Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Eurobasket Πολωνία 2009 - Προημιτελικοί : Ελλάδα - Τουρκία , οι δύο μονομάχοι !


Οι Αγώνες της Ελλάδας στο
Eurobasket 2009 Poland
: Turkey - team games - Round A & B (preliminary round & qualifying round - 6 games) Highlights and Top Plays



Οι Αγώνες της Τουρκίας στο
Eurobasket 2009 Poland
: Turkey - team games - Round A & B (preliminary round & qualifying round - 6 games) Highlights and Top Plays

Τουρκία - Ελλάδα : Προημιτελικός - Παρασκευή 18-9-09 (7:15μμ)

Από εκείνο το πρώτο φιλικό το 1936 στην Κωνσταντινούπολη και το τελικό 12-49, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Η Ελλάδα έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στην Τουρκία στις μεταξύ των δύο ομάδων αναμετρήσεις με 31 νίκες, έναντι 21 των Τούρκων, σε 52 αναμετρήσεις. Και την ελληνική ομάδα να φεύγει με το θετικό αποτέλεσμα στα μεγάλα μπασκετικά ραντεβού στις τελευταίες αναμετρήσεις, όπως το 2003 στη Στοκχόλμη, ή το 2006 στην Ιαπωνία.

Η Εθνική Ομάδα αντιμετωπίζει την Παρασκευή στις 7.15μ.μ. την Τουρκία. Μία νίκη θα τη φέρει στους ημιτελικούς της διοργάνωσης και πιο κοντά στα μετάλλια. Είναι το μεγάλο βήμα στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας και αυτό για το οποίο μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Αντώνης Φώτσης, ο Νίκος Ζήσης, ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιάννης Μπουρούσης.
Ο αρχηγός της ομάδας, Αντώνης Φώτσης, δήλωσε: «Ήρθε η ώρα για τον αγώνα που όλοι περιμέναμε ουσιαστικά από την αρχή της διοργάνωσης. Είναι ο προημιτελικός που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αν η πορεία μας εδώ είναι επιτυχημένη ή όχι. Ξέρουμε όλοι ότι θα πρέπει να τα δώσουμε όλα για τη νίκη και να προχωρήσουμε».
Η σκυτάλη πέρασε στα χέρια του Νίκου Ζήση, ο οποίος τόνισε: «Όλοι καταλαβαίνετε ότι το τουρνουά έχει φτάσει σε αυτά τα παιχνίδια που κρίνουν το μέλλον όλων των ομάδων. Είναι και για εμάς ένα μεγάλο παιχνίδι απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα, που πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να νικήσουμε κάνοντας ένα καλό παιχνίδι. Μένει μια μέρα, να προετοιμάσουμε το παιχνίδι όσο το δυνατόν καλύτερα. Να δούμε ποια πράγματα κάνουν καλά, που έχουν αδυναμίες, να δώσουμε τα πάντα να φτάσουμε στην τετράδα που θα είναι πολύ μεγάλο βήμα αν το καταφέρουμε».
Ο λόγος στην πορεία ανήκε στον Βασίλη Σπανούλη: «Φτάσαμε στον προημιτελικό, όλα τα παιχνίδια από εδώ και πέρα είναι νοκ άουτ ο καθένας πρέπει να συγκεντρωθεί σε αυτό το ματς όσο το δυνατόν καλύτερα, πρέπει να παρουσιάσουμε το καλό μας πρόσωπο. Ξέρουμε ότι αν νικήσουμε θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και θα κάνουμε τα πάντα για να το πετύχουμε».
Τέταρτος στη σειρά μίλησε ο Γιάννης Μπουρούσης: «Συμφωνώ με τα παιδιά και τα όσα έχουν πει. Σημασία για εμάς έχει να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να πάει η ομάδα για ένα μετάλλιο το οποίο της λείπει τα τελευταία χρόνια. Αν περάσουμε είμαστε κοντά στο να πάρουμε το μετάλλιο αυτό που θέλουμε».
Οι τέσσερις παίκτες δέχθηκαν στη συνέχεια ερωτήσεις για την αναμέτρηση με την Τουρκία και την πορεία της Εθνικής ως σήμερα.
-Τι θα πρέπει να προσέξουμε στην αναμέτρηση με την Τουρκία;
Γιάννης Μπουρούσης: «Είναι ένα παιχνίδι μπάσκετ… Ένας αγώνας στον οποίο θα κοιτάξουμε να κάνουμε τα πράγματα τα οποία θα μας δώσουν τη νίκη. Και θέλουμε να τα κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που έχουμε να κάνουμε, ώστε να πάρουμε και το αποτέλεσμα που θέλουμε. Δεν υπάρχει πρόβλημα με το «κενό» που παρουσιάζεται εξαιτίας του προγράμματος. Έχουμε ρυθμό. Απλά θα πρέπει να δούμε την Τουρκία, που υπερτερεί και που υστερεί για να συνεχίσουμε. Υπάρχει η καλή ψυχολογία και θέλουμε να προχωρήσουμε».
-Εσείς οι πιο παλιοί γνωρίζετε και πώς να αντιδράσετε σε κάποιες καταστάσεις σε αυτά τα τουρνουά και μετά από δύο ήττες. Πιστεύετε ότι είναι κάτι που ισχύει και για τους πιο νέους;
Νίκος Ζήσης: «Πιστεύω ότι πλέον όλα τα παιδιά ξέρουν τι σημαίνει Ευρωμπάσκετ. Είναι το πρώτο νοκ άουτ βέβαια. Πλέον εδώ πρέπει να μείνουμε ακόμη περισσότερο ενωμένοι στα δύσκολα που μπορεί να έρθουν στη διάρκεια του αγώνα. Για παράδειγμα με τους Ρώσους μπήκαμε πιο χαλαροί από ότι αν ήταν ένα άλλο παιχνίδι κομβικής σημασίας. Όλοι ξέρουμε ότι θα μπούμε δυνατά και θα τα δώσουμε όλα για 40 λεπτά. Αυτό πιστεύω και να μην έχεις παίξει ξανά σε Ευρωμπάσκετ ή Ολυμπιακούς Αγώνες, καταλαβαίνεις ότι σε νοκ άουτ αγώνα όλα μπορεί να γίνουν. Πιστεύω ότι όλα τα παιδιά θα είναι έτοιμα για αυτόν τον αγώνα. Είμαι σίγουρος».
-Η Εθνική Ομάδα έχει δώσει ήδη έξι παιχνίδια και υπάρχει ένα σαφές δείγμα του τι κάνει καλά και τι όχι.
Νίκος Ζήσης: «Κάνουμε κάποια πράγματα καλά. Στο Πόζναν ήμασταν καλοί, αν και οι αντίπαλοι δεν ήταν τόσο δυνατοί. Πήγαμε καλά επιθετικά, πιστεύω ότι ακόμη και στις ήττες που κάναμε υπήρχαν διαστήματα που παίξαμε καλά. Το πιο σημαντικό είναι σε αυτά τα παιχνίδια να παίξουν όλοι περισσότερο και δεύτερον να πάρουμε τα ριμπάουντ ειδικά με την Τουρκία που έχει μέγεθος, έχει παίκτες ψηλούς όπως ο Τούρκογλου, ή ο Ιλιάσοβα. Το τρίπτυχο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα λάθη, οι βολές και τα ριμπάουντ. Στις βολές είχαμε πολύ χαμηλό ποσοστό στα τελευταία παιχνίδια και είναι σημαντικό να το βελτιώσουμε και επιτέλους να παίξουμε καλά. Και επίσης επειδή θα παρουσιαστούν ευκαιρίες, θα έχουμε ανοιχτά σουτ, θα πρέπει και να τα βάλουμε. Αν είμαστε σε καλή μέρα σε αυτόν τον τομέα, θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες στη νίκη. Και φυσικά, πάνω από όλα είναι η άμυνα. Αν αγωνιστείς καλά στην άμυνα, θα σου δοθούν οι ευκαιρίες να πάρεις το παιχνίδι».
-Υπάρχουν δύο ήττες στη σειρά. Πώς θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε;
Βασίλης Σπανούλης: «Θα πρέπει να κρατήσουμε τα πράγματα που κάνουμε καλά. Να βελτιώσουμε τα υπόλοιπα, μετά από αυτές τις δύο ήττες. Μιλάμε για δύο αρνητικά αποτελέσματα σε δύο αγώνες που ουσιαστικά δεν έχουν καμία σχέση με τα παιχνίδια που έρχονται, με αυτά στους ομίλους που έχουμε δώσει μέχρι τώρα. Η νοοτροπία και η συγκέντρωση που έχουμε είναι τελείως διαφορετική».
-Η ομάδα έχει χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και είναι σαφές ότι υπάρχει μέλλον.
Βασίλης Σπανούλης: «Υπάρχουν ομάδες που έχουν μέσο όρο ηλικίας χαμηλότερο από εμάς. Από τις περισσότερες μπορεί να λείπουν κάποια μεγάλα ονόματα από αυτό το τουρνουά, αλλά
υπάρχουν οι παίκτες που έχουν δείξει ότι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρώπη και τώρα και στο μέλλον. Οι περισσότεροι έχουν αρκετά τουρνουά ακόμη, πολλοί είναι αυτοί και εύχομαι να είμαστε υγιείς και να τα καταφέρουμε και να δίνουν το «παρών» και στη συνέχεια».
-Φτάνοντας ως εδώ, τι είναι επιτυχία;
Βασίλης Σπανούλης: «Πιστεύω ότι αν περάσουμε στην τετράδα θα είναι μια επιτυχία. Από την άλλη αν φτάσεις ως εκεί έχεις δύο παιχνίδια για να πάρεις μετάλλιο. Αν δεν τα καταφέρεις θα είναι αποτυχία. Αυτά τα πράγματα είναι αλληλένδετα και σχετικά».
-Βλέπετε κάποια κοινά στοιχεία ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία με τη λογική ότι είναι ψηλές ομάδες που πηγαίνουν στο επιθετικό ριμπάουντ;
Γιάννης Μπουρούσης: «Όπως είπαμε και πριν, βασικός στόχος όποιος κι να είναι ο αντίπαλος, είναι να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι. Αν ήμασταν 100 % συγκεντρωμένοι θα ήταν διαφορετικά και στους αγώνες που χάσαμε. Για εμάς δεν υπάρχει θέμα τέτοιο. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».

Ο Γιόνας Καζλάουσκας, προπονητής της Ελληνικής ομάδας, δήλωσε: «Όποια κι από τις τέσσερις ομάδες κι αν αντιμετωπίζαμε θα είχαμε δύσκολη αποστολή. Γιατί και οι τέσσερις ομάδες αυτού του ομίλου έχουν δείξει ότι είναι σκληρές, δυνατές ομάδες και είναι δύσκολο να προσδιορίσεις μεγάλες διαφορές μεταξύ τους σε ότι αφορά την ποιότητά τους. Ίσως υπάρχουν κάποιες διαφορές στο στυλ παιχνιδιού τους και ανάλογα με αυτό το στυλ ίσως κάποια να μας «βόλευε» περισσότερο και κάποια λιγότερο. Αλλά στην πραγματικότητα οι διαφορές είναι πάρα πολύ μικρές. Το γεγονός ότι η Τουρκία έκανε σήμερα την πρώτη της ήττα και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο, με τον αγώνα να κρίνεται στο τελευταίο σουτ, έχοντας την ευκαιρία να πάρει τη νίκη, αποδεικνύει πόσο καλά δουλεμένη ομάδα και πόσο καλά προετοιμασμένη έχει έρθει σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Είναι μια ομάδα που στηρίζεται στο τρίπτυχο πειθαρχία, ομαδικότητα και σκληρή άμυνα. Διαθέτουν ψηλά κορμιά και έχουν την ευχέρεια να χρησιμοποιούν εκτός από τον Τούρκογλου και τον Ιλιάσοβα στη θέση 3 κάτι που δυσκολεύει οποιονδήποτε αντίπαλο να πλησιάσει στο καλάθι. Είναι οι δύο ηγέτες της Τουρκίας και όλα περιστρέφονται γύρω από αυτούς, αν κάνεις όμως το λάθος να ξεχάσεις κάποιον από τους υπόλοιπους θα το πληρώσεις ακριβά. Επιπλέον όλοι οι παίκτες της Τουρκίας, πλην των καθαρόαιμων σέντερ μπορούν να σουτάρουν για τρεις πόντους, ενώ είδαμε απέναντι στη Σλοβενία ότι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν άμυνες ζώνης με μεγάλη αποτελεσματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: