Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Γιώργος Βλασσόπουλος : ο τελικός με τις ΗΠΑ είναι μια σπουδαία πρόκληση και θα δώσουμε τα πάντα για να φέρουμε το χρυσό στην Ελλάδα !

Με πίστη στις δυνατότητές της και χωρίς φόβο, η Εθνική Εφήβων θα ριχτεί αύριο Κυριακή (10.30π.μ.) στη μάχη της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Απέναντί της θα βρει τις ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στον δεύτερο ημιτελικό της Κροτίας (81-77). Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αήττητες (η μόνη πλέον ομάδ) στη διοργάνωση. Η ελληνική ομάδα αυτό που αναζητά είναι μια εμφάνιση ανάλογη με τις τελευταίες που έχει πραγματοποιήσει.
«Καταρχήν θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στη διοίκηση, τους συνεργάτες στο τεχνικό επιτελείο και τους παίκτες. Μια δουλειά που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια αποδίδει συνεχώς καρπούς. Είναι φανερό ότι υπάρχει συνέχεια σε αυτήν την ομάδα, η οποία το αποδεικνύει σε κάθε διοργάνωση», τόνισε αρχικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιώργος Βλασσόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στον αγώνα με την Αυστραλία: «Παίξαμε καταπληκτική άμυνα, πήραμε τα ριμπάουντ, σταματήσαμε τα ατού της Αυστραλίας και μπορέσαμε να πάρουμε μια διαφορά την οποία με λογικές επιθέσεις κρατήσαμε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η ομάδα διαθέτει τεράστιο ταλέντο και αν παίζει με τις βασικές αρχές που έχουμε βάλει τότε μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε».
Αναφορικά με τον αυριανό τελικό με τις ΗΠΑ ο Βλασσόπουλος ξεκαθάρισε πως όλα εξαρτώνται από την ελληνική ομάδα: «Οι ΗΠΑ είναι μια πολύ δυνατή και εξαιρετική ομάδα, αλλά πιστεύω ότι εξαρτάται από εμάς. Τώρα θέλουμε να ξεκουραστούμε και να εμφανιστούμε το ίδιο δυνατοί και αύριο στον τελικό. Είναι μια σπουδαία πρόκληση και θα δώσουμε τα πάντα για να φέρουμε το χρυσό στην Ελλάδα».
Όμως, ίσως περισσότερη σημασία από το χρώμα του μεταλλίου να έχει το μέλλον αυτών των παιδιών: «Η γνώμη μου είναι πως πλέον πρέπει να συμβούν δύο πράγματα. Πρώτον, αυτά τα παιδιά να είναι κάθε μέρα στο γήπεδο προκειμένου να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους και να είναι έτοιμοι όταν τους δοθεί η ευκαιρία σε αντρικό επίπεδο. Δεύτερον, οι παράγοντες και οι προπονητές να κάνουν χώρο στα ρόστερ τους γιατί πρέπει αυτά τα παιδιά να παίζουν αγώνες για να βελτιώνονται συνεχώς».
Η ροή του παιχνιδιού επέτρεψε στον Γιώργο Βλασσόπουλο να προφυλάξει ξανά τον ανέτοιμο Ζήση Σαρικόπουλο, ενώ ο Κώστας Σλούκας συνέρχεται από την ίωση που τον ταλαιπωρεί. Παράλληλα, η αγκωνιά που δέχθηκε ο Λεωνίδας Κασελάκης από τον Μπροκ Μόταμ δεν του προξένησε κάποιο πρόβλημα, όπως έτοιμος για αύριο θα είναι και ο Γιώργος Γεωργάκης, ο οποίος γύρισε το πόδι του, χωρίς όμως να αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Το πρόγραμμα της Κυριακής
Θέσεις 7-8: 2π.μ. Γαλλία-Καναδάς
Θέσεις 5-6: 4.30π.μ. Αργεντινή-Πουέρτο Ρίκο
Θέσεις 3-4: 8π.μ. Αυστραλία-Κροατία
Θέσεις 1-2: 10.30π.μ. Ελλάδα-ΗΠΑ


Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς : "Αυτοί που μιλάνε άσχημα για εμάς, ίσως να φοβούνται ένα καλύτερο ελληνικό μπάσκετ"

Λίγα λόγια για το αύριο και πολλά για το. μεθαύριο είχε να πει ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, λίγη ώρα μετά τη λήξη του ημιτελικού με την Αυστραλία. Η χαρά στο πρόσωπό του ήταν έκδηλη από την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Ολοφάνερη όπως ήταν και η ανησυχία του για το μέλλον των παιδιών που στελεχώνουν αυτή την ομάδα.
«Σήμερα παίξαμε άμυνα και κερδίσαμε. Δείξαμε τα δόντια μας από την αρχή και ήμασταν ανώτεροι σε όλα τα επίπεδα. Το φιλικό που είχαμε παίξει στη Μελβούρνη, όπου είχαμε ηττηθεί, μπορώ να πω ότι μας νευρίασε. Τότε είχαμε και τη διαιτησία να παίζει 100-0 υπέρ των Αυστραλών. Δείξαμε ότι είμαστε καλύτεροι».
Ο ημιτελικός αποτελεί παρελθόν όμως και ο Γιάνκοβιτς έχει στρέψει ήδη τα μάτια του σε έναν τελικό. Τον δεύτερο σε δύο χρόνια για αυτή την ομάδα σε διεθνές επίπεδο. Πέρυσι ήταν η Λιθουανία, φέτος είναι οι ΗΠΑ: «Βλέπαμε τον άλλον ημιτελικό ανάμεσα στην Κροατία και τις ΗΠΑ και λέγαμε πως δεν έχει σημασία με ποιον θα παίξουμε. Θέλουμε μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού, να έρθει και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Οι ΗΠΑ είναι μια δυνατή χώρα, η οποία παράγει σπουδαίους παίκτες. Δεν θα μας «σκοτώσει» η απώλεια του χρυσού. Εμείς θα δώσουμε το 100% και ό, τι βγει».
Αυτό είναι το αύριο. Οι νεαροί διεθνείς δηλώνουν αισιόδοξοι και έτοιμοι για το καλύτερο δυνατό με ένα σημαντικό επίτευγμα ήδη στις αποσκευές τους ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στον τελικό. Το… μεθαύριο είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο: «Νομίζω πως δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα για εμάς. Ίσως μόνο το πώς θα μας βλέπουν στις ομάδες μας. Ίσως μας προσέξουν λίγο παραπάνω. Η Εθνική και ο σύλλογός μου είναι δύο διαφορετικές ομάδες. Δεν έχουμε να αποδείξουμε κάτι. Έχουμε αποδείξει πως έχουμε καλή ομάδα και είμαστε καλοί παίκτες από την παρουσία μας στις διοργανώσεις. Πήραμε το τουρνουά του Μανχάιμ, το οποίο είναι σαν «μίνι» Παγκόσμιο, κατακτήσαμε το Ευρωπαϊκό και είμαστε σε έναν τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος διεκδικώντας το χρυσό. Από εκεί και πέρα δεν είναι στο χέρι μας. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προπονούμαστε σκληρά, μέχρι να μας δοθεί η ευκαιρία να παίξουμε».
Όπως όλα τα παιδιά της Εθνικής έτσι και ο Γιάνκοβιτς περιμένει τη νέα χρονιά μια θέση στην ομάδα του: «Θέλω να έχω έναν ρόλο στην ομάδα. Δεν είναι δικό μου θέμα, όμως. Εγώ θα δουλεύω στο 2000% που μπορώ. Αυτό μπορώ να κάνω. Τον Πανιώνιο τον αγαπάω, έχω μεγαλώσει μέσα σε αυτή την ομάδα και ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν μέχρι στιγμής. Μακάρι να βοηθήσω κι εγώ από τη νέα χρονιά να αποδείξουμε ότι αυτή η ομάδα είναι ιστορική. Όμως τώρα προέχει η Εθνική και το χρυσό μετάλλιο».
Η πορεία των εφήβων στο Όκλαντ είχε σκαμπανεβάσματα και δύσκολες στιγμές: «Το ηθικό μας είχε πέσει μετά τις ήττες από τη Λιθουανία και τις ΗΠΑ. Όσο, όμως, περνούσαν οι αγώνες, δείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτές οι ήττες μας έκαναν πολύ καλό και γι αυτό φτάσαμε ως τον τελικό».
Κλείνοντας, ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς ξέσπασε ενάντια σε αυτούς που προσπαθούν να υποβαθμίσουν την προσπάθεια της Εθνικής: «Αυτοί που μιλάνε άσχημα για εμάς, ίσως να φοβούνται ένα καλύτερο ελληνικό μπάσκετ. Συνεχώς αποδεικνύουμε ότι μας αξίζει προσοχή. Δεν ξέρω γιατί προσπαθούν να μας μειώσουν. Εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε μια νέα γενιά στο ελληνικό μπάσκετ και είναι άδικο κάποιοι να πιστεύουν ότι δεν είμαστε καλοί παίκτες. Με πειράζει αλλά, πλέον, δεν δίνω σημασία. Ήρθαμε στην άλλη άκρη του κόσμου για να αγωνιστούμε για την Ελλάδα και αύριο έχουμε έναν σημαντικό τελικό που θα τα δώσουμε όλα για το χρυσό. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει»....

Δεν υπάρχουν σχόλια: