Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Εθνική Νέων (U20) - Κώστας Μίσσας : "η Κροατία λειτουργεί στις βάσεις της παλιάς γιουγκοσλάβικης σχολής" !

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Παρασκευή στις 7μ.μ. (ΕΤ1) την Κροατία διεκδικώντας μια θέση στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που φιλοξενείται στη Ρόδο.

Ο Κώστας Μίσσας έκανε λόγο για τις «μικρότερες δυνατές απώλειες», μιλώντας σήμερα, λίγο πριν την έναρξη της προπόνησης της ελληνικής ομάδας στο «Βενετόκλειο»: «Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να φτάσουμε στα προημιτελικά με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ο όμιλος που συμμετείχαμε ήταν πολύ δυνατός δύσκολος, ενώ το επίπεδο στη διοργάνωση είναι πολύ υψηλό. Πλέον μπαίνουμε στο τελικό στάδιο. Πρέπει να υπάρχει απόλυτη συγκέντρωση σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να εξισορροπήσουμε την κούραση που υπάρχει στο 75% της ομάδας-καθώς προέρχεται από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας-με τη διάθεση, το κίνητρο και τη βοήθεια του κόσμου που θα έρθει στο γήπεδο». Αναφερόμενος στον αυριανό αντίπαλο στάθηκε στην ικανότητα για σουτ, αλλά και στην ανάγκη για καλύτερη παρουσία της ελληνικής ομάδας στα ριμπάουντ και στην άμυνα: «Από πλευράς τακτικής κάθε παιχνίδι που συναντάμε έχει ιδιαιτερότητες. Η Κροατία λειτουργεί στις βάσεις της παλιάς γιουγκοσλάβικης σχολής, με παίκτες ικανούς στην εκτέλεση και τη δημιουργία, που χρειάζονται προσοχή στην άμυνα. Έχουμε παρουσιάσει αρκετή βελτίωση στον τομέα αυτό, αλλά χρειαζόμαστε βελτίωση στα ριμπάουντ, όπου έχουμε παρουσιάσει πρόβλημα ως τώρα, παρόλο που δεν το έχουμε πληρώσει. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Στο επιθετικό κομμάτι έχουμε βελτιωθεί πολύ, δεδομένου και του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας. Η δική μας λογική είναι πως έχουμε ένα ακόμη ματς μπροστά μας και από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα κάνουμε». Το άγχος υπάρχει και ο Μίσσας υπενθυμίζει την ηλικία των παιδιών που αγωνίζονται: «Είναι φυσιολογικό να υπάρχει άγχος. Αν το άγχος είναι δημιουργικό έχεις αποτέλεσμα, ειδάλλως είναι καταστροφικό. Μην ξεχνάμε πως το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι και μιλάμε για παιδιά 19-20 χρονών».


Ντάρκο Κούντσε - προπονητής της Εθνικής Κροατίας : «Ο δυσκολότερος αντίπαλος»

Ο προπονητής της Εθνικής Κροατίας, Ντάρκο Κούντσε, εστίασε στον Γιώργο Μπόγρη και στα τρίποντα της Ελληνικής ομάδας, αναφερόμενος στην αυριανή αναμέτρηση: «Είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος που θα μπορούσαμε να έχουμε η Ελλάδα σε αυτή τη φάση. Έχει μια πάρα πολύ καλή ομάδα και επιπλέον έχει το πλεονέκτημα να παίζει ουσιαστικά εντός έδρας. Θεωρώ ότι καλύτερος παίκτης και αυτός τον οποίο θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο είναι ο Μπόγρης. Είναι ένας παίκτης τον οποίο παρακολουθώ εδώ και χρόνια μέσα από τις «μικρές» εθνικές ομάδες και πραγματικά μ’ αρέσει πολύ. Δεν είναι όμως ο μόνος παίκτης που πρέπει να προσέξουμε από την Ελλάδα. Μιλάμε ουσιαστικά και σε μεγάλο ποσοστό για την ομάδα που κατέκτησε το χρυσό πέρυσι, το ασημένιο φέτος στο Παγκόσμιο. Αυτό λέει περισσότερα από οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν αρκετοί επικίνδυνοι παίκτες, όπως επικίνδυνα είναι και τα σουτ τριών πόντων της ελληνικής ομάδας. Θεωρώ ότι είναι αυτά που μπορεί να μας κάνουν τη μεγάλη ζημιά. Εμείς είμαστε σε καλή κατάσταση και έχουμε το πλεονέκτημα της παρουσίας του Μάριο Ντέλας, ο οποίος αν και κουρασμένος και από το Παγκόσμιο της Νέας Ζηλανδίας πιστεύω ότι θα μπορέσει και αυτός να μας βοηθήσει».

*Στη σημερινή προπόνηση ύστερα από ένα ακούσιο χτύπημα τραυματίστηκε στο φρύδι ο Σπύρος Μούρτος και χρειάστηκε να του γίνουν ράμματα.

Βαγγέλης Μάντζαρης : "με όποιον κι αν παίξουμε, αν είμαστε σοβαροί εμείς και συγκεντρωμένοι μπορούμε να πάρουμε τη νίκη"

Παίκτης με εμπειρία, από τους λίγους της Εθνικής Νέων Ανδρών που είχε και χρόνο συμμετοχής στην αγωνιστική περίοδο 2008-09 ο Βαγγέλης Μάντζαρης είναι από τους πλέον πολύτιμους παίκτες και από τα σταθερά σημεία αναφοράς στις πρόσφατες επιτυχίες των «μικρών» διεθνών. Με το μυαλό σε πρώτο πλάνο κάθε φορά που θα πατήσει παρκέ, βλέπει γήπεδο, αλλά βλέπει και ψηλά. Θέλει σε μία ακόμη διοργάνωση το φινάλε να γραφεί με ένα μετάλλιο στο στήθος. Όπως έγινε στον Πύργο, όπως έγινε στη Νέα Ζηλανδία, έτσι θέλει να γίνει και στη Ρόδο.
«Η πορεία μας ως τώρα είναι θετική. Η παρουσία μας στην οκτάδα σημαίνει ότι ο πρώτος μας στόχος επιτεύχθηκε. Το τουρνουά για εμάς τώρα ξεκινάει ουσιαστικά. Κάθε παιχνίδι είναι ως τελικός. Πιστεύω πως με όποιον κι αν παίξουμε, αν είμαστε σοβαροί εμείς και συγκεντρωμένοι μπορούμε να πάρουμε τη νίκη».
-Πόσο σας έχει επηρεάσει η κούραση και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας;
«Η κούραση είναι αρκετά μεγάλη και προσπαθούμε όσο χρόνο βρίσκουμε να ξεκουραζόμαστε. Ήταν μεγάλη η ταλαιπωρία με τα ταξίδια και τους αγώνες. Το καλό είναι ότι παρά το ότι είμαστε ουσιαστικά μια καινούρια ομάδα, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία. Έχουμε «βρεθεί» μέσα στο γήπεδο. Αν είχαμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας πιστεύω ότι η διαφορά θα ήταν μεγάλη. Πρωταγωνιστούμε, παρά το γεγονός ότι είμαστε ομάδα της μιας εβδομάδας».
-Οι στόχοι ποιοι είναι; Μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα;
«Πιστεύω ότι εξαρτάται από εμάς. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα αρκεί να είμαστε όλοι μαζί να παίζουμε ο ένας για τον άλλον και να το πιστεύουμε. Αυτή η ομάδα δεν έχει ταβάνι, μπορεί συνέχεια να εξελίσσεται και να βελτιώνεται».
-Η Ελλάδα είναι από τις λίγες ομάδες που έχουν τόσους πολλούς παίκτες γεννημένους το ’90. Οι περισσότεροι έχετε έναν χρόνο ακόμη στις «μικρές» εθνικές.
«Από φέτος βάζουμε στοιχεία και για του χρόνου. Είμαστε πολλοί 90άρηδες, έχουμε δικαίωμα συμμετοχής και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων που θα γίνει του χρόνου. Η Ελλάδα σε αυτές τις ηλικίες είναι από τις υπερδυνάμεις στον κόσμο. Πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι καλό και φέτος, αλλά και του χρόνου».
-Κατακτήσατε το χρυσό μετάλλιο πέρυσι στο Ευρωπαϊκό, το ασημένιο φέτος στο Παγκόσμιο και διεκδικείτε για μία ακόμη φορά μια θέση στο βάθρο. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η πορεία;
«Έχουμε καλομάθει λίγο στα μετάλλια και στους τελικούς. Δεν θα θέλαμε να χαλάσει αυτή η… συνταγή. Θα θέλαμε να βρεθούμε σε έναν ακόμη τελικό, να διεκδικήσουμε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα».
-Ο δρόμος για ένα ακόμη μετάλλιο περνάει από τον προημιτελικό με την Κροατία. Έχετε δει τον επόμενο αντίπαλό μας;
«Λίγο… Αλλά ξέρουμε ότι η Κροατία είναι από τις παραδοσιακές δυνάμεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όπως είμαστε κι εμείς όμως. Είναι πολύ μπασκετική ομάδα, με πολύ ψηλά και δυνατά κορμιά και έχουν πλέον και την προσθήκη του Ντέλας. Έχει επίσης δεινούς σουτέρ. Βασίζονται στο περιφερειακό σουτ, αλλά μπορούν να απειλήσουν και κοντά στο καλάθι. Μπορούμε να πάρουμε τη νίκη αν είμαστε συγκεντρωμένοι στην άμυνα και «χτυπήσουμε» εκεί που πρέπει, στις αδυναμίες τους».
-Στα δυνατά σημεία της Ελλάδας είναι και η έδρα.
«Ναι… Είναι από τα μεγάλα συν για εμάς. Ο κόσμος είναι δίπλα μας και μας στηρίζει. Είναι κάτι που εμείς οι 90άρηδες το βιώσαμε και στον Πύργο πέρυσι. Και φέτος όμως δίνει βροντερό παρών, μας στηρίζει και πραγματικά νιώθεις πολύ καλά όταν στο δρόμο σου μιλάνε, σου ζητάνε αυτόγραφα, φωτογραφίες. Είναι το ευχάριστο στη… δουλειά αυτήν αυτές οι επιτυχίες και αυτά «κουβαλούν» μαζί τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: