Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Ευρωλίγκα : Ελληνική μονομαχία στην φάση των προκριματικών. Οι όμιλοι της Α' φάσης !

πηγή : www.basketblog.gr

Η κληρωτίδα φαίνεται πώς είχε... κέφια στην κλήρωση των προκριματικών της Ευρωλίγκα και έβγαλε ελληνικό εμφύλιο. Μαρούσι και Άρης λοιπόν θα παλέψουν σε διπλούς αγώνες την πρόκριση στη δεύτερη φάση των προκριματικών και αυτό μόλις λίγους μήνες μετά τη "μάχη" που έδωσαν στους μικρούς τελικούς για την τρίτη θέση. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στο "Αλεξάνδρειο" στις 29 Σεπτεμβρίου ενώ ο επαναληπτικός στις 2 Οκτωβρίου στο ΟΑΚΑ, τα οποίο θα χρησιμοποιεί ως έδρα στους ευρωπαϊκούς αγώνες του το Μαρούσι. Αξίζει να αναφέρουμε πώς για να προκύψει ο ελληνικός "εμφύλιος" έβαλε το… χεράκι της και η διοργανώτρια αρχή, η οποία απάντησε αρνητικά στους εκπροσώπους των δύο ομάδων μας ώστε να λάβουν κλειδάριθμο και να αποφευχθεί αυτό που εν τέλει έγινε.

Εν τω μεταξύ μ' ένα μεγάλο "μπράβο" στον Παναθηναϊκό από τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου έπεσε η αυλαία της σημερινής γενικής συνέλευσης στη Βαρκελώνη, με την συμμετοχή όλων των ομάδων που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση της περιόδου 2009-2010. Αύριο λίγο πριν από την κλήρωση (12μ.μ.) θα ανακοινωθεί ο τόπος διεξαγωγής του Φάιναλ Φορ της περιόδου 2009-10, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν κάποιες μικροαλλαγές στους κανονισμούς της διοργάνωσης. Μια από τις αλλαγές είναι πως η διακοπή του ημιχρόνου θα μειωθεί από δέκα εφτά σε δέκα πέντε λεπτά, το πρώτο τηλεοπτικό τάιμ - άουτ κάθε αγώνα θα έχει διάρκεια 90'', ενώ το "instant replay" στα τελευταία δευτερόλεπτα θα χρησιμοποιείται και για περισσότερες περιπτώσεις αμφισβητούμενων φάσεων. Τέλος, κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει τρεις εμφανίσεις. Επίσης, έγινε γνωστό ότι η Ευρωλίγκα θα προσπαθήσει να αποτρέψει αγώνες μεταξύ ομάδων των ίδιων χωρών, ακόμη κι αν μία απ' αυτές τις ομάδες πάρουν το εισιτήριο από τα προκριματικά. Για παράδειγμα, αν το Μαρούσι ή ο Άρης πάρουν την πρόκριση, η διοργανώτρια αρχή θα προσπαθήσει να αποφύγει να τους συμπεριλάβει στον όμιλο του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού.

Κατά τα άλλα οι 24 ομάδες (συμπεριλαμβανομένων και των δύο από τον προκριματικό) χωρίστηκαν σε έξι επίπεδα με επικεφαλής των ομίλων αυτές που πέρυσι έφτασαν στο Φάιναλ Φορ, δηλαδή τον Παναθηναϊκό, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Μπαρτσελόνα και τον Ολυμπιακό.

Αναλυτικά οι όμιλοι:

Α’ ΓΚΡΟΥΠ

Μπαρτσελόνα
Σιένα
Τσιμπόνα
Φενέρ / Ούλκερ
Ζαλγκίρις
Βιλερμπάν

Β’ ΓΚΡΟΥΠ

Ολυμπιακός
Παρτίζαν
Μάλαγα
Εφές Πίλσεν
Λιέτουβος Ρίτας
ομάδα προκριματικών *

Γ’ ΓΚΡΟΥΠ

ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ταού
Μακάμπι Τελ Αβίβ
Ρόμα
Ολίμπια Λιουμπλιάνας
ομάδα προκριματικών **

Δ’ ΓΚΡΟΥΠ
Παναθηναϊκός
Ρεάλ
Αρμάνι Μιλάνο
Πρόκομ
Χίμκι
Όλντενμπουργκ

*Θα είναι μια εκ των Ορλίνς, Σαρλερουά, Μπένετον, Βέντσπιλς.
**Θα είναι μια εκ των Αλμπα, Λε Μαν, Μαρούσι, Αρης.

Το Παρίσι θα φιλοξενήσει οριστικά τις τέσσερις ομάδες που θα φτάσουν ως το φινάλε.

Το πρόγραμμα
1ος ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ:
29/09 - 2/10
2ος ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ: 6/10 - 9/10
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: 19/10
1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: 21-22/10

Η κλήρωση της Ευρωλίγκα έφερε τον Παναθηναϊκό στον ίδιο όμιλο με τις Ρεάλ Μαδρίτης, Όλντενμπουργκ, Μιλάνο, Χίμκι και Πρόκομ. Μπορεί να μοιάζουν εύκολοι αντίπαλοι αλλά οι "πράσινοι" γνωρίζουν ότι θα πρέπει να είναι σοβαροί σε κάθε παιχνίδι για να φτάσουν ως τον τελικό στόχο. "Αν είμαστε σε καλή κατάσταση δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Σεβόμαστε όλες τις άλλες ομάδες που είναι στον όμιλό μας και θα δείξουμε σεβασμό σε οποιαδήποτε ομάδα βρεθεί απέναντί μας στο γήπεδο" είπε ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος οριοθέτησε τους στόχους: "Δεν μπορεί να αλλάξουν. Πάμε πάλι για… μία από τα ίδια. Θέλουμε και τους τρεις τίτλους. Να προχωρήσουμε βήμα βήμα, αγώνα με τον αγώνα χωρίς να κοιτάμε απ’ ευθείας τον… τερματισμό. Θέλουμε τίτλους, αλλά ξέρουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σταθερά. Το Παρίσι σίγουρα σημαίνει πολλά για τον Παναθηναϊκό. Εύχομαι να αποδειχθεί γούρικο… Αν και δεν πιστεύω στην τύχη, αλλά στις δυνατότητες που έχει η ομάδα μας". Ο Κώστας Τσαρτσαρής τόνισε για τους αντιπάλους: "Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι σίγουρα η ομάδα που ξεχωρίζει κάπως από τις άλλες αντιπάλους μας, σε έναν όμιλο που είναι βατός. Αυτό που έχουμε μάθει όμως όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι δεν πρέπει να κοιτάμε τους αντιπάλους μας. Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και πάλι, να δείξουμε στο γήπεδο ότι είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης και όχι στα λόγια. Η ομάδα χτίζεται και πάλι για να κατακτήσει την κορυφή". Όσο για το Παρίσι; Ο Έλληνας φόργουορντ τόνισε: "Νομίζω ότι είναι ένα καλό κίνητρο για όλους μας στον Παναθηναϊκό. Είναι το μέρος όπου η ομάδα και η Ελλάδα γενικότερα κατέκτησε το πρώτο της Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε συλλογικό επίπεδο. Είναι κάτι που θα ανασύρει μνήμες για τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού που βρίσκονταν και τότε στην ομάδα, αλλά και για εμάς που ήμασταν τότε οπαδοί της. Θα είναι σίγουρα ξεχωριστή στιγμή να πατήσουμε στο γήπεδο όπου κατακτήθηκε το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα".

Ο Ολυμπιακός το μόνο σίγουρο είναι ότι στον όμιλο δεν θα έχει εύκολο έργο! Παρτιζάν, Μάλαγα, Εφές Πίλσεν και Λιέτουβος Ρίτας έχουν την εμπειρία της κορυφαίας διοργάνωσης και από εκεί και πέρα περιμένει μια ακόμα ομάδα από τα προκριματικά που δεν αποκλείεται επίσης να είναι ένα παραδοσιακό ευρωπαϊκό κλαμπ. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι της ομάδας του Πειραιά προεξέχοντος του προέδρου Παναγιώτη Αγγελόπουλου θεωρούν ότι η κλήρωση ήταν ευνοϊκή. Σίγουρα αν ο Ολυμπιακός παρουσιάσει ανάλογο με το περσινό του πρόσωπο, δεν κινδυνεύει από τους συγκεκριμένους αντιπάλους. Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Γιαννάκης είπε πως: "Είναι πολύ νωρίς για αναλύσεις αφού οι περισσότερες ομάδες δεν έχουν ολοκληρώσει το ρόστερ τους. Σίγουρα το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, αλλά θεωρώ ότι η ίδια η διοργάνωση μας έχει δείξει πως είναι πιο σημαντική η κλήρωση του Top-16, χωρίς να θέλω να πω, πως δεν έχει σημασία κι αυτή η κλήρωση. Εμείς έχουμε ως στόχο να φτάσουμε το ίδιο ψηλά με πέρσι, θέλουμε σε κάθε παιχνίδια και ανεξαρτήτου αντιπάλου να δείχνουμε το καλύτερο δυνατό μας πρόσωπο και μ' αυτά κατά νου θα ξεκινήσουμε το φετινό... ταξίδι". Φυσικά κανείς από την ομάδα του Ολυμπιακού δεν μπορεί να χαρακτιρίσει εύκοληή δύσκολη μια κλήρωση από τη στιγμή που οι ομάδες είναι σε στάδιο δημιουργίας. Αυτό υπογράμμισε και ο Χρήστος Σταυρόπουλος: "Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Να είμαστε και φέτος στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα. Το να χαρακτηρίσεις εύκολη ή δύσκολη μια κλήρωση είναι ριψοκίνδυνο, αφού όλες οι ομάδες είναι σε μια φάση δημιουργίας". Τέλος, ο Νίκος Μπουντούρης δήλωσε πως: "Σίγουρα το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, αλλά ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες οποιαδήποτε αντίπαλου και πάντα οι κληρώσεις κρίνονται από τα αποτελέσματα. Ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος για τους στόχους του".

Δεν υπάρχουν σχόλια: