Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Ευρωπαϊκό U20: Με τη Γεωργία για την παραμονή

Την παραμονή στην Α’ κατηγορία θέλει να σφραγίσει αύριο (Σάββατο) στη Ρίγα η Εθνική Νέων Ανδρών. Στο πλαίσιο της προτελευταίας ημέρας του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος αντιμετωπίζει τη Γεωργία (Olympic Sports Centre, 14:00) και με νίκη καταλαμβάνει τη 13η ή τη 14η θέση του τουρνουά, αποφεύγει τις δύο τελευταίες (15η και 16η ) και τον υποβιβασμό που αυτές συνεπάγονται.Μετά την ευρεία νίκη απέναντι στη Βουλγαρία (98-57) οι διεθνείς μας είναι πολύ κοντά στην πραγματοποίηση του τελευταίου τους στόχου και μένει να δείξουν και στην πράξη ότι είναι το φαβορί απέναντι στην Γεωργία, η οποία μάλιστα, ουσιαστικά δεν ελπίζει σε τίποτα πλέον ύστερα από τις δύο ήττες της από τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία. Οι Έλληνες αθλητές έχουν ξαναβρεί την κατάλληλη ψυχολογία μετά την σπουδαία εμφάνιση εναντίον της Βουλγαρίας και παρότι ομολογούν ότι στόχευαν σε καλή πορεία στη διοργάνωση, τονίζουν ότι οφείλουν τουλάχιστον να κάνουν το ένα βήμα που απομένει για να διατηρήσουν την ομάδα στην κατηγορία. Στον τελευταίο αγώνα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα η τεχνική ηγεσία δεν θα έχει στη διάθεσή της τον Αλέξανδρο Σιγκούνα, καθώς δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί εξαιτίας του τραυματισμού του στο αριστερό γόνατο στο χτεσινό παιχνίδι με τη Βουλγαρία. Η αρχική διάγνωση κάνει λόγο για διάταση συνδέσμου στον έσω πλάγιο και την προσεχή Τρίτη (σ.σ. η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα αργά το βράδυ της Δευτέρας) ο 20άχρονος φόργουορντ θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα του προβλήματος.
Ο Γιώργος Σιγάλας μιλώντας στους παίκτες του πριν από τη σημερινή απογευματινή προπόνηση ζήτησε απόλυτη προσοχή και σοβαρότητα: «Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα. Αύριο πρέπει να νικήσουμε οπωσδήποτε. Είδατε όμως, χτες (σ.σ. στον αγώνα με τη Βουλγαρία) ότι εάν παίξετε σωστό μπάσκετ, εάν παίξετε με το μυαλό σας και την καλή διάθεση, τότε δεν έχετε να φοβηθείτε κανέναν».
Πριν την προπόνηση ο 19χρονος γκαρντ της Α.Ε.Λ. Μάριος Ματαλόν, έδωσε το στίγμα για το πως αντιμετωπίζουν οι παίκτες τον αυριανό αγώνα: «Στο χτεσινό παιχνίδι αποδείξαμε ότι δεν αξίζαμε να βρεθούμε στις τέσσερις τελευταίες θέσεις. Όταν όμως, μπλέκεις σε τριπλές ισοβαθμίες δεν εξαρτώνται όλα από το τι έχεις δείξει στον αγωνιστικό χώρο. Η Γεωργία είναι απολύτως στα μέτρα μας. Την είχαμε νικήσει σε φιλικό το καλοκαίρι με διαφορά περίπου δέκα πόντων και από μας εξαρτάται το πως θα εξελιχθεί ο αυριανός αγώνας. Μπορεί να δημιουργήσουμε διαφορά, μπορεί και να μας κοντράρει ο αντίπαλος, πάντως εμείς είμαστε το μεγάλο φαβορί, καθώς μάλιστα η Γεωργία έχει ήδη πέσει κατηγορία. Θα τα δώσουμε όλα ώστε να μείνουμε στην πρώτη κατηγορία και να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς».
Η Γεωργία έχει σημειώσει μία νίκη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά προκάλεσε έκπληξη, καθώς επικράτησε 70-63 της Ιταλίας στην πρώτη φάση. Από κει και πέρα, υπέστη τέσσερις ήττες από την Τουρκία (69-51), το Ισραήλ (84-80), τη Βουλγαρία (90-75) και τη Σλοβενία (91-82). Δεν έχει διακρίσεις στο διεθνές στερέωμα και στην κατηγορία των Νέων Ανδρών ανέβηκε στην Α΄ Κατηγορία το 2006. Ο πανύψηλος Γκιόργκι Σερμαντίνι (2.16) είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και παράλληλα ο πρώτος παίκτης της διοργάνωσης στα κοψίματα και τα ριμπάουντ.
* Αύριο διεξάγονται και οι ημιτελικοί της πρώτης 4άδας. Η Λιθουανία θ’ αντιμετωπίσει την Ισπανία και η Σερβία την Τουρκία. Ομοίως, για τις θέσεις 5-8 του τουρνουά το Μαυροβούνιο θα παίξει με την Ουκρανία και η Ιταλία με τη Γαλλία, ενώ για τις θέσεις 9-12 η Κροατία θα κοντραριστεί με τη Ρωσία και η Λετονία με το Ισραήλ. Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή στις 20:45.
Γ. Σιγάλας: Έχει δυνατότητες να φτάσει ψηλά στο Πεκίνο
Ο Γιώργος Σιγάλας άφησε για λίγο το Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την Εθνική Ανδρών και τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον ίδιο να έχει βιώσει την εμπειρία της μεγάλης αυτής διοργάνωσης το 1996 στην Ατλάντα: «Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι τυχερή-άτυχη με βάση την κλήρωση. Το λέω, γιατί έχει πέσει σε δύσκολο όμιλο, όμως αν όλα πάνε καλά και προκριθεί στα προημιτελικά, τότε στα χιαστί παιχνίδια θα έχει θεωρητικά περισσότερες ελπίδες να προχωρήσει, καθώς δεν θα συναντήσει το μεγαθήριο, που λέγεται Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπως και την Ισπανία, που είναι ο κακός της δαίμονας», τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής και πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι όλοι οι άλλοι αντίπαλοι είναι πιο βατοί και όποιον κι αν αντιμετωπίσουμε από το άλλο γκρουπ, έχουμε θεωρητικά πολλές πιθανότητες να προκριθούμε στα ημιτελικά. Ο πρώτος στόχος βέβαια, είναι να περάσουμε τη φάση των ομίλων και η πρεμιέρα με την Ισπανία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Στην 8άδα είναι ένα το παιχνίδι, μπορούμε να το πάρουμε και να μπούμε στην πρώτη 4άδα, κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό. Παρακολούθησα την ομάδα σε αγώνες προετοιμασίας, γι’ αυτό λέω ότι έχει δυνατότητες να φτάσει ψηλά στο Ολυμπιακό τουρνουά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: