Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ευρωμπάσκετ 2009 Πολωνία : Γερμανία - Ελλάδα 76-84 και πρόκριση στα προημιτελικά (11-9-09) !


Eurobasket 2009 Πολωνία
- Β' Φάση , πρώτη ημέρα : Γερμανία - Ελλάδα 76-84 (11-9-09) Highlights και Top Plays


Ο Μιχάλης Λαμπράκης (ΕΚΑΣΚ - Αναγέννηση Αρκαλοχωρίου - Πελαργοί) πανηγυρίζει την νίκη επί της Γερμανίας

Ε’ ΟΜΙΛΟΣ (Μπίντγκοστς) - 11 Σεπτεμβρίου
Ρωσία-Κροατία 62-59
Γερμανία-Ρωσία 76-84
Γαλλία-ΠΓΔΜ 83-57
Γερμανία - Ελλάδα 76-84
Η Επόμενη Αγωνιστική (Κυριακή 13/9)
16.45 ΠΓΔΜ-Γερμανία
19.15 Ελλάδα-Ρωσία
22.00 Κροατία-Γαλλία
Η βαθμολογία
1.Ελλάδα 3-0 6
2.Γαλλία 3-0 6
5.Ρωσία 1-2 4
3.Κροατία 1-2 4
4.Γερμανία 1-2 4
6.ΠΓΔΜ 0-3 3
Οι σημερινοί αγώνες
ΣΤ’ ΟΜΙΛΟΣ (Λοντζ) - 12 Σεπτεμβρίου
16.45 Τουρκία-Ισπανία
19.15 Πολωνία-Σερβία
22.00 Λιθουανία-Σλοβενία
Η βαθμολογία εκκίνησης
1.Τουρκία 2-0 4
2.Σλοβενία 1-1 3
3.Σερβία 1-1 3
4.Ισπανία 1-1 3
5.Πολωνία 1-1 3
6.Λιθουανία 0-2 2...

Γερμανία - Ελλάδα 76-84

Όπως άφησε το Πόζναν, έτσι συνέχισε στο Μπίντγκοστς η Ελλάδα. Με νίκη! Και ουσιαστικά με μία θέση στα προημιτελικά. Το τελικό 84-76 επί της Γερμανίας ήρθε με δυσκολίες σε κάποια διαστήματα, σε καμία περίπτωση όμως αγχωτικά, αφού από το πρώτο πεντάλεπτο και μετά η ελληνική ομάδα είχε σταθερά τα ηνία του αγώνα στα χέρια της ως την τελική επικράτηση. Βλέποντας πλέον τον επόμενο αγώνα, μεθαύριο στις 7.15μ.μ. με αντίπαλο τη Ρωσία.
Η Ελλάδα είχε σαφώς τον πρώτο λόγο στο πρώτο ημίχρονο. Και αν μπορούσε να εκμεταλλευτεί και το μπόνους των βολών, ιδιαίτερα στην εναρκτήρια περίοδο, τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα για τους Έλληνες παίκτες. Τα φάουλ στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν 13-3 με τους Γερμανούς να χρησιμοποιούν τη σκληρή τους άμυνα, αλλά χρησιμοποιώντας πολύ τα χέρια τους, κάτι που τιμωρήθηκε από τους διαιτητές, αλλά οι βολές ήταν 11/20, μόλις 55%. Και πάλι όμως η ελληνική υπεροχή ήταν σαφής με το δεκάλεπτο να κλείνει 19-25 και τη διαφορά να φτάνει σε διψήφιο αριθμό για πρώτη φορά στο 12’45’’ (19-29). Ακόμη και όταν οι Γερμανοί μπόρεσαν να βρουν τον τρόπο να απειλήσουν, πλησιάζοντας (31-35, 17’55’’), η απάντηση ήρθε άμεσα με πρωταγωνιστές τους Ζήση και Περπέρογλου για το 31-41 (19’), λίγο πριν οι δύο ομάδες πάρουν το δρόμο για τα αποδυτήρια με το σκορ 33-41.
Σπανούλης, Ζήσης και Φώτσης, που ήταν και αυτός που έδωσε το σύνθημα όντας εύστοχος σε δύο σουτ τριών πόντων και δύο ελεύθερες βολές, έμειναν στο παρκέ όλο το πρώτο δεκάλεπτο. Οι δύο γκαρντ έμειναν στο παρκέ τα 18 από τα 20 λεπτά του πρώτου ημιχρόνου. Ο Ντιρκ Μπάουερμαν προτίμησε τις συχνές αλλαγές, με τους Σούλτζε και Χάμαν να έχουν ήδη από τρία φάουλ στο εικοσάλεπτο, χρησιμοποιώντας και τους 12 παίκτες του ήδη από την πρώτη περίοδο.
Η Ελλάδα βρήκε τις λύσεις που χρειαζόταν και τη δεύτερη φορά που είδε τη Γερμανία να πλησιάζει στους τέσσερις πόντους. Από το 33-45 (21’) με δύο εύστοχα σουτ του Νίκου Ζήση, το σκορ έγινε 45-49 (23’20’’) με τους Γερμανούς να «κόβουν» την πάσα μέσα στη ρακέτα, αλλά η επιστροφή του Σχορτσανίτη στο παρκέ, οι διεισδύσεις του Σπανούλη και ένας ορεξάτος Γιώργος Πρίντεζης άνοιξαν και πάλι την ψαλίδα ως το +12 (45-57, 28’) με το τρίτο δεκάλεπτο να κλείνει 50-61 και τον Σόφο να γράφει με την επανέναρξη το +13 (50-63).
Ο Ντιρκ Μπάουερμαν προσπάθησε να βρει τις λύσεις κοντά στο καλάθι, προσπαθώντας να κρατήσει την ομάδα του μέσα στο παιχνίδι. Η διαφορά μειώθηκε στους έξι πόντους (62-68), Σπανούλης και Σχορτσανίτης έδωσαν και πάλι έναν αέρα 11 πόντων με ένα τρίποντο του πρώτου (68-79, 37’40’’). Ο Σάφαρντζικ είχε εξελιχθεί από τους Γερμανούς στην πλέον αξιόπιστη λύση, έχοντας ως το 38’, 20 πόντους με 3/3 δίποντα, 4/4 τρίποντα και 2/2 βολές! Ένα δικό του τρίποντο και δύο βολές έδωσαν απόσταση 6 πόντων ανάμεσα στις δύο ομάδες (73-79, 39’), ο Σπανούλης έκανε το 73-81 (39’25’’), πριν «ξαναχτυπήσει» ο Σάφαρντζικ με σουτ τριών πόντων για 76-81 (39’30’’). Ο Φώτσης και μία βολή του Νίκου Ζήση όμως ήρθαν για να σφραγίσουν την ελληνική με το τελικό 76-84.

Διαιτητές: Αρτεάγκα (Ισπανία), Γιόβτσιτς (Σερβία), Γκολογκάνοφ (Βουλγαρία)
Δεκάλεπτα: 18-25, 33-41, 50-61, 76-84

Γερμανία (Μπάουερμαν): Στάιγκερ 3, Σάφαρτζικ 23, Σούλτζε 3, Όλμπρεχτ 4, Βισότσκι 2, Χάμαν, Γκριν 6, Πλέι 4, Χάρις 4, Φέμερλινγκ 8, Μπέντζινγκ 16, Γιάγκλα 3
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 5, Μπουρούσης 2, Ζήσης 12, Σπανούλης 20 (4ρ, 7 α), Καλάθης, Φώτσης 12, Πρίντεζης 8, Κουφός 4, Περπέρογλου 7, Σχορτσανίτης 14



Γιόνας Καζλάουσκας (Ελλάδα, προπονητής): «Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στη Γερμανία για την εμφάνιση που πραγματοποίηση. Μας δημιούργησε αρκετά προβλήματα και ήταν σίγουρα ένα δύσκολο παιχνίδι και για τις δύο ομάδες, οι οποίες ήταν πολύ καλά προετοιμασμένες. Η Γερμανία πήγε το παιχνίδι σε αργό ρυθμό και δεν μπορέσαμε να βρούμε αντίδοτο σε αυτό. Είμαι όμως χαρούμενος γενικά από τον τρόπο που παίξαμε, είχαμε συγκέντρωση, είχαμε καλές επιλογές και πήραμε μια μεγάλη νίκη, γιατί μέσω αυτής μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα για κάτι καλό. Ένα από τα προβλήματα που είχαμε ήταν οι ελεύθερες βολές, οι οποίες είναι κυρίως θέμα ψυχολογίας. Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες στο τουρνουά, τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει και πιστεύω ότι τουλάχιστον δέκα ομάδες μπορούν να παλέψουν για το μετάλλιο».
Βασίλης Σπανούλης (Ελλάδα, παίκτης): «Ήταν μια μεγάλη νίκη, γιατί μας έδωσε την πρόκριση στους οχτώ. Είναι σημαντικό γιατί προχωράμε όπως είπαμε από την αρχή. Βήμα βήμα. Κανείς μας δεν περίμενε εύκολο παιχνίδι. Η Γερμανία είναι νέα ομάδα, ίσως όχι με τόσο ταλέντο, αλλά με πολύ πειθαρχία. Πήγε το παιχνίδι σε αργό ρυθμό και ήταν κάτι που μας δυσκόλεψε. Ελέγξαμε τον αγώνα σε όλη τη διάρκειά του όμως. Δεν είναι και λογικό να περιμένουμε να κερδίζουμε με 20 πόντους κάθε παιχνίδι. Από την άλλη όπως έχουμε ξαναπεί παιχνίδι με παιχνίδι βρίσκουμε τη χημεία μας και συνεχίζουμε. Πρέπει να κερδίσουμε όλους τους αγώνες, ακόμη και αν είναι με μισό πόντο. Θα προτιμούσαμε σίγουρα πιο άνετες νίκες, αλλά ξέρουμε ότι δεν γίνεται. Η νίκη είναι νίκη άλλωστε. Είτε με έναν, είτε με 20 πόντους διαφορά. Τα «νεκρά» διαστήματα που έχουμε είναι λογικά, γιατί είμαστε νέα ομάδα. Θα πρέπει όμως να τα μειώσουμε, αρχής γενομένης αν γίνεται από τον επόμενο αγώνα μας απέναντι στη Ρωσία».
Ντιρκ Μπάουερμαν (Γερμανία, προπονητής): «Η Ελλάδα έπαιξε καλά και άξιζε τη νίκη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς ήταν ότι δεν καταλάβαμε στο πρώτο δεκάλεπτο τι ακριβώς ήθελαν οι διαιτητές. Στην πορεία καταλάβαμε ότι ήθελαν ένα καθαρό παιχνίδι στην περιφέρεια. Προσαρμοστήκαμε και προσπαθήσαμε να διεκδικήσουμε τη νίκη. Με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο, πιστεύω ότι παίξαμε καλά, σουτάραμε καλά και ήταν σίγουρα το καλύτερο παιχνίδι που έχουμε κάνει απέναντι στην Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Κάναμε σκληρότερες προπονήσεις όταν μάθαμε οριστικά ότι ο Ντιρκ (σ.σ. Νοβίτζκι) θα είναι απών. Με ή χωρίς αυτόν όμως, δεν παύουμε να είμαστε Εθνική Ομάδα και ήθελα να το καταλάβουν οι πάντες αυτό. Πιστεύω ότι το κατάλαβαν. Και κυρίως οι παίκτες. Είναι νέοι, έχουν ταλέντο και μέλλον, έχουμε χημεία ως ομάδα. Πολλοί πίστευαν ότι δεν θα κερδίζαμε ούτε έναν αγώνα. Είμαστε όμως ακόμη εδώ και έχουμε μια ευκαιρία να «κλείσουμε» μια θέση και στους προημιτελικούς. Οι Έλληνες παίζουν έξυπνα, βρίσκουν πάντα τον ανοιχτό παίκτη και έτσι θέλουμε να παίξουμε κι εμείς. Και φυσικά θέλουμε να παίξουμε εξίσου καλή άμυνα. Θέλαμε και σήμερα να ξεκινήσουμε δυνατά, ίσως γι’ αυτό παίξαμε πιο σκληρά από ότι θα έπρεπε με αποτέλεσμα να κάνουμε κάποια φάουλ τα οποία πραγματικά δεν χρειάζονταν. Θέλαμε να μείνουμε κοντά στο σκορ, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γιατί όταν είσαι το φαβορί έχεις και την πίεση όσο δεν μπορείς να ξεφύγεις. Αλλά ο Σπανούλης πήρε το τρίποντο και ευστόχησε, γιατί είπα στον παίκτη μου να μην πάει κάτω στο σκριν. Και αυτός διάβασε τη φάση».
Χέικο Σάφαρτζικ (Γερμανία, παίκτης):«Στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα παίξαμε καλά και πιστεύω ότι μπορούσαμε να πάρουμε τη νίκη. Στο τέλος όμως η Ελλάδα είχε μια απάντηση σε ότι κι αν κάναμε. Το θετικό για εμάς ήταν ότι καταφέραμε να μείνουμε ανταγωνιστικοί. Συγκεντρωνόμαστε τώρα στον αγώνα με την ΠΓΔΜ να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε απέναντί της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: