Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Ευρωπαϊκό - Πολωνία 2009 : Ελλάδα - Κροατία 76-68 (8-9-09) !


Eurobasket 2009 Πολωνία - Α' όμιλος , δεύτερη ημέρα : Ελλάδα - Κροατία 76-68 (8-9-09) Highlights και Top Plays

Εθνική Ανδρών : Μεγάλη εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο και νίκη με 76-68 επί της Κροατίας


Τα αποτελέσματα της δεύτερης ημέρας

Α' όμιλος
Ισραήλ - Σκόπια 79-82
Ελλάδα - Κροατία 76-68
Βαθμολογία : 1. Ελλάδα 2/0 4β , 2. Κροατία 1/2 3β , 3. Σκόπια 1/2 3β. 4. Ισραήλ 0/2 2β.

Β' όμιλος
Γερμανία - Ρωσία 76-73
Λετονία - Γαλία 51-60
Βαθμολογία : 1. Γαλλάι 2/2 4β. , 2. Ρωσία 1/2 3β. , 3. Γερμανία 1/2 3β. , 4. Λετονία 0/2 2β.
Γ' όμιλος
Σλοβενία - Σερβία 80-69
Ισπανία - Αγγλία 84-76

Βαθμολογία :
1. Σλοβενία 2/2 4β. , 2. Ισπανία 1/2 3β. , 3. Σερβία 1/2 3β. 4. Αγγλία 0/2 2β.

Δ' όμιλος
Λιθουανία - Πολωνία 75-86
Βουλγαρία - Τουρκία 69-94
Βαθμολογία : 1. Τουρκία 2/2 4β. , 2. Πολωνία 2/2 4β. , 3. Λιθουανία 0/2 3β. , 4. Βουλγαρία 0/2 2β.

Ελλάδα - Κροατία 76-68

Δεύτερη νίκη και πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης σήμανε το τελικό 76-68 επί της Κροατίας στο Πόζναν για την Ελλάδα που κατέγραψε τη δεύτερη νίκη της τη δεύτερη μέρα του Ευρωμπάσκετ με τον Μπουρούση να έχει το δικό του μονόλογο στο πρώτο ημίχρονο και τον Σπανούλη να βάζει τη σφραγίδα του στο φινάλε.
Η Ελλάδα κατέθεσε ένα μεγάλο δείγμα ωριμότητας και συνάμα ταλέντου στο παρκέ. Και μπάσκετ… Ποιοτικού μπάσκετ, με λύσεις, απαντήσεις σε ερωτήματα που έμπαιναν από την άλλη πλευρά και τους παίκτες να δείχνουν όλοι τι σημαίνει ομαδικό παιχνίδι, ομαδικό πνεύμα. Έναν τομέα στον οποίο πήραν άριστα ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.
Οι γκαρντ, αρχής γενομένης από τους Σπανούλη – Ζήση που ήταν στην αρχική πεντάδα αναγνώρισαν άμεσα καταστάσεις, είδαν ποιοι από τους συμπαίκτες τους ήταν σε καλή μέρα, διάβασαν τις αδυναμίες της Κροατίας να μαρκάρει στους ψηλούς και πέρασαν την μπάλα σε αυτούς. Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, φτάνοντας να αφήσει το παρκέ στο ημίχρονο με 17 πόντους και 5 ριμπάουντ έχοντας μάλιστα 5/5 δίποντα, 2/2 τρίποντα και 1/1 βολή! Η σκυτάλη πέρασε στον Κώστα Κουφό, ο οποίος πήρε έτοιμες φάσεις από τους συμπαίκτες του και τις αξιοποίησε για να φτάσει και αυτός τους 10 πόντους στο πρώτο εικοσάλεπτο με 4/5 δίποντα. Η άμυνα της Κροατίας άλλωστε είχε σαφή προσανατολισμό στο να περιορίσει κυρίως τον Βασίλη Σπανούλη, αναγνωρίζοντας ότι είναι ο κινητήριος μοχλός αυτή τη στιγμή για την ελληνική ομάδα. Αυτός έπαιξε έναν διαφορετικό ρόλο σε σχέση με χθες. Στο πρώτο ημίχρονο πήρε μόλις μία προσπάθεια, προτιμώντας να δημιουργεί ρήγματα και να πασάρει, κάτι που αναγνώρισε και έκανε και ο Ζήσης, αλλά και ο Καλάθης. Κι όλα αυτά παρά τα γρήγορα φάουλ που χρεώθηκαν τόσο ο Αντώνης Φώτσης (2 φάουλ στο 2ο λεπτό), όσο και ο Σχορτσανίτης (2 φάουλ σε 6 λεπτά παρουσίας στο παρκέ).

Όλα αυτά συνηγόρησαν στο να αρχίσει η διαφορά να αυξάνεται και να διαμορφώνεται μια κατάσταση υπέρ της Ελλάδας. Βρέθηκε πίσω στο σκορ για τελευταία φορά στο 6’ (9-10), κράτησε το προβάδισμα στο υπόλοιπο του πρώτου δεκαλέπτου (20-15), για να αναδειχθεί σε κυρίαρχο του παιχνιδιού στο δεύτερο δεκάλεπτο, φτάνοντας ως το +21 που ήταν η μεγαλύτερη διαφορά και καταγράφηκε με την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της αναμέτρησης (52-31).
Η Κροατία γνώριζε καλά πως θα έπρεπε να αλλάξει την εικόνα του παιχνιδιού άμεσα. Και στα πρώτα λεπτά έδειχνε να το καταφέρνει, καθώς η έλλειψη συγκέντρωσης των Ελλήνων παικτών που έφερε βεβιασμένες ενέργειες και λάθη, της έδωσε το δικαίωμα να μειώσει ως και τους 12 πόντους (54-42, 24’). Ένα τάιμ άουτ από τον Γιόνας Καζλάουσκας περισσότερο για να ηρεμήσει το παιχνίδι της η ομάδα και η διαφορά εκτοξεύτηκε και πάλι στους 20 πόντους (65-45, 29’45’’), για να κλείσει το τρίτο δεκάλεπτο με το σκορ 65-47.

Η Ελλάδα βρέθηκε να έχει ήδη τέσσερα φάουλ στα πρώτα 40 δευτερόλεπτα της τέταρτης περιόδου, δίνοντας βολές στους Κροάτες γρήγορα, οι οποίοι μείωσαν στους 15 (65-50, 31’). Νικ Καλάθης και Νίκος Ζήσης βοήθησαν στο να διαμορφωθεί το +19 (69-50, 32’20’’), λίγο πριν ο Μάρκο Πόποβιτς χρεωθεί με το τέταρτο φάουλ του στην αναμέτρηση. Η ελληνική ομάδα δεν μπόρεσε να κρατήσει την απόδοσή της σε σταθερή τροχιά, έδωσε και πάλι δικαίωμα στην Κροατία, που πλησίασε περισσότερο, ως τους 12 πόντους με ένα φόλοου του Νίκολα Βούιτσιτς και μία βολή από τον ίδιο (69-57, 34’40’’), με την Ελλάδα να μένει άποντη από το 32’20’’ (δύο βολές του Ζήση) ως το 35’ (1/2 βολές του Σχορτσανίτη, για το 70-56). Οι Κροάτες ήταν παρόντες όμως. Μείωσαν στους 10 πόντους (70-60) και για πρώτη φορά από το 14’20’’ είδαν τη διαφορά να κατεβαίνει σε μονοψήφιο αριθμό (71-62, 37’25’’) με τον Πλάνινιτς να σκοράρει, πριν ο Βούιτσιτς ευστοχήσει σε σουτ τριών πόντων στο 38’10’’ (71-65). Μια πρώτη απάντηση ήρθε με δύο εύστοχες βολές του Σπανούλη (73-65, 38’20’’) και τον ίδιο να σηκώνεται με αυτοπεποίθηση να σουτάρει και να ευστοχεί για τρεις πόντους και το 76-65 με 50’’ να υπολείπονται, δίνοντας οριστικά τέλος στο παιχνίδι που σφραγίστηκε με το τελικό 76-68.
Διαιτητές: Σουτούλοβιτς (Μαυροβούνιο), Ντόλινεκ (Τσεχία), Γκολογκάνοφ (Βουλγαρία)
Δεκάλεπτα: 20-15, 52-31, 65-47, 76-68
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 2, Μπουρούσης 19 (8ρ), Ζήσης 9 (7ρ), Σπανούλης 11, Καλάθης 3, Φώτσης 5, Πρίντεζης 3, Κουφός 10, Περπέρογλου 10, Σχορτσανίτης 4
Κροατία (Ρέπεσα): Ούκιτς 15, Κους 3, Πόποβιτς 8, Βούιτσιτς 13, Ρόζιτς 6, Πλάνινιτς 8, Στόιτς 3, Λόντσαρ, Μπάνιτς 5, Νίτσεβιτς 2, Κασούν 5...


Δηλώσεις Πρωταγωνιστών

Βασίλης Σπανούλης: «Κάναμε ίσως το καλύτερο ημίχρονο μέχρι τώρα ως ομάδα, απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Παίξαμε ομαδικά, βρήκαμε τους ελεύθερους παίκτες, μπήκαν και τα σουτ και όλα έμοιαζαν ιδανικά. Είναι λογικό να υπάρχουν μεταπτώσεις. Η ομάδα δεν βγήκε με την απαιτούμενη ενέργεια. Και αυτό είναι λογικό. Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να κοιτάμε τα άσχημα και όχι τα θετικά, να μένουμε σε αυτά. Καλό θα ήταν να μείνουμε στη νίκη, είμαστε χαρούμενοι για το 2 στα 2 και συνεχίζουμε. Είμαστε μια καινούρια ομάδα, από τον πρώτο αγώνα προσπαθούμε για το καλύτερο, προσπαθούμε να βρούμε τη χημεία μας και όλοι έχουμε το ρόλο μας, όλοι ξέρουμε ότι είτε παίξουμε για 5’, είτε για 40’ θα δώσουμε το 100%. Σημασία έχουν οι νίκες αυτή τη στιγμή, να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Και θα πρέπει να παραδεχθώ πως δεν περιμέναμε κι εμείς να παίζουμε τόσο καλά, όσο έχουμε δείξει σε αυτές τις δύο πρώτες αγωνιστικές. Τελείωσαν τα δύο πρώτα παιχνίδια και προχωράμε. Δεν έχουμε καταφέρει τίποτα ακόμη, υπάρχει συνέχεια. Άμεσα θα πρέπει να σκεφτούμε τον επόμενο αγώνα με το Ισραήλ. Δεν υπάρχει εύκολος αγώνας. Και με την ΠΓΔΜ επειδή πολλοί έκαναν λόγο για εύκολο αγώνα, είναι λάθος να το λέμε αυτό. Και με το Ισραήλ περιμένουμε μια ακόμη δύσκολη αναμέτρηση και θέλουμε τη νίκη, όπως τη θέλουμε σε κάθε αγώνα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την απόδοση ενός ή δύο παικτών. Όλη η ομάδα παίζει. Όλη η ομάδα νικά ή χάνει. Και μια μεγάλη νίκη όπως η σημερινή, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με έναν ή δύο παίκτες. Απαιτεί τη δουλειά όλης της ομάδας. Είναι το κλειδί για να προχωρήσουμε σε μια διοργάνωση που αυτή τη στιγμή μοιάζει ανοιχτή. Επτά, οχτώ ομάδες μπορούν να τερματίσουν από την πρώτη θέση ως τη όγδοη. Είναι ένα αμφίρροπο τουρνουά. Αυτό που πρέπει είναι εμείς να κοιτάμε την ομάδα μας και τι κάνουμε εμείς, να μείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που έχουμε να κάνουμε».
Γιάννης Μπουρούσης : «Η αλήθεια είναι ότι κάναμε ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο, ξεκινήσαμε πολύ καλά και θα θέλαμε να συνεχίσουμε όπως σήμερα. Όπως παίξαμε στο πρώτο ημίχρονο και με νίκες. Η ελληνική ομάδα είχε μια υπεροχή συνολικά και πήραμε τη νίκη. Δεν έχει σημασία αν παίζουν οι ψηλοί ή οι κοντοί. Για να παίξω καλά εγώ ή ο οποιοσδήποτε ψηλός, θα πρέπει να παίξει καλά ο «κοντός», να δημιουργήσει καταστάσεις, να περάσει την μπάλα. Τα τρίποντα; Αν υπάρχουν οι συνθήκες θα σουτάρω. Δεν θα αφήσω το σουτ. Στο δεύτερο ημίχρονο μπήκαμε πιο χαλαρά, συμβαίνει αυτό κάποιες φορές όταν έχεις μια μεγάλη διαφορά στο πρώτο μισό. Για εμάς το ζητούμενο είναι να βελτιωθούμε. Να παίξουμε καλύτερα στην άμυνα και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στα ριμπάουντ. Σε ότι αφορά τους στόχους, ποτέ δεν είπαμε είμαστε οι καλύτεροι. Θέλουμε να προχωρήσουμε αγώνα με τον αγώνα, να κοιτάμε κάθε αγώνα ξεχωριστά. Είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο, απλά και μόνο επειδή κάναμε δύο νίκες».

Γιόνας Καζλάουσκας (προπονητής, Ελλάδα): «Αυτό που θέλαμε ήταν μια συνέχεια ανάλογη αυτής του πρώτου αγώνα. Και τα καταφέραμε, παρά το ότι η Κροατία είναι ένας σαφώς δυνατότερος αντίπαλος. Μπήκαμε δυνατά από το πρώτο λεπτό, τρέξαμε, ήμασταν αποτελεσματικοί στην άμυνα. Είχαμε πρόβλημα στις βολές στο δεύτερο μισό του αγώνα, αλλά ελέγξαμε το ρυθμό και διατηρήσαμε το προβάδισμα στην αναμέτρηση. Αυτό που θα πρέπει να βελτιώσουμε για τη συνέχεια είναι η ταχύτητα με την οποία παίζουμε στο πέντε εναντίον πέντε, για το υπόλοιπο της διοργάνωσης».
Στράτος Περπέρογλου (παίκτης, Ελλάδα): «Ο αγώνας απέναντι στην Κροατία ήταν ο πιο σημαντικός της Α’ Φάσης και καταφέραμε να πάρουμε αυτό που θέλαμε, το θετικό αποτέλεσμα. Στο πρώτο ημίχρονο κάναμε ότι καλύτερο. Στο δεύτερο κάναμε λάθη, αλλά παρόλα αυτά, βρήκαμε τον τρόπο να διατηρήσουμε το προβάδισμα. Έχουμε στο μυαλό μας όμως ότι δεν έχουμε καταφέρει τίποτα ακόμη. Δεν μένουμε εδώ… Προχωράμε…»

Γιάσμιν Ρέπεσα (προπονητής, Κροατία): «Η Ελλάδα άξιζε 100% τη νίκη! Ήταν πολύ καλύτερη, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο που έκανε εκπληκτική εμφάνιση. Αργήσαμε να καταλάβουμε πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Στο δεύτερο ημίχρονο βελτιώσαμε την άμυνά μας, αλλά ήταν ήδη αργά. Δεν είναι εύκολο να «γυρίσεις» ένα τέτοιο παιχνίδι, ειδικά όταν απέναντί σου έχεις μια ομάδα όπως η Ελλάδα».
Μάριο Κασούν (παίκτης, Κροατία): «Δεν πρέπει να σταθούμε στο παιχνίδι αυτό. Πρέπει να κοιτάξουμε τη συνέχεια και να επικεντρωθούμε στους αγώνες που έπονται. Η Ελλάδα έπαιξε καλύτερα, το παλέψαμε μόνο στο δεύτερο μισό, αλλά δεν ήταν αρκετό για να πάρουμε τη νίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: