα παιχνίδι το κάνουν πρόθυμα και με ευσυνειδησία, αγνοώντας την όποια κούραση τους απ’ τους αλλεπάλληλους αγώνες. Οι διαιτητές Γ’ εθνικής (ορισμένοι απ’ αυτούς έφθασαν απ’ το αεροδρόμιο στο γήπεδο) οι οποίοι κατά την άποψη μέλους της επιτροπής πρωταθλήματος της ΕΚΑΣΚ δεν είχαν πνοή απ’ την κούραση, είναι απ’ τους πιο γυμνασμένους διαιτητές του Συνδέσμου μας, οι οποίοι την προηγούμενη ημέρα περάτωσαν με ιδιαίτερη ευκολία το δύσκολο αγωνιστικό τεστ φυσικής κατάστασης της Fiba. Συγνώμη που μετά από δύο αγώνες το Σάββατο κι άλλον ένα (ή δύο για κάποιους) την Κυριακή, ικανοποίησαν το μεράκι τους παρακολουθώντας το παιχνίδι γυναικών του Ηράκλειο. Έπρεπε κι εκείνη την ώρα να διαιτητεύουν αγώνες για να «μπαλώνουν» την έλλειψη προγραμματισμού κι οργάνωσης του περασμένου Σαββατοκύριακου.
5) Αναφορικά τώρα με τα παιχνίδια άλλων Ενώσεων που - όπως αναφέρεται στην ανωτέρω επιστολή - διεξήχθησαν κανονικά, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι στις συγκεκριμένες περιοχές – όπου διεξάγεται πλήθος αγώνων – πραγματοποιούνται παιχνίδια τόσο το Σαββατοκύριακο, όσο και μεσοβδόμαδα. Οι εκεί υπεύθυνοι λοιπόν δεν προγραμμάτισαν και τα 78 παιχνίδια της αγωνιστικής το διήμερο όπου απουσίαζαν οι περισσότεροι απ’ τους αξιολογημένους διαιτητές τους. Εκτός αυτού όμως, υπήρχε και η δυνατότητα επιστροφής των διαιτητών που ανήκουν στις συγκεκριμένες Ενώσεις το μεσημέρι της Κυριακής, λόγω της σχετικά κοντινής απόστασης από το Βόλο (οι εξετάσεις είχαν τελειώσει μέχρι τις 12:00), σε αντίθεση με τα μέλη μας που έφθασαν στην Κρήτη αργά το βράδυ της Κυριακής.

Εδώ θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε όπως θα έπρεπε στο φιλικό-γιορτή που διοργάνωσε η ομάδα του ΟΦΗ το προηγούμενο Σάββατο στέλνοντας δύο διαιτητές, κάτι για το οποίο επιφυλασσόμαστε στο μέλλον.
Μ’ αυτά τα σχόλια θα θέλαμε να βάλουμε τέλος σε ένα θέμα που απασχόλησε αρκετά τον μπασκετικό κόσμο του νησιού μας, ευελπιστώντας να μάθουμε όλοι απ’ τα λάθη μας ούτως ώστε να μην επαναληφθούν ξανά παρόμοια προβλήματα που επιβαρύνουν κυρίως τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του αθλήματος, τους παίκτες.

Παρά τα οποία προβλήματα δημιουργήθηκαν, ο Σύνδεσμος μας – δεικνύοντας την πρόθεση του για ομαλή συνεργασία με όλα τα σωματεία της Ένωσης – είναι στη διάθεση όποιας ομάδας το ζητήσει, να αποστείλει αντιπροσώπους σε κάποια προπόνηση της οι οποίοι θα αναλύσουν και θα επεξηγήσουν θέματα εφαρμογής κανονισμών. Μοναδική προϋπόθεση είναι η συμμετοχή όλων των τμημάτων της συγκεκριμένης ομάδας στη συνάντηση αυτή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: