Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Ευρωπαϊκό - Πολωνία 2009 : Σκόπια - Ελλάδα 54-86 (7-9-09) !

Eurobasket 2009 Πολωνία - Πρώτος αγώνας της Εθνικής Ανδρών στον Α' όμιλο : Σκόπια - Ελλάδα 54-86 (7-9-09) Highlights και Top Plays

Νίκη σημαντική βαθμολογικά, αλλά και ψυχολογικά σημείωσε η Ελλάδα στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ επικρατώντας της ΠΓΔΜ με 86-54 στην πρεμιέρα της διοργάνωσης στο Πόζναν.
Ο μονόλογος της Ελλάδας άρχισε νωρίς. Μπορεί στην εξέδρα να γινόταν ένα διαφορετικό πολιτικό παιχνίδι από την πλευρά των οπαδών των αντιπάλων της ελληνικής ομάδας, αλλά στο παρκέ, το μόνο παιχνίδι που γινόταν ήταν από τους Έλληνες παίκτες. Ο Μπουρούσης έκανε το 0-2, ο Σπανούλης το 0-4, οι παίκτες του Άρσιτς πλησίασαν στο 3-4 και ουσιαστικά αυτό ήταν το περισσότερο που μπόρεσαν να κάνουν. Η Ελλάδα δεν είχε αντίπαλο, ένα 14-0 βοήθησε στο να διαμορφωθεί το 3-18 (4’30’’), με τον Βασίλη Σπανούλη να έχει σημειώσει τους 11 πόντους και να δίνει το σύνθημα ως πραγματικός ηγέτης για να «καθαρίσουν» άμεσα ο ίδιος και οι συμπαίκτες του τον αγώνα.
Η ΠΓΔΜ είχε επιχειρήσει να πιέσει και σε όλο το γήπεδο για να δυσκολέψει την ελληνική ομάδα, αλλά ήταν μια ιδέα που εγκατέλειψε γρήγορα, καθώς η Ελλάδα μάλλον δεν ένιωσε σε καμία περίπτωση την οποιαδήποτε πίεση και συνέχισε στο δικό της ρυθμό. Στο 6’20’’ το σκορ ήταν 6-23 και το δεκάλεπτο έκλεισε με το 13-28 και την ΠΓΔΜ να έχει ευστοχήσει μόλις σε τέσσερα σουτ εντός πεδιάς, όλα τριών πόντων, από τους Στεφανόφ, Μάσεϊ, Άντιτς, Τσετσέφσκι.

Η οποιαδήποτε προσπάθεια των αντιπάλων μας έπεσε στο κενό. Η διαφορά έφτασε στο +20 (15-35) στο 23’ με την Ελλάδα να πατάει το γκάζι όποτε έβρισκε ευκαιρία, αλλά να πηγαίνει και σε επιθέσεις πέντε εναντίον πέντε, αναγνωρίζοντας καταστάσεις και συνθήκες, προσπαθώντας να αποφύγει βεβιασμένες ενέργειες και λάθη (μόλις 4 στο πρώτο ημίχρονο). Όποιος παίκτης και να έμπαινε στο παρκέ έμπαινε σε αυτό το ρυθμό, όλοι προσπάθησαν και κατάφεραν να βοηθήσουν, συμβάλλοντας σε κάθε τομέα: Σκοράρισμα, πάσες, ριμπάουντ και κυρίως άμυνα, όπου οι αλληλοκαλύψεις ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές που θα έπρεπε. Η διαφορά έφτασε στο +25 (19-44 στο 16’30’’, 21-46 στο 17’10’’), πριν το ημίχρονο κλείσει 28-52.
Η κατάσταση απλά έγινε ακόμη καλύτερη για την Ελλάδα με την επανέναρξη της αναμέτρησης και το δείκτη της διαφοράς να ανεβαίνει και στο +30 για πρώτη φορά στο 24’15’’ (33-63), για να φτάσει στη μεγαλύτερη τιμή της στο 29’ (+34, 35-69), με το τρίτο δεκάλεπτο να «σφραγίζεται» με το 37-69. Ο Γιάννης Μπουρούσης από τα πρώτα κιόλας λεπτά, ο Νίκος Ζήσης και στη συνέχεια και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης έδωσαν σημαντικές βοήθειες, ενώ αμυντικά η παρουσία του Φώτση με τις βοήθειες, όπως και του Περπέρογλου έλυσαν πολλές «πολιορκίες». Το υπόλοιπο του αγώνα ήταν μάλλον τυπική διαδικασία με την απόσταση ανάμεσα στις δύο ομάδες… μαθηματικά να φλερτάρει με τους 30 πόντους και στην πράξη και τη διαφορά γενικότερα σε πολύ μεγαλύτερες… αποστάσεις, ως το τελικό 54-86 και την πρώτη νίκη στο Ευρωμπάσκετ.


Διαιτητές: Ντόλινεκ (Τσεχία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Μπολτάουζερ (Σλοβενία)
Δεκάλεπτα: 13-28, 28-52, 37-69, 54-86
ΠΓΔΜ (Άρσιτς): Στεφάνοφ Βρ. 3, Μιρακόφσκι 3, Σοκολόφ, Στεφανόφ Ρ. 2, Στογιανόφσκι 6, Μπλαζέφσκι, Τασόφσκι, Γκετσέφσκι 9, Άντιτς 9, Στογιανόφσκι 2, Μάσεϊ 12, Σαμαρντζίσκι 8
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 5, Μπουρούσης 11 (8ρ), Ζήσης 8 (4 ρ), Σπανούλης 17 (4ρ), Φώτσης, Πρίντεζης 6, Γλυνιαδάκης 5, Καϊμακόγλου 3, Κουφός 6, Περπέρογλου 10, Σχορτσανίτης 11 ...




Γιόνας Καζλάουσκας : "Παίξαμε εξαιρετική άμυνα, κάναμε το καλύτερο ως τώρα παιχνίδι μας και το κυριότερο δεν χαλαρώσαμε μέχρι το τέλος"

Όσο και να προσπαθούσαν να μετριάσουν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η ομάδα μας το παιχνίδι, δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Ο Γιόνας Καζλάουσκας γνωρίζει πως τα επόμενα παιχνίδια θα έχουν υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, αλλά για την ώρα έπρεπε να σχολιάσει μόνο το αποψινό και αλήθεια είναι πως δεν υπήρχαν πολλά πράγματα για να γκρινιάξει. "Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ξεκινήσαμε το Ευρωμπάσκετ πολύ καλά. Παίξαμε εξαιρετική άμυνα, κάναμε το καλύτερο ως τώρα παιχνίδι μας και το κυριότερο δεν χαλαρώσαμε μέχρι το τέλος". Μην περιμένετε να το ρίξει και στον… χορό, αφού γνωρίζει ότι η συνέχεια δεν θα είναι εξίσου εύκολη (εκτός και αν εμείς την κάνουμε να φαίνεται εύκολη). "Αύριο είναι ένα καινούριο παιχνίδι και στην ουσία αρχίζουμε από την αρχή να το σκεφτόμαστε, ξεχνώντας την αποψινή μας νίκη. Η Κροατία είναι πολύ καλή ομάδα, αλλά αν παίξουμε εξίσου καλή άμυνα και είμαστε ομαδικοί θα έχουμε τύχη". Φυσικά και βρήκε κάτι να γκρινιάξει: "Τα 17 λάθη ήταν πάρα πολλά και αυτό δεν είναι καλό. Αν ήταν διαφορετικό το ματς, θα συζητούσαμε μόνο γι' αυτά. Τα περισσότερα έγιναν στο δεύτερο ημίχρονο, όταν και χαλαρώσαμε, αλλά και στον αιφνιδιασμό, που δεν θα έπρεπε να γίνουν. Συμβαίνουν, πάντως, αυτά…".

Ο Αντώνης Φώτσης παρέμεινε στο ίδιο μήκος κύματος. "Ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι, παίξαμε πολύ σκληρή άμυνα, πετύχαμε εύκολα καλάθια και τελειώσαμε νωρίς το παιχνίδι. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι για την αυριανή αναμέτρηση. Θεωρητικά και η σημερινή ήταν δύσκολη, οπότε αν ξεκινήσουμε με την ίδια ενέργεια και παίξουμε εξίσου καλή άμυνα, θα καταφέρουμε να φτάσουμε στον στόχο μας. Έχει δρόμο ακόμα. Καθημερινά πρέπει να γινόμαστε σκληρότεροι".

Ο Σκοπιανός προπονητής Γιόβιτσα Άρσιτς δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τους Σκοπιανούς δημοσιογράφους που φαίνεται ότι περίμεναν νίκη της ΠΓΔΜ. Γιατί δεν ξεκίνησε τον Μάσεϊ, αν ήταν κουρασμένη η ομάδα επειδή ήρθε χθες στην Πολωνία, γιατί δεν έβαλε κάποιον άλλον να μαρκάρει τον Βασίλη Σπανούλη (τον είχε αναλάβει ο Στογιανόβσκι). "Έχετε κάποιον που να μπορεί να τον περιορίσει; Εγώ όσους είχα τους έβαλα, αν είχα τον… Ζήση θα τον έβαζα" τους είπε. Για τον Μάσεϊ απάντησε ότι δεν υπάρχει αρχική πεντάδα, για το αν έφτασαν αργά είπε την αλήθεια: "Οι αντίπαλοί μας ήταν πολύ συγκεντρωμένοι. Είναι καλύτερη ομάδα και παίζοντας έτσι δεν μας άφησαν περιθώρια για να κάνουμε την έκπληξη. Δεν βάλαμε και κάποια ανοιχτά σουτ κι αυτό ήταν όλο. Αφήνουμε πίσω μας αυτό το παιχνίδι και κοιτάζουμε τα υπόλοιπα". Ο Τζερεμάια Μάσεϊ απλά ευχήθηκε να πάνε καλύτερα στη συνέχεια, αν και ήταν εμφανές πως δεν ήταν ευτυχισμένος με τον τρόπο που τον διαχειρίστηκε ο Άρσιτς.

Η Εθνική ομάδα έδωσε τη δική της απάντηση στους παίκτες της ΠΓΔΜ πάνω στο παρκέ και μετά το φινάλε του αγώνα, ο Νίκος Ζήσης δήλωσε: "Όσες φορές και να φωνάζουν Μακεδονία, ή Μακεδονία είναι ελληνική! Δώσαμε χαρά στους Έλληνες με την απόδοση μας στο γήπεδο", δήλωσε ο διεθνής άσος, για να συμπληρώσει: "Κάναμε πολλά λάθη στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά είναι και λίγο ψυχολογικό το θέμα. Κάναμε, όμως, και κάποια πράγματα καλά. Κοιτάμε το αυριανό παιχνίδι με την Κροατία, που είναι πολύ σημαντικό και θα είναι τελείως διαφορετικό από το σημερινό. Είναι ποιοτική ομάδα που θα βάλει την μπάλα μέσα. Επειδή είμαστε νέα ομάδα, είναι λογικό ότι όλες αυτές οι καταστάσεις μάς δυναμώνουν και μας δένουν. Αυτό το ματς μας γεμίζει αυτοπεποίθηση, αλλά η Κροατία είναι πολύ καλή ομάδα". Από τη δική του πλευρά, ο Γιάννης Καλαμπόκης, υπογράμμισε: "Κάναμε το αυτονόητο. Μπήκαμε πολύ συγκεντρωμένοι. Πήραμε διαφορά και την διατηρήσαμε σε όλο το παιχνίδι. Υπήρχε λίγο άγχος, όμως, έχουμε βρει "χημεία" και έτσι φεύγει το άγχος. Η Κροατία είναι σαφώς δυσκολότερος απ' ό,τι ο σημερινός. Θα πρέπει να αρχίσουμε πάλι δυνατά, να βρούμε τα αδύνατα σημεία τους και να βγάλουμε ακόμα περισσότερη ενέργεια στο γήπεδο". Τέλος, ο Στράτος Περπέρογλου, δήλωσε: "Με την Κροατία να μην κάνουμε εύκολα λάθη και να παίζουμε καλή άμυνα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα".

Μια ολόκληρη πεντάδα Ελλήνων παικτών έκανε ντεμπούτο σε μεγάλη διοργάνωση απέναντι στην ΠΓΔΜ. Ο Γιάννης Καλαμπόκης, ο Στράτος Περπέρογλου, ο Κώστας Καϊμακόγλου, ο Νικ Καλάθης και ο Κώστας Κουφός. Ο Αντώνης Φώτσης παραμένει ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα με 123 πλέον, ενώ Σπανούλης και Ζήσης μπορεί να φτάσουν στην… κατοστάρα ως το τέλος του τουρνουά, αφού έχουν 93 και 94 αντίστοιχα. Ο Γιάννης Μπουρούσης με τους 11 πόντους που σημείωσε πέρασε τους 300 με τη φανέλα της Εθνικής, έφτασε τους 306, ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης πέρασε για έναν τους 100 (101).

Στο άλλο παιχνίδι του Α' ομίλου η Κροατία νίκησε με 86-79 το Ισραήλ. Την η Τρίτη 8-9-09 η Ελλάδα αγωνίζεται στις 8:15μμ με την Κροατία και και το Ισραήλ με τα Σκόπια στις 5:30μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: