Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Euroleague : Μαρούσι - ΤΣΣΚΑ 65-66 , Ολυμπιακός - Ορλεάν 94-72 !

πηγή : www.basketblog.gr





Άμυνα για σεμινάριο έπαιξε στο Ζάγκρεμπ η Σιένα και πέτυχε τη νίκη της ημέρας, αφού διέλυσε με 85-40 την Τσιμπόνα. Οι 40 πόντοι που σημείωσε η πρωταθλήτρια Κροατίας είναι η χειρότερη συγκομιδή γηπεδούχου και τρίτη χειρότερη γενικότερα στην ιστορία της Ευρωλίγκα. Εύκολη νίκη πέτυχε και η Μπαρτσελόνα στην έδρα της Φενέρ / Ούλκερ, της οποίας επικράτησε με 82-59, ενώ άνετο βράδυ πέρασε και η Ζαλγκίρις (71-52 τη Βιλερμπάν). Τέλος, η Όλντενμπουργκ στην "παρθενική" της συμμετοχή στην Ευρωλίγκα έκανε την έκπληξη και πήρε τη νίκη με 87-81 μέσα στην έδρα της Πρόκομ.





Τα σημερινά αποτελέσματα
Τσιμπόνα – Σιένα 40-85
Ζαλγκίρις – Βιλερμπάν 71-52
Φενέρ / Ούλκερ – Μπαρτσελόνα 59-82
Ολυμπιακός – Ορλεάν 94-72
Μαρούσι – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 65-66
Πρόκομ – Όλντενμπουργκ 81-87

Το πρόγραμμα της Πέμπτης
Λιέτουβος Ρίτας - Εφές Πίλσεν (19:45)
Παρτιζάν - Μάλαγα (21:45)
Ρόμα - Κάχα Λαμποράλ (21:30)
Αρμάνι Μιλάνο - Παναθηναϊκός (21:30, Ιερεζουέλο, Μπολτάουζερ, Ράντοβιτς)
Χίμκι - Ρεάλ Μαδρίτης (19:00).

Ολυμπιακός - Ορλεάν 94-72

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με νίκη και αυτό ήταν το ζητούμενο. Επικράτησε με 94-72 της γαλλικής Ορλεάν, χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες που είχε στη διάθεσή του και βρήκε ένα καλό τρόπο προπόνησης, αφού θέμετα άγχους της πρεμιέρας και λοιποί άλλοι αστικοί μύθοι πήγαν περίπατο από νωρίς. Ο Λίνας Κλέιζα με 23 πόντους ήταν ότι καλύτερο για τον Ολυμπιακό ενώ στους 15 σταμάτησε ο ορεξάτος χθες Τζος Τσίλντρες.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με ψηλό σχήμα, αφού ο Παναγιώτης Γιαννάκης στις πρώτες του επιλογές προτίμησε τους Τεόντοσιτς, Τσίλντρες, Βασιλόπουλο, Κλέιζα και Μπουρούση. Σε όλη τη διάρκεια της πρώτης περιόδου, ενώ υπήρχε η αίσθηση ότι οι "ερυθρόλευκοι" είναι καλύτερη ομάδα από την Ορλεάν, ωστόσο σε καμία στιγμή δεν κατάφεραν να πάρουν διαφορά, τέτοια που μπορεί να ονομαστεί: "ασφαλείας". Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη θέλησαν να ανοίξουν τον ρυθμό, να βρουν φάσεις σε transition παιχνίδι, όμως, οι καλές επιστροφές των Γάλλων έκαναν κάπως δύσκολο αυτό το κομμάτι της τακτικής. Στο σετ παιχνίδι οι γηπεδούχοι ήταν λογικό να θέλουν να περάσουν τη μπάλα κοντά στο καλάθι, εκεί που ο Λίνας Κλέιζα έδειξε από νωρίς ότι είναι σε καλή κατάσταση. Αυτός και ο Τζος Τσίλντρες ήταν ουσιαστικά οι παίκτες που κρατούσαν τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ.
Από την άλλη η Ορλεάν ήταν επίσης σαφές ότι ήθελε να πάει την αναμέτρηση σε κόντρα ρυθμό και να τρέξει κι εκείνη αν γίνεται περισσότερο και από τον Ολυμπιακό. Οι Γάλλοι τα κατάφεραν περίφημα στα πρώτα λεπτά και με σουτ μέσης απόστασης από την περιφέρεια, έβρισκαν τον τρόπο να είναι μέσα στο παιχνίδι.

Το πρώτο δεκάλεπτο τελείωσε με τους "ερυθρόλευκους" να προηγούνται οριακά 18-15, χάρη σε ένα ξέσπασμα των φιλοξενούμενων ένα λεπτό πριν συμπληρωθούν τα δέκα. Άξιο αναφοράς ωστόσο από την πρώτη περίοδο ήταν επίσης και το γεγονός ότι ο Μίλος Τεόντοσιτς όσο βρέθηκε στο παρκέ ήταν άψογος (πλην ενός λάθους) στα οργανωτικά του καθήκοντα.
Στη δεύτερη περίοδο ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να χτίζει διαφορά νίκης, όμως και πάλι το έργο του δεν ήταν τόσο εύκολα απέναντι στους πεισματάρηδες και αθλητικούς Γάλλους. Η Ορλεάν συνέχισε στον ίδιο ρυθμό με γρήγορες επιθέσεις, με συνεχόμενα σουτ και transition παιχνίδι. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έβαλε στο παρκέ τον Βον Ουέιφερ, ο οποίος χειροκροτήθηκε από τον κόσμο του Ολυμπιακού, απογοήτευσε ωστόσο στα πρώτα του λεπτά με την ερυθρόλευκη φανέλα. Ο Αμερικάνος σε τρία λεπτά πρόλαβε να κάνει δύο λάθη, να χάσει ένα σουτ, να κάνει ένα φάουλ και φυσικά να αποσυρθεί για να περάσει στη θέση του Μπέβερλι. Ο βραχύσωμος Αμερικάνος σε αντίθεση με τον συμπατριώτη του έδειξε διάθεση, ανέβασε την ταχύτητα του Ολυμπιακού και τον βοήθησε να προηγηθεί για πρώτη φορά με διψήφιο αριθμό πόντων (30-19 στο 15ο λεπτό). Ο Μπέβερλι έπαιξε και σαν σούτινγκ γκαρντ σε πεντάδα με τον Παπαλουκά πλέι μέικερ, αλλά και σαν άσος. Η Ορλεάν, ωστόσο ούτε αυτή την φορά είχε αποφασίσει να παραδοθεί. Με τους Όστιν Νίκολς και Ριβόν Κοβίλ να αποτελούν αιχμές του δόρατος στην επίθεση της Ορλεάν. Στο 17' οι Γάλλοι είχαν προλάβει να μειώσουν στους επτά (33-26), όμως μέχρι να συμπληρωθούν τα πρώτα είκοσι λεπτά η τάξη είχε αποκατασταθεί και φωτεινός πίνακας έδειχνε 44-30. Με το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ο Ολυμπιακός πάτησε το γκάζι και ουσιαστικά έδειξε να καθαρίζει μια και καλή το παιχνίδι. Ο Λίνας Κλέιζα συνέχισε να είναι μόνιμη απειλή για το καλάθι των Γάλλων (είχε 17 πόντους στο τέλος της τρίτης περιόδου), ενώ η επανεμφάνιση του Βον Ουέιφερ ήταν εντελώς διαφορετική από τη δεύτερη περίοδο. Ο πρώην παίκτης των Ρόκετς εκτός του ότι πέτυχε 10 πόντους σε δέκα λεπτά, ήταν πιο συγκεντρωμένος, περισσότερο ομαδικός και κυρίως καλός στην άμυνα. H διαφορά πια πέρασε και τους 20 πόντους και η Ορλεάν σταμάτησε να τρέχει. Για μερικά λεπτά οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να ανακόψουν τον "ερυθρόλευκο ρυθμό" χρησιμοποιώντας ζώνη 2-1-2, όμως και σε αυτό το κομμάτι οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη επέδειξαν καλά αντανακλαστικά. Ο Κώστας Σλούκας πήρε χρόνο συμμετοχής και έδειξε κάποια καλά στοιχεία στην οργάνωση του παιχνιδιού, ενώ ο Μπουρούσης έμεινε αρκετή ώρα στον πάγκο, δεδoμένες τiς συνθήκες της αναμέτρησης. Η τελευταία περίοδος είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα, ενώ στη θέση του Ουέιφερ πέρασε και πάλι ο Μπέβερλι να προσφέρει μερικές εντυπωσιακές κούρσες.

Ολυμπιακός - Ορλεάν 94-72
Τα δεκάλεπτα
: 18-15, 44-30, 66-49, 94-72.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 5, Τσίλντρες 15, Βούισιτς 10, Μπουρούσης 2, Χαλπερίν 15 (1), Κλέιζα 23, Βασιλόπουλος 6 (2), Γλυνιαδάκης 4, Μπέβερλι 6, Τεόντοσιτς 7 (1), Σλούκας 1, Ουέιφερ 10.
ΟΡΛΕΑΝ (Εβρέ): Μπανκς 14, Κόβιλ 18, Ντόελμαν 8, Κουρτί 9 (1), Νίκολς 18 (1), Βατί 3, Μόερμαν, Σκιαρά, Ντόμπινς 2

Αν ο Λίνας Κλέιζα ήταν… γρίπη, οι Γάλλοι θα είχαν θέσει κόκκινο συναγερμό, αλλά και πάλι δεν θα μπορούσαν να τον καταπολεμήσουν. Ο Λιθουανός ήταν εξαιρετικός κι αυτό δεν ήταν τυχαίο. "Αισθάνομαι πολύ όμορφα που έπαιξα το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και πήγα καλά. Πάντα το συναίσθημα όταν παίζεις καλά είναι θετικό. Έχω προσαρμοστεί στον νέο ρόλο που έχω στην ομάδα. Από την αρχή ήξερα ότι δεν θα δυσκολευτώ, αν και είναι διαφορετικό το μπάσκετ στο ΝΒΑ και διαφορετικό στην Ευρώπη" δήλωσε. Ο Κλέιζα έκανε αναφορά και στο ματς κόντρα στον Άρη: "Είναι ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκα, παρότι δεν αγωνίζεται πλέον σε αυτή. Έχει δύσκολη, "καυτή", έδρα. Εμείς θα πάμε με την ίδια λογική: να "καθαρίσουμε" το ματς από νωρίς, να μην αγχωθούμε και να φτάσουμε νίκη".

Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος ήταν σαν… μεταγραφή για τον Ολυμπιακό. "Πάτησα παρκέ μετά από έξι μήνες κι αυτό είναι πολύ δύσκολο, για κάθε αθλητή. Αυτή η περιπέτεια, πέρα από το πρόβλημα που μου δημιούργησε, με βοήθησε παράλληλα να ωριμάσω, να αντιληφθώ πόσο σημαντικό είναι να είναι το κορμί μου υγιές, να είμαι πιο προσεκτικός και να διαχειρίζομαι σωστότερα την ενέργεια μου" είπε επί προσωπικού. Όσο για το ματς με τους Γάλλους "εμείς το κάναμε εύκολο. Όταν αποκτάς προβάδισμα, είναι εύκολο να το διατηρήσεις, ενώ αντίθετα δεν είναι απλή υπόθεση να… γυρίζεις παιχνίδια". Συνολικά είναι "δύσκολη χρονιά. Είναι σημαντικό ότι ο κορμός έμεινε ίδιος. Παίζουμε πιο γρήγορα κι έχουμε στόχο να πιέζουμε περισσότερο στην άμυνα και να ελέγχουμε εμείς τον ρυθμό".

Το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο έκανε ο Κώστας Σλούκας: "Το περίμενα και χάρηκα που έγινε. Η δική μου δουλειά είναι να συνεχίσω να δουλεύω, για να πείσω τον κόουτς να μου δίνει ευκαιρίες. Είμαι χαρούμενος που έπαιξα και εύχομαι να είμαι υγιής όλη τη χρονιά και να βελτιωθώ σε τέτοιο βαθμό, που να μπορώ να παίζω".

Μαρούσι - ΤΣΣΚΑ 65-66

Υπό άλλες συνθήκες το να χάνεις από την ΤΣΣΚΑ με 66-65 σίγουρα θα αποτελούσε πολύ μεγάλη επιτυχία αλλά όπως και να το κάνουμε και έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα η γεύση που μένει στους παίκτες του Αμαρουσίου είναι πικρή. Πώς να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που 1.4’’ πριν το τέλος κερδίζεις με 65-63 αλλά ένα τρίποντο στην εκπνοή να σου στερεί μια ιστορική νίκη. Το τρίποντο του Βίκτορ Κριάπα λοιπόν ήταν αυτό που στέρησε από το Μαρούσι το πρώτο του ροζ φύλλο στην Ευρωλίγκα και μάλιστα κόντρα σε μια ομάδα που έχει στεφθει έξι φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης. Όπως και να έχει για ακόμα μια φορά αξίζουν συγχαρητήρια στον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του, έστω και αν στην τελευταία φάση η επιλογή να μην γίνει φάουλ αποδείχθηκε καταστροφική.

Οι παίκτες του Αμαρουσίου μπήκαν με τσαμπουκά στο παρκέ και αποφασισμένοι να κοιτάξουν στα τους συναδέλφους τους στην "ομάδα του στρατού". Με αποτελεσματική άμυνα κατάφεραν να περιορίσουν τα ατού της ΤΣΣΚΑ και μέχρι τα μισά της πρώτης περιόδου ήταν μπροστά (10-6 στο 6’). Η εκτελεστική δεινότητα των φιλοξενούμενων έξω από τη γραμμή του τρίποντου αλλά και ο Σοκόλοβ ανέτρεψαν τα δεδομένα, καθώς με σερί 12-2 η ΤΣΣΚΑ18-12. Το Μαρούσι όμως δεν ήταν διατεθειμένο σε καμία περίπτωση να παραδώσει τα όπλα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έβαλε για πρώτη φορά τους Καϊμακόγλου και Μαυροειδή στο παρκέ, οι οποίοι πέτυχαν μαζί, στη δεύτερη περίοδο, όσους πόντους (14) όλη η ΤΣΣΚΑ. Οι παίκτες του Πασούτιν άλλωστε δεν έδειξαν κάτι τρομερό και αν δεν ήταν ο Τράγιαν Λάνγκτον (14π. στο πρώτο μέρος εκ των οποίων 9 στο δεύτερο δεκάλεπτο) ενδεχομένως να μην έχανε μόνο με 32-34 στο ημίχρονο. Το ΜαρούσιΜπίλι Κις προηγήθηκε με 5 πόντους (39-35) αλλά η αγωνιστική άνοδος του Τζέι Αρ Χόλντεν (11 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο) που πήρε τη σκυτάλη από τον Λάνγκτον βοήθησε την ΤΣΣΚΑ να αντιδράσει άμεσα και να περάσει μπροστά με 43-42. Από εκεί και πέρα, οι δύο ομάδες πήγαν πόντο πόντο μέχρι το δραματικό φινάλε της αναμέτρησης. Ο Τράγιαν Λάνγκτον με 10’’ να απομένουν έδωσε το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους (63-62), για να έρθει το απίστευτο τρίποντο του Μπίλι Κις από την κορυφή να φέρει πιο κοντά από ποτέ το όνειρο της νίκης. Με 1.4’’ για το φινάλε όμως ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέλεξε να μην κάνει φάουλ και δυστυχώς για την ελληνική ομάδα το πλήρωσε, καθώς ο Κριάπα με τρίποντο έδωσε τη νίκη στην ΤΣΣΚΑ με 66-65.

Μαρούσι - ΤΣΣΚΑ 65-66
Τα δεκάλεπτα:
12-18, 34-32, 48-49, 65-66.
ΜΑΡΟΥΣΙ (Μπαρτζώκας): Κις 14 (3), Πελεκάνος 3 (1), Μπατής 3 (1), Χόμαν 5, Μαυροειδής 13, Καλάθης, Κένταλ 2, Καϊμακόγλου 15 (3), Γκόρντον 10.
ΤΣΣΚΑ (Πασούτιν): Κουμπάνοβ, Σισκάουσκας 12 (3), Χόλντεν 16 (2), Πονγκρασόβ, Λάνγκτον 18 (2), Σοκόλοβ 7, Κριάπα 5 (1), Πλάνινιτς 2, Ραντένοβιτς 6 έκλεισε την περίοδο προηγούμενη με μπήκε δυνατά και στην επανάληψη και με τρίποντο του


Την πίστη πως το Μαρούσι δεν θα έχει διαδικαστική συμμετοχή εξέφρασε μετά το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ ο Γιώργος Μπαρτζώκας. "Είχαμε μια καλή ευκαιρία να δείξουμε πόσο ανταγωνιστικοί είμαστε και το καταφέραμε. Πιστεύω ότι στην Ευρωλίγκα δεν θα έχουμε διαδικαστική συμμετοχή, έχουμε τις δυνατότητες και θα εκπροσωπήσουμε επάξια τη χώρα στη διοργάνωση", είπε ο τεχνικός του Αμαρουσίου για να συμπληρώσει: "Κάναμε μια καλή εμφάνιση και στις τελευταίες φάσεις, που κρινόταν το ματς, παίξαμε εκπληκτική άμυνα, κλέψαμε μπάλες και φτάσαμε σε σημείο να θεωρούμε τους εαυτούς μας νικητές. Αλλά έτσι είναι, όμως, το μπάσκετ. Η ΤΣΣΚΑ πέτυχε το κρίσιμο σουτ και πήρε το παιχνίδι". Ο νεαρός τεχνικός κατέληξε: "Πρέπει να ξεχνάς αυτά τα παιχνίδια στο αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο. Θα αναλύσουμε τα λάθη μας στο βίντεο και πλέον κοιτάμε το παιχνίδι του Σαββάτου".
Από την πλευρά του, ο Εβγκένι Πασούτιν τόνισε: "Το Μαρούσι είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα, με καλό ρόστερ, καλό προπονητή και έπαιξε εξαιρετικά. Είναι πολύ σημαντικό που επέστρεψε ο Κριάπα, έπαιξε εφτά λεπτά και τελικά έβαλε και το κρίσιμο καλάθι".

Δεν υπάρχουν σχόλια: