Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Εθνική Εφήβων (U19) : συνέτριψε με 84-69 την Αυστραλία και παίζει την Κυριακή στις 10:30πμ στον μεγάλο τελικό με την Αμερική !

Ελλάδα - Αυστραλία 84-69 (πατήστε εδώ για να δείτε Βίντεο με τα Highlights του αγώνα !)

Με τις ΗΠΑ στο μεγάλο τελικό την Κυριακή στις 10:30πμ η Εθνική Εφήβων ! (στην φωτό ο Παπαντωνίου στο παιχνίδι της Β' φάσης όπου η Ελλάδα έχασε με 69-85)

Από εδώ ξεκίνησαν όλα φέτος και είμαστε εκεί ! Γλυφάδα 1-6-09


Η Εθνική Εφήβων του Γιώργου Βλασσόπουλου (στην φωτογραφία με τον Γιώργο Χαλαμπαλάκη από την φετινή του βράβευση στην ΕΚΑΣΚ) συνέτριψε στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στην Νέα Ζηλανδία την Αυστραλία με 84-69 και πηγαίνει στον μεγάλο τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει τις τον νικητή του παιχνιδιού ΗΠΑ που νίκησαν με 81-77 στον άλλο ημιτελικό την Κροατία. Η Εθνική πήρε από την αρχή το προβάδισμα, έφθασε την διαφορά μέχρι και τους 22 πόντους και με ηγέτες τους Παππά, Κασελάκη, Γιάνκοβιτς και Παπανικολάου έφθασε επάξια στον μεγάλο τελικό !
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες (27-6-09) στο φιλικό τουρνουά της Μελβούρνης η Αυστραλία είχε κερδίσει την Ελλάδα με 96-74. Επίσης να ανφέρουμε ότι στην Β' φάση η Ελλάδα είχε χάσει με 69-85 από τις ΗΠΑ (6-7-09).


από το www.basketblog.gr
Στα χαρτιά η Αυστραλία ήταν το φαβορί, αποδείχθηκε όμως (και αυτή) πολύ λίγη για την πιο επιτυχημένη γενιά παικτών του ελληνικού μπάσκετ! Διότι η Εθνική Εφήβων, οι απίθανοι αυτοί 90-91άρηδες του Γιώργου Βλασσόπουλου, έκαναν μια… μπουκιά την Αυστραλία (84-69) και προκρίθηκαν στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, όπου θα αντιμετωπίσουν αύριο (Κυριακή) το πρωί στις 10.30 το νικητή του άλλου ημιτελικού, την Αμερική.

Η Ελλάδα θα δώσει το "παρών" σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος για τέταρτη φορά στην ιστορία της (μετά το χρυσό των εφήβων του 1995 και το αργυρό των νέων του 2003 και των ανδρών του 2006) και το έκανε με εμφατικό τρόπο. Η ελληνική ομάδα έκανε επί 40 λεπτά ό,τι ήθελε τους αήττητους Aussies (είχαν 7-0 μέχρι σήμερα) και έφτασε με χαρακτηριστική άνεση στη νίκη. Κυριάρχησε στα ριμπάουντ απέναντι σε μία πολύ ψηλότερη ομάδα (48 έναντι 41), μοίρασε 15 ασίστ και γενικά κυριάρχησε με επιβλητικό τρόπο μέσα στο παρκέ.

Μετά τις 6 αλλαγές προβαδίσματος στα πρώτα 4 λεπτά, η Εθνική άρχισε να χτίζει μία διαφορά που έφτασε το +11 στο 12’, το +14 στο 19’, το +17 στο 23’ και το +22 στο 26’… Ο ώριμος Παππάς, ο εορτάζων αρχηγός (κλείνει σήμερα τα 19 χρόνια), ο "φονιάς" Γιάνκοβιτς, με το αρχικό κρεσέντο (13π. στο πρώτο ημίχρονο), ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές που ονομάζεται Παπανικολάου, ο… double double Κασελάκης, το αμυντικό εργαλείο που λέγεται Μάντζαρης, ο ταλαιπωρημένος (από τον πυρετό) Σλούκας και οι υπόλοιποι απίθανοι Εφηβοι είναι πια στον ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

Η μεγάλη πρόκριση

Οι πανηγυρισμοί στο τέλος είχαν γαλανόλευκο χρώμα. Η Ελλάδα με πολύ καλή εμφάνιση και κρατώντας σταθερά το τιμόνι από τα τελευταία λεπτά της πρώτης περιόδου ως το φινάλε της αναμέτρησης επιβλήθηκαν της Αυστραλίας 84-69 και είναι στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, όπου αύριο θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ που κέρδισαν στον άλλο ημιτελικό την Κροατία με 81-77.
Ο αγώνας άρχισε με τις δύο ομάδες να εναλλάσσουν τα ηνία στο σκοράρισμα, με την Ελλάδα προς το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου να δείχνει ότι πατά πιο σταθερά στο παρκέ και την πρώτη περίοδο να κλείνει 24-18 και τα ριμπάουντ να έχουν φτάσει στο εντυπωσιακό 14-8! Κλειδί και η παρουσία του Βαγγέλη Μάντζαρη με τις ασίστ που μοίρασε, αλλά και μετρημένες επιθετικά ενέργειες. Η επανέναρξη έδωσε ένα ακόμη πιο καθαρό προβάδισμα στην ελληνική ομάδα. Ο Λεωνίδας Κασελάκης ήταν και πάλι παρών στα ριμπάουντ, βοηθώντας και στο σκοράρισμα, κάνοντας το αντίστροφο σε ότι αφορά τις… προτεραιότητες ο Βλάντιμιρ Γιάνκοβιτς, ο οποίος έφτασε στους 10 πόντους και ανέβασε τη διαφορά στους 11 (29-18, 11’05’’).

Η ελληνική ομάδα χρησιμοποίησε την άμυνά της ως βάση, εκμεταλλευόμενη στην άλλη άκρη του γηπέδου τα κενά που άφηνε η άμυνα των Αυστραλών. Το σκορ διαμορφώθηκε στο 29-18 στο 11’05’’ με την Αυστραλία να σκοράρει στο 12’40’’ μετά από τέσσερα λεπτά αγώνα (21-18 στο 8’45’’, 29-20 στο 12’40’’). Παράλληλα άρχισε να δείχνει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον τομέα των ριμπάουντ. Ο συνδυασμός είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η διαφορά στους τέσσερις πόντους (33-29, 16’), πριν η Ελλάδα ανακάμψει με τον Νίκο Παππά να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες επιθετικά, οδηγώντας στο 39-29 (18’) και τον Γιάνκοβιτς να διαμορφώνει το 42-30 (18’40’’) και τον Κώστα Παπανικολάου για μια ακόμη φορά ουσιαστικό να ανεβάζει το δείκτη της διαφοράς για πρώτη φορά στους 14 πόντους (44-30, 19’10’’). Το ημίχρονο με τον Κώστα Σλούκα να σκοράρει έκλεισε 46-33.
Η Ελλάδα είχε τον πρώτο λόγο και το +17 που διαμορφώθηκε από πέντε συνεχόμενους πόντους του Νίκου Παππά (52-35, 22’25’’). Οι συνεργασίες των Ελλήνων παικτών συνεχίστηκαν, ο Παπανικολάου έκανε το +18 και ο Γιάνκοβιτς ακολούθησε για το +21 (59-38, 24’20’’) μέσα στους πρώτους… ελεγχόμενους πανηγυρισμούς από την ελληνική πλευρά. Η προσπάθεια συνεχίστηκε με τον Κασελάκη να κάνει το 61-39 (25’20’’) και το τρίτο δεκάλεπτο να κλείνει στο ίδιο τέμπο και το σκορ στο 67-47, χωρίς κανείς παίκτης από την ελληνική ομάδα να υστερεί και προσπάθεια από όλους σε κάθε τομέα. Άμυνα, επίθεση, ριμπάουντ, συνεργασίες.
Η Αυστραλία προσπάθησε από τα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου να δυσκολέψει το κατέβασμα της μπάλας της ελληνικής ομάδας, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μια τακτική την οποία συνέχισε και στην τελευταία περίοδο. Οι πανηγυρισμοί άρχισαν νωρίς όμως για την Ελλάδα ότι κι αν προσπαθούσαν να κάνουν οι αντίπαλοί της. Το σύνθημα δόθηκε από το Νίκο Παππά, όταν αποσύρθηκε στον πάγκο στο τελευταίο τρίλεπτο, δικαιωματικά όχι μόνο ως αρχηγός, αλλά και γιατί σήμερα έχει και τα γενέθλιά του με τον Κώστα Παπανικολάου να φωνάζει πηγαίνοντας προς τον πάγκο στους συμπαίκτες του «ποιος πάει τελικό;» Ρητορική η ερώτηση καθώς το τελικό 84-69 έδωσε το εισιτήρια στην Ελλάδα, η οποία περιμένει πλέον τον νικητή της αναμέτρησης Κροατία-ΗΠΑ.

Ελλάδα - Αυστραλία 84-69
Δεκάλεπτα: 24-18, 46-33, 67-47, 84-69
Ελλάδα (Βλασσόπουλος): Παπαντωνίου, Κατσίβελης, Αγγελόπουλος, Μάντζαρης 8 (6ρ, 6 α, 3κλ), Καραθανάσης, Παπανικολάου 18 (10ρ), Γεωργάκης 2, Σλούκας 8, Γιάνκοβιτς 16 (9ρ), Παππάς 19 , Κασελάκης 13 (13ρ)
Αυστραλία (Κλαρκ): Πέιτζ 15, Αρνότ, Καντί 3, Σάλεσιτς 6, Ντελαβεντόβα 12, Γκρίνγουντ 1, Μπρόκχοφ 4, Μότουμ 9, Έλις 8, Χόντγκσον 1, Γιανγκ 10 (10ρ), Χάρις-Τανκς

Νίκος Παππάς: Ας απολαύσουμε το παιχνίδι αύριο!

Ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας, Νίκος Παππάς, μιλώντας μετά την αναμέτρηση δήλωσε: «Όλα ξεκίνησαν από την άμυνα. Είχαμε χάσει στο φιλικό από την Αυστραλία και ήμασταν έτοιμοι για την αναμέτρηση αυτή. Η άμυνα ήταν αυτή που μας βοήθησε από την αρχή, ήταν η βάση για να συνεχίσουμε. Έχουμε μπροστά μας έναν τελικό, δεν μας νοιάζει ο αντίπαλος, αν θα είναι η Κροατία ή οι ΗΠΑ. Είναι ένας τελικός, οπότε ένα δύσκολο παιχνίδι. Θα πρέπει να ηρεμήσουμε και να ετοιμαστούμε για αύριο». Όσο για το πάρτι… γενεθλίων; «Μετά τον τελικό θα κάνουμε το πάρτι για τα γενέθλια. Τώρα στο μυαλό μας πρέπει να είναι ο τελικός. Τι θα έλεγα στους Έλληνες; Να απολαύσουν το παιχνίδι και να χαρούμε τη νίκη αύριο!»

Ο Μάθιου Ντελαβεντόβα από την ομάδα της Αυστραλίας, δήλωσε: «Η Ελλάδα ξέφυγε νωρίς στον αγώνα και δεν μπορέσαμε να επιστρέψουμε. Πήραν μια διαφορά και δεν στάθηκε δυνατό να τους πλησιάσουμε. Τους επιτρέψαμε πολλά ελεύθερα σουτ, ενώ δεν καταφέραμε να ανακόψουμε τις διεισδύσεις τους που μας στοίχισαν. Προσπαθήσαμε και με παγίδες, αλλά ούτε αυτό απέδωσε!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: