Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Eurobasket Πολωνία 2009 - Β' Φάση - Group E : η Ελλάδα έχασε με 71-69 από την Γαλλία και έμεινε στην τρίτη θέση του Group E !

Eurobasket 2009 Πολωνία - Β' Φάση , τρίτη ημέρα : Γαλλία - Ελλάδα 71-69 (15-9-09) Highlights και Top Plays

To φοβερό τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη (διακρίνεται στο βάθος αριστερά έχοντας μόλις σουτάρει από το κέντρο του γηπέδου) στην λήξη του τρίτου δεκαλέπτου !

Group E - αποτελέσματα
Γαλλία - Ελλάδα 71-69
Ρωσία - Σκόπια 71-69
Γερμανία - Κροατία 68-70
Τελική Βαθμολογία (νίκες/ήττες , βαθμοί) : 1. Γαλλία 5/0 10β. , 2. Ρωσία 3/2 8β. , 3. Ελλάδα 3/2 8β. , 4. Κροατία 2/3 7β. , 5. Σκόπια 1/4 6β. , 6. Γερμανία 1/4 6β.

Στην επόμενη φάση (Προημιτελικοί - νοκ άουτ αγώνες - 8άδα) προκρίνονται από το Group E οι :
Γαλλία , Ρωσία , Ελλάδα , Κροατία

Γαλλία - Ελλάδα 71-69

Στο νήμα ηττήθηκε η Ελλάδα από τη Γαλλία με τον Ντε Κολό να γράφει το τελικό 71-69 με τη λήξη της αναμέτρησης που οδηγεί τους «τρικολόρ» ως πρώτους στους προημιτελικούς. Η Ελλάδα βρέθηκε στην τρίτη θέση, εξαιτίας της ήττας από τη Ρωσία. Το ποιος θα είναι ο αντίπαλός της θα το μάθει αύριο με την ολοκλήρωση της Β’ Φάσης και στο Λοντζ.
Τα καλά πρώτα λεπτά της Ελλάδας δεν είχαν συνέχεια στην αναμέτρηση. Μετά το 2-0 των Γάλλων, ένα επιμέρους 13-2 την έφερε μπροστά στο σκορ (4-13, 4’45’’), αλλά ότι ακολούθησε και μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου μισού του αγώνα, δεν είχε καμία σχέση. Ο Τόνι Πάρκερ έδωσε το σύνθημα με ένα τετράποντο, η άμυνα συνολικά της ομάδας του έγινε πιο επιθετική, χωρίς να δίνει χώρο για δημιουργία στους Έλληνες παίκτες, οι οποίοι είχαν νωρίτερα βρει ελεύθερα μακρινά σουτ και τα είχαν αξιοποιήσει με τους Φώτση, Σπανούλη και Περπέρογλου. Το τετράποντο του σταρ των Σαν Αντόνιο Σπερς, ήταν σαν να αφύπνισε τους «τρικολόρ», οι οποίοι με ένα 10-3 πλησίασαν στους δύο πόντους (14-16, 6’50’’), επιλέγοντας να περάσουν την μπάλα κοντά στο καλάθι. Το δεκάλεπτο έκλεισε 18-21, η Ελλάδα προηγήθηκε και με πέντε πόντους με την επιστροφή στο παρκέ (18-23, 10’20’’), αλλά ένα 6-0 έδωσε στη Γαλλία το προβάδισμα (24-23, 12’25’’), η οποία δεν το έχασε ως την ολοκλήρωση του ημιχρόνου (41-34), έχοντας φτάσει ως και στο +9 (41-32, 19’). Τα έξι επιπλέον ριμπάουντ των Γάλλων και τα συνολικά 10 επιθετικά που πήραν, παίρνοντας από αυτά 14 πόντους (την ίδια ώρα η ελληνική ομάδα είχε μόλις πέντε πόντους από δεύτερες «ευκαιρίες») ήταν ένας από τους λόγους της υπεροχής τους. Επιπλέον από τους 41 πόντους που είχαν στο πρώτο μισό, οι 26 ήταν μέσα από το «ζωγραφιστό».
Οι Γάλλοι κατάφεραν να φτάσουν τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό (+11, 45-34, 22’15’’) με τον Βασίλη Σπανούλη να μπαίνει και αυτός στη λίστα των παικτών με τρία φάουλ, μετά τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ενώ ο Στράτος Περπέρογλου είχε ήδη τέσσερα. Ο Νικ Καλάθης και ο Κώστας Καϊμακόγλου που κλήθηκαν να μπουν στο παρκέ έδωσαν λύσεις, η Ελλάδα μείωσε στους τρεις πόντους (45-42, 25’20’’). Τα άσχημα νέα ήρθαν με το τέταρτο φάουλ και του Καλαμπόκη πριν ολοκληρωθεί το τρίτο δεκάλεπτο (28’15’’), στέλνοντας και πάλι στο παρκέ τον Σπανούλη με το σκορ να είναι 56-49. Ένα τρελό τρίποντο με τη λήξη του χρόνου της επίθεσης της ελληνικής ομάδας λίγο το 30’, σχεδόν από το κέντρο του γηπέδου, μείωσε τη διαφορά στους τρεις πόντους (56-53). Η Ελλάδα επέτρεψε στους Γάλλους μόλις ένα επιθετικό ριμπάουντ στην τρίτη περίοδο. Με την επανέναρξη ο Σχορτσανίτης κατευθύνθηκε προς τον πάγκο, έχοντας χρεωθεί το τέταρτο φάουλ του.
Η απόσταση ανάμεσα στους δύο αντιπάλους έμεινε στα ίδια επίπεδα, με τη Γαλλία στη θέση του οδηγού. Ο Σπανούλης με ένα ακόμη σουτ τριών πόντων μείωσε την απόσταση στον έναν πόντο (63-62, 36’20’’), ο Καλάθης έκλεψε την μπάλα βγήκε γρήγορα στον αιφνιδιασμό, ο Φώτσης ακολούθησε και με ένα επιθετικό ριμπάουντ και ένα εύστοχο δίποντο έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην Ελλάδα (63-64, 37’15’’). Αυτό που ακολούθησε ήταν το πέμπτο φάουλ του Σχορτσανίτη (37’30’’). Ο Ρονί Τουριάφ εκμεταλλεύτηκε τις βολές για το 65-64 (37’30’’), με την Εθνική να «πληρώνει» και τα πολλά άστοχα σουτ τριών πόντων, ή ακόμη και χαμένα λέι απ για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα. Οι Γάλλοι έκαναν το 67-64 (38’10’’), ο Φώτσης με δύο εύστοχες βολές μείωσε και πάλι στον έναν πόντο (67-66, 39’30’’), με τον ίδιο τρόπο ο Ντε Κολό έγραψε το 69-66 με 20’’ να υπολείπονται. Ο Σπανούλης όμως δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα όμως. Σηκώθηκε μπροστά στον Τουριάφ, έγραψε με τρίποντο 69-69 με 9’’ να απομένουν. Ο Ντε Κολό όμως, με τον Ζήση πάνω του ήταν εύστοχος με τη λήξη για να δώσει τη νίκη στη Γαλλία με 71-69. Και μαζί την πρώτη θέση στον όμιλο.

Διαιτητές: Μπελόσεβιτς (Σερβία), Ιερεθουέλο (Ισπανία), Γιασεβίτσιους (Λιθουανία)
Δεκάλεπτα: 18-21, 41-34, 56-53, 71-69
Γαλλία (Κολέ): Ντιότ 3, Μπατούμ 8, Ζανό 2, Κοφί 14, Πάρκερ 12, Μποκολό 10, Πιετρούς 2, Ντε Κολό 4, Ντιό, Τουριάφ 4, Τραορέ 10
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 2, Μπουρούσης 8 (10ρ), Ζήσης 4, Σπανούλης 16, Καλάθης 7, Φώτσης 9, Πρίντεζης, Καϊμακόγλου 4, Περπέρογλου 7, Σχορτσανίτης 12
Κώστας Κουφός ήταν παρών στο γήπεδο, αλλά δεν ακολούθησε το ζέσταμα της ομάδας, καθώς το μεσημέρι επανεμφανίστηκαν τα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και έτσι έμεινε παροπλισμένος στον πάγκο για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα.

Γιόνας Καζλάουσκας (προπονητής, Ελλάδα): «Ήταν ένας σημαντικός αγώνας για την πρώτη θέση. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ευκολότερος αγώνας στη συνέχεια. Η Γαλλία ήταν καλύτερη και πήρε τη νίκη. Είναι η δεύτερη ήττα συνεχόμενη ήττα που κάνουμε. Είχαμε πρόβλημα στα ριμπάουντ, ειδικά στο πρώτο μέρος, κάναμε λάθη και το βασικότερο ίσως χάσαμε πολλά ελεύθερα σουτ. Για να κερδίσεις δεν αρκεί να είσαι μόνο δυνατός. Χρειάζεται να είσαι και εύστοχος και πολλές φορές και τυχερός».
Νίκος Ζήσης (Παίκτης, Ελλάδα): «Προσπαθήσαμε και οι δύο για τη νίκη, γιατί θέλαμε την πρώτη θέση στον όμιλο. Χάσαμε στο τελευταίο σουτ, το οποίο ήταν ένα δύσκολο σουτ, πάνω μου ουσιαστικά από τον Ντε Κολό. Προσπαθήσαμε ως ομάδα και τώρα κοιτάμε μπροστά. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το πιο μεγάλο παιχνίδι του τουρνουά ως τώρα, τον προημιτελικό».
Βενσάν Κολέ (προπονητής, Γαλλία): «Η νίκη αυτή μας δίνει την πρώτη θέση στον όμιλο, κάτι που για εμάς είναι καλό. Ξέρουμε ότι ο προημιτελικός είναι το κλειδί για μια καλή πορεία στο Ευρωμπάσκετ. Περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο αντίπαλός μας. Θα δούμε τι θα γίνει αύριο, αλλά θα ετοιμαστούμε αναζητώντας και πάλι το καλύτερο δυνατό. Νιώθω ότι η ομάδα μου θέλει πολλά και θα προσπαθήσουμε να πάμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Δεν χρειάστηκε να παίξουν πολύ χρόνο ο Τόνι Πάρκερ ή ο Τουριάφ, γιατί ήμασταν καλοί και χωρίς αυτούς. Και επιπλέον είχαν ανάγκη την ξεκούραση. Ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο επόμενος αγώνας και θέλαμε να ξεκουράσουμε τη βασική πεντάδα. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί κάναμε και τα δύο: Και ξεκουράσαμε κάποιους παίκτες και πήραμε τη νίκη».
Aλέν Κοφί (παίκτης, Γαλλία): «Ήταν ένας αγώνας ο οποίος για εμάς ήταν σημαντικός, όπως και για την Ελλάδα, αφού έδινε την πρώτη θέση στον όμιλο. Θέλαμε τη νίκη, για να συνεχίσουμε το σερί μας και να πάμε στην επόμενη φάση έχοντας το απόλυτο προβάδισμα».

Στην αστοχία και στην έλλειψη καθαρού μυαλού θεώρησε πως κρίθηκε το παιχνίδι με τους Γάλλους ο Βασίλης Σπανούλης. Συγκεκριμένα, ο 27χρονος γκαρντ δήλωσε: "Σήμερα παίξαμε για τη φανέλα και τη χώρα μας. Όμως, μας έλειψαν η ενέργεια το καθαρό μυαλό και η ευστοχία. Πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοσή μας όπως και τα ποσοστά μας στα σουτ καθώς στα τελευταία παιχνίδια δεν τα πήγαμε καλά. Δυστυχώς έτσι είναι ο αθλητισμός. Οι παραδόσεις σπάνε. Στόχος μας είναι να παίζουμε καλά. Τώρα περιμένουμε τον επόμενο αντίπαλό μας". Τέλος, όσον αφοράσ τις δηλώσεις του σούπερ σταρ των Γάλλων, Τόνι Πάρκερ, πως ο Σπανούλης είναι παίκτης ΝΒΑ, ο διεθνής άσος τόνισε: "Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να λέει κάτι τέτοιο ένας παίκτης σαν τον Τόνι Πάρκερ και τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Έχω πάρει την απόφασή μου όμως και είμαι ευχαριστημένος με αυτό που κάνω". Επί της ουσίας, δηλαδή, ο "V-Span" έκλεισε για ακόμη μία φορά την πόρτα στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: