Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Εθνική Νέων (U20) : Ελλάδα - Ισπανία 70-67 με ένα δραματικό φινάλε ! Ο Μπόγρης στον ΠαναθηναΙκό !

Ισπανία - Ελλάδα 67-70 (21-7-09) το τέλος του Α' ημιχρόνου (31-40)


Ισπανία - Ελλάδα 67-70 (21-7-09) το δραματικό φινάλε


Ισπανία - Ελλάδα 67-70 (21-7-09) το φοβερό "slalom" και κάρφωμα του Νίκου Παππά !

Η Εθνική Νέων (U20) νίκησε στην 2η αγωνιστική της Β’ Φάσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που γίνεται στην Ρόδο την Ισπανία με 70-67, σε ένα παιχνίδι που είχε δραματικό φινάλε και όλα κρίθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα στο κατάμεστο από χίλιους και πλέον φιλάθλους κλειστό της Ιαλυσού και εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η Ελλάδα με κορυφαίους τους Μπόγρη (35' συμμετοχή, 12 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 1 ασσίστ), Παππά (πέτυχε ένα φοβερό καλάθι – κάρφωμα αλλά NBA - 19' συμμετοχή, 14 πόντοι, 4/6 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 1 ασσίστ) , Σλούκα (30' συμμετοχή, 13 πόντοι, 7/7 ελεύθερες βολές, 3 ριμπάουντ, 4 ασσίστ) και Κασελάκη (30' συμμετοχή, 7 πόντοι, 6 ριμπάουντ) πήρε μια μεγάλη νίκη απέναντι στους αήττητους μέχρι σήμερα Ισπανούς και βάζει πλέον πλώρη για ένα μετάλλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά έφθασε μέχρι και τους 16 πόντους για την Ελλάδα (2ο δεκάλεπτο 33-17), ενώ χρησιμοποιήθηκε για λίγο στον αγώνα και ο Ζήσης Σαρικόπουλος. Για την Ελλάδα 15/33 δίποντα (45.4%), 6/22 τρίποντα (27.2%), 22/27 ελεύθερες βολές (81.4%) και 36 ριμπάουντ (11 επιθετικά - 25 αμυντικά), ενώ για την Ισπανία 21/43 δίποντα (48.8%), 2/21 τρίποντα (9.5% !), 19/28 ελεύθερες βολές (67.8%), 44 ριμπάουντ (22 αμυντικά - 22 επιθετικά) και πρώτο σκόρερ τον Tomas με 21 πόντους.

Στο 1ο δεκάλεπτο του αγώνα Ελλάδα – Ισπανία η ομάδα του Κώστα Μίσσα με ηγέτη τον Μπόγρη, που σύμφωνα με δήλωση του στην ΕΡΤ 1 υπέγραψε συμβόλαιο 2 + 2 χρόνια στον Παναθηναϊκό, ήταν συνεχώς μπροστά και προηγήθηκαν στο τέλος της περιόδου με 20-13.

Στο 2ο δεκάλεπτο 6’ πριν το τέλος η Ελλάδα αύξησε την διαφορά στους πόντους 14 πόντους (29 -15). Στην συνέχεια η διαφορά έφθασε στους 16 (33-17) και 2’ πριν το τέλος το σκορ ήταν 38-27 για την Ελλάδα, για να ολοκληρωθεί η περίοδος και το Α' ημίχρονο με 40-31 υπέρ της.

Στο ημίχρονο για την Ελλάδα 10/19 στα δίποντα (52.6%), 2/7 τρίποντα (28.5%), 14/15 ελεύθερες βολές (93.3%), 15 ριμπάουντ, με τον Μπόγρη να έχει πετύχει 8 πόντους. Για την Ισπανία 12/26 δίποντα (46.1%), 0/9 τρίποντα, 7/11 ελεύθερες βολές (63.6%) και 24 ριμπάουντ, με τον Tomas να έχει πετύχει 12 πόντους.

Στο 3ο δεκάλεπτο η Ισπανία 7’ πριν το τέλος μείωσε στους 2 πόντους (40-38), με την Ελλάδα να μην έχει σημειώσει πόντο για 3' (0-7) και 6' πριν το τέλος της περιόδου ισοφάρισαν σε 40-40. Η Ελλάδα πέτυχε καλάθι 3 πόντων με τον Κασελάκη μετά από 4' 30" παιχνιδιού στο 3ο δεκάλεπτο (43-40), ενώ 4’ 30” πριν το τέλος η Ισπανία πέρασε μπροστά με 43-44. Στην συνέχεια με σερί 7-0 η Ελλάδα πέρασε ξανά μπροστά με 50-44, με την περίοδο να κλείνει με σκορ 52-50 για την Ελλάδα και τους Ισπανούς να έχουν 0/13 τρίποντα !

Το δραματικό φινάλε !

Στο 4ο δεκάλεπτο με ρεσιτάλ του Νίκου Παππά 8’ πριν το τέλος η Ελλάδα πέρασε μπροστά με 58-50. Η Ελλάδα 6' πριν το τέλος συνέχισε να είναι μπροστά 60-54. Με πολύ καλές προσπάθεις του Μπόγρη 4' πριν τοτ τέλος το σκορ ήταν 62-57 για την Ελλάδα, με την Ισπανία να πετυχαίνει το πρώτο της τρίποντο (1/17), έχοντας όμως 20 επιθετικά ριμπάουντ. Μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό του αγώνα η Ελλάδα ήταν μπροστά με 65-61 και ο Σλούκας με 2 βολές έκανε το 67-61. Στα 50" πριν το τέλος του αγώνα έγινε το 67-63 και στα 17" με το δεύτερο τρίποντο τους στον αγώνα οι Ισπανοί έκαναν το 67-66. Στα 15" πριν το τέλος ο Σλούκας με 2/2 βολές έκανε το 69-66, στα 12" με 1/2 βολές οι Ισπανοί έκαναν το 69-67 και έχασαν 2" πριν το τέλος τις 2 βολές σε φάουλ που κέρδισαν. Έτσι στο φινάλε ο Παπανικολάου με 1/2 βολές έκανε το 70-67 και η Ελλάδα πήρε μια πραγματικά δραματική νίκη απέναντι στους αήττητους μέχρι σήμερα Ισπανούς.

Ισπανία - Ελλάδα 67-70
Δεκάλεπτα : 13-20, 31-40, 50-52, 67-70
ΙΣΠΑΝΙΑ (Αρανθάνα): Φερνάντεθ 2, Μάρκο 4, Λόπεθ 4, Αλμαθάν , Τόμας 21 (1), Γιόρκα 2, Ραβασέδα 12, Παρέχο 4, Σαμπ 7, Ντε Λα Φουέντε 11, Ράγια.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μάντζαρης 2, Μούρτος, Παππάς 14 (4/6), Γιαννόπουλος 2, Παπανικολάου 6, Σλούκας 13, Γιάνκοβιτς 10 (1), Μπόγρης 12, Κασελάκης 7, Σαρικόπουλος 4.

*Αύριο Τετάρτη η Εθνική ομάδα αντιμετωπίζει τη Λετονία στις 19:00.

Κώστας Μίσσας : "πρέπει να καθαρίσει το μυαλό μας"

Η ελληνική ομάδα πήρε μία ακόμη νίκη σε έναν αγώνα που κρίθηκε στο τέλος. Ο προπονητής της Εθνικής Νέων Ανδρών, Κώστας Μίσσας, έκανε λόγο για ένα εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο και την ανάγκη να «καθαρίσει το μυαλό» για τη συνέχεια.
«Είχαμε ένα εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο, αν αφαιρέσω τα τελευταία 2,5 λεπτά. Εκεί που στην πίεση των Ισπανών χάσαμε την ψυχραιμία μας, αντιμετωπίζοντας και ένα πρόβλημα στα ριμπάουντ. Αν είχαμε πάρει τα ριμπάουντ η διαφορά θα ήταν πάνω από 15 πόντους. Στο τρίτο δεκάλεπτο δεν μπήκαμε με την ίδια λογική. Δεν ήταν θέμα χαλάρωσης, αλλά υπήρχε μεγάλη ενέργεια στο πρώτο ημίχρονο. Έπαιξε ρόλο και η κούραση. Έπρεπε να βγούμε με μεγαλύτερη επιθετικότητα στην άμυνα και μεγαλύτερη ταχύτητα στην επίθεση. Έτσι έγινε το παιχνίδι «γκραν γκινιόλ». Στην κρίσιμη στιγμή σημαδέψαμε εκεί που έπρεπε, αλλάξαμε τις άμυνες και πήραμε αρκετές μπάλες από παγίδες που κάναμε και στη συνέχεια είχαμε ψυχραιμία στο τέλος είτε με τον Παππά με ντράιβ, είτε με τον Σλούκα. Ήμασταν ώριμοι στο τέλος, αλλά είχαμε πρόβλημα στα ριμπάουντ. Κάνουμε πολύ δουλειά στο μαν του μαν, αλλά το τελείωμα αυτής της προσπάθειας είναι και το ριμπάουντ. Δεν γίνεται να χάνουμε τα ριμπάουντ μετά από μια τέτοια προσπάθεια. Η άμυνα τελειώνει στο ριμπάουντ. Αύριο πρέπει να καθαρίσει το μυαλό μας. Μας περιμένει ένα ακόμη δύσκολο παιχνίδι. Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει εύκολος αγώνας. Όταν γίνονται όλα όπως σχεδιάζονται δεν υπάρχουν προβλήματα. Αύριο πρέπει να βγούμε έξω από τη ρακέτα, γιατί σουτάρουν πολύ για τρεις πόντους. Είναι καλοί σουτέρ και το αγαπημένο τους παιχνίδι είναι το σπλιτ άουτ και σουτ. Πρέπει να παίξουμε καλή άμυνα στο ένας εναντίον ενός και να προσέξουμε αρκετά, γιατί η αναμέτρηση δεν θα είναι εύκολη».

Ο Γιώργος Μπόγρης στον Παναθηναϊκό !

Ο Γιώργος Μπόγρης ανήκει και επίσημα πλέον στο δυναμικό του Παναθηναϊκού, καθώς οι "πράσινοι" συμφώνησαν με τον Ηλυσιακό για την μεταγραφή του νεαρού παίκτη. "Ξέρω ότι θα μείνω στον Παναθηναϊκό, δεν θα παραχωρηθώ δανεικός. Πιστεύω στον εαυτό μου και θα διεκδικήσω ότι μου αναλογεί. Καλύτερα να κάνω προπονήσεις με τον Ομπράντοβιτς, παρά να παίξω σε μικρή ομάδα" είπε στον novasports fm, ο Γιώργος Μπόγρης και συνέχισε: "Ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη και διαθέτει το κορυφαίο προπονητικό τιμ στον κόσμο. Νιώθω δέος μόνο και μόνο που θα πατήσω στα αποδυτήρια". Ο νεαρός είναι αποφασισμένος να τα δώσει όλα για να τα καταφέρει: "Θα μπω στο γήπεδο και θα τα δώσω όλα. Είμαι επαγγελματίας και ξέρω τι πρέπει να κάνω. Πρέπει να γυμναστώ, το μεγάλο μου μειονέκτημα είναι ότι δεν είμαι αρκετά καλός αθλητής, δεν είμαι πολύ γυμνασμένος. Πρέπει να δουλέψω τα πόδια μου ώστε να δυναμώσουν. Μίλησα και γι' αυτό με τον κ. Ιτούδη. Δεν είμαι και 2.15 οπότε οφείλω να δυναμώσω. Έφυγα από την πατρίδα μου στα 14 μου χρόνια αποφασισμένος να πετύχω στο χώρο. Είμαι πολύ τυχερός που πήρα την ευκαιρία μου και δεν θα την αφήσω να πάει χαμένη".

Ο νεαρός μίλησε και για την προσπάθεια της Εθνικής Νέων στο Ευρωμπάσκετ: "Οι Ισπανοί μας κούρασαν. Κατά διαστήματα παίξαμε καλό μπάσκετ, αλλά είχαμε και νεκρές περιόδους στις οποίες χάναμε τη διαφορά. Έχουμε πνεύμα νικητή, κάτι που από ότι φαίνεται, διαθέτει το ελληνικό μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα. Είναι και θέμα προπονητή, ο κ. Μίσσας είναι γεννημένος νικητής. Όταν τα παιχνίδια πηγαίνουν έτσι στο τέλος ακόμα και οι αντίπαλοί μας πιστεύουν ότι θα χάσουν. Τώρα κοιτάμε το παιχνίδι με τη Λετονία. Ας κερδίσουμε και βλέπουμε".

Ζήσης Σαρικόπουλος : "θέλουμε να προσθέσουμε μία ακόμη επιτυχία στις επιτυχίες που έχουμε ήδη βιώσει"

Η παρουσία του δεν ήταν μεγάλη χρονικά, ήταν όμως ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική ομάδα. Η επιστροφή στο παρκέ για τον Ζήση Σαρικόπουλο σήμανε πολύτιμες ανάσες για τους ψηλούς της Εθνικής Νέων, αλλά ουσιαστική βοήθεια, έστω για τα λίγα μεν, ιδιαίτερα ποιοτικά δε λεπτά που αγωνίστηκε, δείχνοντας ότι σταδιακά ξεπερνά το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί από τη Μελβούρνη ακόμη, όταν τραυματίστηκε στο τελευταίο τουρνουά που πήρε μέρος με την Εθνική Εφήβων (U19), πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
«Νιώθω καλύτερα και χάρηκα που μπόρεσα να βοηθήσω έστω κι αυτό το λίγο την ομάδα. Ήταν μια πολύ καλή νίκη που μας έδωσε το εισιτήριο για τους προημιτελικούς και αξίζουν συγχαρητήρια. Δεν αισθάνθηκα ενοχλήσεις και θέλω να πιστεύω ότι θα μπορώ να βοηθήσω και να ξεκουράσω τα παιδιά στα παιχνίδια που έρχονται». Στα τελευταία λεπτά δεν ήταν στο παρκέ, έζησε όμως ιδιαίτερα έντονα την αναμέτρηση από τον πάγκο σε έναν αγώνα που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα: «Ήταν ένα παιχνίδι που κρίθηκε στο τέλος, ένα παιχνίδι πολύ συναρπαστικό. Ήθελε πολύ ψυχή, αλλά τα καταφέραμε και αυτό έχει σημασία. Με τη νίκη αυτή είμαστε στα προημιτελικά και συνεχίζουμε. Θέλουμε να προσθέσουμε μία ακόμη επιτυχία στις επιτυχίες που έχουμε ήδη βιώσει». Επόμενος αντίπαλος, πριν τα προημιτελικά η Λετονία στην οποία η Ελλάδα έχει ρίξει «κλεφτές ματιές» προς το παρών. Αρκετές όμως για να πείσουν ότι ο αγώνας απαιτεί σοβαρότητα: «Από ότι έχουμε δει η Λετονία μπορεί να κάνει τη ζημιά, επειδή έχει σουτ. Είμαστε στα προημιτελικά, έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε τη νίκη και στο επόμενο παιχνίδι. Είναι σημαντικό να παίξουμε και πάλι με πάθος, αλλά και συγκέντρωση». Σημαντική βοήθεια αναμένεται να δώσει και ο κόσμος, όπως έκανε και σήμερα γεμίζοντας το κλειστό της Ιαλυσού: «Ο κόσμος στην Ιαλυσό μας βοήθησε πολύ. Έπαιξε σημαντικό ρόλο για να πάρουμε την νίκη. Αυτό που θέλουμε και ελπίζουμε είναι ότι θα γεμίσει το «Βενετόκλειο», ένα μεγαλύτερο γήπεδο και με τη Λετονία, αλλά και στα επόμενα παιχνίδια»....

Δεν υπάρχουν σχόλια: