Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Εθνική Ανδρών: Επιστροφή από την Κίνα

Το ζεστό χειροκρότημα φίλων της Εθνικής που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο, ήταν το πρώτο που άκουσε η αποστολή της ελληνικής ομάδας, φτάνοντας στο χώρο αφίξεων του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η Εθνική Ελλάδας προσγειώθηκε μέσω Γαλλίας το μεσημέρι, με τους Παναγιώτη Τσαγκρώνη, Γιώργο Κολοκυθά και Απόστολο Τασούλα να περιμένουν την αποστολή. Δεκάδες αυτόγραφα, φωτογραφίες, δώρα από απλούς φιλάθλους και εν μέσω όλων αυτών των εκδηλώσεων αγάπης και ο απολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έκανε λόγο για την περηφάνια και το σεβασμό που έχει κερδίσει η Εθνική Ομάδα: «Είναι αλήθεια ότι είμαι πολύ περήφανος για τα παιδιά. Για άλλο ένα τουρνουά, η ομάδα κέρδισε το σεβασμό όλου του κόσμου. Έφερε πίσω τις μεγάλες εμπειρίες. Έφερε πίσω ανθρώπους που θαυμάζουν το μπάσκετ και θεωρώ ότι έκανε περήφανο τον κόσμο με τον τρόπο που έπαιξε. Όλοι θέλαμε να κάνουμε ακόμη κάτι περισσότερο. Δεν τα καταφέραμε, αλλά νομίζω ότι το σπουδαιότερο είναι πως παίξαμε καλό μπάσκετ και τα παιδιά έκαναν ότι μπορούσαν περισσότερο για να κάνουν τον κόσμο υπερήφανο». Σε ότι αφορά τον προημιτελικό με αντίπαλο την Αργεντινή, τόνισε: «Παίξαμε με μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Και το ίδιος ισχύει και για τη δική μας ομάδα. Μπορεί να μην βρεθήκαμε στην καλύτερη δυνατή μέρα μας, αλλά κατορθώσαμε να διεκδικήσουμε τη νίκη απέναντι σε μια ομάδα που πολλές φορές… έβγαζε από την τσέπη της την μπάλα και έβαζε καλάθι. Χάσαμε στην τελευταία επίθεση, στην οποία δεν καταφέραμε να ευστοχήσουμε. Νομίζω πως όταν παίζεις σε αυτό το επίπεδο, πάντα υπάρχει η νίκη και η ήττα, η οποία μπορεί να κριθεί σε μια λεπτομέρεια. Αυτή η λεπτομέρεια αυτή τη φορά δεν μας έδωσε την ευκαιρία να πανηγυρίσουμε μια μεγάλη νίκη και να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να πάρουμε ένα μετάλλιο. Θεωρώ ότι ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του τουρνουά και πιστεύω ότι ήταν παιχνίδι αντάξιο ομάδων που διεκδικούν μετάλλιο. Οι αντίπαλοί μας βρέθηκαν σε δύσκολη θέση απέναντί μας, βρήκαν σουτ από προσωπικές ενέργειες πολύ μεγάλων παικτών που απαρτίζουν την ομάδα. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθούν ακόμη και από το ταλέντο αυτών των παικτών. Αλλά αυτό είναι το μπάσκετ». Όσον αφορά το μέλλον του στην Εθνική, ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε: «Το έχω πει και το ξαναλέω. Από την πρώτη μέρα που ασχολήθηκα με το μπάσκετ, πάντα προσπαθώ να βοηθήσω την Εθνική ομάδα. Αυτό είναι το δεδομένο και λέει τα περισσότερα. Από κει και πέρα, όμως, δεν είναι μόνο θέμα δικό μου».Ο ομοσπονδιακός προπονητής σχολίασε και τη δήλωση του Ζακ Ρογκ, ότι «η Ελλάδα πήρε χρυσό μετάλλιο στο ντόπινγκ»: «Αδικεί την προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών. Θέλω να πιστεύω ότι η προσπάθειά μας και η θέλησή μας να κάνουμε τον αθλητισμό την καλύτερη ενασχόληση όλων των παιδιών, θα τον διαψεύσει στο μέλλον». Ενώ συνολικά για την ελληνική εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς αγώνες, πρόσθεσε: «Τα περισσότερα παιδιά που αγωνίστηκαν εκεί μας έκαναν περήφανους. Η προσπάθειά τους πρέπει να μας δίνει δύναμη και θάρρος για τις προσωπικές μας στιγμές και για την προσωπική μας προσπάθεια. Υπάρχουν και περιπτώσεις που δημιουργούν πρόβλημα. Ο κόσμος θα πρέπει να αισθάνεται περήφανος, γιατί η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από πάρα πολλά παιδιά, τα οποία έξω από τον αγώνα που έδωσαν τώρα, μέχρι να φτάσουν εκεί έκαναν απίστευτη προσπάθεια».



Ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας, Θοδωρής Παπαλουκάς, προτίμησε να μην αποκαλύψει τις προθέσεις του σε ότι αφορά το μέλλον του με τα γαλανόλευκα, ξεκινώντας από τον απολογισμό της παρουσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Προσωπικά είμαι πολύ περήφανος που είμαστε μέλη αυτής της ομάδας μαζί με τους προπονητές μας. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια από την αρχή του καλοκαιριού. Πήγαμε όλοι με πολύ ψηλές βλέψεις στην Κίνα. Ξεκινήσαμε με το Προολυμπιακό στην Αθήνα , όπου νομίζω ότι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Μετά στην Κίνα κάναμε μια εξίσου δύσκολη προσπάθεια, δυστυχώς δεν καταφέραμε να κατακτήσουμε το μετάλλιο που θέλαμε. Παρόλα αυτά, κρατήσαμε το χαρακτήρα μας δείξαμε ότι είμαστε μια ενωμένη ομάδα. Αυτό που μας χαρακτηρίζει κυρίως, είναι το πνεύμα ομαδικότητας και στα δύσκολα. Πλέον πιστεύω εδώ να ξεκουραστούμε λίγο, γιατί η σεζόν αναμένεται πολύ δύσκολη. Όλοι κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, αλλά τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε πάντα. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι δείξαμε χαρακτήρα μεγάλης ομάδας. Τον αγώνα με την με την Αργεντινή, τον χάσαμε στις λεπτομέρειες, γιατί κάναμε λάθη, γιατί δεν είμαστε συγκεντρωμένοι σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η ζωή συνεχίζεται πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να κοιτάμε το μέλλον. Δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω εγώ. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πάρω κάποια απόφαση. Θα σκεφτώ, θα ξεκουραστώ που είναι και το βασικότερο. Μας περιμένει όλους μας δύσκολη χρονιά φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα και την Ευρωλίγκα και νομίζω ότι όταν θα έρθει η ώρα θα μιλήσω με τους κατάλληλους ανθρώπους και θα δούμε ποια θα είναι η καλύτερη απόφαση για μένα και την ομάδα».

Ο Γιάννης Μπουρούσης στάθηκε στην παρουσία της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη συμμετοχή της, αλλά και στη συνέχεια, σε αυτό που περιμένει τον κάθε παίκτη: «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί ξέρουμε ότι μπορούσαμε να φτάσουμε ψηλότερα, να κάνουμε κάτι καλύτερο. Από την άλλη παραμείναμε στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου και επιπλέον βιώσαμε μια μεγάλη στιγμή, όπως είναι αυτή της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το πιο σημαντικό είναι ότι επιστρέψαμε υγιείς όλοι και θέλουμε να συνεχίσουμε, να δούμε την Εθνική να φτάνει σε διακρίσεις. Προσπαθήσαμε, δεν τα καταφέραμε απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Στενοχωρήθηκε ο κόσμος και το καταλαβαίνουμε, αλλά στενοχωρηθήκαμε πολύ κι εμείς. Και τον ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή του όλες αυτές τις μέρες, αλλά και τώρα για το ζεστό του χειροκρότημα με την άφιξή μας. Η Εθνική Ομάδα θα μας απασχολήσει και πάλι του χρόνου, καθώς όλοι πλέον έχουμε μπροστά μας και τις υποχρεώσεις με τους συλλόγους μας. Να ξεκουραστούμε λίγες μέρες και συνεχίζουμε».
Ο Αντώνης Φώτσης δήλωσε: «Θέλαμε κάτι καλύτερο και αυτό το κάτι καλύτερο που θέλαμε χάθηκε στο σουτ. Δεν ήταν κακή η εικόνα μας. Παρά το ότι η Αργεντινή είναι μια σπουδαία ομάδα, δείξαμε ότι θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Κρατάμε την καλή εμπειρία, ενωμένοι όλοι για το μέλλον αυτής της ομάδας. Μακάρι να είμαστε όλοι και πάλι εδώ στην επόμενη προσπάθεια».

Λίγο πιο εκεί ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος στάθηκε και αυτός στη συμμετοχή και στο «κάτι καλύτερο» που όλοι ήλπιζαν να φέρει η Ελλάδα στις αποσκευές της στην επιστροφή από την Κίνα, για να καταλήξει: «Είχαμε λίγο περισσότερο άγχος από ότι θα έπρεπε, ίσως αυτό να μας στοίχισε».

Ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης, γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι γι’ αυτά τα παιδιά, για ότι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα και γιατί διατήρησαν την Ελλάδα στην ελίτ του παγκοσμίου μπάσκετ. Είμαστε σίγουροι ότι θα μας φέρουν κι άλλες επιτυχίες στο μέλλον, με πρώτο σταθμό στην πορεία το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας του χρόνου»....

Δεν υπάρχουν σχόλια: