Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Το ESPN για το Μπάσκετ στην Ευρώπη.


Ο αρθρογράφος Ίαν Ουιτέλ του κορυφαίου αθλητικού site ESPN σε άρθρο του κάνει αναφορά στην Ελλάδα και στο μπάσκετ αναφέροντας μεταξύ άλλων για την πιθανότητα να έρθουν και άλλοι παίκτες του ΝΒΑ στην Ελλάδα :

"Η Ελλάδα παραμένει μια από τους καλύτερους προορισμούς για διακοπές, αλλά δεν είναι μια οικονομική δύναμη. Βρίσκεται στην 28η με βάση του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται πίσω από πολλές χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής ή την Ιαπωνία. Υπάρχει ένας λόγος που το ΝΒΑ δεν διοργανώνει παιχνίδια του NBA Europe Live κι ο Ντέιβιντ Στερν δεν αναφέρει την Αθήνα ως μια από τις πιθανές πόλεις για την ανάπτυξη του ΝΒΑ. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει πολύ την οικονομία της χάρις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ολυμπιακούς του 2004. Αλλά αν οι συνεργάτες του ΛεΜπρόν θέλουν να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό να χρηματοδοτήσει μια συμφωνία στυλ Μπέκαμ, δεν θα έχουν εύκολο έργο. Το χρήμα δεν ρέει στην Ελλάδα για να δικαιολογήσει συμφωνίες με εταιρίες παπουτσιών ή μπέργκερ. Κατά μέσο όρο την περσινή χρονιά στην Α1 κοβόντουσαν 1.200 εισιτήρια. Μπορεί ένα όνομα του ΝΒΑ να... γέμιζε τις αρένες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι πολλές ομάδες χρησιμοποιούν γήπεδα χωρητικότητας 2.000 θέσεων!"

Ο Ιταλός παράγοντας των Τορόντο Ράπτορς Μαουρίτσιο Τζεραρντίνι σχετικά με τα μπάτζετ των ομάδων σχολιάζει στο άρθρο ότι υπάρχουν 2-3 ομάδες που μπορούν να προσφέρουν τα λεφτά που έδωσε ο Ολυμπιακός στον Τσίλντρες, αλλά δεν υπάρχουν κάποιες που να μπορούν να πληρώσουν τον Τζέιμς και τον Μπράιαντ. "Είναι κάτι που οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να καταλάβουν. Στην Ευρώπη επικρατεί ένα διαφορετικό σύστημα, μια διαφορετική προσέγγιση. Εδώ ο ιδιοκτήτης αγαπά την ομάδα του και έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει. Δεν υπάρχει σάλαρι-καπ" εξήγησε ο Ιταλός παράγοντας των Τορόντο Ράπτορς.

Και συνεχίζει ο αρθρογράφος γράφοντας: "Αν η "φιλοσοφία" των αδερφών Αγγελόπουλου είναι να μοιράσουν 80 εκ. δολάρια στον ΛεΜπρόν για οκτώ μήνες δουλειές, τότε έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν". Για να γίνει μια απαρίθμηση των μπάτζετ: "Στην Ευρωλίγκα υπάρχουν ομάδες με 50 εκατομμύρια δολάρια όπως η ΤΣΣΚΑ, ακόμη και 3.1 εκ. όπω ο Ερυθρός Αστέρας, με μόνο έξι συλλόγους να δίνουν πάνω από 30 εκ. Ο Ολυμπιακός πέρσι έδωσε 35.8 εκ. δολάρια, ενώ φέτος θα έχει 11 εκ. παραπάνω".

Μάλιστα υπάρχει και η παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα λίστα αναφορικά με τα ετήσια μπάτζετ ομάδων της Ευρώπης :

Βαλτική

Ζαλγκίρις Κάουνας (7 εκ.)

Λιέτουβος Ρίτας (11 εκ.)

Τουρόφ (5.4 εκ.)

Άλμπα Βερολίνου (9.3 εκ.)

Ντιναμό (11 εκ.)

Ισπανία

Ρεάλ (39 εκ)

Μπαρτσελόνα (34.3 εκ)

Τάου (31.2 εκ)

Μπανταλόνα (12.4 εκ)

Ουνικάχα Μάλαγα (28.0 εκ)

Βαλκάνια

Παναθηναϊκός (42.1 εκ)

Ολυμπιακός (35.8 εκ)

Άρης (12.4 εκ)

Παρτίζαν (4.6 εκ)

Ερ. Αστέρας (3.1 εκ)

Αδριατική

Σιένα (17.1 εκ)

Βίρτους Μπολόνια (14 εκ)

Βιλερμπάν (7.5 εκ)

Τσιμπόνα (4.6 εκ)

Μιλάνο (3.1 εκ)

Ρωσία

ΤΣΣΚΑ (50 εκ)

Κίμκι (18 εκ)

Ντιναμό (20 εκ)

Ούνιξ (14 εκ)

Ντιναμό Περιχώρων (14 εκ)

Ασία

Μακάμπι Τελ Αβίβ (16 εκ)

Χαποέλ Ιερουσαλήμ (5 εκ)

Εφές (12 εκ)

Φενέρμπαχτσε (11 εκ)

Μπεσίκτας (6 εκ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: