Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Έφηβοι U19 : είναι νέοι ... ωραίοι και πολλά υποσχόμενοι !

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησαν στο www.baskeblog.gr και στην Αθηνά Πατρινού οι 3 έφηβοι που μέσα σε λίγες ημέρες κέρδισαν το αργυρό στο Παγκόσμιο U19 της Νέας Ζηλανδίας και το χρυσό στο Ευρωπαϊκό U20 της Ρόδου, οι Νίκος Παππάς – Βαγγέλης Μάντζαρης – Ζήσης Σαρικόπουλος, την οποία και παραθέτουμε ολόκληρη :

Είναι παίκτες πολλά υποσχόμενοι, είναι ταλέντα, έχουν ψυχή και θέλουν την... προσοχή. Όχι την προβολή, μην μπερδευόμαστε. Την προσοχή των αρμοδίων, ώστε να συνεχίσουν να δουλεύουν και να μπορέσουν να δώσουν ακόμα περισσότερα τόσο στις Εθνικές ομάδες όσο και στο ελληνικό μπάσκετ. Σε κάθε διοργάνωση που συμμετέχουν τα δίνουν όλα για να φτάσουν ως τον τελικό και ήδη ο καθένας από τους τρεις τα τελευταία δύο χρόνια έχει κατακτήσει τρία μετάλλια (δύο χρυσά, ένα αργυρό). Άλλωστε, όπως παραδέχονται πολλοί, αποτελούν την καλύτερη γενιά του ελληνικού μπάσκετ. Οι Νίκος Παππάς, Βαγγέλης Μάντζαρης και Ζήσης Σαρικόπουλος απολαμβάνουν την κορυφή της Ευρώπης, για δεύτερη φορά μέσα σε 13 μήνες, αποδεικνύοντας ότι έχουν κατακτήσει το παρόν και επιφυλάσσονται για το μέλλον, αρκεί βεβαίως να τους δείξουμε όλη την απαραίτητη... εμπιστοσύνη.

.....Είστε ικανοποιημένοι από το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα;
Μάντζαρης: Αν μας ρώταγες μετά τα πρώτο παιχνίδι με την Αμερική θα σου λέγαμε ότι μας υπερικανοποιεί. Αλλά μετά τον τελικό θα σου λέγαμε όχι.
Παππάς: Όταν παίζεις σε έναν τελικό κοιτάς να κερδίσεις. Εφόσον δεν το πήραμε μας έμεινε μία πίκρα.
Σαρικόπουλος: Πριν το παγκόσμιο θα σου λέγαμε ότι θα ήμασταν ευχαριστημένοι, αλλά τώρα επειδή χάσαμε τον τελικό χωρίς να έχουμε ιδιαίτερα καλή εμφάνιση μας έμεινε πικρία.

.....Tο ασημένιο μετάλλιο αποτελεί απόδειξη για όσους σας αμφισβήτησαν;
Παππάς
: Ήταν ακόμα απόδειξη ότι είμαστε μία πολύ πετυχημένη "φουρνιά" που αποτελείται από καλούς παίκτες. Δεν ακούγαμε τι λένε οι γύρω μας, ήμασταν σίγουροι για τις δυνατότητες μας, πιστεύαμε ότι θα τα καταφέρουμε.
Μάντζαρης: Πολλοί είπαν ότι κατακτήσαμε το χρυσό μετάλλιο λόγω του ότι η διοργάνωση ήταν στη χώρα μας. Με αυτό το μετάλλιο νομίζω ότι τους αποδείξαμε ότι είχαν λάθος, ότι είμαστε ομάδα με στόφα νικητή. Ότι έχουμε μία αρρώστια… δεν μπορούμε να μείνουμε εκτός τελικού.
Σαρικόπουλος
: Όλοι μέσα μας ξέραμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ότι τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Απλά με αυτό το μετάλλιο σώπασαν κάποια στόματα… Τα παιδιά πήγανε πολύ καλά καθώς εγώ δεν έπαιξα, ανέβασαν την απόδοσή τους για να καλύψουν και τη δική μου απουσία. Επομένως δεν αποδείξαμε μόνο ότι ήμασταν ισάξιοι με πέρυσι αλλά ακόμα καλύτεροι.

.....Πως είναι για εσένα να βλέπεις τους συμπαίκτες σου να αγωνίζονται και να μην μπορείς να παίξεις;
Σαρικόπουλος
: Είχα κάποια ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα. Δεν είχα παίξει όλη τη χρονιά και περίμενα το καλοκαίρι για να αγωνιστώ. Αλλά από την άλλη προσπάθησα να κάνω ότι μπορώ, προσπάθησα να συμβουλέψω τον Κασελάκη, ο οποίος κάλυπτε το κενό μου. Αυτό που με τρέλαινε είναι ότι όποτε έμπαινα να παίξω το γόνατο μου χειροτέρευε.

.....Πως διαχειριστήκατε τις δύο συνεχόμενες ήττες;
Μάντζαρης
: Βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση, όμως δεν πτοηθήκαμε, όλα εξαρτιόντουσαν από εμάς, ξέραμε ότι δεν βασιζόμασταν σε άλλα αποτελέσματα. Το αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί σαν μία παρέα.
Σαρικόπουλος: Εκεί φάνηκε τι ομάδα ήμασταν. Μας βοήθησε ότι παίξαμε με την Αίγυπτο και ξεσπάσαμε πάνω τους. Ανεβήκαμε από εκείνο το σημείο, σκόραραν και κάποια παιδιά που δεν το είχαν κάνει μέχρι εκείνο το σημείο. Ενώ το παιχνίδι με τη Γαλλία το πήραμε καθαρά και μόνο από τη ψυχολογία.
Παππάς: Πρώτη φορά βρεθήκαμε σε τόσο δύσκολη κατάσταση, παρά το πολύ άγχος, πριν από τα δύο νοκ άουτ παιχνίδια καταφέραμε να πάρουμε μία εύκολη νίκη με την Αίγυπτο. Πήραμε το παιχνίδι με τους Γάλλους και έτσι ήρθαν και οι επόμενες νίκες. Μας βοήθησαν και οι συγκυρίες να μην μας στοιχίσουν οι ήττες.

.....Ποιο ήταν ο δύσκολος αγώνας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα;
Σαρικόπουλος: Το πρώτο παιχνίδι με την Αμερική.
Μάντζαρης: Με τη Γαλλία και με την Αυστραλία καθώς ήταν αυτή η οποία στα φιλικά παιχνίδια μάς είχε κερδίσει με 30 πόντους και έπρεπε να πάμε τελικό οπωσδήποτε. Αλλιώς θα το θεωρούσαμε αποτυχία.
Παππάς: Συμφωνώ με τον Βαγγέλη, με τη Γαλλία ήταν πολύ κρίσιμο παιχνίδι. Πρώτη φορά βρισκόμασταν σε κίνδυνο να αποκλειστούμε τόσο νωρίς, όμως ανταποκριθήκαμε σωστά. Αλλά και με την Αυστραλία γιατί όταν έχεις φάει 30 πόντους στο φιλικό έχεις ένα επιπλέον άγχος. Αλλά στο τέλος μίλησε η καρδιά του πρωταθλητή.

.....Πόσο εύκολο ήταν για εσάς να προσαρμοστείτε σε μία καινούργια φιλοσοφία, σε έναν διαφορετικό προπονητή και κατά πόσο σας επηρέασε η κούραση;
Μάντζαρης: Πιστεύω ότι αυτοί προσαρμόστηκαν σε εμάς και όχι εμείς σε αυτούς. Ήταν δύσκολο, καινούργιος προπονητής, καινούργια ομάδα, τα παιδιά ευτυχώς τα γνωρίζαμε. Τον προπονητή όμως δεν τον ξέραμε, τη μία μέρα γνωριζόμασταν και την άλλη έπρεπε να παρουσιαστούμε ως ομάδα. Η κούραση έπαιξε σημαντικό ρόλο, δώσαμε 20 αγώνες μέσα σε ένα μήνα κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει. Αλλά το ότι η διοργάνωση ήταν στη χώρα μας, ο κόσμος μας έδινε δύναμη.
Παππάς
: Αυτοί προσαρμόστηκαν στο δικό μας παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο ροτέσιον που γινόταν στην ομάδα οι επτά παίκτες ήταν από τους έφηβους χωρίς να σημαίνει ότι οι άλλοι δεν συμμετείχαν. Ήμασταν τυχεροί που το πρώτο παιχνίδι ήταν με το Βέλγιο μας βοήθησε να βρούμε τα πατήματα μας. Από εκεί και πέρα ο Κώστας Μίσσας είναι εξαιρετικός προπονητής, μας βοήθησε να αναδείξουμε το ταλέντο μας και τις ικανότητες μας.
Σαρικόπουλος
: Το γεγονός ότι έχουμε ξανασυνεργαστεί με τα παιδιά βοήθησε αλλά και το τιμ ήταν πάρα πολύ καλό. Τα παιχνίδια ήταν γνωστά σε εμάς, με μικρές παραλλαγές και απλά συστήματα.

.....Πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί της ηλικίας σας να έχει χρόνο συμμετοχής στην ομάδα του;
Μάντζαρης
: Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό σε αυτές τις ηλικίες είναι να αγωνίζεσαι. Όσες ατομικές προπονήσεις και να κάνεις δεν μπορείς να προχωρήσεις. Σημαντικό είναι να έχεις εικόνες, η εμπειρία είναι αυτή που μετράει πιο πολύ. Τα παιδιά που παίζανε στις ομάδες τους μπορούσανε να διαβάσουνε καλύτερα κάποιες φάσεις.
Παππάς: Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις καταστάσεις και να ανταπεξέλθεις. Όταν παίζεις όλη τη χρονιά δεν χρειάζεσαι πολύ χρόνο προσαρμογής. Για παράδειγμα ο Σλούκας ο οποίος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν έξω από τα νερά του, μόλις βρήκε τα πατήματά του έγινε από τους καλύτερους παίκτες στο Ευρωπαϊκό. Ήθελε παιχνίδια στα πόδια του για να βρει το ρυθμό του.
Σαρικόπουλος: Κακά τα ψέματα είναι πολύ σημαντικό. Εγώ έκανα άσχημη επιλογή πανεπιστημίου, άλλαξα και έπρεπε να μείνω ένα χρόνο εκτός. Τώρα θέλω να κάτσω ένα χρόνο να κάνω μία σεζόν να δω πως είναι και από εκεί και πέρα να δω τι μπορώ να κάνω.

.....Ποιο από τα τρία μετάλλια που έχετε κατακτήσει αυτούς τους 13 μήνες θα ξεχωρίζατε;
Μάντζαρης
: Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο βαθμός δυσκολίας ήταν πολύ μεγαλύτερος, ήμασταν μακριά από τη χώρα μας, ήμασταν μόνοι μας, ακούγαμε κριτικές, είχαμε και την απουσία του Ζήση (Σαρικόπουλου). Εκεί αποδείξαμε πόσο ομάδα είμαστε.
Σαρικόπουλος: Το πρώτο είναι αυτό που μένει, οπότε αυτό στον Πύργο. Τα άλλα δεν τα χάρηκα τόσο όσο εκείνο. Παράλληλα της Ρόδου είναι ακόμα πολύ πρόσφατο και δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα.
Παππάς: Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς αγωνιστήκαμε εκτός έδρας. Βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση μετά από δύο ήττες. Πολύ μεγαλύτερο επίπεδο ενώ και οι ομάδες ήταν πολύ καλύτερες. Όλα αυτά μας έδεσαν περισσότερο ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία αυτής της ομάδας.

.....Ποια διοργάνωση προτιμάτε;
Μάντζαρης
: Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς αγωνίζονται ομάδες που δεν γνωρίζαμε, όπως Αμερική, Αργεντινή, Αυστραλία και το επίπεδο είναι διαφορετικό. Στο Παγκόσμιο μπορεί να μην ξαναπαίξεις ποτέ, πολλοί παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα δεν έχουν παίξει σε αυτή τη διοργάνωση και θεωρώ ότι είναι κλάσεις ανώτερο από το Ευρωπαϊκό.
Παππάς: Κάνεις ταξίδι δύο ημερών για να φτάσεις... δεν μπορείς να γυρίσεις χωρίς μετάλλιο. Αντιμετωπίζεις ομάδες που δεν αντιμετωπίζεις συχνά ενώ και το επίπεδο είναι πολύ ανώτερο.

.....Οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές σας από τις δύο οργανώσεις;
Μάντζαρης
: Έχουμε ένα γούρι, σε κάθε διοργάνωση βγάζουμε και διαφορετικό σύνθημα. Ιδιαίτερα το σύνθημα μετά τον αγώνα με την Αυστραλία μας έχει μείνει ιδιαίτερα. Επίσης είχαμε πολλές ατάκες. Όταν κάποιος έλεγε μία ιστορία και έβαζε σάλτσα του λέγαμε "μην ξεχνιέσαι" αλλά και πολλές άλλες...
Παππάς: Στο Ευρωπαϊκό άλλη μία ατάκα που είχε πει ο κόουτς είναι το "φάγαμε το γάιδαρο τι μας έμεινε;". Όπως και για τον Κώστα Μίσσα είχαμε βγάλει κάποιες ατάκες (δεν μας την αποκάλυψαν όμως).
Σαρικόπουλος: Στη Ρόδο περπατούσαμε πολύ ώρα και γι' αυτό παίρναμε τα αυτοκινητάκια που είχαν στο ξενοδοχείο και κάναμε βόλτες.

.....Αυτός που δέχεται τα περισσότερα πειράγματα;
Μάντζαρης: Από τη γενιά του '89 ο Βαγγέλης Σακελλαρίου ενώ από τους 90άρηδες ο Νώντας Παπαντωνίου.
Σαρικόπουλος: Σε γενικές γραμμές υπήρξαν πολλά πειράγματα. Μεταξύ μας γίνονταν τρελές πλάκες.

.....Ποιος είναι αυτός που σας εμψύχωνε περισσότερο στους αγώνες;
Παππάς
: Ο Ανδρέας Μαύρος.
Μάντζαρης: Αλλά και ο Θανάσης Ζαμπάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: