Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Eurobasket 2009 - Πολωνία : η Ελλάδα στον ημιτελικό με την Ισπανία και πρόκριση στο Παγκόσμιο του 2010 !


Eurobasket 2009 Poland - Προημιτελικός : Τουρκία - Ελλάδα 74-76 παρ. (κ.α 65-65) (17-9-09) Το δραματικό τέλος της κανονικής διάρκειας και της παράτασης !


Ο Μιχάλης Λαμπράκης συνεχίζει να δίνει το παρών στην Πολωνία με τους Πελαργούς !

Η Ελλάδα είναι στους τέσσερις του Ευρωμπάσκετ. Είναι στους ημιτελικούς της διοργάνωσης. Το τελικό 76-74 επί της Τουρκίας στον προημιτελικό την οδηγεί στο επόμενο βήμα, αλλά και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010 που θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία! Ένα τρελό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση με τον Βασίλη Σπανούλη να φτάνει τους 23 πόντους με 6/9 τρίποντα και 7 ασίστ, τον Αντώνη Φώτση να αφήνει το παρκέ με νταμπλ νταμπλ (11 πόντοι, 13 ριμπάουντ), καθοριστικούς τους Ζήση, Σχορτσανίτη, παίρνοντας σημαντική βοήθεια από τους Πρίντεζη και Μπουρούση και κυρίως αμυντικά από τον Περπέρογλου, με τους Νικ Καλάθη και Γιάννη Καλαμπόκη να δίνουν πολύτιμες ανάσες στους γκαρντ… Και να «κλείνει» με μια εικόνα που είχαμε να δούμε σχεδόν ένα χρόνο: Τους διεθνείς να χορεύουν το δικό τους, ιδιόμορφο συρτάκι στο κέντρο του γηπέδου και τα χαμόγελα να περισσεύουν. Για λίγο όμως, καθώς αύριο το απόγευμα (7.30μ.μ.) περιμένει η ξεκούραστη Ισπανία για τον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης.
Η Τουρκία πήρε πρώτη τα ηνία στον αγώνα καταφέρνοντας να ξεφύγει με 5-0 (1’30’’) και 7-2 (2’45’’). Η Ελλάδα ισοφάρισε σε 7-7 (4’25’’) και 9-9 (6’30’’), βρέθηκε και πάλι ένα καλάθι πίσω (9-7 στο 5’30’’ και 14-12 στο 7’50’’), πριν ο Βασίλης Σπανούλης δώσει το προβάδισμα με σουτ τριών πόντων για το 14-15 (8’10’’). Όλο το δεύτερο δεκάλεπτο ανήκει στην Ελλάδα, η οποία παρά τα λάθη τα οποία δεν μπορούσε να αποφύγει είχε τον έλεγχο του αγώνα, φτάνοντας να αυξήσει τη διαφορά ως και τους οχτώ πόντους (16-24 στο 12’30’’ και 18-26 στο 15’). Μεγάλο όπλο της ελληνικής ομάδας ήταν –κόντρα στα προγνωστικά που έδιναν προβάδισμα στην Τουρκία στο συγκεκριμένο κομμάτι- τα ριμπάουντ, με το «σκορ» να είναι 22-4 για την Ελλάδα στο 17’ και 25-11 με την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της αναμέτρησης. Καθοριστική η συμβολή του Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ο οποίος σκόραρε, αλλά και «φόρτωσε» με τρία γρήγορα φάουλ τον Σεμίχ Ερτνέν, αναγκάζοντας τον Μπόγκνταν Τάνιεβιτς να τον αποσύρει και να βάλει στη θέση του τον Ογκούζ Σαβάς.
Αυτό που «πλήρωσε» η Ελλάδα και απώλεσε τη διαφορά ως το 26-29 του ημιχρόνου, ήταν τα δικά της λάθη (οχτώ, έναντι τεσσάρων της Τουρκίας), αλλά και την πολύ μεγάλη αστοχία στα σουτ τριών πόντων για μία ακόμη φορά, μετρώντας 3 εύστοχα τρίποντα, σε 14 προσπάθειες. Αξίζει να επισημανθεί πως τα περισσότερα ήταν ελεύθερα, όπως και ότι η ελληνική ομάδα είχε δύο προσπάθειες λιγότερες για σουτ δύο πόντων σε σχέση με αυτές που είχε πίσω από τα 6μ25.
Ο Σαβάς έφερε την Τουρκία και πάλι μπροστά στο σκορ με την επανέναρξη του αγώνα(32-31, 21’50’’), με τη γρήγορη απάντηση να έρχεται όμως με πέντε πόντους από τον Αντώνης Φώτση, για το 32-36 (22’45’’). Ο αγώνας είχε πολύ δρόμο ακόμη και σίγουρα δεν είχε ξεκάθαρο φαβορί. Η Ελλάδα κατάφερνε να κρατά το προβάδισμα χωρίς όμως να μπορεί να δημιουργήσει μια διαφορά ασφαλείας, ή να διατηρήσει μια μικρή έστω διαφορά. Το 48-52 (32’) από τον Αντώνη Φώτση (είχε και 10 ριμπάουντ ως εκείνο το σημείο), έγινε 53-52 (33’45’’) για την Τουρκία με ένα φόλοου-κάρφωμα του Τούρκογλου, με τον ίδιο να ευστοχεί στην επόμενη επίθεση και σε σουτ τριών πόντων (56-52, 34’50’’). Ο Σπανούλης μείωσε σε 56-55 (35’25’’), αλλά ο Τούρκογλου ήταν εκεί για μία ακόμη απάντηση (58-55, 35’50’’). Η ζυγαριά έμοιαζε να γέρνει προς την πλευρά των Τούρκων. Ο Γιώργος Πρίντεζης έδωσε ώθηση και μια μεγάλη ανάσα με 36’’2 να υπολείπονται, καθώς με τρίποντο από τη γωνία έδωσε και το προβάδισμα και πάλι στην Ελλάδα (63-64), μιμούμενος τους Σπανούλη και Ζήση που είχαν κάνει το ίδιο νωρίτερα. Έδειχνε να έχει και τη νίκη στα χέρια της, όταν με 18’’ να υπολείπονται έγινε το 63-65 με μία εύστοχη βολή του Νίκου Ζήση. Οι Τούρκοι πήραν την μπάλα, η Ελλάδα επέλεξε να παίξει άμυνα και δέχθηκε το καλάθι, ένα λέι απ του Εντέρ Αρσλάν ακριβώς με τη λήξη της κανονικής περιόδου με το 65-65 να σφραγίσει το 40λεπτο.
Ο Ιλιασόβα άνοιξε το χορό στην παράταση, σε ένα πεντάλεπτο που ήταν τουλάχιστον «τρελό». Ο Νίκος Ζήσης απάντησε άμεσα, η Ελλάδα με τον Σπανούλη να βάζει δύο μεγάλα τρίποντα βρέθηκε μπροστά και παρά τα πολλά λάθη που έγιναν από την ελληνική πλευρά, διατήρησε αυτό το προβάδισμα, με το ίδιο σκηνικό να στήνεται στο τέλος. Ο Ζήσης με 9’’8 να υπολείπονται πήγε στη γραμμή των βολών, ευστόχησε και πάλι στη μία, αλλά ήταν κάτι παραπάνω από αρκετή για τη
νίκη και την πρόκριση στους ημιτελικούς με το τελικό 74-76 να γράφει τον επίλογο.

Διαιτητές: Μπαχάρ (Ισραήλ), Τσέρεμπουχ (Ιταλία), Γιόβτσιτς (Σερβία)
Δεκάλεπτα: 14-17, 26-29,46-47, 65-65, 74-76
Τουρκία (Τάνιεβιτς): Γκιουλέρ 3, Ονάν 13, Ιλιάσοβα 9, Ερντέν 2, Τουντσερί 9, Σαβάς 8, Ασίκ 9, Αρσλάν 8, Χερσέκ, Τούρκογλου 13
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης, Μπουρούσης 11 (7ρ), Ζήσης 14 (7ρ), Σπανούλης 23 (7 α, 6/9 τρίποντα), Καλάθης, Φώτσης 11 (13ρ), Πρίντεζης 6, Περπέρογλου 2, Σχορτσανίτης 9 (6ρ, 6κφ)
*Ο Δημήτρης ΔΙαμαντίδης, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Νίκος Φιλίππου, όλοι επικοινώνησαν άμεσα με την Εθνική Ομάδα, δίνοντας τα συγχαρητήρια για τη διπλή επιτυχία της πρόκρισης στους ημιτελικούς του Ευρωμπάσκετ, αλλά και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010.
* Τα συγχαρητήριά του έδωσε τηλεφωνικά στον πρόεδρο της FIBA Europe, Γιώργο Βασιλακόπουλο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνεχάρη "για την εμφάνιση και την πρόκριση τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο"

Βασίλης Σπανούλης : "κάναμε λάθη, αλλά ίσως ήταν και από τη λαχτάρα μας γι’ αυτή τη νίκη"

Το είχε πει αρκετές φορές στη διάρκεια της προετοιμασίας. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να στοχεύει ψηλά. Το είπε και χθες ότι στόχος μπορεί να είναι μόνο η νίκη. Ο Βασίλης Σπανούλης δεν έμεινε στα λόγια. Φρόντισε να τα μετουσιώσει σε πράξεις στο παρκέ. Εκεί όπου έκανε κατάθεση ψυχής και αποδείχθηκε παίκτης κλειδί για την επικράτηση επί της Τουρκίας και την πρόκριση στους ημιτελικούς. Φτάνοντας με τη λήξη της αναμέτρησης έναν πόντο από το ατομικό του ρεκόρ στην Εθνική Ομάδα (24π). Φτάνοντας τις 99 συμμετοχές με το εθνόσημο. Αύριο, στον ημιτελικό με την Ισπανία θα είναι η 100η του συμμετοχή. «Είναι φοβερό το συναίσθημα… Είναι εκπληκτικό μια ομάδα με τόσα πολλά νέα παιδιά να είναι στους τέσσερις της Ευρώπης. Νιώθω περήφανος. Κάναμε λάθη, αλλά ίσως ήταν και από τη λαχτάρα μας γι’ αυτή τη νίκη. Τέλος καλό, όλα καλά όμως. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, γιατί πολλά ήταν αυτά που βοήθησαν. Ο Πρίντεζης έκανε ένα καλό παιχνίδι και πολύ καλή δουλειά στον Τούρκογλου, ο Ζήσης, ο Σχορτσανίτης, ο Φώτσης…. Όλα τα παιδιά έπαιξαν εκπληκτικά». Η συνέχεια αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα, που καλείται να αντιμετωπίσει την Ισπανία: «Θέλουμε να χαρούμε για λίγο, αλλά θα πρέπει να συγκεντρωθούμε, γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει εδώ. Είμαστε στους τέσσερις και πλέον κοιτάμε τον επόμενο στόχο. Θέλουμε ένα μετάλλιο. Σεβόμαστε την Ισπανία, είναι μια εξαιρετική ομάδα, είναι το φαβορί από την αρχή της διοργάνωσης, αλλά δεν φοβόμαστε. Αυτό που εύχομαι σε πρώτη φάση είναι να δείξουμε τον ίδιο ζήλο και αύριο, γιατί παίζουμε μια ομάδα που έχει πολλές λύσεις, βάθος στον πάγκο και παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα».

Γιόνας Καζλάουσκας : "Θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουμε την Ισπανία μέσα σε λίγες ώρες μετά από ένα τόσο δύσκολο παιχνίδι"

Περήφανος δήλωσε ο Γιόνας Καζλάουσκας, προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, μετά το τέλος της αναμέτρησης: «Είμαι χαρούμενος και περήφανος για τη μεγάλη νίκη που πετύχαμε σήμερα. Είναι δύσκολο να μιλάς μετά από ένα τόσο δύσκολο παιχνίδι. Γενικά στο μεγαλύτερο μέρος ελέγχαμε τον αγώνα, αλλά στο τελευταίο δεκάλεπτο χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας για περίπου δύο λεπτά και αυτό έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να προσπεράσει. Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι στο διάστημα αυτό δεν τα παρατήσαμε. Συνεχίσαμε να παλεύουμε και με καλή άμυνα πήραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Κλειδί της νίκης θεωρώ πως ήταν η πολύ καλή άμυνα, ο Σπανούλης, αλλά και όλη η ομάδα που πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις. Ήταν πραγματικά δύσκολο όταν οι παίκτες μου άρχισαν να κάνουν λάθη. Είχα μόλις ένα τάιμ άουτ και δεν μπορούσα να το ξοδέψω λέγοντας τους «γιατί το κάνατε αυτό» και «γιατί το κάνατε το άλλο». Ήταν πραγματικά δύσκολο. Και οι δύο ομάδες ξεκίνησαν νευρικά και οι δύο ομάδες έκαναν λάθη. Όπως είπα, όμως, και πριν το θετικό είναι ότι ποτέ δεν σταματήσαμε να παλεύουμε. Αυτά τα λάθη ήταν πραγματικά απίστευτα. Θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουμε την Ισπανία μέσα σε λίγες ώρες μετά από ένα τόσο δύσκολο παιχνίδι, που κρίθηκε στην παράταση. Ακόμη, όμως, και αν νιώθουμε λίγο κουρασμένοι, αυτή η νίκη θα μας τονώσει ψυχολογικά και θα μας δώσει το κίνητρο να παλέψουμε για το καλύτερο. Θα είναι δύσκολο. Κανονικά θα έπρεπε οι ομάδες να αγωνίζονται τις ίδιες μέρες και ώρες και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες».

Μπόγκνταν Τάνιεβιτς (προπονητής, Τουρκία): «Δεν είχαμε το μυαλό να τελειώσουμε τον αγώνα όπως θα θέλαμε όταν πήραμε το πλεονέκτημα στο τέλος της κανονικής περιόδου. Ένα σουτ μπήκε, βγήκε και τελικά χάσαμε. Είναι η πρώτη φορά που χάσαμε τόσα πολλά ριμπάουντ, κάτι που μας στοίχισε πάρα πολύ. Ο Ασίκ που βοηθά πολύ στον τομέα αυτό, είχε πολύ άγχος, έκανε πολλά φάουλ και δεν μπόρεσε να πράξει το ανάλογο και σήμερα. Η Ελλάδα πάλευε για την μπάλα μετά από ένα χαμένο σουτ και πήρε τα ριμπάουντ και κατοχές. Εμείς δεν το κάναμε αυτό. Είναι και ο βασικός λόγος της ήττας μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: