Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Eurobasket 2009 - Πολωνία : η Ελλάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο νικώντας με 57-56 την Σλοβενία !


Eurobasket 2009 Poland - Χάλκινο Μετάλλιο : Ελλάδα - Σλοβενία 57- 56 (20-9-09) το δραματικό τέλος

Η Ελλάδα στο νήμα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Η νίκη της με 57-56 επί της Σλοβενίας, την οδήγησε στο βάθρο της διοργάνωσης, πετυχαίνοντας έναν από τους βασικούς της στόχους. Να βρίσκεται εκεί ακριβώς, να παραμείνει στην ελίτ, παρά τα προβλήματα, παρά τις δυσκολίες. Η Εθνική Ελλάδας ανήκει στους κορυφαίους και εκεί βρίσκεται!
Το καλό ξεκίνημα της Ελλάδας (5-0, 1’) μπορεί να βρήκε γρήγορα απάντηση από τη Σλοβενία (5-6, 3’10’’ και 9-11, 6’15’’), αλλά η παρένθεση αυτή των παικτών του Γιούρι Ζντοβτς έκλεισε γρήγορα. Οι Έλληνες παίκτες, παρά το ότι είχαν να αντιμετωπίσουν και το γεγονός ότι ο Γιάννης Μπουρούσης ήδη από το 1’15’’ είχε χρεωθεί με δύο φάουλ, αντέδρασαν άμεσα, βρήκαν πάρα πολλές λύσεις από τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, πήραν μεγάλη βοήθεια με εξαιρετικά ώριμο παιχνίδι από το Νικ Καλάθη (πίεση στον Λάκοβιτς, βοήθεια με κλεψίματα, αλλά και εξαιρετικές τελικές πάσες) και βρέθηκαν να κυριαρχούν στο παρκέ. Κι αυτό γιατί παρά το ότι η άμυνα ήταν των Σλοβένων ήταν και πάλι απόλυτα προσανατολισμένη στο να περιορίσει τον Σπανούλη (άλλαξε τρεις παίκτες πάνω του στο πρώτο ημίχρονο ο Ζντοβτς), αυτή τη φορά οι λύσεις βρέθηκαν. Η Ελλάδα έφτασε για πρώτη φορά στο +10 στο 13’40’’ (25-15), με τη Σλοβενία πλέον να κυνηγάει στο σκορ. Το αποτέλεσμα είναι προς στιγμή να μειώσει στους πέντε πόντους (29-24, 18’15’’), πριν ο Καλάθης γράψει το 31-24 του ημιχρόνου.
Η μάχη του ριμπάουντ στις πρώτες φάσεις στο δεύτερο ημίχρονο βρήκε νικήτρια τη Σλοβενία. Η οποία όμως δεν κατάφερε και να τις μετουσιώσει σε πόντους. Αντίθετα, όταν η Ελλάδα βρήκε τα δικά της πατήματα στο παρκέ, κατάφερε να φτάσει και πάλι στο +10 (36-26, 23’10’’) με τον Σχορτσανίτη να καταγράφει ένα ακόμη «γκολ-φάουλ». Ο «Σόφο» ήταν εκεί και όταν πλησίασαν και πάλι στους πέντε πόντους (38-33, 27’30’’). Διαφορά με την οποία έκλεισε και η Τρίτη περίοδος (42-37), αφού καμία από τις δύο ομάδες στο διάστημα αυτό δεν βρήκε ρυθμό, ενώ η αστοχία ήταν μεγάλη και για τις δύο πλευρές.
Το πρώτο λεπτό της τέταρτης περιόδου ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς για την ελληνική ομάδα, καθώς η απόσταση μειώθηκε στους τρεις πόντους (42-39, 31’) και επιπλέον Φώτσης και Ζήσης χρεώθηκαν και οι δύο το τέταρτο φάουλ τους. Ο Γιάννης Μπουρούσης έδωσε μία λύση με ένα σουτ τριών πόντων (45-39, 32’), αλλά το τρίποντο του Σάμο Ούντριχ έφερε τον αγώνα σχεδόν στα ίσια (45-44, 32’30’’). Η Ελλάδα έκανε τρία λάθη σε διάστημα μικρότερο των δύο λεπτών, δίνοντας το δικαίωμα στους αντιπάλους της να την αμφισβητήσουν. Ο Καλάθης έδωσε μια ανάσα (47-44, 34’15’’), με τις δύο ομάδες να δίνουν την εικόνα της κούρασης, με τα άστοχα σουτ να συνεχίζονται (29.6% η Σλοβενία στα δίποντα, 16,6% η Ελλάδα στα τρίποντα), όπως και τα λάθη με την ελληνική ομάδα να έχει τα διπλάσια (14-7, 35’). Ο Σχορτσανίτης ευστόχησε σε τέσσερις εύστοχες βολές για να δώσει ένα +5 και πάλι στην Ελλάδα (51-46, 37’10’’). Ο Λάκοβιτς «μίλησε» με ένα τρίποντο (51-49, 38’), αλλά ο Σπανούλης βρήκε τον Αντώνη Φώτση ελεύθερο, για να δώσει αυτός την άμεση απάντηση για το 54-49 με 31’’ να υπολείπονται.

Ο αγώνας πήγε στις ελεύθερες βολές, αφού στα 25’’ ο Γιάκα Λάκοβιτς ευστόχησε σε λέι απ. Ο Σπανούλης στα 24’’8 είχε ½, ο Λάκοβιτς απάντησε με 2/2 στα 18’’4 και ο ίδιος «κυνήγησε» τον Ζήση για το φάουλ που είχε 2/2 (57-53, 16’’ πριν τη λήξη), αλλά ο Σλοβένος γκαρντ ήταν ο πρωταγωνιστής των τελευταίων δευτερολέπτων, ευστοχώντας σε ένα ακόμη τρίποντο (57-56, 14’’ πριν τη λήξη). Ο Σπανούλης είχε 0/2 βολές, αλλά λίγο ενδιέφερε πλέον, καθώς οι Σλοβένοι αστόχησαν στο σουτ της απελπισίας με το τελικό 57-56 να δίνει το χάλκινο μετάλλιο στην Ελλάδα.


Ελλάδα - Σλοβενία 57-56
Διαιτητές: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Γιόβτσιτς (Σερβία), Τσμίκιεβιτζ (Πολωνία)

Δεκάλεπτα: 16-13,31-24, 42-37, 57-56
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Μπουρούσης 9 (7ρ), Ζήσης 6, Σπανούλης 3, Καλάθης 4, Φώτσης 5, Πρίντεζης 4, Περπέρογλου 3, Σχορτσανίτης 23
Σλοβενία (Ζντοβτς): Σλόκαρ 9, Λάκοβιτς 16, Ούντριχ Σ. 5, Μπρέζετς 4, Κλόμπουτσαρ 1, Νάχμπαρ 9, Γιαγκόντνικ, Λόρμπεκ Ντ., Γκόλεματς, Λόρμπεκ Ε. 12

Γιόνας Καζλάουσκας (προπονητής, Ελλάδα): «Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για ότι έχουμε επιτύχει εδώ. Κάναμε σπουδαία δουλειά σε πολύ μικρό διάστημα. Είμαστε νέα ομάδα. Το σημερινό παιχνίδι σίγουρα δεν ήταν ωραίο για τον κόσμο, αλλά ήταν μικρός τελικός με τις δύο ομάδες να θέλουν πολύ τη νίκη. Κάναμε καλή δουλειά από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Δεν μετρούσαμε πόντους, δεν κοιτούσαμε τίποτα. Θέλαμε μόνο τη νίκη!
Αντώνης Φώτσης (παίκτης, Ελλάδα): «Ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για εμάς. Συνήθως όταν χάναμε έναν ημιτελικό στο παρελθόν ήμασταν πολύ απογοητευμένοι, με αποτέλεσμα να χάνουμε και τον μικρό τελικό. Σήμερα όμως το θέλαμε αυτό το μετάλλιο. Ήμασταν συγκεντρωμένοι, θέλαμε πάρα πολύ να νικήσουμε. Και τα καταφέραμε. Το χάλκινο μετάλλιο είναι μια μεγάλη επιτυχία και είμαστε χαρούμενοι που τα καταφέραμε. Για μένα κάθε χρονιά με την Εθνική Ομάδα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Δεν τις συγκρίνω. Δεν μπορώ να το κάνω. Όλοι οι επιτυχίες, όλες οι καλές θέσεις στις οποίες έχουμε βρεθεί είναι σημαντικές. Και είναι λάθος να συγκρίνουμε χρονιές. Ελπίζω μόνο να συνεχίσουμε έτσι και να φέρουμε κι άλλες επιτυχίες».

Γιούρι Ζντοβτς (προπονητής, Σλοβενία): «Συγχαρητήρια στην Ελλάδα. Θα ήθελα να συγχαρώ τους παίκτες μου που βρήκαν τη δύναμη μετά από ένα τόσο σκληρό ημιτελικό με τη Σερβία να παλέψουν απόψε κόντρα στην Ελλάδα, που είναι δυνατή ομάδα. Στα δύο τελευταία παιχνίδια η διαιτησία δεν ήταν τόσο καλή για εμάς. Γινόταν και πριν αυτό, αλλά δεν πάει άλλο. Είμαστε μικρή χώρα και παίζουμε με καρδιά. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είναι όλοι περήφανοι για αυτά τα παιδιά και για ότι έκαναν εδώ. Κι εγώ τους ευχαριστώ για αυτές 15 υπέροχες μέρες. Ο Λάκοβιτς είναι ο ηγέτης μας, έπαιξε σχεδόν 40 λεπτά και ήταν σαν μηχανή. Του είπα ότι έκανε πολύ καλή δουλειά σε αυτό το τουρνουά. Είναι από τους καλύτερους γκαρντ στον κόσμο. Δεν ξέρω τι θα γίνει του χρόνου, αν θα είμαστε όλοι μαζί. Αν ο Ντράγκιτς και ο Σμόντις μπορούσαν να παίξουν σε αυτή τη διοργάνωση θα ήμασταν διαφορετικοί. Αλλά όλες οι ομάδες είχαν προβλήματα. Και η Ελλάδα είχε. Τους παίκτες περιμένει άλλη μια δύσκολη σεζόν και δεν ξέρεις ποιος θα έρθει στην Εθνική, ή αν θα είναι όλοι οι παίκτες καλά»..

Δεν υπάρχουν σχόλια: