Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Γυναικών: Ελλάδα – Βουλγαρία 70-59


Τη δεύτερη νίκη της με εντυπωσιακή παρουσία στο δεύτερο ημίχρονο πραγματοποίησε η Εθνική Γυναικών στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 2009. Η ελληνική ομάδα επιβλήθηκε της Βουλγαρίας στο κλειστό της Γλυφάδας με 70-59 και ζευγάρωσε τα θετικά αποτελέσματα μετά την εκτός έδρας νίκη επί της Σερβίας.Τα τρίποντα ήταν το κλειδί για την επιβολή του δικού της ρυθμού για τη Βουλγαρία στο πρώτο μισό της αναμέτρησης. Με τον έλεγχο του ριμπάουντ, τα εύστοχα σουτ τριών πόντων και την άμυνα ζώνης κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να ελέγξουν το παιχνίδι στο πρώτο μισό της αναμέτρησης και να φτάσουν να προηγηθούν με 27-18 στο 17’, ενώ η Ελλάδα είχε βρεθεί να μπροστά στο σκορ στο 4’45’’ με 10-5. Η ελληνική ομάδα κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα, με δύο τρίποντα της Καλέντζου, αλλά και με την Κωστάκη να δημιουργεί ρήγματα στη ζώνη των αντιπάλων της με τις διεισδύσεις της. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η διαφορά στους τρεις πόντους (27-30) στο ημίχρονο. Η Βουλγαρία ξεκίνησε καλύτερα στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης. Ένα γρήγορο 9-0, διαμόρφωσε το σκορ στο 27-39 (23’), με τη διαφορά να «σκαρφαλώνει» στο +12 (31-43, 25’). Η απάντηση ήρθε από τις Ελληνίδες παίκτριες άμεσα. Κινήθηκαν πιο έξυπνα, με μεγαλύτερη υπομονή στην επίθεση, αλλά και πιο αποτελεσματικά στην άμυνα, καταφέρνοντας να ισοφαρίσουν (45-45, 29’30’’). Σκορ με το οποίο έκλεισε η τρίτη περίοδος, με ένα σερί 14-2 για την Ελλάδα.Το σερί αυξήθηκε με την Πελαγία Παπαμιχαήλ να δίνει το προβάδισμα με 47-45 (30’15’’), φτάνοντας στο 23-2 (54-45, 32’30’’) με τη Βουλγαρία να έχει σκοράρει μόνο από τη γραμμή των ελευθέρων βολών στο διάστημα αυτό. Από το 24’οι Βουλγάρες ευστόχησαν σε σουτ εντός πεδιάς ξανά στο 33’, διαμορφώνοντας το σκορ στο 54-47. Ήταν κάτι που λίγο επηρέασε την Ελλάδα, καθώς με πέντε συνεχόμενους πόντους, είδε τη διαφορά υπέρ της να φτάνει για πρώτη φορά σε διψήφιο αριθμό πόντων (59-47, 34’), για να τη στείλει η Μάλτση με ένα ακόμη τρίποντο στο +15 (62-47, 35’) και λίγο αργότερα να διαμορφώνεται το 64-47 (35’30’’) με το σερί να φτάνει στο εντυπωσιακό 33-4. Η νίκη είχε διασφαλιστεί, το 2-0 ήταν δεδομένο για την Εθνική Ελλάδας, που την Τετάρτη στη Λιέγη, αντιμετωπίζει το Βέλγιο, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της ημιτελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 2009.
Διαιτητές: Νέσκοβιτς (Σερβία) – Γκριγκόρας (Ρουμανία)
Δεκάλεπτα: 14-14, 27-30, 45-45, 70-59
Ελλάδα (Μίσσας): Καλέντζου 14 (7ρ.), Κωστάκη 12, Καλτσίδου 10, Μάλτση 18, Παπαμιχαήλ 14, Κοσμά, Σούλις 2, Δημητράκου, Χατζηνικολάου, Κατωπόδη
Βουλγαρία (Μπορούκοφ): Ναϊντένοβα 4, Τόμοβα 11, Γκούνεβα 12, Βράντσεβα 1, Ντιμίτροβα, Μπράνζοβα 21, Κίροφ 10
Δηλώσεις
Κώστας Μίσσας (προπονητής, Ελλάδα): «Η άμυνα είναι το βασικό μας στοιχείο. Στο πρώτο ημίχρονο χάσαμε αδικαιολόγητα έξι ριμπάουντ. Η Βουλγαρία μας έβαλε στο ρυθμό της. Στο δεύτερο ημίχρονο είμαστε πιο καλοί. Ο σκοπός είναι να συνδυάζεται επίθεση και άμυνα κάτι που κάναμε στο διάστημα αυτό. Αυξήσαμε την πίεση και πήραμε τη νίκη. Υπήρχε ένα άγχος που ήταν αδικαιολόγητο για εμάς. Ο αγώνας ήταν σημαντικός. Τη Δευτέρα πετάμε για το Βέλγιο με στόχο μία ακόμη καλή εμφάνιση και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η χαρά είναι μόνο για μια νύχτα, γιατί ήδη πρέπει να δούμε τη συνέχεια. Η ομάδα έχει μεγάλη διάθεση και ήταν σημαντικό για εμάς, γιατί παρά το ότι βρεθήκαμε πίσω στο σκορ, με υπομονή βρήκαμε τις λύσεις και πήραμε τη νίκη».
Αναστασία Κωστάκη (παίκτρια, Ελλάδα): «Έχουμε ξεκινήσει πολύ καλά. Όλες κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για την ομάδα. Σκοπός μας είναι να χτίσουμε μια ομάδα, που θα έχει όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία στο Ευρωμπάσκετ του χρόνου. Θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικές σε άμυνα και επίθεση. Ευχαριστούμε τον κόσμο για την παρουσία του εδώ και θέλουμε να τον έχουμε και στη συνέχεια κοντά μας».
Νικολάι Μπορούκοφ (προπονητής, Βουλγαρία): «Η Ελλάδα άξιζε τη νίκη. Ξεκινήσαμε καλά, αλλά δείξαμε κουρασμένοι στην τέταρτη περίοδο, περίοδο στην οποία κρίθηκε ο τελικός νικητής. Η ροή του αγώνα άλλαξε από τα σουτ τριών πόντων της ελληνικής ομάδας. Αν και είχαμε μιλήσει για το μακρινό σου της Ελλάδας, προφανώς δεν είχαμε δουλέψει αρκετά, ώστε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Ενώ παράλληλα, χάσαμε στο τέταρτο δεκάλεπτο και αρκετές μάχες κάτω από το καλάθι. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας».
Ντιάνα Ναϊντένοβα (παίκτρια, Βουλγαρία): «Θέλαμε πάρα πολύ αυτή τη νίκη και προσπαθήσαμε να την κατακτήσουμε. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε παρά την προσπάθειά μας. Η Ελλάδα άξιζε τη νίκη και την κατέκτησε μέσα από μια εξαιρετική απόδοση στην τέταρτη περίοδο της αναμέτρησης».
* Παρόντες στην αναμέτρηση ήταν ο πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΟΚ Ανδρέας Μιαούλης και ο γγ της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: