Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Eurobasket Πολωνία 2009 - Β' Φάση - τρίτη ημέρα - group E (13-9-09) : Ελλάδα - Ρωσία 65-68

Eurobasket 2009 Πολωνία - Β' Φάση , δεύτερη ημέρα : Ελλάδα - Ρωσία 65-68 (13-9-09) Highlights και Top Plays


Και στο παιχνίδι με την Ρωσία ο Μιχάλης Λαμπράκης (ΕΚΑΣΚ - Αναγέννηση Αρκαλοχωρίου - Πελαργοί) στην πρώτη γραμμή !

Group E - αποτελέσματα - βαθμολογία (νίκες/ήττες , βαθμοί)
Σκόπια - Γερμανία 86-75
Ελλάδα - Ρωσία 65-68
Κροατία - Γαλλία 79-87
1. Γαλλία 5/0 8β. , 2. Ελλάδα 3/1 7β. , 3. Ρωσία 2/2 6β. , 4. Κροατία 1/3 5β. , 5. Γερμανία 1/3 5β. , 6. Σκόπια 1/3 5β.
Επόμενη αγωνιστική (Τρίτη 15-9-09) : Ρωσία - Σκόπια , Γαλλία - Ελλάδα , Γερμανία - Κροατία

Ελλάδα - Ρωσία 65-68

Η Ελλάδα ηττήθηκε από τη Ρωσία στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Β’ Φάσης του Ευρωμπάσκετ. Το τελικό 65-68, ήρθε ως συνέπεια της υπεροχής των Ρώσων στα επιθετικά ριμπάουντ και στην ικανότητά τους να τα μετατρέπουν σε καλάθια στο πρώτο μισό του αγώνα, με την ελληνική ομάδα να καταφέρνει να «γυρίσει» τον αγώνα, ο οποίος κρίθηκε τελικά σε ένα σουτ σχεδόν με τη λήξη.
Οι Ρώσοι ήταν καλά διαβασμένοι και το έδειξαν από τα πρώτα λεπτά. Καταφέρνοντας να χτυπήσουν κυρίως μέσα στη ρακέτα και στα ριμπάουντ. Και πολύ περισσότερο στα επιθετικά ριμπάουντ. Στο πρώτο ημίχρονο κατάφεραν να μαζέψουν 12, μετατρέποντας τα περισσότερα από αυτά σε καλάθια. Ο Ντέιβιντ Μπλατ είδε τους παίκτες να παίρνουν 20 από τους 39 πόντους που σημείωσαν στο πρώτο μισό της αναμέτρησης με δεύτερες και τρίτες προσπάθειες μετά από άστοχα σουτ. Ήταν το βασικότερο μειονέκτημα της ελληνικής ομάδας, η οποία στα πρώτα λεπτά, αντιμετώπισε και ένα πρόβλημα με τις αλλαγές στην άμυνα, επιτρέποντας και αμαρκάριστα σουτ.
Η ελληνική ομάδα βρέθηκε πίσω στο σκορ από την έναρξη του αγώνα και με εξαίρεση το 2-2 στο 1’, έμεινε κιόλας σταθερά πίσω. Οι Ρώσοι έφτασαν στο +9 (7-16, 7’15’’) με τον Φρίντζον να σκοράρει και λίγο πριν κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο έφτασαν και στο +11 (10-21, 9’45’’). Ένα τρίποντο του Σπανούλη έφερε τη διαφορά στους τέσσερις πόντους (21-25, 13’10’’), αλλά το ξέσπασμα της Ελλάδας δεν είχε διάρκεια. Η Ρωσία εκμεταλλευόμενη ακριβώς τις δεύτερες επιθέσεις, αλλά και το παραμικρό περιθώριο που άφηναν οι Έλληνες παίκτες στην άμυνα, έφτασε και πάλι στο +10 (23-33, 16’). Η ψαλίδα έκλεισε και πάλι με τον Μπουρούση αυτή τη φορά να μειώνει στους τέσσερις πόντους και πάλι (32-36, 18’50’’), πριν το ημίχρονο κλείσει με τον Πονκρασόφ να κάνει το 32-39.

Αυτός που ξεσήκωσε τους συμπαίκτες του ήταν ο Αντώνης Φώτσης με ένα εύστοχο σουτ τριών πόντων που κατέβασε τη διαφορά στη μικρότερη δυνατή τιμή της, στον έναν πόντο (38-39, 23’15’’) και ο Σχορτσανίτης έδωσε για πρώτη φορά στον αγώνα προβάδισμα στην Ελλάδα (40-39, 26’45’’), ο ίδιος με μια εντυπωσιακή φάση έκανε το 44-42 (28’15’’). Ένα μπαράζ σουτ τριών πόντων έδωσε στη Ρωσία προβάδισμα ενός πόντου με την ολοκλήρωση και της τρίτης περιόδου (47-48).
Οι Ρώσοι συνέχισαν με τα σουτ πίσω από τα 6μ25 με τον Μόνια να γράφει το 48-57 (33’20’’) με τρία συνεχόμενα τρίποντα, καταφέρνοντας να ανακόψει το ρυθμό της ελληνικής ομάδας που είχε μπει πολύ δυνατά στο παιχνίδι. Ο ΜακΚάρτι οδήγησε πάλι σε διψήφια απόσταση (53-63, 36’50’’), η Ελλάδα μείωσε με Πρίντεζη και Σπανούλη (58-63, 38’10’’) και ο Φώτσης ήρθε με ένα τρίποντο να αναπτερώσει τις ελπίδες για νίκη (61-63, 38’30’’). Δύο βολές του ΜακΚάρτι έγραψαν το 61-65 (38’40’’), η ελληνική ομάδα ανανέωσε την επίθεσή της δύο φορές, για να κερδίσει φάουλ την τρίτη με 50’’ να υπολείπονται, έχοντας από το 35’ στον πάγκο τον Μπουρούση με ενοχλήσεις στον ώμο, να μην μπορεί να βοηθήσει. Ο Ζήσης ευστόχησε σε μία από τις δύο βολές (62-65, 39’10’’) με το παιχνίδι να δείχνει ότι πηγαίνει στη γραμμή της φιλανθρωπίας. Ο Πονκρασόφ τον μιμήθηκε για το 62-66 (39’15’’), έκανε το ίδιο και τη δεύτερη φορά που βρέθηκε στην ίδια θέση (62-66, 39’20’’), με τον Πρίντεζη να απαντά με σουτ τριών πόντων (65-67, 39’40’’). Ο Μόνια είχε κι αυτός ½ βολές (65-68), η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να στείλει τον αγώνα στην παράταση, αλλά το σουτ του Πρίντεζη δεν βρήκε το στόχο, με την ελληνική ομάδα να βιώνει την πρώτη της ήττα στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας.


Ελλάδα - Ρωσία 65-68
Διαιτητές: Ντόλινεκ (Τσεχία), Γιαβόρ (Σλοβενία), Ζαμοϊσκι (Πολωνία)

Δεκάλεπτα: 12-21, 32-39, 47-48, 65-68
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης, Μπουρούσης 12, Ζήσης 3, Σπανούλης 12 (7 α), Φώτσης 10 (9ρ), Πρίντεζης 7, Καϊμακόγλου 4, Περπέρογλου 4, Σχορτσανίτης 13
Ρωσία (Μπλατ): Βοροντσέβιτς 4, Κουρμπανόφ 3, Μπίκοφ 3, Φρίντζον 8, ΜακΚάρτι 17, Σοκολόφ, Μόνια 16, Πονκρασόφ 4, Ζοζούλιν 3, Μοζγκόφ 10




Γιόνας Καζλάουσκας
(Ελλάδα, προπονητής):
«Οι αντίπαλοί μας έδειξαν να έχουν μεγαλύτερο κίνητρο από εμάς. Το κακό ξεκίνημα και τα χαμένα ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο ήταν τα στοιχεία που μας κόστισαν περισσότερο. Σε ότι αφορά τα ριμπάουντ ήταν και ο λόγος που βάλαμε δύο σέντερ μαζί. Επιπλέον όμως δεν είχαν πάσα στη ρακέτα, δεν είχαμε κίνηση. Στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης υπήρχαν διαστήματα που δείξαμε ικανοί να ελέξγουμε τον αγώνα, αλλά τα συνεχόμενα τρίποντα μας αποσυντόνισαν. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στη συνέχεια και να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Θεωρώ ότι η εμφάνισή μας ήταν αποτέλεσμα και κακής ψυχολογίας στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Η Ρωσία έδειξε ότι είναι μια πολύ ταλαντούχα ομάδα που μπορεί να νικήσει τον οποιονδήποτε.
Γιάννης Μπουρούσης (Ελλάδα, παίκτης): «Ήταν ένα πολύ δυνατό παιχνίδι για εμάς. Δεν παίξαμε καλά στο πρώτο ημίχρονο, ένα διάστημα στο οποίο χάσαμε πολλά ριμπάουντ, τα οποία και μας κόστισαν. Το γεγονός ότι μας έπαιζαν ζώνη σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, ήταν κάτι που δεν μας βοήθησε καθόλου στο να βρούμε ρυθμό στην επίθεση. Το τουρνουά δεν τελειώνει εδώ. Συνεχίζουμε και κοιτάμε μπροστά, στον επόμενο αγώνα».
Ντέιβιντ Μπλατ (Ρωσία, προπονητής): «Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες μου. Πραγματοποίησαν μια πραγματικά πολύ καλή εμφάνιση σε ένα παιχνίδι που σήμαινε πολλά. Οι παίκτες είναι κι αυτοί άνθρωποι και κάποιες φορές χαλαρώνουν όταν ένας αγώνας είναι αδιάφορος. Νομίζω ότι συνειδητά ή ασυνείδητα αυτό συνέβη και με την Ελλάδα. Κι εμείς απλά το εκμεταλλευτήκαμε. Η άμυνα και κάποια μεγάλα σουτ μας έδωσαν τη νίκη. Η νίκη αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πιο δυνατή ομάδα από εμάς και έχει περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει στη διοργάνωση. Τη σέβομαι ως ομάδα, απλά απόψε παίξαμε καλύτερα. Οι νίκες επί της Ελλάδας και της Κροατίας αποτελούν άθλο για τον τρόπο που τις επιτύχαμε, καθώς καμία ομάδα δεν είναι πιο νέα από εμάς. Ο στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Στόχος μας δεν είναι να κερδίζουμε, αλλά να μεγαλώνουμε. Δεν έχουμε τα ονόματα που είχαμε, αλλά προσπαθούμε να αποδείξουμε πρώτα στον εαυτό μας και στη συνέχεια και στους γύρω μας ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε τον οποιονδήποτε. Ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε, αν μπορούμε να κάνουμε την πορεία άλλων χρόνων, αλλά σίγουρα είναι όμορφο να βλέπεις αυτά τα παιδιά να μεγαλώνουν. Ειδικά όταν οι άλλοι δεν σε πιστεύουν».

Σεργκέι Μόνια (Ρωσία, Παίκτης): «Ήταν ένα σημαντικό παιχνίδι και μια νίκη που θα μας βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνουμε για πρόκριση στους οχτώ. Χρειαζόμαστε όμως μία νίκη ακόμη. Ήταν ένας δύσκολος αγώνας, αλλά παίξαμε καλή άμυνα. Είχαμε κάποια νεκρά διαστήματα, είχαμε κάποιες κακές επιλογές στην επίθεση, αλλά τελικά δεν μας κόστισαν. Πιστεύω η άμυνα και τα ριμπάουντ ήταν ο συνδυασμός που μας έδωσε τη νίκη. Το 2007 υπήρχαν πιο έμπειροι παίκτες στην ομάδα. Τώρα υπάρχουν νέα πρόσωπα, έχουν γίνει πολλές αλλαγές στον τρόπο που παίζουμε άμυνα, αλλά και στην επίθεση. Είμαστε νέα ομάδα, αλλά πιστεύουμε πολύ στις δυνατότητές μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: