Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ευρωμπάσκετ 2009 Πολωνία : Ελλάδα - Γερμανία 7:15μμ (ΝΕΤ) - η προϊστορία μεταξύ των 2 ομάδων !



Eurobasket 2005 - Βελιγράδι - Τελικός : Ελλάδα - Γερμανία 78-62

Η Γερμανία είναι ο πρώτος αντίπαλος της Ελλάδας στη Β΄ Φάση του Ευρωμπάσκετ. Ο Γιάννης Ελευθεριάδης που την είδε να αγωνίζεται και στο Γκντανσκ κάνει λόγο για μια ομάδα πειθαρχημένη και πολύ διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει με τον Ντιρκ Νοβίτζκι παρόντα. «Είναι μια ομάδα της οποίας τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα είναι η πειθαρχία, η δύναμη και η ομοιογένεια. Σίγουρα είναι μια τελείως διαφορετική ομάδα συγκριτικά με αυτή που είχαμε γνωρίσει από την εποχή του Νοβίτζκι σε ότι αφορά το ταλέντο. Το γεγονός όμως ότι σπάνια ή σχεδόν καθόλου βγαίνει έξω από τα συστήματα και τον προγραμματισμό της την καθιστά υπολογίσιμο μέγεθος. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η δύναμη και η άμυνά τους. Είναι ενδεικτικό ότι είναι η ομάδα που έχει κάνει τα περισσότερα φάουλ στο τουρνουά μέχρι τώρα. Στην άμυνα προσπαθούν να εφαρμόσουν πολλές καταστάσεις με πίεση, στήνουν παγίδες, εφαρμόζουν πίεση στα ¾ του γηπέδου και άλλα «τρικ», ενώ στην επίθεση πολύ δύσκολα θα δεις κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο έχουν σχεδιάσει. Δεν βγαίνουν από το σύστημα».

Η διαφορά… μπάσκετ ανάμεσα στις δύο ομάδες, ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μεγάλη. Ο Ντιρκ Νοβίτζκι είναι το μεγαλύτερο «εξαγώγιμο» μπασκετικά προϊόν και αυτός στον οποίο οφείλουν πολλά οι Γερμανοί σε ότι αφορά το άθλημα. Η Ελλάδα έχει τον πρώτο λόγο σε ότι αφορά την προϊστορία με 28-17, αλλά οι Γερμανοί μας έχουν πληγώσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Το οποίο έρχεται να μας υπενθυμίσει πως παραμένουν ένας αντίπαλος επικίνδυνος.
Η ελληνική ομάδα έχει νικήσει στις τελευταίες έξι αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο τελικός του Ευρωμπάσκετ 2005 στο Βελιγράδι (78-62). Ελάχιστα επεισόδια πριν από αυτό το 6-0 καταγράφονται δύο οδυνηρές ήττες που κόστισαν ακριβά: Το 1999 στην Ντιζόν με εκείνο το 58-59 που έκανε την ελληνική αποστολή να αποχωρήσει πολύ πιο γρήγορα από τι θα ήθελε από τη Γαλλία και το Ευρωμπάσκετ. Και τον Ντιρκ Νοβίτζκι να δίνει ένα από τα πρώτα του σόου με 21 πόντους εντυπωσιάζοντας άπαντες. Η δεύτερη οδυνηρή ήττα από τους Γερμανούς ήρθε για την Ελλάδα στην Αττάλεια το 2001. Πέρασε από τον πρώτο γύρο, αλλά στο δεύτερο για την πρόκριση στην οχτάδα, η Γερμανία πήρε τη νίκη με 80-75. Ο Νοβίτζκι είχε 25 πόντους και 15 ριμπάουντ, αλλά τα κρίσιμα σουτ και ανήκαν στους Πέσιτς και Γκάρις, ενώ και ο Οκουλάγια είχε το… δικό του μερίδιο ευθύνης με 12 πόντους και 10 ριμπάουντ. Λίγο πιο πίσω, το 1993, η Γερμανία στη δική της χώρα ανέκοψε την πορεία της Ελλάδας προς τα ημιτελικά, επικρατώντας με 76-73 στον προημιτελικό, την πρώτη στάση της ως την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου δύο μέρες αργότερα.
Η μεγαλύτερη νίκη της Ελλάδας είναι το +37 (84-47) στο Κύπελλο Στάνκοβιτς το 2006 πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η μεγαλύτερη ήττα το -18 (73-91) στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 1984 στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: